NOS NieuwsAangepast

RIVM meldt 8288 nieuwe coronabesmettingen, hoogste aantal in twee weken

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8288 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 588 meer dan gisteren. Op 27 maart was het besmettingsaantal voor het laatst hoger: toen waren er 8795 nieuwe gevallen.

Het aantal van vandaag is ook fors hoger dan het gemiddelde over afgelopen week. Dat ligt op 6964, een daling van 2 procent vergeleken met de week daarvoor.

Aantal besmettingen blijft hoog

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 3,1 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Volgens het coronadashboard wordt elke 0,9 seconden iemand geprikt.

Toch loopt het aantal gevaccineerden nog achter op de oorspronkelijke planning. De prognose van het aantal gevaccineerden is halverwege maart naar beneden bijgesteld.

Minder vaccinaties geplaatst dan gepland

De afgelopen zeven dagen zijn 399.000 prikken gezet. De ambitie voor de lopende week, dus tot en met vandaag, is 499.000. Dat wordt niet gehaald.

2517 covidpatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of zijn overleden.

Er liggen nu 2517 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2491), van wie 788 op de IC (gisteren: 787), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Aantal IC-patiënten afgelopen weken gestegen

Bij het RIVM werden 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 23. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.

Gemiddeld aantal doden daalt nog een klein beetje

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn deze cijfers op zondag en maandag vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de verpleeghuizen gaat het dankzij de vaccinaties nog steeds de goede kant op: er zijn nu 174 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 193. Begin januari lag dat aantal nog boven de 850.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl