liveblog
NOS VoetbalAangepast

Publiek de grote winnaar op eredivisiezondag • Ajax bijna kampioen

liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden ermee op voor vandaag hier in Hilversum. Volgende week gaat de eredivisie verder met speelronde 31. Ajax kan dan, met minstens een punt bij FC Emmen, de 35ste landstitel veiligstellen. Tot dan!

Bekijk de stand in de eredivisie

Bekijk de uitslagen van de dertigste speelronde

UTR-TWE - Klaar in Enschede: Utrecht wint

FC Utrecht heeft in een levendig duel met 2-1 gewonnen bij FC Twente, dat na 5 oktober niet meer wist te winnen in Enschede. Het is de derde nederlaag op rij voor de Tukkers.

Gyrano Kerk krijgt de felicitaties van Adam Maher

FEY-VIT - Klaar in De Kuip: 0-0

Feyenoord heeft zijn lot in de strijd om plek vier, die aan het einde van het seizoen een Europees ticket oplevert, niet meer in eigen hand. De Rotterdammers speelden met 0-0 gelijk tegen Vitesse, dat met dat resultaat op poleposition blijft staan.

Steven Berghuis baalt na een gemiste kans

Barcelona dankzij zege op Villarreal naast Real Madrid

Met een 2-1 zege bij Villarreal heeft Barcelona zich in Spanje naast nummer twee Real Madrid - dat zaterdag punten verspeelde - op de ranglijst genesteld. De ploeg van Ronald Koeman heeft nog wel een duel tegoed op de Madrilenen.

Donderdag staat het inhaalduel met Granada op het programma. De achterstand op koploper Atlético Madrid, dat later vanavond in actie komt, is twee punten.

Twee treffers voor Antoine Griezmann.

FEY-VIT 83' - Feyenoord ineens in de aanval

Opvallend: Feyenoord staat met tien man, maar maakt sinds de rode kaart voor Berghuis de dienst uit. De Rotterdammers jagen op de 1-0, Vitesse komt er niet meer uit.

Wel was er nog een vrije trap van heel ver van Tannane, waarmee Bijlow niet heel veel moeite heeft.

Feyenoord-Vitesse 0-0

FEY-VIT 75' - Rode kaart voor Berghuis

De aanvoerder van Feyenoord begaat een snoeiharde overtreding van achteren op Wittek en moet van het veld.

Wittek probeerde het vervolgens nog eventjes, maar moet geblesseerd van het veld. Manhoef vervangt hem.

Feyenoord-Vitesse 0-0

Steven Berghuis krijgt de rode kaart, terwijl Maximilian Wittek kermend op de grond ligt

Leipzig verslaat tien man Stuttgart en stelt titelfeest Bayern twee weken uit

RB Leipzig heeft in de Bundesliga een zege op VfB Stuttgart geboekt. De nummer twee stond vijf kwartier lang met een speler meer op het veld en won met 2-0.

Daardoor kan Bayern München, dat zaterdag verrassend verloor bij FSV Mainz (2-1), pas op zaterdag 8 mei zijn 31ste titel in de wacht slepen.

Emil Forsberg legt aan voor de 2-0.

FEY-VIT 69' - Twee grote kansen Feyenoord

Daar waren ineens twee grote kansen voor Feyenoord, maar beide keren grijpt Pasveer in. De Vitesse-goalie loopt snel uit en is daardoor eerder bij de bal dan de aanstormende Berghuis, vervolgens probeert Toornstra bij de tweede paal Linssen te bereiken maar grijpt de aanstaande Ajacied opnieuw goed in.

Feyenoord-Vitesse 0-0

Inter dicht bij eerste 'scudetto' sinds 2010, teleurstellend gelijkspel Juventus

Inter heeft een grote stap gezet richting de Italiaanse landstitel. Tegen Hellas Verona maakte de koploper van de Serie A geen fout. Een pover duel leverde een 1-0 thuisoverwinning op.

Nummer drie Juventus verspeelde wederom punten. De landskampioen kwam tegen nummer veertien Fiorentina niet verder dan 1-1.

Inter-trainer Antonio Conte is buiten zichzelf van vreugde.

FEY-VIT 63' - Spanning in De Kuip

In de Kuip is nog altijd niet gescoord en blijft het spannend. Bij Vitesse loopt het stukken beter dan Feyenoord, maar tot nu toe worden alle kansjes gemist.

Feyenoord-Vitesse 0-0

Feyenoord heeft een Berghuis-moment nodig.

Commentator Jeroen Elshoff in De Kuip

TWE-UTR 60' - Van de Streek mist penalty

Van de Streek werd door keeper Drommel neergehaald in het strafschopgebied en nam vervolgens zelf de penalty. Dat was wellicht geen goed idee: zijn strafschop gaat ver, ver over het doel.

FC Twente-FC Utrecht 1-2

TWE-UTR 55' - DOELPUNT FC UTRECHT!

Ineens staat FC Utrecht op voorsprong in Twente. Kerk schiet de 2-1 binnen!

De wedstrijd is in een oogwenk helemaal omgedraaid. FC Twente had een sterke eerste helft achter de rug, maar daar is nu niets meer van over. Terwijl Twente een zege best kan gebruiken: de ploeg van Ron Jans heeft al zeven wedstrijden op rij niet gewonnen. En in de laatste veertien duels was er sowieso maar één zege.

FC Twente-FC Utrecht 1-2

TWE-UTR 49' - DOELPUNT FC UTRECHT!

Van de Streek tikt op aangeven van Boussaid knap de gelijkmaker binnen tegen FC Twente. Het is 1-1 in Enschede.

FC Twente-FC Utrecht 1-1

Ajax viert 'officieus' feest op het parkeerdek

Officieel is de 35ste landstitel nog niet behaald, maar Ajax kan eigenlijk niet meer worden gepasseerd op de ranglijst. Reden voor de selectie om vanaf het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena na de 2-0 zege op AZ met honderden toegestroomde fans een voorschot te nemen op het kampioensfeest.

Met Abdelhak Nouri in gedachten, een shirt van hem werd over de reling gehangen, vierden spelers en staf de aanstaande titel. Trainer Erik ten Hag danste mee tussen de spelers.

Ajacieden nemen bij Johan Cruijff Arena voorschot op kampioensfeest

Tweede helft begonnen in Enschede en Rotterdam

FC Twente leidt met 1-0 tegen FC Utrecht. Bij Feyenoord-Vitesse staat het 0-0.

Bij Feyenoord is Diemers vervangen door Fer.

Klaassen over titel Ajax: 'Nu kan het toch niet meer misgaan'

Eén puntje, meer heeft Ajax niet nodig om de 35ste landstitel in de clubhistorie te mogen vieren. En zelfs als dat niet lukt, is de schaal vrijwel zeker alsnog voor de Amsterdammers. En dus rekent zelfs Davy Klaassen, goud waard tegen AZ, zich al rijk.

"Ik ben altijd een beetje terughoudend met zeggen: we zijn er", aldus Klaassen, terwijl zijn mondhoeken voorzichtig in een glimlach krullen. "Maar nu kan het toch niet meer misgaan."

Rust in Enschede en Rotterdam

Het is rust in Enschede: FC Twente staat op een 1-0 voorsprong door een goal van Danilo.

Ook in De Kuip zoeken beide teams de kleedkamers op. Het staat 0-0 bij Feyenoord-Vitesse. In blessuretijd stormde Openda - niet voor het eerst deze middag - weer eens op Bijlow af, maar opnieuw was de Feyenoord-keeper de winnaar in het directe duel.

FEY-VIT 39' - Kansen voor Vitesse en Feyenoord

De beste kansen in de eerste helft zijn voor Vitesse. Na een misser van Toornstra was er weer eentje voor Openda, maar opnieuw hield Bijlow zijn ploeg op de been.

Een tijdje geleden was er nog wel een geweldige kans voor Berghuis, die na een voorzet van Senesi bij de tweede paal naast schoot

Feyenoord-Vitesse 0-0

Averij Manchester United bij Leeds

In Engeland is nummer twee Manchester United bij middenmoter Leeds United op 0-0 blijven steken. De Mancunians zijn 24 duels op vreemde bodem ongeslagen. In januari vorig jaar werd uit voor het laatst verloren, met 2-0 bij Liverpool.

In de eerste helft hadden de bezoekers meer balbezit, maar dat leverde weinig grote kansen op. Het dichtst bij succes waren Rashford, wiens harde vrije trap werd gestopt door Meslier, en Maguire, die in kansrijke positie over kopte.

Het overwicht van Manchester duurde na rust voort. Fernandes, die op 20 december thuis tegen Leeds (6-2) twee treffers maakte, kreeg de grootste kans: hij zag zijn schuiver rakelings naast gaan. Donny van de Beek viel in de slotfase in.

TWE-UTR 28' - DOELPUNT FC TWENTE!

Narsingh staat aan de basis van de treffer, hij geeft de bal op een presenteerblaadje aan Danilo en de Braziliaanse spits schiet FC Twente op 1-0. De voorsprong is verdiend, want de fellere thuisploeg komt sterk voor de dag.

FC Twente-FC Utrecht 1-0

FEY-VIT 24' - Felle strijd in De Kuip

Na het sterke begin van Feyenoord doet ook Vitesse nu serieus mee in De Kuip. Feyenoord komt er in deze fase nauwelijks uit en Vitesse is in de aanval.

Het is een felle strijd: Senesi moest even verzorgd worden nadat hij na een ingreep een salto had gemaakt en Berghuis kwam hard in botsing met Bero.

Feyenoord-Vitesse 0-0

FEY-VIT 13' - Kansen voor Vitesse

Feyenoord begon weliswaar goed, maar de eerste kansen van de wedstrijd zijn voor Vitesse. Eerst is er een schot van Wittek - die wellicht beter had kunnen afgeven op Openda - dat wordt gepakt door Bijlow. Even later stort Bijlow zich op de bal vlak voordat Openda kan schieten.

Feyenoord-Vitesse 0-0

Jens Toornstra in duel met Oussama Tannane

TWE-UTR 10' - Twente begint goed

Ook FC Twente wordt in de beginfase door de teruggekeerde supporters naar voren geschreeuwd. Dat heeft al twee kansen opgeleverd: een kopbal van Danilo werd gekeerd door Oelschlägel, een poging van Narsingh belandde in het zijnet.

FC Twente-FC Utrecht 0-0

FEY-VIT 8' - Feyenoord vol energie

Feyenoord is vol energie begonnen aan het duel met verliezend bekerfinalist Vitesse. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de aanwezigheid na lange afwezigheid van een deel van het legioen.

De eerste gele kaart van de wedstrijd was na drie minuten al vergeven: Hajek (Vitesse) ging op de bon na een overtreding op Diemers.

Feyenoord-Vitesse 0-0

Enthousiaste supporters in De Kuip

Aftrap bij Feyenoord-Vitesse en FC Twente-FC Utrecht

Na een minuut stilte voor PSV-icoon Willy van der Kuijlen zijn de wedstrijden Feyenoord-Vitesse en FC Twente-FC Utrecht begonnen.

AJA-AZ - Afgelopen in Amsterdam

Officieel is het nog niet, maar Ajax kan de puntjes op de i gaan zetten in de voorbereiding op het titelfeest. De Amsterdammers wonnen zondag met 2-0 van AZ, waardoor het landskampioenschap de ploeg alleen in - een vergezochte - theorie nog kan ontgaan.

AJA-AZ 90' - DOELPUNT AJAX!

'Mister 1-0' maakt ook de 2-0: Klaassen schiet Ajax op 2-0 tegen AZ.

Davy 'Mister 1-0' Klaassen maakte ook de 2-0

ADO-FOR - Klaar in Den Haag

ADO Den Haag lijkt zich definitief te kunnen gaan richten op een verblijf in de Keuken Kampioen Divisie. De hekkensluiter van de eredivisie verloor op eigen veld met 3-0 van Fortuna Sittard.

Teleurstelling bij Abdenasser El Khayati

AJA-AZ 86' - Gemengde ontvangst Brobbey

Brobbey wordt bij zijn entree op het veld (als vervanger van Haller) met gemengde geluiden ontvangen door het publiek. Maar de naar Leipzig vertrekkende spits krijgt meteen een grote kans: zijn schot, zijn eerste balcontact ook, wordt echter tegengehouden door Bizot.

Ajax-AZ 1-0

AJA-AZ 79' - Is AZ uitgeraasd?

Na de 1-0 van Klaassen lijkt AZ te zijn uitgeraasd. De Alkmaarders hadden meer dan een handvol kansen om de score te openen, maar bakken er nu niet veel meer van. Ajax bepaalt het spel in de slotfase.

Ajax-AZ 1-0

ADO-FOR 77' - DOELPUNT FORTUNA SITTARD

Het Haags kwartiertje was net begonnen, tot enthousiasme van de fans, maar Fortuna scoort: invaler Tekie stoomt op en schuift de bal met een geplaatst schot binnen: 3-0 van voor Fortuna.

ADO Den Haag-Fortuna Sittard 0-3

Opstellingen FC Twente-FC Utrecht (aftrap: 16.45 uur)

AJA-AZ 66' - DOELPUNT AJAX!

Wie anders dan Klaassen schiet Ajax op voorsprong tegen AZ. De pass is van Tadic, Haller met een slim overstapje, en Klaassen scoort voor de tiende keer dit seizoen. Voor Tadic is het assist nummer veertien.

Het doelpunt van Klaassen zal wellicht ook met voorzichtig gejuich zijn ontvangen in Eindhoven: een nederlaag van AZ is goed nieuws voor PSV.

Vlak voor de goal waren er twee wissels bij Ajax: Mazraoui en Neres zijn in het veld gekomen voor Rensch en Antony.

Ajax-AZ 1-0

Davy Klaassen passeert Marco Bizot

Opstelling Vitesse tegen Feyenoord (aftrap: 16.45 uur)

Vitesse gaat in Rotterdam proberen de kater van de verloren bekerfinale weg te spoelen met Oroz op rechts, hij vervangt de geblesseerde Dasa.

Hajek speelt centraal achterin, in plaats van de geschorste Rasmussen.

AJA-AZ 61' - Rommelige fase

In de Johan Cruijff Arena zitten we een beetje in een rommelige fase. Het tempo ligt lager dan voor rust en het ontbreekt vooralsnog aan vermeldenswaardige actie voor de doelen.

Dit gezegd hebbende is er ineens een flinke kopkans voor Haller, maar de Fransman kopt de voorzet van Martínez over. En even later schiet Tagliafico vanuit kansrijke positie op de knuisten van Bizot.

Ajax-AZ 0-0

ADO-FOR 61' - Opstootje zonder kaarten

Een opstootje in Den Haag na een overtreding van Vejinovic op Rota, die de indruk wekt enigszins te overdrijven als hij over het veld rolt. Er wordt wat geduwd, gemopperd en getrokken, maar scheidsrechter Nijhuis weet de kemphanen zonder kaarten te sensibiliseren.

ADO Den Haag-Fortuna Sittard 0-2

Opstelling Feyenoord tegen Vitesse (aftrap: 16.45 uur)

Feyenoord begint weer met een viermansdefensie, waarvan Spajic het slachtoffer is. Hij begint op de bank.

Orkun Kökcü ontbrak de laatste twee wedstrijden vanwege een positieve test op het coronavirus.

Hattrickheld De Leeuw: 'Heerlijke middag voor ons en de fans'

Michael de Leeuw was de grote man aan Emmen-zijde na de 3-1 winst op Heracles Almelo. De aanvoerder nam alle Drentse treffers voor zijn rekening. Vooral de 2-1 mocht er zijn.

AJA-AZ 49' - Eerste kans na rust voor Ajax

In Amsterdam is het meteen alweer een wedstrijd. De eerste kans is voor Ajax: op aangeven van Tadic levert Tagliafico een hard en laag schot af, maar Bizot brengt redding.

Ajax-AZ 0-0

AJA-AZ - Tweede helft in Amsterdam: 0-0

In de Johan Cruijff Arena zijn Ajax en AZ met ongewijzigde elftallen begonnen aan het tweede bedrijf. De stand is 0-0.

ADO-FOR 48' - DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Al snel in de tweede helft maakt Polter er 2-0 van voor Fortuna. Na een prima pass van Flemming, maker van de 1-0, werkt de Duitser de bal binnen.

En zo worden de vooruitzichten voor ADO somberder en somberder.

ADO Den Haag-Fortuna Sittard 0-2

Vreugde bij Fortuna Sittard na de goal

ADO-FOR - Tweede helft in Den Haag

De bal rolt weer in Den Haag, waar Fortuna Sittard op een 1-0 voorsprong staat.

Smits na winst op Ajax: 'Geeft veel vertrouwen, dat moeten we vasthouden'

De reactie van PSV-spits Joëlle Smits na de winst op Ajax in de kampioenspoule van de eredivisie.

Smits na winst op Ajax: 'Geeft veel vertrouwen, dat moeten we vasthouden'

AJA-AZ - Rust in Amsterdam: 0-0

Het is een serieuze, spannende wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Ajax en AZ gaan rusten met de brilstand op het scorebord.

ADO-FOR - Rust in Den Haag, Fortuna leidt

Fortuna Sittard leidt met 1-0 tegen ADO Den Haag.

Vlak voor rust was er nog een enorme kans voor Flemming, maar zijn inzet ging via ADO-keeper Fraisl tegen de paal. Een paar minuten eerder was er aan de andere kant ook nog een prima redding van Velthuizen op een schot van dichtbij van Zuiverloon.

AJA-AZ 43' - AZ blijft kansen missen tegen Ajax

Het staat nog altijd 0-0 in Amsterdam, en dat komt vooral doordat AZ zijn kansen niet benut. Net wist Boadu de bal er vlak voor het doel opnieuw niet in te krijgen.

De linkervoet van Boadu klapte een paar minuten geleden overigens lelijk dubbel in duel met Martínez, maar de AZ'er kon gelukkig door.

In de 43ste minuut zagen we ook nog een dreigend moment voor Ajax: een vrije trap van verre afstand van Tadic werd door Bizot naast getikt.

Ajax-AZ 0-0

ADO-FOR 39' - DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Flemming schiet de Limburgers op 1-0 tegen de hekkensluiter uit Den Haag. ADO speelde niet slecht, maar de beste kansen waren voor de gasten uit Sittard. En deze gaat er dan ook in: Flemming staat vrij op de rand van het strafschopgebied, krijgt de bal aangespeeld door Hansson en schiet vervolgens keurig binnen.

ADO Den Haag-Fortuna Sittard 0-1

AJA-AZ 24' - Koopmeiners schiet net naast

Daar was weer een beste kans voor AZ. Een schot van Wijndal wordt gekeerd door Stekelenburg, in de rebound komt de bal via Boadu bij Koopmeiners, die rakelings naast schiet.

De Alkmaarders zitten in een goede fase, want even later moet Stekelenburg opnieuw gestrekt na een schot van Stengs. En wéér even later prikt Boadu de bal net naast op aangeven van Wijndal.

Ajax-AZ 0-0

Braaf jongste Nederlandse doelpuntenmaker ooit in Serie A

Jayden Braaf heeft als jongste Nederlander ooit gescoord in de Serie A. De 18-jarige aanvaller, jeugdinternational van Oranje, maakte als invaller het laatste doelpunt van Udinese in het gewonnen uitduel met Benevento: 2-4. Braaf gaat met zijn 18 jaar en 237 dagen de recordboeken in.

PSV-vrouwen wederom te sterk voor Ajax, nu in kampioenspoule

De PSV-vrouwen zijn de kampioenspoule in de Pure Energie Eredivisie uitstekend begonnen. Ajax werd met 3-1 verslagen, mede door twee treffers van Joëlle Smits.

Vrouwen PSV delen tik uit aan Ajax in kampioenspoule Eredivisie Vrouwen

ADO-FOR 10' - Exit Van den Buijs, kans Flemming

In Den Haag is de sfeer prima, dankzij de aanwezige fans, en is de wedstrijd tot nu toe ook leuk om te zien. Maar niet voor Van den Buijs: de Fortuna-verdediger moet er na vijf minuten al geblesseerd af. Zijn vervanger is Amiot.

De grootste kans tot nu toe was voor Fortuna: Flemming kopte vrij als vogel via de grond over het doel.

ADO Den Haag-Fortuna Sittard 0-0

AJA-AZ 5' - Kansen voor AZ en Ajax

De eerste kans in Amsterdam is voor AZ, via een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Aanvoerder Koopmeiners schiet echter ver over, wat leidt tot hoongelach vanaf de tribunes.

Even later krijgt Haller aan de andere kant een geweldige kopkans, maar keeper Bizot werpt zich voor het schot.

Ajax-AZ 0-0

Sébastien Haller kopt, Marco Bizot redt

AFTRAP in Den Haag en Amsterdam

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Willy van der Kuijlen is het duel tussen ADO Den Haag en Fortuna Sittard begonnen.

En ook de topper tussen Ajax en AZ is begonnen, voor 'liefst' 7.500 toeschouwers.

In Amsterdam is er, naast een minuut stilte voor PSV'er Van der Kuijlen, ook aandacht voor Ajax-icoon Johan Cruijff, die vandaag 74 jaar zou zijn geworden.

Jansen: 'Ontwikkeling Bergwijn, Frenkie en co machtig mooi om te zien'

AZ-trainer Pascal Jansen blikt vooruit op de topper tegen Ajax in speelronde 30 van de eredivisie. En even terug op zijn tijd als trainer in de jeugdopleiding van PSV.

Jansen: 'Ontwikkeling Bergwijn, Frenkie en co machtig mooi om te zien'

Ten Hag over stroever draaiend Ajax: 'Wij winnen elke wedstrijd... bijna'

Ajax-trainer Erik ten Hag blikt vooruit op de topper tegen AZ in speelronde 30 van de eredivisie. De Amsterdammers draaien de laatste weken wat minder dan voorheen.

Ten Hag over stroever draaiend Ajax: 'Wij winnen elke wedstrijd... bijna'

Opstellingen ADO Den Haag-Fortuna Sittard (14.30 uur)

Hekkensluiter ADO Den Haag hoopt tegen Fortuna Sittard een laatste strohalm te vinden. Bij de Limburgers keert Piet Velthuizen na zijn ongelukkige rentree terug onder de lat.

EMM-HER - Afgelopen: FC Emmen verslaat Heracles

In de strijd om handhaving heeft FC Emmen wederom belangrijke punten gepakt. Michael de Leeuw gaf Heracles Almelo met drie goals de genadeklap: 3-1. Emmen, dat voor het eerst drie keer op rij zegevierde in de eredivisie, passeerde VVV-Venlo op de ranglijst en staat nu zestiende.

EMM-HER 90+1' - DOELPUNT FC EMMEN!

In blessuretijd maakt De Leeuw er 3-1 van voor FC Emmen tegen Heracles. Een hattrick van De Leeuw!

FC Emmen-Heracles 3-1

EMM-HER 89' - DOELPUNT FC EMMEN!

Het is opnieuw Michael de Leeuw die scoort! Met een schitterende uithaal wordt het 2-1 voor Emmen.

Na de gelijkmaker van Heracles zag het er even somber uit voor de thuisploeg, maar De Leeuw schiet prachtig raak.

FC Emmen-Heracles 2-1

EMM-HER 82' - DOELPUNT HERACLES!

Uit een penalty maakt Vloet er 1-1 van tegen FC Emmen. Verrips heeft 'm bijna, maar bijna telt niet.

De strafschop werd gegeven na wild uitkomen van Verrips. Scheidsrechter Kamphuis wordt door de VAR na de monitor geroepen en wijst vervolgens naar de stip. De doelman van Emmen krijgt ook nog de gele kaart.

