NOS NieuwsAangepast

Reiziger uit Nederland moet negatieve test kunnen tonen bij binnengaan Duitsland

Mensen die vanuit Nederland naar Duitsland reizen, moeten een recente negatieve coronatest kunnen tonen als ze de grens oversteken. De maatregel gaat dinsdag in, heeft de Duitse regering besloten.

Voor grenswerkers geldt een uitzondering. Er komen vooralsnog geen strenge grenscontroles. Wel kunnen mensen langs de kant worden gezet door de politie voor controle. Ook moeten ze hun reis online aanmelden.

Duitsland heeft Nederland als hoogrisicogebied aangeduid vanwege het "bijzonder hoge" aantal coronabesmettingen. Hiervoor stond Nederland te boek als 'gewoon' risicogebied en kregen reizigers 48 uur de tijd om een coronatestuitslag te laten zien.

Vierde land

Nederland is na Tsjechië, Polen en Frankrijk het vierde buurland van Duitsland dat als hoogrisicogebied wordt gezien. Dat gebeurt als er meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn in zeven dagen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen om tot en met 15 mei niet naar het buitenland te reizen, alleen als dat noodzakelijk is.

Weinig gevolgen transportsector

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland voorziet weinig gevolgen voor vrachtwagenchauffeurs. Voor de transportsector gelden een aantal uitzonderingen om naar Duitsland te reizen.

Zo mogen chauffeurs 72 uur in Duitsland zijn zonder zich te laten testen. Ook geldt er alleen een aanmeldplicht als een chauffeur langer dan 24 uur de grens over gaat. Chauffeurs die op doorreis zijn naar andere landen zijn sowieso uitgezonderd van de maatregelen.

Blijf thuis

Premier Rutte en zijn collega Laschet van de deelstaat Noordrijn-Westfalen riepen eergisteren mensen op om met Pasen niet de grens over te gaan als dat niet noodzakelijk is. "Wat u in het buurland moet regelen, mag u doen. Maar voor de rest willen wij u met klem verzoeken: blijf thuis. Ga niet op vakantie en ga er ook niet op uit in het buurland."

De premiers stelden in de gezamenlijke verklaring dat de actuele situatie een uitdaging is in een grensregio waar de maatschappelijke en economische verbondenheid zo groot is. "Laten we met begrip voor elkaar en met verantwoordelijk gedrag ervoor zorgen dat dit jaar het begin van het einde van de pandemie wordt ingeluid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl