NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meerdere parken ontruimd vanwege drukte • Nederland blijft 60-minners prikken met AstraZeneca

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Een op de vijf donoren heeft antistoffen in bloed

  Ruim een op de vijf bloeddonoren (21 procent) in Nederland heeft antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat meldt bloedbank Sanquin op basis van eigen steekproeven. In Limburg en Noord-Brabant zijn de meeste donoren met antistoffen (26 procent). In de rest van het land ligt het rond de 20 procent.

  Sanquin stelt vast dat meer vrouwelijke donoren (24 procent) antistoffen hebben ontwikkeld dan mannen (16 procent). "Daar hebben we bij onze donors op doorgevraagd, en we zien dat veel meer vrouwelijke donors (30 procent) in de zorg werken dan mannelijke donors (8 procent), zegt arts-microbioloog Hans Zaaijer, het hoofd van Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin.

  Van deze donoren in de zorg werkt 14 procent van de vrouwen met coronapatiënten, tegenover slechts 4 procent van de mannen. "Zij lopen vaker corona op. Ook worden ze nu gevaccineerd, dat zal je ook in deze grafieken terugzien."

  In januari stelde Sanquin bij 13 procent van de donoren antistoffen vast. In februari was dat toegenomen tot 18,6 procent. Zaaijer benadrukt dat in het algemeen niet te zeggen is dat iemand met antistoffen ook gegarandeerd immuun is. "Maar dit geeft wel duidelijk aan hoeveel mensen besmet zijn geweest, vanaf de eerste golf. Het RIVM kan met deze gegevens adviseren over verder beleid, zoals de lockdown en misschien zelfs vaccinatiebeleid."

 • VWS: AstraZeneca blijft in Nederland ook voor 60-minners

  Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet geen reden om het AstraZeneca-vaccin alleen maar toe te dienen aan 60-plussers. Dat zegt het naar aanleiding van een Duits besluit om dat vaccin wel nog alleen te gebruiken bij ouderen, omdat het risico op een zeer zeldzame vorm van trombose als mogelijke bijwerking van het vaccin hoger is bij jongeren.

  VWS zegt uit te gaan van het advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Europees Medicijnagentschap die hebben vastgesteld dat het vaccin veilig is. In Nederland heeft het vaccineren met AstraZeneca even stilgelegen na meldingen van trombosegevallen in het buitenland.

  Ook Canada besloot om een minimumleeftijd te hanteren bij het toedienen van AstraZeneca. In dat land ligt de ondergrens op 55 jaar.

 • Ook Sonsbeekpark in Arnhem ontruimd

  Nadat eerder al het Stadspark in Maastricht was ontruimd, heeft de politie rond 20.00 uur ook het Sonsbeekpark in Arnhem gesloten en leeggehaald. Vanwege het weer was het er volgens de politie veel te druk.

  Tot 20.00 uur probeerden politie en boa's de bezoekers nog aan te sporen zich aan de maatregelen te houden door met ze in gesprek te gaan. Toen dat niet bleek te werken, werd het park gesloten.

  De bezoekers vertrokken rustig, maar lieten wel veel troep achter, schrijft Omroep Gelderland.

  In Tilburg en Amsterdam werden het Spoorpark en het Vondelpark niet ontruimd, maar in de loop van de middag wel gesloten voor nieuwe bezoekers.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Drukte door zonnig weer: 'Hier hebben we lang op gewacht'
 • VS en dertien andere landen kritisch op WHO-rapport

  De regeringen van veertien landen onder leiding van de Verenigde Staten hebben in een gezamenlijke verklaring hun zorgen geuit over de WHO-studie naar de oorsprong van het coronavirus. De onderzoekers, onder wie ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, presenteerden vandaag hun bevindingen van een onderzoeksreis in China.

  Zij concludeerden onder meer dat de meest waarschijnlijke oorsprong van het virus een overdracht van een vleermuis naar een ander dier is geweest, dat vervolgens op de markt in Wuhan is verkocht. De onderzoekers zeggen dat de theorie dat het virus uit een lab in Wuhan is ontsnapt zeer onwaarschijnlijk is.

  Een definitief antwoord kon echter niet gegeven worden. De WHO-onderzoekers zeggen dat er meer onderzoek nodig is, bijvoorbeeld op welk dier het virus door een vleermuis mogelijk is overgebracht.

  De landen die kritisch staan tegenover het rapport wijzen er onder meer op dat China niet op alle verzoeken van de onderzoekers is ingegaan om data te delen. Ze noemen het rapport "significant vertraagd en er was een gebrek aan toegang tot complete, originele data en monsters".

  Naast de Verenigde Staten gaat het om Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Estland, Israël, Japan, Letland, Litouwen, Noorwegen, Slovenië, Tsjechië en Zuid-Korea.

 • Duitsland: AstraZeneca alléén voor ouderen, Spanje: AstraZeneca óók voor ouderen

  Duitsland heeft op advies van zijn vaccincommissie besloten het AstraZeneca-vaccin alleen nog maar aan mensen boven de zestig te geven. Er komt een uitzondering voor mensen onder de zestig die een medische indicatie hebben en in overleg met hun arts besloten hebben de prik toch te nemen.

  In Spanje werd het AstraZeneca-vaccin eerder alleen nog aan mensen tot 65 gegeven, maar die leeftijdsgrens vervalt nu. Ook 65-plussers kunnen het vaccin krijgen. Het advies voor het toedienen van AstraZeneca aan jongere mensen blijft onveranderd.

 • GGD's: misschien callcentercapaciteit uitbreiden

  Er hadden vorige week 416.000 prikken gezet moeten worden volgens de planning van het ministerie. Het werden er nog geen 300.000. Ministerie en RIVM wezen naar de callcenters van de GGD. Mensen zouden zijn afgehaakt voor het maken van een afspraak omdat ze te lang in de wacht stonden.

  Volgens de GGD's komt dat omdat "de bereidheid voor de prik bij de doelgroep die nu een uitnodiging op de mat krijgt, veel hoger blijkt te liggen dan verwacht". Daarom moet de capaciteit "misschien" opgeschaald worden, aldus een woordvoerder.

 • Duitse vaccincommissie: eind april advies over tweede AstraZeneca-prik voor 60-minners

  Zoals verwacht heeft de Duitse vaccincommissie STIKO geadviseerd om het AstraZeneca-vaccin alleen nog maar te geven aan mensen boven de zestig. Op een later moment volgt ook nog een advies voor mensen onder de zestig die al een eerste prik met het vaccin gehad hebben. Dat advies moet eind april volgen.

  Er wordt vanaf februari gevaccineerd met AstraZeneca in Duitsland. De tweede prik volgt na 12 weken en zou dus voor de eerste mensen in mei op het programma staan.

  De reden voor het advies is het ontstaan van enkele zeer ernstige, maar extreem zeldzame gevallen van trombose na een prik met het vaccin. De mensen die met die mogelijke bijwerking te maken kregen, waren voornamelijk jongere vrouwen.

 • Grote drukte in Spoorpark Tilburg

  In het Tilburgse Spoorpark zijn honderden feestende mensen aanwezig, meldt Omroep Brabant. Het park wordt niet ontruimd, maar de ingangen zijn wel gesloten zodat nieuwe bezoekers niet meer naar binnen kunnen. De politie heeft verschillende boetes uitgedeeld voor samenscholing.

  Volgens de coronaregels mogen mensen uit verschillende huishoudens maximaal met z'n tweeën bij elkaar zitten in de openbare ruimte. Een beveiliger zegt tegen Omroep Brabant echter dat in het park een grens van vijf mensen hanteert.

  Ook in februari ontstond er vanwege het mooie weer drukte in het park. Toen werd wel besloten tot ontruiming. Volgens de gemeente is het nu minder druk dan destijds.

 • Pinkpop weer geannuleerd

  Net als in 2020 gaat muziekfestival Pinkpop ook dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van het festival, dat normaal gesproken elk jaar plaatsvindt in Landgraaf, bekendgemaakt.

  Pinkpop zegt geen line-up met voldoende bekende namen te kunnen garanderen. Met name Amerikaanse muzikanten zijn huiverig om naar Europa te reizen, zegt de organisatie. Acts als Pearl Jam en Post Malone zegden af.

  Kaartjes die al gekocht zijn, blijven ook volgend jaar geldig. Pearl Jam heeft toegezegd in 2022 de headliner van Pinkpop te willen zijn, als het festival dan wel doorgaat.

  Volgens de organisatie was het te risicovol om de editie van dit jaar naar een later moment in de zomer te verplaatsen. De editie van 2022 staat gepland voor 17, 18 en 19 juni.

 • Geen publiek bij bekerfinale

  Teleurstellend nieuws voor fans van Ajax en Vitesse: de bekerfinale tussen beide teams wordt in een lege Kuip gespeeld. De coronamaatregelen lopen zeker tot 20 april en de wedstrijd staat gepland voor 18 april.

  De wedstrijd inzetten als een van de testevenementen van Fieldlabs was geen optie. Ook het verplaatsen van de bekerfinale naar een andere datum is besproken, maar vanwege een te druk speelschema is ook daar van afgezien.

 • Kabinet Slowakije valt om Russisch vaccin

  De Slowaakse regering van premier Igor Matovic heeft z'n ontslag ingediend vanwege onenigheid over de aankoop van het Russische Spoetnik-vaccin. De president van Slowakije heeft vicepremier Eduard Heger nu gevraagd een nieuwe regering te vormen.

  Begin maart kwam een geheime deal naar buiten tussen Slowakije en Rusland voor het leveren van twee miljoen doses Spoetnik V. De coalitiepartners van Matovic waren tegen die deal.

  De politieke rol van Matovic lijkt overigens nog niet uitgespeeld. Naar verwachting ruilt hij van rol met Eduard Heger en wordt Matovic de nieuwe minister van Financiën.

 • Stadspark Maastricht ontruimd

  De politie heeft het Stadspark in Maastricht ontruimd vanwege de drukte. Volgens 1Limburg hielden bezoekers zich niet aan de anderhalvemeterregel. De politie zou daar boetes voor hebben uitgedeeld.

  Eerde vanmiddag besloot Amsterdam het Vondelpark te sluiten voor nieuwe bezoekers.

 • 'Duitsland en Canada gaan minimumleeftijd adviseren voor AstraZeneca'

  De Duitse vaccinatiecommissie STIKO gaat adviseren het AstraZeneca-vaccin alleen nog maar te verstrekken aan mensen boven de 60, schrijven Duitse media. Om 18.00 uur is er een bijeenkomst tussen de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn en de ministers van Volksgezondheid van de deelstaten om het over het advies te hebben.

  Reden achter het advies is dat na een prik met het AstraZeneca-vaccin in heel zeldzame gevallen een zeer uitzonderlijke vorm van trombose is opgetreden, die mogelijk op gang is gebracht door het vaccin. In Duitsland hebben 31 mensen daarmee te maken gekregen. Negen mensen overleden, van wie zeven vrouwen tussen 20 en 63. Daardoor bestaat het vermoeden dat vooral jongere vrouwen een verhoogd risico lopen. In Duitsland zijn bijna 3 miljoen mensen met AstraZeneca gevaccineerd.

  Verschillende Duitse ziekenhuizen hebben het gebruik van AstraZeneca bij vrouwen onder de 55 al opgeschort. Enkele steden en deelstaten besloten geen enkele burger onder de 60 meer met AstraZeneca in te enten.

  Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft meerdere keren geadviseerd de vaccinatie met AstraZeneca voort te zetten. De bijwerking waar het om gaat is dermate zeldzaam dat het risico niet opweegt tegen de voordelen van het vaccin, aldus het EMA.

  Canada heeft een vergelijkbaar besluit genomen. Daar is de leeftijdsgrens echter op 55 gesteld.

 • Coronasituatie voor zevende week op rij verslechterd

  Voor de zevende week op rij is de coronasituatie verslechterd, blijkt uit de wekelijkse rapportage van het RIVM. Het aantal nieuwe besmettingen nam met 13 procent toe, het percentage positieve testen steeg van 8,1 naar 8,5 procent en in de ziekenhuizen werden 65 patiënten meer opgenomen dan een week eerder.

  Volgens het RIVM staan daarmee "alle wijzers in het rood". De enige verbetering is te zien in het zogeheten R-getal. Dat zakte van 1,11 op 8 maart naar 1,07 op 15 maart. Dat betekent dat de stijging van het aantal nieuwe besmettingen iets minder snel gaat.