FC Emmen-Heracles 1-1

EMM-HER 76' - Emmen leidt, kans Vloet

Nog een klein kwartier te gaan in Emmen, waar de thuisploeg nog altijd met 1-0 leidt en Heracles vrij weinig laat zien.

Vrij weinig, want dan meldt Vloet zich ineens aan het front. Hij is het begin en het einde van een Heracles-aanval, zijn poging gaat echter over.

FC Emmen-Heracles 1-0

Opstelling AZ tegen Ajax (aftrap: 14.30 uur)

Bij AZ keert aanvoerder Koopmeiners terug in de startopstelling, Clasie ontbreekt.

Svensson is net als Clasie niet fit, Sugawara vervangt de Noor rechts achterin.

EMM-HER 58' - DOELPUNT FC EMMEN!

Michael de Leeuw benut een penalty en Emmen leidt met 1-0 tegen Heracles. Het is de tiende treffer van De Leeuw, die keeper Blaswich naar de verkeerde hoek ziet duiken.

De bal ging op de stip na een overtreding op De Leeuw, die werd vastgehouden door Fadiga. Blijft het zo, dan stijgt Emmen naar plek zestien en wordt de droom van een onvoorstelbare Houdini-act steeds realistischer.

FC Emmen-Heracles 1-0

Michael de Leeuw viert zijn doelpunt tegen Heracles

EMM-HER 54' - Emmen gaat door

Na een rust waarin de geur van friet/patat eindelijk weer eens over de tribunes is getrokken, gaat Emmen onverdroten door met het zoeken naar een goal. Dat leverde alweer een paar dreigende momenten op.

Maar ook Heracles heeft een speldenprikje uitgedeeld: een afstandsschot van Schoofs kon worden gepakt door keeper Verrips.

FC Emmen-Heracles 0-0

Opstelling Ajax tegen AZ (14.30 uur)

Ajax begint met Klaassen en Antony aan de topper tegen AZ. Het tweetal vervangt Kudus en Neres.

EMM-HER - Tweede helft

De bal rolt weer in Emmen. Hopelijk wordt de tweede helft net zo leuk als de eerste en krijgen we ook nog een paar doelpunten te zien.

Makkelie fluit Real Madrid-Chelsea

De UEFA heeft Danny Makkelie aangesteld als scheidsrechter bij het duel tussen Real Madrid en Chelsea in de halve finales van de Champions League. De Europese topper begint dinsdag om 21.00 uur in Madrid. De return is een week later in Londen.

Makkelie kreeg afgelopen week ook al goed nieuws van de UEFA. Samen met Björn Kuipers is hij aangewezen als scheidsrechter voor het EK komende zomer. Makkelie (38) debuteert als hoofdarbiter op een eindtoernooi.

Danny Makkelie

EMM-HER - Rust in Emmen

Het is rust in Emmen, na een vermakelijke eerste helft zonder goals bij FC Emmen-Heracles.

Vlak voor rust waren er nog drie beste kansen voor Emmen. Eerst bracht Rente redding op een poging van Frei. Uit de daaropvolgende corner kopt Vlak eerst via-via tegen de buitenkant van de paal, en daarna via een Almeloos hoofd tegen de lat.

EMM-HER 31' - Sterk Emmen krijgt kansjes

Het spelbeeld is ongewijzigd na een half uur spelen. Emmen is, tot enthousiasme van de aanwezige fans, de betere ploeg.

Zojuist zagen we een goed schot van Adzic, net naast. Een tijdje geleden was er nog een poging van Cavlan, recht op de keeper.

FC Emmen-Heracles 0-0

EMM-HER 20' - Attractieve wedstrijd

Of het door het publiek komt of niet: het is tot nu toe een bijzonder attractieve wedstrijd in Emmen. Heracles probeert de thuisploeg vast te zetten, maar dat lukt maar mondjesmaat. Emmen is de betere ploeg en komt er geregeld gevaarlijk uit.

We zagen namens Heracles opnieuw een kans van Fadiga en Emmen was gevaarlijk via een kopbal van Araujo.

FC Emmen-Heracles 0-0

EMM-HER 9' - Leuke openingsfase

FC Emmen is goed begonnen aan het duel en al een paar keer dreigend opgerukt rond het Almelose strafschopgebied. Maar de eerste echte kans was voor Heracles: Fadiga haalt van dichtbij uit, Verrips redt knap.

Vanaf de tribunes, en gelukkig niet ingeblikt, klinkt applaus.

FC Emmen-Heracles 0-0

Heracles-trainer Frank Wormuth zag al twee kansjes tegen Emmen

EMM-HER - Aftrap in Emmen

Ook in Emmen is er eerst een minuut stilte voor de afgelopen week overleden Willy van der Kuijlen.

En dan rolt nu de bal bij FC Emmen-Heracles. Bij de Almeloërs heeft Robin Pröpper na de warming-up alsnog plaatsgenomen op de bank. Marco Rente is zijn vervanger.

Voetbal met publiek!

Net als de afgelopen twee dagen is er ook vandaag een beperkt aantal toeschouwers aanwezig bij de eredivisiewedstrijden. Mits de fans een negatieve testuitslag kunnen voorleggen natuurlijk. Het maakt het enthousiasme in Emmen er niet minder om.

Enthousiaste fans mogen zich eindelijk weer eens melden bij het stadion van FC Emmen

Opstellingen FC Emmen-Heracles (aftrap 12.15 uur)

De eredivisiezondag begint om 12.15 uur met FC Emmen-Heracles.

FC Emmen heeft al zeven eredivisieduels op rij niet verloren, de langste ongeslagen reeks van de club sinds de promotie naar de eredivisie in 2018. Deze recordreeks volgt direct op een negatieve recordreeks van 22 eredivisieduels zonder zege. Maar ook Heracles is goed bezig: de Almeloërs verloren in de laatste zes wedstrijden maar één keer, van PSV.

De voormalige hekkensluiter klimt met een zege of een gelijkspel naar de zestiende plaats, de plek van VVV-Venlo waarmee directe degradatie kan worden ontlopen. Heracles staat redelijk stationair op plaats acht, vijf punten achter nummer zeven FC Utrecht.

Stekelenburg, Pasveer en Scherpen, maar wat gebeurt er met Onana?

Ajax heeft komend seizoen vier prima keepers in huis: Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer, Kjell Scherpen en ook nog de geschorste André Onana.

André Onana

AZ is hongerig: 'We willen héél graag van Ajax winnen'

"Zeg nooit nooit", reageert AZ-trainer Pascal Jansen op de suggestie dat de titelrace in de eredivisie misschien nog wel een spannende apotheose kan beleven. Koploper Ajax moet immers nog op bezoek moet bij Feyenoord en Vitesse. Dus als AZ vanmiddag in de Johan Cruijff Arena met de volle buit aan de haal gaat...

Dagdromen is Jansen echter vreemd. "Ajax is natuurlijk wel de ploeg die het meest is uitgelopen. Wij focussen ons op de komende wedstrijd en wat er daarna komt, gaan we zien."

Lees een interview met Pascal Janssen, die onder meer vertelt hoe graag AZ van Ajax wil winnen.

De stand in het land

Als we alle resultaten bij elkaar optellen, komen we uit bij deze stand.

De wedstrijden van eerder dit weekeinde

Vier wedstrijden zijn al achter de rug. Zo verloor VVV-Venlo met 2-0 bij Sparta, waardoor de problemen voor de ploeg uit Venlo groter en groter worden. PSV won met 1-0 van FC Groningen, waardoor Ajax vandaag niet officieel, maar slechts officieus (dankzij een veel beter doelsaldo) kampioen kan worden.

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Groningen

Welkom bij de eredivisiezondag!

Er staan vandaag vijf wedstrijden op het programma in de dertigste speelronde van de eredivisie, waaronder twee duels die we gerust een topper mogen noemen: Ajax-AZ en Feyenoord Vitesse. Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte.