NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opnieuw verzoek burgemeesters tot opening terrassen • Recordaantal prikken in VS op een dag

Liveblog gesloten
 • Ziekenhuizen opgelucht door besluit kabinet

  Ziekenhuizen reageren opgelucht op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen. Deze week waren ze nog verbijsterd, toen uitlekte dat het kabinet versoepelingen overwoog.

  "Dit is zuur voor heel veel mensen die op versoepelingen hadden gerekend of gehoopt", zegt Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. "Maar het is ook hartstikke nodig, want het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ad Melkert: 'Eerst de druk op ziekenhuizen omlaag, dan pas versoepelen'
 • Gezondheidsraad: blijft afweging tussen bijwerkingen en voordelen vaccin

  De voorzitter van de Gezondheidsraad, Bart-Jan Kullberg stelt dat er ondanks de problemen met AstraZeneca in hetzelfde tempo gevaccineerd blijft worden. Volgens hem blijft het een afweging tussen de bijwerkingen en voordelen van het vaccin. De Gezondheidsraad reageert daarmee op de 'motie van afkeuring' van een comité van huisartsen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gezondheidsraad: 'Blijft altijd afweging tussen bijwerkingen en voordelen vaccin'
 • 'China verergerde pandemie door toegang experts te weigeren'

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich kritisch uitgelaten over de houding van de Chinese overheid aan het begin van de coronacrisis. China heeft gezondheidsexperts geen toegang gegeven, stelde Anthony Blinken in een interview met NBC. Dat heeft de pandemie volgens hem verergerd.

  China heeft internationale deskundigen geen toegang verleend of informatie verschaft, zei Blinken. Daardoor kon het virus "sneller uit de hand lopen" en waren de gevolgen drastischer, stelde hij.

 • Burgemeesters verzoeken kabinet 'dringend' tot heropenen buitenruimtes

  De burgemeesters van Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht doen een "dringend" verzoek aan het kabinet om de buitenruimten, inclusief de terrassen, te heropenen. "In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig", stellen ze in een gezamenlijke verklaring.

  De burgemeesters vrezen dat handhaving onhaalbaar wordt en dat "het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners" komt te staan. Juist om besmettingen te voorkomen moeten de buitenruimtes op een beheerste manier worden heropend, vinden ze. Dat zou ook goed zijn voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid.

  Eerder vanavond liet een woordvoerder van het demissionaire kabinet weten dat er komende dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen worden aangekondigd per 21 april. Afgelopen week werd gesproken over het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels over anderhalve week.

 • Recordaantal prikken op een dag gezet in VS

  In de Verenigde Staten zijn gisteren zo'n 4,63 miljoen doses van een coronavaccin toegediend. Dat is een record, stelt Cyrus Shahpar, die verantwoordelijk is voor de coronadata.

  Het vorige dagrecord van 4,1 miljoen prikken werd vorige week zaterdag behaald. Gisteren waren het er dus ruim 500.000 meer.

  Ruim 45 procent van de Amerikanen van 18 jaar en ouder heeft inmiddels een dosis toegediend gekregen, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC. Voor mensen van 65 jaar en ouder, is dat 78 procent.

 • Australiërs stappen naar VN om terugkeer naar huis

  Tienduizenden Australiërs zitten een jaar na het begin van de pandemie nog steeds vast in het buitenland en naar huis gaan lukt ze niet. Daarmee handelt de Australische regering in strijd met de mensenrechten, zegt de internationale mensenrechtenadvocaat Geoffrey Robertson.

  Robertson staat een groep gestrande Australiërs bij die een zaak heeft aangespannen tegen de Australische regering bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. "Het is een mensenrecht om naar je geboorteland terug te kunnen keren, maar nog altijd zijn er 40.000 gestrande Australiërs wereldwijd. Al een jaar lang wordt het hen verboden om naar huis te gaan. Ze kunnen daardoor niet bij doodzieke ouders zijn, ze raken hun baan kwijt, het is echt schandalig," zegt Robertson.

  De Australische grens zit al ruim een jaar op slot. Alleen mensen met een Australisch paspoort of een verblijfsvergunning worden mondjesmaat toegelaten.

  Cindy Buitenhuis is één van de Australiërs die al een jaar lang probeert terug te keren naar haar familie:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Australische in Nederland: 'Ik zit vast tussen twee landen'
 • 'Hogescholen gaan uit van gedeeltelijke opening op 26 april'

  De Vereniging Hogescholen gaat ervan uit dat hogescholen de deuren zoals gepland op 26 april weer verder kunnen openen voor studenten. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen tegen persbureau ANP.

  Vanavond maakte het demissionaire kabinet bekend dat versoepelingen per 21 april te vroeg zijn en dat mogelijk een week later wordt versoepeld. De vereniging gaat ervan uit dat dat niet voor de onderwijsinstellingen geldt.

  Eerder vanavond zei de Vereniging Hogescholen tegen het ANP dat het nog onduidelijk was wanneer hogescholen de deuren weer kunnen openen.

 • Horecaondernemers: uitstel mogelijke versoepelingen teleurstellend

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het "uitermate teleurstellend" dat het demissionaire kabinet komende dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen per 21 april zal aankondigen. De branchevereniging vindt het nieuws "opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers".

  Volgens de KHN is de volksgezondheid voor horecaondernemers het belangrijkst, "maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open", schrijft de organisatie in een persbericht.

  Mogelijk volgen er vanaf 28 april wél versoepelingen, zoals de heropening van terrassen en opschorten van de avondklok. De KHN hoopt dat die versoepeling dan ook voor andere horecabranches geldt, niet alleen voor de terrassen.

  Ook voor winkeliers is de teleurstelling groot, zegt directeur Udo Delfgou van branchevereniging INretail tegen persbureau ANP. "Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekten verwachtingen."

 • Comité van huisartsen plakt 'motie van afkeuring' op pand Gezondheidsraad 

  De huisartsen maken zich zorgen dat het advies van de raad om mensen jonger dan 60 niet meer te vaccineren met AstraZeneca, leidt tot extra grote gezondheidsschade. Volgens hen zijn complicaties "uiterst zeldzaam".

  Ze plakten daarom een 'motie van afkeuring' op de deur van de Gezondheidsraad in Den Haag:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Comité van huisartsen plakt 'motie van afkeuring' op pand Gezondheidsraad
 • Inwoners Engeland morgen weer naar de kapper

  In Engeland zijn inwoners vanaf morgen weer welkom in kapsalons, niet-essentiële winkels, sportscholen en op het terras. Na een wekenlange lockdown worden sommige coronaregels in delen van het Verenigd Koninkrijk opgeheven.

  De versoepelingen zijn deels mogelijk omdat ruim 32 miljoen Britten een eerste dosis van een coronavaccin hebben gekregen, blijkt uit de dagelijkse vaccinatiecijfers. Ruim zeven miljoen mensen kregen ook een tweede prik.

  Binnen eten en drinken blijft tot ten minste 17 mei niet toegestaan. Ook theaters, bioscopen en clubs blijven dicht. In Wales heropenen de niet-essentiële winkels en mogen leerlingen weer naar school. Dat laatste geldt ook voor Noord-Ierland.

  Sinds begin januari golden strengere coronaregels, vanwege een toename in het aantal besmettingen eind vorig jaar. De stijging werd gelinkt aan de verspreiding van de Britse coronavariant.

 • Testevenement in Zeeland 'teleurstellend'

  De eerste testactiviteit in Zeeland om weer bezoekers toe te staan is teleurstellend verlopen, schrijft Omroep Zeeland. De Grote Kerk in Veere was drie dagen open voor publiek, maar er zijn amper inschrijvingen binnengekomen. En van de groep die zich inschreef, kwam niet iedereen opdagen, schrijft de regionale nieuwssite.

  Bij de Grote Kerk konden zich per dag maximaal 400 bezoekers inschrijven. Dat aantal werd bij lange na niet gehaald. Vrijdag waren het er drie, gisteren 26 en vandaag achttien.

  Chris Koole van de Grote Kerk vermoedt dat de lage opkomst te maken heeft met het slechte weer en het testen, vertelt hij aan de omroep. Bezoekers moeten vooraf een coronatest doen in Geersdijk, 20 kilometer verderop. Maar die teststraat was op zaterdagmiddag en op zondag gesloten.

  In Zeeland mogen zestien activiteiten meedoen aan de proeven. De Grote Kerk was de eerste die openging, van vrijdag tot en met vandaag.

 • Kabinet: versoepelingen per 21 april nog te vroeg

  Het demissionaire kabinet gaat komende dinsdag geen versoepelingen aankondigen van de coronamaatregelen per 21 april. Het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels per 21 april, is nog te vroeg. Dat laat een woordvoerder van het kabinet weten na het Catshuisoverleg.

  Als de besmettingscijfers het toelaten, zijn het openen van terrassen en het schrappen van de avondklok wel voorzien voor de week erna.

 • Drie aanhoudingen bij coronaprotest Museumplein

  Bij een protest tegen het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam zijn drie actievoerders aangehouden, onder wie een 70-jarige vrouw. Zij waren, ondanks een gebiedsverbod naar aanleiding van een eerdere demonstratie, vanmiddag aanwezig op het plein.

  Zo'n 150 tot 200 actievoerders kwamen vanmiddag bijeen om te protesteren, schrijft persbureau ANP. Om 16.00 uur was de demonstratie ten einde en hebben mensen het plein verlaten.

 • India verbiedt export virusremmer vanwege toename besmettingen

  India heeft de export van het middel Remdesivir en de werkzame ingrediënten van de virusremmer aan banden gelegd. Het land reageert daarmee op toegenomen vraag naar het medicijn, vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen.

  In sommige delen van het land is er nu een tekort aan het middel. Autoriteiten hebben het hoge aantal besmettingen voornamelijk toegeschreven aan het niet-dragen van mondkapjes en het onvoldoende afstand houden.

  India is, na de VS en Brazilië, het land dat het zwaarst is getroffen door de pandemie. In de afgelopen 24 uur werden 152.879 nieuwe besmettingen gemeld, de zesde recordstijging in zeven dagen, meldt persbureau Reuters.

  Zeven Indiase bedrijven produceren het medicijn. Het verbod geldt tot de situatie wat betreft coronabesmettingen is verbeterd, melden gezondheidsautoriteiten.

 • Kerkrade in overleg met Duitse buren over testmaatwerk

  Burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade is in overleg met de Duitse buurgemeente Herzogenrath om te zien of er een alternatief kan komen voor de verplichte coronatesten voor Nederlanders die naar Duitsland moeten voor school of werk. Volgens Dassen-Housen pleiten meerdere gemeenten in Limburg voor maatwerk. Ook de veiligheidsregio is hierbij betrokken.

  Nederlanders die de Duitse grens over willen, moeten een negatieve test kunnen overleggen. "In Duitsland en Den Haag realiseren mensen zich niet goed genoeg dat er in de grensregio eigenlijk geen grens is", zegt Dassen-Housen tegen 1Limburg. "Omdat de samenleving hier zo verweven is, zou er een uitzondering moeten worden gemaakt op de testverplichting." Dassen-Housen wijst daarbij op het dorpje Dinxperlo in de Achterhoek, waar een uitzondering is gemaakt. "Dat zou Herzogenrath met Kerkrade kunnen doen en Vaals met Aken."

  Ze vindt dat het testen makkelijker of zelfs gratis moet worden gemaakt voor mensen die in Duitsland werken. "Dat geldt ook voor kinderen die daar naar school gaan. Elke twee dagen een testbewijs, is heel kostbaar. Een particuliere test kost al gauw 70 euro per keer. Dat is onbegonnen werk", zegt Dassen. "We proberen de uitzondering te maken voor noodzakelijke reizen. We springen niet direct op de bres om te tanken in Duitsland."