liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw verzoek burgemeesters tot opening terrassen • Recordaantal prikken in VS op een dag

liveblog gesloten

Ziekenhuizen opgelucht door besluit kabinet

Ziekenhuizen reageren opgelucht op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen. Deze week waren ze nog verbijsterd, toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog.

"Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt", zegt Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Maar het is ook hartstikke nodig, want het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen."

Ad Melkert: 'Eerst de druk op ziekenhuizen omlaag, dan pas versoepelen'

Gezondheidsraad: blijft afweging tussen bijwerkingen en voordelen vaccin

De voorzitter van de Gezondheidsraad, Bart-Jan Kullberg stelt dat er ondanks de problemen met AstraZeneca in hetzelfde tempo gevaccineerd blijft worden. Volgens hem blijft het een afweging tussen de bijwerkingen en voordelen van het vaccin. De Gezondheidsraad reageert daarmee op de 'motie van afkeuring' van een comité van huisartsen.

Gezondheidsraad: 'Blijft altijd afweging tussen bijwerkingen en voordelen vaccin'

'China verergerde pandemie door toegang experts te weigeren'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich kritisch uitgelaten over de houding van de Chinese overheid aan het begin van de coronacrisis. China heeft gezondheidsexperts geen toegang gegeven, stelde Anthony Blinken in een interview met NBC. Dat heeft de pandemie volgens hem verergerd.

China heeft internationale deskundigen geen toegang verleend of informatie verschaft, zei Blinken. Daardoor kon het virus "sneller uit de hand lopen" en waren de gevolgen drastischer, stelde hij.

Burgemeesters verzoeken kabinet 'dringend' tot heropenen buitenruimtes

De burgemeesters van Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht doen een "dringend" verzoek aan het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, te heropenen. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

De burgemeesters vrezen dat handhaving onhaalbaar wordt en dat "het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners" komt te staan. Juist om besmettingen te voorkomen moeten de buitenruimtes op een beheerste manier worden heropend, vinden ze. Dat zou ook goed zijn voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid.

Eerder vanavond liet een woordvoerder van het demissionaire kabinet weten dat er komende dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen worden aangekondigd per 21 april. Afgelopen week werd gesproken over het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels over anderhalve week.

Recordaantal prikken op een dag gezet in VS

In de Verenigde Staten zijn gisteren zo'n 4,63 miljoen doses van een coronavaccin toegediend. Dat is een record, stelt Cyrus Shahpar, die verantwoordelijk is voor de coronadata.

Het vorige dagrecord van 4,1 miljoen prikken werd vorige week zaterdag behaald. Gisteren waren het er dus ruim 500.000 meer.

Ruim 45 procent van de Amerikanen van 18 jaar en ouder heeft inmiddels een dosis toegediend gekregen, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC. Voor mensen van 65 jaar en ouder, is dat 78 procent.

Australiërs stappen naar VN om terugkeer naar huis

Tienduizenden Australiërs zitten een jaar na het begin van de pandemie nog steeds vast in het buitenland en naar huis gaan lukt ze niet. Daarmee handelt de Australische regering in strijd met de mensenrechten, zegt de internationale mensenrechtenadvocaat Geoffrey Robertson.

Robertson staat een groep gestrande Australiërs bij die een zaak heeft aangespannen tegen de Australische regering bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. "Het is een mensenrecht om naar je geboorteland terug te kunnen keren, maar nog altijd zijn er 40.000 gestrande Australiërs wereldwijd. Al een jaar lang wordt het hen verboden om naar huis te gaan. Ze kunnen daardoor niet bij doodzieke ouders zijn, ze raken hun baan kwijt, het is echt schandalig," zegt Robertson.

De Australische grens zit al ruim een jaar op slot. Alleen mensen met een Australisch paspoort of een verblijfsvergunning worden mondjesmaat toegelaten.

Cindy Buitenhuis is één van de Australiërs die al een jaar lang probeert terug te keren naar haar familie:

Australische in Nederland: 'Ik zit vast tussen twee landen'

'Hogescholen gaan uit van gedeeltelijke opening op 26 april'

De Vereniging Hogescholen gaat ervan uit dat hogescholen de deuren zoals gepland op 26 april weer verder kunnen openen voor studenten. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen tegen persbureau ANP.

Vanavond maakte het demissionaire kabinet bekend dat versoepelingen per 21 april te vroeg zijn en dat mogelijk een week later wordt versoepeld. De vereniging gaat ervan uit dat dat niet voor de onderwijsinstellingen geldt.

Eerder vanavond zei de Vereniging Hogescholen tegen het ANP dat het nog onduidelijk was wanneer hogescholen de deuren weer kunnen openen.

Horecaondernemers: uitstel mogelijke versoepelingen teleurstellend

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "uitermate teleurstellend" dat het demissionaire kabinet komende dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen per 21 april zal aankondigen. De branchevereniging vindt het nieuws "opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers".

Volgens de KHN is de volksgezondheid voor horecaondernemers het belangrijkst, "maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open", schrijft de organisatie in een persbericht.

Mogelijk volgen er vanaf 28 april wél versoepelingen, zoals de heropening van terrassen en opschorten van de avondklok. De KHN hoopt dat die versoepeling dan ook voor andere horecabranches geldt, niet alleen voor de terrassen.

Ook voor winkeliers is de teleurstelling groot, zegt directeur Udo Delfgou van branchevereniging INretail tegen persbureau ANP. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekten verwachtingen."

Comité van huisartsen plakt 'motie van afkeuring' op pand Gezondheidsraad 

De huisartsen maken zich zorgen dat het advies van de raad om mensen jonger dan 60 niet meer te vaccineren met AstraZeneca, leidt tot extra grote gezondheidsschade. Volgens hen zijn complicaties "uiterst zeldzaam".

Ze plakten daarom een 'motie van afkeuring' op de deur van de Gezondheidsraad in Den Haag:

Comité van huisartsen plakt 'motie van afkeuring' op pand Gezondheidsraad

Inwoners Engeland morgen weer naar de kapper

In Engeland zijn inwoners vanaf morgen weer welkom in kapsalons, niet-essentiële winkels, sportscholen en op het terras. Na een wekenlange lockdown worden sommige coronaregels in delen van het Verenigd Koninkrijk opgeheven.

De versoepelingen zijn deels mogelijk omdat ruim 32 miljoen Britten een eerste dosis van een coronavaccin hebben gekregen, blijkt uit de dagelijkse vaccinatiecijfers. Ruim zeven miljoen mensen kregen ook een tweede prik.

Binnen eten en drinken blijft tot ten minste 17 mei niet toegestaan. Ook theaters, bioscopen en clubs blijven dicht. In Wales heropenen de niet-essentiële winkels en mogen leerlingen weer naar school. Dat laatste geldt ook voor Noord-Ierland.

Sinds begin januari golden strengere coronaregels, vanwege een toename in het aantal besmettingen eind vorig jaar. De stijging werd gelinkt aan de verspreiding van de Britse coronavariant.

Testevenement in Zeeland 'teleurstellend'

De eerste testactiviteit in Zeeland om weer bezoekers toe te staan is teleurstellend verlopen, schrijft Omroep Zeeland. De Grote Kerk in Veere was drie dagen open voor publiek, maar er zijn amper inschrijvingen binnengekomen. En van de groep die zich inschreef, kwam niet iedereen opdagen, schrijft de regionale nieuwssite.

Bij de Grote Kerk konden zich per dag maximaal 400 bezoekers inschrijven. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald. Vrijdag waren het er drie, gisteren 26 en vandaag achttien.

Chris Koole van de Grote Kerk vermoedt dat de lage opkomst te maken heeft met het slechte weer en het testen, vertelt hij aan de omroep. Bezoekers moeten vooraf een coronatest doen in Geersdijk, 20 kilometer verderop. Maar die teststraat was op zaterdagmiddag en op zondag gesloten.

In Zeeland mogen zestien activiteiten meedoen aan de proeven. De Grote Kerk was de eerste die openging, van vrijdag tot en met vandaag.

Kabinet: versoepelingen per 21 april nog te vroeg

Het demissionaire kabinet gaat komende dinsdag geen versoepelingen aankondigen van de coronamaatregelen per 21 april. Het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels per 21 april, is nog te vroeg. Dat laat een woordvoerder van het kabinet weten na het Catshuisoverleg.

Als de besmettingscijfers het toelaten, zijn het openen van terrassen en het schrappen van de avondklok wel voorzien voor de week erna.

Drie aanhoudingen bij coronaprotest Museumplein

Bij een protest tegen het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam zijn drie actievoerders aangehouden, onder wie een 70-jarige vrouw. Zij waren, ondanks een gebiedsverbod naar aanleiding van een eerdere demonstratie, vanmiddag aanwezig op het plein.

Zo'n 150 tot 200 actievoerders kwamen vanmiddag bijeen om te protesteren, schrijft persbureau ANP. Om 16.00 uur was de demonstratie ten einde en hebben mensen het plein verlaten.

India verbiedt export virusremmer vanwege toename besmettingen

India heeft de export van het middel Remdesivir en de werkzame ingrediënten van de virusremmer aan banden gelegd. Het land reageert daarmee op toegenomen vraag naar het medicijn, vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen.

In sommige delen van het land is er nu een tekort aan het middel. Autoriteiten hebben het hoge aantal besmettingen voornamelijk toegeschreven aan het niet-dragen van mondkapjes en het onvoldoende afstand houden.

India is, na de VS en Brazilië, het land dat het zwaarst is getroffen door de pandemie. In de afgelopen 24 uur werden 152.879 nieuwe besmettingen gemeld, de zesde recordstijging in zeven dagen, meldt persbureau Reuters.

Zeven Indiase bedrijven produceren het medicijn. Het verbod geldt tot de situatie wat betreft coronabesmettingen is verbeterd, melden gezondheidsautoriteiten.

Kerkrade in overleg met Duitse buren over testmaatwerk

Burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade is in overleg met de Duitse buurgemeente Herzogenrath om te zien of er een alternatief kan komen voor de verplichte coronatesten voor Nederlanders die naar Duitsland moeten voor school of werk. Volgens Dassen-Housen pleiten meerdere gemeenten in Limburg voor maatwerk. Ook de veiligheidsregio is hierbij betrokken.

Nederlanders die de Duitse grens over willen, moeten een negatieve test kunnen overleggen. "In Duitsland en Den Haag realiseren mensen zich niet goed genoeg dat er in de grensregio eigenlijk geen grens is", zegt Dassen-Housen tegen 1Limburg. "Omdat de samenleving hier zo verweven is, zou er een uitzondering moeten worden gemaakt op de testverplichting." Dassen-Housen wijst daarbij op het dorpje Dinxperlo in de Achterhoek, waar een uitzondering is gemaakt. "Dat zou Herzogenrath met Kerkrade kunnen doen en Vaals met Aken."

Ze vindt dat het testen makkelijker of zelfs gratis moet worden gemaakt voor mensen die in Duitsland werken. "Dat geldt ook voor kinderen die daar naar school gaan. Elke twee dagen een testbewijs, is heel kostbaar. Een particuliere test kost al gauw 70 euro per keer. Dat is onbegonnen werk", zegt Dassen. "We proberen de uitzondering te maken voor noodzakelijke reizen. We springen niet direct op de bres om te tanken in Duitsland."

Betogers in Amstelveen ingesloten door politie

Bij een betoging tegen het coronabeleid in Amstelveen zijn meerdere actievoerders door de politie ingesloten. Zo'n 300 tot 400 demonstranten kwamen vanmiddag samen en liepen vanaf het Stadsplein richting omliggende wijken.

De organisatoren van het zogenoemde 'koffiedrinken' weken uit naar Amstelveen vanwege gebiedsverboden van actievoerders. Bij een demonstratie twee weken geleden kregen ruim 300 deelnemers een gebiedsverbod voor het Amsterdamse Museumplein en de omliggende straten.

Ook op het Museumplein in Amsterdam zijn mensen samengekomen voor een demonstratie.

Actievoerders in Amstelveen lopen vanaf het Stadsplein richting omliggende wijken

8288 nieuwe besmettingen, meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8288 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 588 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6964 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 2 procent vergeleken met vorige week.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of zijn overleden. Er liggen nu 2517 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2491), van wie 788 op de IC (gisteren: 787), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

17 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 23. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Recordaantal vaccinatieafspraken op zaterdag gemaakt

Gisteren is een recordaantal afspraken voor coronavaccinaties gemaakt, meldt de GGD-koepel GGD GHOR. 135.000 mensen reserveerden online een tijd en een plek voor hun eerste prik. Nog eens 65.000 mensen maakten hun eerste prikafspraak via het callcenter. Aangezien in alle gevallen ook direct een tweede prikafspraak werd gemaakt, is er een dagrecord van 400.000 afspraken gevestigd.

Sinds gisteren kan een nieuwe groep mensen zich melden voor een prik: het gaat om diegenen die in 1949, 1950 en 1951 zijn geboren. Deze groep, die zo'n 500.000 mensen telt, krijgt het Pfizer/BioNTech-vaccin in een GGD-priklocatie. De GGD vraagt mensen uit deze leeftijdscategorie die zich nog niet hebben gemeld, om online een tijd te reserveren, omdat de wachttijden aan de telefoon enorm kunnen oplopen.

Fieldlab: veilige evenementen blijken mogelijk

Evenementen, voorstellingen en congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Dat zegt de organisatie achter de fieldlabevenementen op basis van eigen onderzoeken. Het gaat om evenementen, die zich binnen op een vaste plaats afspelen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeft de anderhalve meter niet te worden bewaard. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn.

Fieldlab heeft de onderzoeksresultaten aan het kabinet aangeboden en hoopt dat het Outbreak Management Team op korte termijn advies uit brengt over het organiseren van evenementen. Zeker is dat tijdens het Eurovisie Songfestival 3500 mensen per avond aanwezig kunnen zijn.

Illegale feesten in Rheezerveen en Asten, tientallen boetes uitgedeeld

In Rheezerveen (O) heeft de politie gisteravond een eind gemaakt aan een illegaal feest. 51 bezoekers, overwegend twintigers, werden beboet voor overtreding van de avondklok; de organisator kreeg een boete voor geluidsoverlast. Het feest werd gehouden in een partytent naast een woning, omwonenden klaagden over de harde muziek.

Ook in Asten (N-B) kregen veertien gasten van een illegaal feest een boete vanwege het negeren van de avondklok. Rond 01.00 uur ontdekten surveillerende agenten diverse geparkeerde auto's in de buurt van een bedrijfsloods. Ook stonden er mensen buiten. In de loods bleek een lockdownfeest aan de gang te zijn. Toen de agenten binnenkwamen sloegen de meeste feestgangers op de vlucht. De eigenaar van de loods is bekeurd vanwege geluidsoverlast.

India trots op tempo vaccinaties: 100 miljoen in 85 dagen

India is naar eigen zeggen het land dat het snelst 100 miljoen coronavaccins heeft uitgedeeld aan zijn bevolking. In een tijdsbestek van 85 dagen was de 100 miljoenste prik een feit; de VS deed er 89 dagen over en China 102, zegt de gezondheidsautoriteit in New Delhi. Tegelijkertijd stijgen de dagelijkse besmettingscijfers sterk. In de afgelopen 24 uur werden 150.000 nieuwe besmettingen en 800 doden geregistreerd in het 1,3 miljard inwoners tellende land.

Een aantal deelstaten heeft de afgelopen week alarm geslagen over een tekort aan coronavaccins. De federale overheid noemt de waarschuwing ongegrond en zegt dat er 40 miljoen doses opgeslagen liggen. Het streven is om in juli 250 miljoen mensen te hebben ingeënt. Tot dusver zijn met name ouderen en zorgpersoneel dat direct met corona te maken krijgt, gevaccineerd.

India is, na de VS en Brazilië, het land dat het zwaarst is getroffen door de pandemie.

21-jarige Belg overlijdt na val uit raam bij illegaal feest

Bij een politieactie tegen een lockdownfeestje in Antwerpen is een 21-jarige man uit Deurne uit het raam gevallen en overleden, melden Belgische media. De Antwerpse politie werd vannacht naar een hotel geroepen vanwege geluidsoverlast uit een kamer op de vierde verdieping. Toen de agenten de kamer binnenkwamen, probeerden de acht aanwezigen zich te verstoppen. De man uit Deurne klom uit het raam en viel naar beneden. Pogingen om de man te reanimeren, hadden geen resultaat.

Burgemeester De Wever van Antwerpen spreekt van een "verschrikkelijke gebeurtenis". Hij verdedigde het politieoptreden tegen overtredingen van de coronamaatregelen, maar zei ook: "Het overlijden van zo'n jong iemand confronteert ons pijnlijk met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn, in het bijzonder van jongeren." De Wever zei te hopen dat het maatschappelijk debat hierover "in alle sereniteit" gevoerd blijft worden.

Veertig aanhoudingen bij illegaal feest Naaldwijk

De politie heeft afgelopen nacht een eind gemaakt aan een illegaal feest in een schuur in Naaldwijk. Daarbij zijn veertig mensen in de leeftijd van 19 tot 29 jaar aangehouden, bericht Omroep West. De politie meldde zich bij de schuur nadat surveillerende agenten harde muziek hadden gehoord. De feestgangers vluchtten naar een tuinhuis en hielden de deur dicht. De politie besloot de deur open te breken en vroeg vervolgens om versterking met het oog op de grimmige sfeer binnen.

De aanwezigen werden een voor een uit het tuinhuisje gehaald en aangehouden. Zij hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan het negeren van aanwijzingen van de politie en van de coronamaatregelen. Drie van hen zouden bovendien agenten hebben beledigd. De 62-jarige bewoner van het huis waar de schuur en het tuinhuisje bij horen, wordt binnenkort verhoord.

'Deel ziekenhuizen stelt nu ook hart- en kankeroperaties uit'

Een aantal ziekenhuizen ziet zich gedwongen nu ook openhartoperaties en sommige kankerbehandelingen op te schorten omdat de IC's vol liggen met coronapatiënten, meldt de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen. Gisteren werden 787 mensen met covid-19 op de intensivecareafdelingen behandeld, het hoogste aantal sinds de eerste coronagolf, nu een jaar geleden. Tot dusver werden niet-acute operaties uitgesteld maar gingen ingrepen die niet langer dan zes weken kunnen wachten gewoon door. Dat is niet langer vol te houden, zegt IC-arts Gommers tegen de krant.

Het Radboudumc in Nijmegen laat weten dat elke dag wordt bekeken welke ingrepen door kunnen gaan met het oog op de beschikbare ruimte op de IC. In het Amsterdamse UMC is de situatie vergelijkbaar. "We gaan elke keer weer een stapje verder, terwijl je eigenlijk denkt: dat kan niet", zegt het hoofd van de IC in het UMC. Het gaat daarbij niet om te weinig IC-bedden of - apparatuur, maar er is een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Hoeveel ziekenhuizen inmiddels operaties die niet lang kunnen wachten toch schrappen, is niet bekend.

China erkent lage effectiviteit eigen vaccins

De hoogste gezondheidsautoriteit in China heeft bekendgemaakt dat de effectiviteit van de Chinese coronavaccins laag is en dat de regering overweegt deze vaccins te combineren om ze werkzamer te maken. "De Chinese vaccins bieden niet al te veel bescherming", zei de directeur van het ziektepreventie-instituut op een conferentie in Chengdu.

China ent de eigen bevolking in met Chinese vaccins en heeft honderden miljoenen doses Sinovac geëxporteerd naar zo'n 25 landen in onder meer Afrika, Azië, het Midden-Oosten en de EU. Uit onderzoek in Brazilië bleek eerder dat de effectiviteit van Sinovac net boven de 50 procent uitkomt. Ter vergelijking: de Amerikaanse farmaceut Pfizer claimt voor het eigen vaccin een effectiviteit van 97 procent.

Voor het eerst suggereerde de directeur van de gezondheidsautoriteit de mogelijke toepassing van de mRNA-technologie, waarbij een stukje genetisch materiaal van het virus wordt nagebootst. Die technologie, gebruikt voor de (westerse) vaccins van Pfizer en Moderna, werd tot dusver in China als onveilig en ineffectief bestempeld. Geen enkel westers vaccin is tot dusver in China toegelaten.

Ministers buigen zich vanmiddag op Catshuis over coronabeleid

Vandaag overlegt demissionair premier Rutte met de meest betrokken ministers over mogelijke aanpassingen in het coronabeleid. In deze zogenoemde strategische sessie komen ook de versoepelingen aan bod uit het kabinetsplan dat afgelopen week in de openbaarheid kwam. Daarbij gaat het om de opening van terrassen en winkels en de beëindiging van de avondklok op 21 april, mits de besmettingscijfers dalen. Het Outbreak Management Team buigt zich nu over het voorstel.

De ziekenhuizen kwamen direct in het geweer: ze wezen erop dat de corona-afdelingen en de IC's vol liggen en dat ze een verdere stijging van het aantal besmettingen als gevolg van de versoepelingen niet aankunnen. Minister De Jonge temperde vrijdagavond de hoop op een snelle verlichting van het coronaregime: "In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen".

Zuid-Korea: AstraZeneca alleen voor 30-plussers

Zuid-Korea hervat morgen de vaccinatiecampagne met AstraZeneca, hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. Mensen jonger dan 30 krijgen een ander vaccin toegediend.

Het land besloot woensdag de inentingen met het vaccin bij mensen tot 60 jaar op te schorten, in afwachting van de beoordeling door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) van een zeldzame bijwerking. Nu het EMA heeft laten weten dat de voordelen van inenten met AstraZeneca zwaarder wegen dan de nadelen, gaat Zuid-Korea verder met dat vaccin.

Frankrijk wil vaccinatietempo versnellen door te wachten met tweede prik

Frankrijk heeft maatregelen genomen om het vaccinatietempo te versnellen. Zo wordt vanaf woensdag de periode tussen de eerste en de tweede coronaprik met het Pfizer- en Moderna-vaccin verlengd van vier naar zes weken. Daardoor kunnen meer mensen een eerste prik krijgen.

Huisartsen komen met 'motie van afkeuring' voor Gezondheidsraad

Sommige huisartsen zijn ongelukkig met het advies van de Gezondheidsraad om het AstraZeneca-vaccin niet meer te geven aan mensen onder de 60 jaar, meldt Nieuwsuur. Daarom gaat een groep huisartsen morgenavond een 'motie van afkeuring' op de deur van de Gezondheidsraad spijkeren. Zij willen dat huisartsen en patiënten samen moeten kunnen beslissen of ze het vaccin van AstraZeneca willen of niet. "De Gezondheidsraad heeft zich verantwoordelijk gemaakt voor een veel grotere gezondheidsschade dan de zeer zeldzame complicaties van dit vaccin", zegt een van de huisartsen, Bart Meijman.

In Nieuwsuur vertelt hij waarom het Gezondheidsraad-advies hem verontrust: