NOS NieuwsAangepast

7682 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijging gestokt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7682 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 413 meer dan gisteren, maar belangrijker is dat op weekbasis het aantal positieve coronatests niet langer stijgt. Afgelopen week werden gemiddeld 7225 positieve tests per dag geregistreerd, tegenover 7221 gemiddeld in de zeven dagen daardoor.

De lijn in de grafiek begint nu voor het eerst sinds begin februari te dalen. Vorige week zaterdag werden er nog 8807 besmettingen gemeld; ruim 1100 meer dan nu.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid inmiddels 2,7 miljoen prikken gezet. Gisteren waren het er bijna 78.000. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Het aantal gevaccineerden loopt momenteel achter op de planning, hoewel er woensdag en donderdag records werden gebroken.

De GGD's hebben onder meer te kampen met een nieuwe pauze vanwege berichten over mogelijke gevaarlijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin voor vrouwen onder de 60.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2348 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2330), van wie 734 op de IC (gisteren: 705), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op weekbasis gaat het om een stijging van de algemene ziekenhuisbezetting van 5 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Specifiek op de IC's is de stijging hoger: 12 procent op weekbasis. 734 covidpatiënten daar betekent een aantal dat vergelijkbaar is met begin januari. In absolute zin is het zelfs het hoogste sinds vorig voorjaar.

Het aantal overledenen blijft dalen. Bij het RIVM werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 17. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 27 doden per dag een week eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl