NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Britse toezichthouder: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder • 6600 agenten in regio Parijs op de been

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 3 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
 • Bij het RIVM zijn 7682 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 413 meer dan gisteren.
 • In het Verenigd Koninkrijk zijn zeven mensen overleden aan bloedproppen na toediening van het AstraZeneca-vaccin.
 • De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan de risico's, zegt de Britse toezichthouder.
 • In de regio Parijs zijn 6600 agenten op straat om toe te zien op de naleving van de aangescherpte coronaregels.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog af. Morgen starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Slaap lekker!

 • VS zet meer dan 4 miljoen prikken op één dag

  De Verenigde Staten hebben gisteren meer dan vier miljoen coronavaccinaties gedaan. Dat is voor het land een nieuw dagrecord. In de VS zijn tot dusver meer dan 161 miljoen prikken gezet, op een bevolking van 330 miljoen mensen.

  Ongeveer 60 miljoen mensen hebben twee prikken gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij mogen van het CDC (het Amerikaanse RIVM) volledig vrij reizen binnen de VS, zonder zich te laten testen. Ook hoeven zij na aankomst niet in quarantaine.

  De staten Georgia en Alabama en het Amerikaanse territorium Puerto Rico lopen momenteel het verst achter met vaccineren. Gisteren stelde Alabama het vaccinatieprogramma pas open voor inwoners ouder dan 16 jaar; andere staten deden dit al eerder.

 • Kerkdienst in Londen stilgelegd door politie

  Een dienst in een katholieke kerk in het zuiden van Londen is gisteravond door de politie stilgelegd. Tijdens de dienst werden de coronamaatregelen overtreden. Een deel van de kerkgangers droeg geen mondmasker en hield onvoldoende afstand.

  Een woordvoerder van de Poolse Christ the King-kerk zegt tegen de BBC dat de agenten buiten hun boekje zijn gegaan door tijdens een dienst in te grijpen. De kerk noemt dat pijnlijk, omdat Goede Vrijdag voor gelovigen een belangrijke dag is. Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is hoe agenten de kerkgangers toespreken. "Deze bijeenkomst is onder de huidige coronaregels niet toegestaan", zegt een agent. "U moet nu naar huis gaan. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete."

  Religieuze diensten zijn in Engeland toegestaan, maar gebedshuizen zijn wel gebonden aan een maximumaantal bezoekers, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Hoeveel mensen binnen waren, is niet bekendgemaakt. De politie kwam ter plaatse nadat een melding was gedaan over een rij bezoekers die voor aanvang van de dienst stond te wachten.

  Er zijn geen boetes uitgedeeld.

 • Britse toezichthouder: voordelen AstraZeneca wegen zwaarder dan risico's

  De voordelen van het AstraZeneca-vaccin wegen nog steeds zwaarder dan de eventuele risico's, ondanks de nieuwe sterfgevallen die met het vaccin in verband worden gebracht. Dat heeft de Britse medische toezichthouder MHRA gezegd. Eerder vandaag werd bekend dat in het Verenigd Koninkrijk zeven mensen zijn overleden als gevolg van zeldzame bloedstolsels, nadat zij waren ingeënt met het vaccin.

  Volgens de toezichthouder is nog niet zeker dat de bloedstolsels zijn veroorzaakt door het vaccin, maar worden de gevallen "grondig" onder de loep genomen. De MHRA adviseert Britten om het vaccin gewoon te nemen.

  Tot anderhalve week geleden waren in het land dertig gevallen van stolsels bekend, op ongeveer 18 miljoen gezette prikken. Het VK heeft tot dusver niet besloten te stoppen met prikken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het AstraZeneca-vaccin is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford.

  Ongeveer vijf miljoen Britten zijn inmiddels twee keer geprikt met een vaccin, werd vandaag ook bekend. Daarnaast hebben nog 31 miljoen mensen de eerste dosis toegediend gekregen. Het land wil eind juli alle volwassen inwoners gevaccineerd hebben.

 • 6600 agenten in regio Parijs op de been om nieuwe lockdown

  De politie in de regio Parijs stuurt 6600 agenten de straat op om toe te zien op de naleving van de aangescherpte coronaregels. Afgelopen woensdag kondigde president Macron een nieuwe landelijke lockdown aan, die vandaag is ingegaan.

  Niet-essentiële winkels zijn weer dicht en er geldt een avondklok die om 19.00 uur ingaat en tot 06.00 uur duurt. In veel delen van Frankrijk, waaronder Parijs, verandert overigens weinig; daar gold al maanden een avondklok.

  Nieuw is dat in de hoofdstad op straat een verbod op de verkoop van alcohol geldt. Bars, restaurants en cafés mogen dit niet meer aanbieden. Ook de consumptie van alcohol in parken en andere openbare plekken is verboden.

  Reden voor de aanscherping is de toename van het aantal covidbesmettingen, zei Macron deze week in een televisietoespraak. Vrijdag werden in 24 uur tijd meer dan 46.000 nieuwe gevallen geregistreerd en ruim 300 overledenen.

 • 7682 nieuwe besmettingen, gemiddeld stilstand

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7682 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 413 meer dan gisteren.

  Gemiddeld blijft het aantal positieve coronatests ongeveer gelijk: afgelopen week werden gemiddeld 7225 positieve tests per dag geregistreerd.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden. Er liggen nu 2348 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2330), van wie 734 op de IC (gisteren: 705), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Per ongeluk dubbele dosis AstraZeneca-vaccin voor Alphenaars

  Een onbekend aantal mensen in Alphen aan den Rijn is gisteren per ongeluk ingeënt met een dubbele dosis AstraZeneca-vaccin. Het gaat om patiënten die waren opgeroepen door een huisartsenpraktijk en die zijn ingeënt in zalencentrum De Bron.

  Een woordvoerder van GGD Hollands Midden bevestigt tegen het ANP dat er mensen in Alphen aan den Rijn een dubbele dosis hebben gekregen, maar weet niets meer dan dat, omdat het geen GGD-vaccinatie betreft. Hoeveel mensen de dubbele dosis hebben gekregen, is niet bekend. De huisartsenpraktijk in kwestie is niet bereikbaar.

  Ontvangers van de twee doses zijn vandaag gebeld en hebben het advies gekregen om bijwerkingen direct te melden. Volgens richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap is een dubbele dosis niet schadelijk en geeft het ook niet meer bijwerkingen. Wel kan de prikplek pijnlijker zijn.

 • Onderzoek: Nederlanders willen vaccinatievoorrang voor medische contactberoepen

  Als alle 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid gevaccineerd zijn, moeten mensen met medische contactberoepen voorrang krijgen in de vaccinatiestrategie. Dat vindt ongeveer de helft van de Nederlanders, blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam onder een representatieve groep van 1500 respondenten.

 • Vier grote steden willen dat terrassen opengaan

  De burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen de oproep van hun Amsterdamse collega om de terrassen snel weer te openen.

  "Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten bij Hotel New York, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen", laat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb via zijn woordvoerder weten bij Rijnmond.

 • 'Duitse minister bestelde miljoen mondmaskers maar heeft niet betaald'

  De Duitse minister van Volksgezondheid Spahn heeft een miljoen mondmaskers besteld bij het bedrijf van de zoon van voormalig bondskanselier Helmut Kohl, maar heeft daar na levering nooit voor betaald, schrijft dagblad Bild. Walter Kohl is naar de rechter gestapt en eist bijna 5,5 miljoen euro van Spahn.

  Zijn bedrijf, Kohl Consult, leverde in mei vorig jaar 1 miljoen maskers van 4,50 euro per stuk. Kohl stelt dat in de contracten met leveranciers staat dat er binnen zeven dagen na levering moet worden betaald. Hij zegt nooit een cent te hebben gezien en dat het excuus van het ministerie was dat de maskers niet waterdicht waren.

  Kohl zegt dat hij de maskers heeft geleverd waar Spahn om had gevraagd en dat de waterdichtheid er niets mee te maken heeft. "Ik begrijp niet waarom Jens Spahn en zijn ministerie opzettelijk hun eigen contracten verbreken, het principe dat contracten moeten worden nagekomen is er blijkbaar niet van toepassing", klaagde Kohl in de krant.

  In Duitsland spelen meerdere zaken rondom gesjoemel in mondkapjeshandel. Daarbij zouden verschillende politici of bestuurders met kennis over de maskers grote bedragen hebben verdiend als deskundige of bemiddelaar bij het afsluiten van contracten.

 • Coronazelftesten in deel Etos-winkels al uitverkocht

  De coronazelftesten die sinds vandaag in Etos-winkels liggen, zijn in een aantal filialen al uitverkocht. Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat er voor openingstijd bij sommige winkels al een wachtrij stond.

  Klanten mogen een onbeperkt aantal testen kopen, maar de drogist vraagt mensen "ook een beetje aan elkaar" te denken. Er ligt een beperkt aantal testen in de winkels, volgende week neemt de voorraad toe.

  Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee testen versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen onderzoeken op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex.

  Bekijk hier hoe je een zelftest uitvoert:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zelf testen op corona, dat werkt op deze manier
 • KBO-PCOB: leg uit waarom ouderen nog wel AstraZeneca krijgen

  Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil uitleg over waarom 60-plussers nog wel ingeënt mogen worden met het AstraZeneca-vaccin. Gisteren besloot het ministerie van VWS om uit voorzorg tijdelijk te stoppen met prikken geven aan mensen onder de 60 jaar oud.

  Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB zegt er op te vertrouwen "dat het ministerie goede redenen heeft om het middel aan de groep 60-plus te blijven geven. Maar de reacties van (andere) deskundigen blijven wisselend. Dan is het wel belangrijk om die uitleg erbij te krijgen."

  Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe vijf meldingen binnengekregen van mogelijke ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65. Een vrouw overleed aan de gevolgen van een bloedprop in de longen. Sturkenboom: "AstraZeneca mag aan 60- tot 70-jarigen worden gegeven. Ook deze groep heeft recht op goede communicatie, en die is hard nodig in dit soms ondoorzichtige vaccinatiebeleid."

 • Zeven doden door bloedproppen na AstraZeneca-vaccinaties in Verenigd Koninkrijk

  In het Verenigd Koninkrijk zijn zeven mensen overleden aan bloedproppen na toediening van het AstraZeneca-vaccin, schrijft de BBC. In totaal hebben 30 mensen tromboseklachten gemeld in het land. Er zijn tot nu toe zo'n 18 miljoen prikken met het AstraZeneca-vaccin gezet.

  Het is vooralsnog niet duidelijk of het vaccin de oorzaak van de sterfgevallen is. De gezondheidsdienst zegt dat de voordelen van het vaccin nog steeds groter zijn dan de risico's. In verschillende landen, waaronder Nederland, is uit voorzorg besloten om het vaccin alleen nog maar toe te dienen aan mensen boven de 60.

 • GGD's stoppen ook voor 700 60-plussers met AstraZeneca-vaccin om verspilling tegen te gaan

  De GGD's stoppen helemaal met het vaccineren met het AstraZeneca-middel. Dat doen ze om verspilling tegen te gaan. Die stap is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM genomen, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR.

  Gisteren werd al besloten tijdelijk geen mensen meer onder de 60 jaar te vaccineren na vijf nieuwe meldingen over mogelijke ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Een van die vrouwen overleed aan de gevolgen van een bloedprop in de longen.

  Er stonden in de leeftijdsgroep boven de 60 jaar nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. "Die mensen zouden de komende dagen verspreid over 70 tot 80 locaties langskomen. Dat betekent 1 tot 5 per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd", aldus de woordvoerder.

 • Passion of the Christ opgevoerd op Braziliaanse daken

  Vanwege de coronabeperkingen kunnen de drukbezochte traditionele straatspelen in Brazilië niet doorgaan. Daarom besloten acteurs om The Passion of the Christ op te voeren op dakterrassen in de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Uitvoering Passion op daken sloppenwijk Rio