NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Run op Spoetnik-vaccin in Pakistan • Franse jeugd ontvlucht lockdown in Madrid

 • Welkom in het coronablog van zondag 4 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
 • 6918 nieuwe besmettingen, gemiddeld lichte daling.
 • Nederlandse artsen en verpleegkundigen naar Curaçao voor coronahulp.
 • Politie in Leerdam treedt op tegen 'baldadige' groep op plein.
 • Italianen kunnen zich laten vaccineren op racecircuit Monza.
 • Steunregeling TONK minder aangevraagd dan verwacht.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het coronaliveblog van zondag 4 april is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog. Tot dan!

 • Run op Spoetnik-vaccin in vrije verkoop in Pakistan

  In Pakistan stonden er vandaag lange rijen voor plekken waar het Russische Spoetnik-vaccin in de vrije verkoop ging. Duizenden Pakistani die nog niet in aanmerking kwamen voor het gratis vaccinatieprogramma in het land waren bereid om de omgerekend zo'n 70 euro neer te leggen voor de twee prikken met het vaccin. In de zuidelijke stad Karachi was de voorraad vandaag op veel prikposten al op. Mensen stonden tot drie uur in de rij.

  Momenteel krijgen Pakistani die ouder zijn dan 50 jaar of werken in de gezondheidszorg een gratis prik van de overheid. Maar omdat het vaccineren traag verloopt, besloot het land commerciële partijen toestemming te geven voor het importeren van doses.

  "Ik ben er erg blij mee, omdat een vaccinatie nu nodig is voor reizen", zei de 34-jarige Saad Ahmed tegen persbureau Reuters, nadat hij zijn eerste prik had gekregen in een privéziekenhuis in Karachi. De overheid ligt nog wel met de farmaceutische importeurs overhoop over de vaststelling van een maximumprijs.

 • Tsjechië verlengt noodtoestand niet

  Tsjechië gaat de noodtoestand die nu vanwege corona van kracht is niet verlengen. In een interview met een nieuwssite bevestigt premier Babis dat de noodtoestand ophoudt op 11 april, over een week.

  Dat houdt onder meer in dat er weer tussen verschillende regio's gereisd mag worden. Ook het uitgaansverbod in de nacht wordt opgeheven. De regering wilde de noodtoestand eigenlijk verlengen tot 27 april, maar het parlement was het daar niet mee eens.

  Afgelopen maand werden er bijna 5800 coronasterfgevallen geregistreerd in Tsjechië. Dat was meer dan in andere maanden. Tsjechië, met 10,7 miljoen inwoners, is een van de zwaarst getroffen landen van Europa.

  Het aantal nieuwe besmettingen is nu wel dalende. Vorige week kwamen er per dag zo'n 5500 nieuwe gevallen bij. In februari en maart lagen die aantallen soms wel drie keer zo hoog.

 • Franse jongeren ontvluchten lockdown in 'feesthoofdstad' Madrid

  De Volkskrant schrijft over Franse jongeren die de lockdown in eigen land ontvluchten in Madrid. Vergeleken met het overgrote deel van Europa en Spanje zelf zijn de regels in Madrid namelijk opvallend soepel. Mondkapjes zijn verplicht op straat, maar niet op terrassen en in de bars en restaurants, die gewoon open zijn. Er is wel een avondklok, maar die gaat pas om 23.00 uur in en de handhaving is niet streng. Discotheken hebben hun openingstijden aangepast door 's middags open te gaan en vlak voor 23.00 uur te sluiten.

  Dat staat in schril contrast met de situatie in Frankrijk, waar de avondklok om 19.00 uur ingaat en mogelijke versoepelingen pas half mei zouden kunnen ingaan. En daarom is het druk in Madrid. Zo druk, dat een winkelier tegen de krant "Napoleón ha vuelto" verzucht: Napoleon is terug.

 • 'Baldadige' groep in Leerdam overtreedt coronaregels, politie grijpt in

  Een groep van zo'n veertig mensen heeft in Leerdam urenlang voor overlast gezorgd. De groep was op het Tamarindeplein aanwezig en overtrad daarbij de coronaregels.

  Volgens een woordvoerder van de politie was er overlast in de buurt en werd er vuil achtergelaten. Daarop werd de politie ingeschakeld. De woordvoerder spreekt van een baldadige groep. "Er werden wat blikjes en stenen naar collega's gegooid, maar niemand raakte gewond."

  Om de agenten te ondersteunen zette de politie een helikopter in. De groep ging volgens de politie uiteindelijk uit elkaar en vertrok van het plein. Het is niet bekend of er iemand is aangehouden.

  JS Multimedia
 • Arbeidsmigranten in Koeweit wachten nog steeds op eerste vaccinatie

  Arbeidsmigranten krijgen in Koeweit moeizaam toegang tot het vaccinatieprogramma, schrijft persbureau AP. Uit recente cijfers blijkt dat Koeweiti's zes keer zo snel ingeënt worden als niet-staatsburgers.

  Hoewel ongeveer 238.000 buitenlanders zich online registreerden om een afspraak te maken, werden slechts 18.000 van hen - voornamelijk artsen, verpleegsters en arbeiders in staatsoliemaatschappijen met goede connecties - daadwerkelijk opgeroepen om het vaccin te krijgen. Ondertussen werden ongeveer 119.000 Koeweiti's ingeënt.

  Migranten krijgen daarbovenop wel de schuld van de verspreiding van het virus. "Deze discriminatie is niet nieuw voor ons", zegt een 30-jarige Libanese vrouw die opgroeide in Koeweit. "De pandemie brengt alleen het ergste aan het licht." De oudere familieleden van de vrouw wachten nog steeds op hun vaccin.

 • Italianen kunnen zich laten vaccineren op racecircuit Monza

  Italië wil het vaccinatietempo opvoeren en om dat te bereiken zijn in het land veel ongebruikelijke priklocaties aangewezen. De krant Corriere della Sera heeft vandaag een overzicht. Daarin komen musea, kathedralen en kerken voorbij, maar ook een watertaxi in Venetië, die ligt aangemeerd om 80-plussers te vaccineren. En in Lombardije zijn er dit en volgend weekend twee ruimtes op het racecircuit van Monza beschikbaar gesteld.

  Italië wil voor het einde van de zomer 80 procent van de bevolking gevaccineerd hebben. Tot dusver zijn ruim elf miljoen doses toegediend op een bevolking van 60 miljoen mensen.

 • Zorgpersoneel vertrekt naar Curaçao voor coronahulp

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zorgpersoneel vertrekt naar Curaçao voor coronahulp
 • Steunregeling TONK minder aangevraagd dan verwacht

  De nieuwe TONK-steunregeling wordt veel minder gebruikt dan gemeenten hadden verwacht. "Tot nu toe gaat het om duizenden aanvragen landelijk en we hadden toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend", zegt Peter Heijkoop van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, tevens wethouder in Dordrecht.

  De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen. Sinds vorige maand kunnen mensen de regeling aanvragen en dan kunnen ze steun krijgen voor de periode van januari tot en met juni 2021. Gemeenten voeren de regeling uit en mogen ook zelf de regels en de hoogte van de uitkering bepalen. Het kabinet heeft 260 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de regeling.

  Belangenorganisaties zeggen dat het animo zo klein is omdat gemeenten te strenge regels hanteren. De VNG roept gemeenten op om "ruimhartig" te zijn.

 • Beveiligers vaccinatiestraat Enschede belagen fotograaf Tubantia

  Bij een vaccinatiestraat in Enschede is een fotograaf belaagd door beveiligers van de GGD, omdat hij foto's had gemaakt van de locatie. De beveiligers hadden hem al de toegang tot de prikstraat ontzegd, en grepen in toen ze zagen dat hij foto's maakte van de parkeerplaats. Ze sommeerden de fotograaf om zijn foto's te verwijderen, maar dat weigerde hij.

  Daarop probeerden ze hem volgens de krant tegen de grond te duwen. De GGD heeft excuses aangeboden.

 • Gameliefhebbers in Alblasserdam kunnen bioscoopzaal boeken om te gamen

  In een cultureel centrum in Alblasserdam kunnen jongeren gamen in een lege bioscoopzaal. De gemeente subsidieerde de aanschaf van twee spelcomputers. Gameliefhebbers kunnen kiezen uit een stapel spellen die de bioscoop heeft liggen, maar mogen ook hun eigen game meenemen.

  "We waren gevraagd door de gemeente om iets voor de jongeren te organiseren in deze tijd dat ze veel thuis zitten", vertelt bioscoopmanager Sanne le Floch aan de regionale omroep Rijnmond. "Nou, wij hebben twee lege bioscoopzalen, dus die konden we goed inzetten."

  Zolang de bioscopen vanwege de coronamaatregelen gesloten blijven voor filmpubliek, kunnen gamers bij in de lege zalen terecht. Le Floch: "Bezoekers stellen nu al de vraag of we dit blijven we dit doen als we wel weer films mogen vertonen. Nou, dan zal het niet meer elke dag zijn, maar we gaan zeker kijken of we dat kunnen inplannen."

  Rijnmond
 • 6918 nieuwe besmettingen, gemiddeld lichte daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6918 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 736 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7137 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 2 procent vergeleken met de week ervoor.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 2,7 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet om het aantal gevaccineerden. Het aantal gevaccineerden loopt momenteel achter op de planning.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2317 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2348), van wie 730 op de IC (gisteren: 734), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Een medewerker van de covid-afdeling in het HMC Westeinde ANP
 • Deelstaat van India in strenge lockdown vanwege hoge aantal besmettingen

  Morgen gaat de Indiase deelstaat Maharashtra in een strenge lockdown. Winkelcentra, bioscoopzalen, bars en restaurants sluiten hun deuren en in de weekenden mag niemand zonder geldige reden de straat op, zegt de verantwoordelijk staatsminister tegen persbureau Reuters.

  Het aantal coronagevallen stijgt in India snel. Vooral de deelstaat Maharashtra, waar ook de financiële hoofdstad Mumbai ligt, wordt zwaar getroffen.

  Na de Verenigde Staten en Brazilië heeft India in absolute zin het grootste aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus, Er zijn bijna 12,5 miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental door het coronavirus in India is opgelopen naar 164.623.

  Buiten een winkelcentrum in Mumbai worden sneltesten afgenomen AFP
 • Geen paasvieringen maar wel een paasontbijt

  De meeste paasvieringen en kerkdiensten zijn door de coronamaatregelen dan wel afgelast, maar dat betekent niet dat mensen het paasontbijt dit jaar overslaan.

  "Het feest van de opstanding, dat moeten we dan wel even vieren natuurlijk", zegt een vrouw die in Doesburg een paasontbijt afhaalde.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Je paasontbijt ophalen bij de kerk: 'Het moet toch gevierd worden'
 • Curaçao kort de lijst met essentiële beroepen in

  De regering van Curaçao heeft de lijst met essentiële beroepen ingekort. Alle ontheffingen die tijdens de lockdown voor deze beroepsgroepen golden, zijn ingetrokken. Zo mogen advocaten en notarissen voor hun werk de weg niet meer op, en ook consulaatpersoneel en werknemers van autoverhuurbedrijven en bankmedewerkers moeten thuisblijven.

  Curaçao zit sinds 24 maart in lockdown, al langere tijd geldt er een avondklok en ook samenkomsten zijn verboden. Toch is er een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Volgens de politie zijn er nog te veel mensen die de regels overtreden, onder meer door illegale feesten te bezoeken en de weg op te gaan voor niet-noodzakelijke zaken. Daar zal harder tegen worden opgetreden.

  De annulering van ontheffingen geldt ten minste tot 16 april.