liveblog

Geen besmettingen tweede Fieldlab-wedstrijd • Kinderen kunnen buitenspelen op Koningsdag 2021

  • Welkom in het coronablog van donderdag 11 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
  • Beperkt activiteiten Koningsdag 2021;
  • Janssen-vaccin goedgekeurd door EMA;
  • Meerdere landen schorten inentingen met AstraZeneca-vaccin op, maar EMA en CBG achten verband vaccin en stollingsproblemen onwaarschijnlijk;
  • GGD niet van plan mensen zonder klachten te testen voor testsamenleving, 100 alternatieve locaties op komst.
liveblog gesloten

Kermisbranche wil versoepeling: 'Het is erop of eronder'

In zes steden hebben kermisexploitanten en hun gezinnen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor hun financieel benarde situatie. Ze vinden dat ze te weinig steun krijgen van de overheid en dat kermissen binnenkort veilig open moeten kunnen. Het protest wordt ondersteund door de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders en de Nederlandse Kermisbond.

In Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert overhandigden de demonstranten symbolisch lege agenda's en portemonnees aan politici.

Kermisbranche wil versoepeling: 'Het is erop of eronder'

Biden ondertekent zijn coronasteunpakket

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een steunpakket ondertekend van 1,9 biljoen dollar "waarmee de ruggegraat van dit land wordt hersteld", zei hij in het Oval Office. Later op de dag zal de president een toespraak houden om zijn American Rescue Plan verder toe te lichten.

De ondertekening was mogelijk doordat het Congres het pakket gisteren goedkeurde. Onderdeel is een eenmalige uitkering voor de meeste Amerikanen van 1400 dollar. Ook krijgen de staten bij elkaar 350 miljard dollar aan hulp en gaat er meer geld naar de distributie van vaccins.

Biden tekent het American Rescue Plan

'AstraZeneca is gewoon een hartstikke goed vaccin'

'AstraZeneca is gewoon een hartstikke goed vaccin'

Geen coronabesmettingen bij tweede Fieldlab-wedstrijd

Bij de tweede Fieldlab-voetbalwedstrijd met publiek hebben geen coronabesmettingen plaatsgevonden, meldt de organisatie. Het gaat om de wedstrijd tussen Almere City en Cambuur, op 28 februari.

Bij de tweede test, vijf dagen na het duel, kwam 82 procent van de bezoekers opdagen. Daaruit kwam één positief testresultaat, maar na bron- en contactonderzoek is volgens de organisatie gebleken dat deze besmetting na de wedstrijd heeft plaatsgevonden.

Bij de eerste Fieldlab-wedstrijd, een week eerder tussen NEC en De Graafschap, is mogelijk één supporter besmet geraakt, maar het is niet duidelijk of de besmetting tijdens de wedstrijd gebeurde of kort ervoor of kort erna.

Bij wijze van proef worden sinds februari verschillende evenementen met publiek georganiseerd door een gezamenlijk onderzoeksinitiatief van de evenementensector, Fieldlab.

Directeur Keukenhof boos dat hij niet open mag

De Keukenhof wil graag over 1,5 week open, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen. "Onbegrijpelijk", zegt directeur Bart Siemerink. "In ieder park mag je wandelen, maar in de Keukenhof niet."

Volgens de burgemeester van Lisse is het nog te vroeg voor versoepelingen. "De landelijke wettelijke regels staan opening in deze fase van de corona-epidemie helaas niet toe", zegt burgemeester Spruit tegen Omroep West.

Koningsdag 2021: buitenspelen en brieven voor de koning

De Nederlandse Oranjeverenigingen hebben de plannen gepresenteerd voor Koningsdag 2021. Het thema is 'saamhorigheid' en naast kleine gezamenlijke momenten op afstand, komt er een speciaal programma voor ouderen en kinderen.

Iedereen wordt gevraagd om vlag en wimpel uit te steken. Om 09.55 uur zullen klokken geluid worden en om 10.00 uur klinkt vervolgens het Wilhelmus door beiaardiers. De Oranjevereniging roept iedereen op om dan thuis, bij de voordeur, op het balkon of in de tuin het volkslied mee te zingen. Om 16.30 uur is er een Nationale Toost.

Tussen 10.00 en 11.00 uur zijn er verschillende initiatieven voor kinderen om buiten te spelen. Ouderen worden opgeroepen om brieven te schrijven aan de koning over hun ervaringen in coronatijd.

Zelf bezoeken de koning en zijn gezin Eindhoven op een besloten locatie. De gemeente heeft eerder opgeroepen niet naar de stad te komen. "We zorgen voor een aantrekkelijk onlineprogramma dat je thuis kunt volgen."

Zweedse royals positief getest

De Zweedse kroonprinses Victoria (43) en haar man prins Daniel zijn positief getest, meldt het Zweedse koningshuis. Het stel heeft milde coronasymptomen, maar voelt zich naar omstandigheden verder goed. Ze blijven nu in quarantaine.

IKEA vanaf dinsdag open op afspraak

Vanaf dinsdag kun je bij woonwarenhuis IKEA komen winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse bedrijf besloten, een paar dagen na de aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens waarbij meer dan twee personen tegelijk mogen winkelen.

Vanaf maandag kunnen de afspraken gemaakt worden. Het gaat om tijdslots van 45 minuten en je moet alleen komen. "Er worden geen uitzonderingen gemaakt, helaas ook niet voor baby's en kinderen", laat IKEA weten aan persbureau ANP. Het opengaan is daarmee vooral bedoeld voor mensen die even iets in het echt willen bekijken, een meubel willen uitproberen, of bijvoorbeeld een keuken willen ontwerpen.

Producten retourneren mag nog niet.

Vaccin halen 'even spannend' na melding stop Denemarken

Deze mensen in Breda hoorden vlak voordat ze het AstraZeneca-vaccin kwamen halen dat Denemarken het vaccineren twee weken stillegt na gevallen van trombose. "Ik wil me er niet zo druk om maken."

Europese en Nederlandse toezichthouders zien geen reden voor zorgen.

'Ik wil me er niet zo druk om maken'

Opkomst grootschalig onderzoek Charlois 11 procent

Bij het grootschalige testen op het coronavirus in de Rotterdamse buurt Charlois zijn 900 mensen positief getest. In totaal lieten 15.662 mensen zich testen sinds het begin op 26 januari, meldt de GGD. Van hen kwam 49 procent uit Charlois en de rest kwam van elders.

Doel van het grootschalige onderzoek was om meer inzichten te krijgen in het virus. Er werd bijvoorbeeld gekeken of lokale testplekken drempelverlagend kunnen zijn en naar wat de invloed is van de mogelijkheid van vrije inloop en testen zonder klachten. Ook wilde de GGD weten wat de testbereidheid van de bewoners is.

De GGD verwachtte dat 20.000 bewoners van Charlois (30 procent van de inwoners) zich zou laten testen. Maar onder meer door het winterse weer moesten de locaties in de eerste weken een aantal keren worden gesloten. "Daardoor moesten we onze verwachting iets bijstellen", zegt Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding. "Je zag vooral in de laatste fase van de pilot dat veel mensen gehoor gaven aan de oproep om zich te laten testen. We zijn dus met een screeningspercentage van 11 procent niet ontevreden, dat is een serieus aantal."

EMA: geen aanwijzingen dat AstraZeneca-vaccin niet veilig is

Het Europese medicijnagentschap EMA heeft geen aanwijzingen dat het coronavaccin van AstraZeneca niet veilig is. Eerder vandaag besloten Denemarken en andere Europese landen om vaccinaties met AstraZeneca uit voorzorg stop te zetten na berichten over trombose als bijwerking.

Het EMA zegt dat er nu geen aanwijzingen zijn dat de trombosegevallen door het vaccin zijn veroorzaakt. De veiligheidscommissie PRAC van het EMA kijkt naar alle meldingen over trombose na vaccinatie. In de tussentijd kan het vaccin gewoon worden toegediend.

Het EMA zegt dat het aantal trombosegevallen bij gevaccineerden niet hoger is dan onder de hele bevolking. De voordelen van vaccinatie wegen nog steeds op tegen de nadelen.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zei eerder vandaag ook dat de in Denemarken gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het AstraZeneca-vaccin.

Demissionair minister De Jonge blij met goedgekeurd 'Leids product'

Minister De Jonge is blij met de Europese goedkeuring van het Janssenvaccin. "Het is een cadeau maar het duurt nog even voor we het kunnen uitpakken", zei hij.

'Geen aanwijzingen dat trombose vaker voorkomt dan gebruikelijk'

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen denkt dat de in Denemarken gemelde trombosegevallen waarschijnlijk niet te maken hebben met het AstraZeneca-vaccin. Er zijn nog geen aanwijzingen dat trombose nu vaker voorkomt dan normaal na dit vaccin, zegt Ton de Boer van het CBG.

'Ik denk niet dat je je ongerust hoeft te maken'

Dagcijfers laten iets meer coronaopnames in ziekenhuizen zien

Bij het RIVM zijn vandaag 5380 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat aantal is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4775 mensen positief getest werden.

Op de intensive care liggen nu 572 coronapatiënten, 12 meer dan een dag eerder. Er liggen nu 1925 besmette mensen in het ziekenhuis, ook 12 meer dan gisteren.

Lees hier meer:

Janssen-vaccin krijgt positief oordeel van EMA

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd. Van dat vaccin heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld, die dit jaar geleverd moeten worden. In het tweede kwartaal moeten er 3 miljoen naar Nederland komen. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag het vaccin in de hele EU worden gebruikt.

Het is het vierde coronavaccin dat door het EMA wordt goedgekeurd, na dat van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In tegenstelling tot de drie andere vaccins is er van het Janssen-vaccin maar één prik nodig. Een ander voordeel is dat het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.

Een vijfde minder winkels Amsterdam

Het aantal winkels in de Amsterdamse binnenstad is afgelopen jaar afgenomen met 20 procent. Dat komt vooral door de coronacrisis. De ondernemersvereniging van de Amsterdamse binnenstad spreekt van een "slachting" als gevolg van het virus.

Er zijn nu 36 winkels minder dan een jaar geleden. Er gingen in 2020 59 Amsterdamse ondernemingen failliet, een stijging van bijna 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook waren vorig jaar veel minder hotelovernachtingen in het centrum van de hoofdstad en werd er veel minder gebruikgemaakt van het openbaar vervoer.

De ondernemersvereniging vraagt de gemeente Amsterdam de lasten voor ondernemers te verlichten door onder meer de huren en belastingen te verlagen.

China biedt olympische atleten coronavaccins aan voor Spelen Tokio en Peking

Alle atleten die dit jaar meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio en aan de Winterspelen van Peking in 2022 kunnen zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

Het olympisch comité van China heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de vaccins aangeboden. Het IOC neemt volgens voorzitter Thomas Bach alle kosten van de vaccins op zich.

Europese Commissie verlengt exporttoets vaccinsverbod

Vaccinproducenten die met de EU afspraken hebben gemaakt over de levering van vaccins, moeten nog tot eind juni aan Brussel toestemming vragen voor exporten naar derden. Sinds begin februari, toen de exporttoets werd ingevoerd, is één keer een exportverzoek afgewezen. De toets volgde op de mededeling van AstraZeneca, begin dit jaar, dat het door productieproblemen niet kon voldoen aan de leveringsverplichtingen, en zou aanvankelijk tot eind maart van kracht zijn. Het besluit tot verlenging is waarschijnlijk ingegeven door de voortdurende zorgen over vaccinkrapte.

Nederlandse toezichthouder: verband vaccin en stollingsproblemen onwaarschijnlijk

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) acht een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en stollingsproblemen onwaarschijnlijk. De gemelde trombosegevallen zijn "hoogstwaarschijnlijk niet gerelateerd" aan het Zweeds-Britse vaccin, zegt de Nederlandse toezichthouder. Trombose en longembolie zijn geen bekende bijwerkingen van het vaccin.

"Wanneer grote groepen worden gevaccineerd zoals nu het geval is, dan kun je dergelijke meldingen verwachten", aldus het CBG. De toezichthouder is verplicht serieuze meldingen te onderzoeken. Het CBG komt vanmiddag met een verdere reactie, nadat de Europese evenknie EMA een advies heeft uitgebracht.

Denemarken maakte vanmorgen bekend de inentingen met het AstraZenecavaccin op te schorten vanwege stollingsproblemen bij enkele gevaccineerden. In Nederland is er één melding van trombose binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. Deze is niet ernstig.

'100 nieuwe teststraten voor verstrekken sociaal testbewijs'

Er wordt al gewerkt aan de inrichting van honderd nieuwe testlocaties waar mensen terechtkunnen die willen aantonen dat ze niet besmet zijn met corona. Dat heeft het ministerie voor Volksgezondheid laten weten aan de Volkskrant. Vanmorgen maakte GGD-voorzitter Rouvoet duidelijk dat de bestaande GGD-teststraten niet voor dat doel kunnen worden gebruikt. Die zijn alleen bedoeld om de pandemie te beteugelen, zei Rouvoet tegen de NOS.

Speciaal voor het verkrijgen van een testbewijs waarmee je straks toegang kunt krijgen tot concerten of sportevenementen, wordt een "parallelle infrastructuur" van teststraten opgebouwd, zegt VWS tegen de krant. Het beheer erover komt in handen van de nieuwe Stichting Open Nederland. Op deze locatie zullen vooral sneltesten worden ingezet; het testen is kosteloos.

Rotterdamse testlocaties dicht door wind

Vanwege de harde wind bleven vanochtend nog meer testlocaties nog dicht. Dat gold voor de teststraat op Rotterdam The Hague Airport, de luchthaven bij Rotterdam en voor de testlocatie bij de Ahoy in Rotterdam. Beide teststraten verwachten in de loop van de middag weer open te kunnen voor het publiek.

EMA adviseert vanmiddag over inzet AstraZeneca

Halverwege de middag komt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA met een advies over het inzetten van het AstraZeneca-vaccin, meldt het RIVM. Het EMA bestudeert de Deense melding van vanmorgen over stollingsproblemen na een inenting met het Brits-Zweedse vaccin. Naar aanleiding van eerdere, soortgelijke problemen in Oostenrijk concludeerde het Europese bureau dat er geen verband tussen het vaccin en de stollingsproblemen kan worden aangetoond.

AstraZeneca: EMA beslist over gevolgen melding stollingsproblemen

In een reactie op het Deense besluit om de inentingen met AstraZeneca op te schorten, zegt AstraZeneca Nederland nauw contact te onderhouden met het Europese Geneesmiddelenbureau EMA. Die instantie besluit wat het gevolg is van de melding van stollingsproblemen bij gevaccineerden, benadrukt de farmaceut.

"Het is niet aan ons om te beslissen of te adviseren over de inzet van vaccins", zegt AstraZeneca-Nederland. "Daar gaan de gezondheidsautoriteiten over."

Bijwerkingencentrum Lareb: één melding over trombose na AstraZenecavaccin

Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal één melding binnengekregen over een verdenking van trombose na een inenting met AstraZeneca, toevallig vanmorgen. Het is geen ernstig incident, er is geen sprake van een ziekenhuisopname en de betrokken persoon ondervindt er geen ernstige gevolgen van, meldt het Lareb. Het centrum gaat de melding nog verder bestuderen.

Denemarken maakte vanochtend bekend de inentingen met AstraZeneca op te schorten na een aantal meldingen van stollingsproblemen bij gevaccineerden. Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM overleggen over de berichten uit Denemarken.

Mbo'ers helpen in Houten met vaccineren

In een coronateststraat in Houten helpen mbo-studenten sinds vanochtend mee met het zetten van coronavaccinaties. De pilot, waaraan 26 stagiairs meedoen, wordt na drie weken geëvalueerd. Mogelijk worden daarna vaker studenten ingezet.

Om 08.00 uur werd de eerste prik door een van de mbo-leerlingen gezet. Verpleegkundestudent Carmen van het MBO Utrecht was "licht gespannen", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Zij en haar medestudenten zijn volgens haar goed voorbereid en hebben er op school uitgebreid les over gehad. "Als je weet waar je het moet zetten en gewoon volgens protocol werkt, is het goed te doen", zegt ze.

De studenten zijn ingezet omdat er veel mensen nodig zijn die kunnen prikken, zegt Maaike Schaap van de GGD in de regio Utrecht. "We hebben zelf veel personeel en we kunnen mensen aantrekken, maar het is ook om slim om verder te kijken dan dat." De aanwezige docenten houden de studenten goed in de gaten. "Ze gaan echt geen vaccin zetten als ze daar nog niet bekwaam voor zijn", zegt Schaap.

Agent zwaargewond na steekpartij om avondklok

De agent die in Groningen in het gezicht werd gestoken nadat hij mensen had aangesproken op het overtreden van de avondklok, is zwaargewond. De politieman stuitte bij een controle gisteravond rond 22.00 uur op straat op twee jonge mannen. Toen hij hen aansprak werd hij direct in zijn hoofd en hals gestoken met een scherp voorwerp. De verdachten gingen er lopend vandoor. De politie heeft hun signalement via Burgernet verspreid.

Denemarken schort prikken met AstraZeneca op na stollingsproblemen

Denemarken stopt voorlopig met vaccinaties met AstraZeneca, nadat er bloedstolsels bij een aantal gevaccineerden zijn vastgesteld. In Denemarken zou een persoon aan de gevolgen daarvan zijn overleden, hebben de Deense gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA is een onderzoek naar het coronavaccin gestart, daarom ligt het vaccineren in het land zeker twee weken stil.

Denemarken noemt het "geen makkelijk besluit" nu de vaccinatiecampagne in volle gang is. "Het is belangrijk te benadrukken dat we niet afzien van het AstraZenecavaccin, maar alleen de vaccinaties pauzeren", laten de autoriteiten weten.

Eerder werd eenzelfde probleem gemeld in Oostenrijk. Daar overleed een 49-jarige vrouw aan ernstige stollingsstoornissen na een prik met AstraZeneca. Ook bij een 35-jarige vrouw werden bloedstolsels vastgesteld na een prik met AstraZeneca. De EMA onderzoekt ook deze zaak en stelt vooralsnog dat er geen aanwijzing is dat de stollingsproblemen samenhangen met het AstraZeneca-vaccin.

Herstel, terugkeer naar werk duren langer in tweede golf

In de tweede coronagolf hebben mensen na een besmetting met corona aanzienlijk meer tijd nodig om te herstellen. Dat concludeert de Arbo Unie in een overzicht na een jaar pandemie. In de eerste golf, in voorjaar 2020, was de helft van de mensen na een coronabesmetting na twee maanden weer volledig aan het werk. Nu, in de tweede golf, werkt de helft van de mensen die het virus kregen na bijna drie maanden nog steeds niet volledig. Het verschil van bijna een maand wijt de Arbo Unie aan mentale factoren als somberheid en teleurstelling door de beperkende coronamaatregelen.

Arbo Unie vraagt bedrijfsartsen meer oog te hebben voor eventuele psychische klachten en eventueel de hulp van een coach in te roepen om iemand er weer helemaal bovenop te helpen.

Vaccinatie- en testlocaties dicht vanwege storm

Een klein aantal vaccinatie- en testlocaties in de kustprovincies houdt de deuren gesloten vanwege de storm. In Noord-Holland geldt dat voor de prikstraten in Alkmaar en Middenmeer, waar mensen in tenten worden gevaccineerd. In Zeeland blijft de testlocatie in Vlissingen vandaag dicht en in Zuid-Holland is de teststraat in Nissewaard gesloten.

GGD-Twente richt 'kinderstraten' in

Zoals ook elders in het land gebeurt heeft de GGD-Twente op meerdere plekken een speciale teststraat voor kinderen ingericht, meldt RTV Oost. Er wordt meer tijd ingeruimd om de kinderen op hun gemak te stellen. "Daarmee wordt het ook makkelijker om de test af te nemen", zegt een medewerker. Na afloop krijgen ze een diploma voor getoonde moed en soms ook een medaille. De kinderen worden ook niet vanuit de auto getest, maar op een stoel, op verzoek zelfs op schoot bij hun vader of moeder.

Ruim 40 procent basisscholen moest klas naar huis sturen

Sinds de basisscholen weer open zijn, heeft iets minder dan de helft van de scholen één en soms zelfs meer klassen naar huis moeten sturen vanwege besmettingen met corona. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders onder ruim 800 basisschooldirecteuren. Petra van Haren, voorzitter van de vereniging, is niet ontevreden met die cijfers, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Eigenlijk kun je zeggen dat het meevalt. Ruim 40 procent heeft een of meer klassen naar huis gestuurd. Als je ziet dat er maar 35 tot 40 scholen moesten sluiten terwijl de rest van het onderwijs wel doorgaat, dan mogen we daar blij mee zijn."

Volgens Van Haren is het lastig om de coronaregels te handhaven op school. "Afstand houden, zeker in het basisonderwijs, dat lukt niet. Negentig procent van de scholen geeft dat aan. Met kleine groepjes werken gaat eigenlijk ook niet goed. En het dragen van mondkapjes, de discipline om dat de hele dag door te doen, in de gangen en bij het in en uitgaan van de klassen, dat lukt ook niet heel goed."

Bij het contact met volwassenen gaat het weer wel goed. "Kinderen onder elkaar, dat is ingewikkelder, maar we zien nog steeds dat de besmettingspercentages heel laag zijn. Dat op de 1,4 miljoen kinderen maar zo'n 4 procent in quarantaine zit, betekent dat het toch op heel veel plekken goed gaat."

Burgemeester: finish Paris-Nice niet op Promenade des Anglais

De burgemeester van de Zuid-Franse stad Nice wil niet dat de etappewedstrijd Paris-Nice zondag eindigt op de Promenade des Anglais, sinds jaar en dag de boulevard waar de coureurs na de acht dagen durende koers aankomen. Als gevolg van strenge coronamaatregelen waren de stranden en de boulevards in de hele Côte d'Azur de afgelopen twee weken dicht voor het publiek. De burgemeester wil voetgangers en fietsers in Nice komende zondag de kans even om kortstondig te genieten van de kust en de beroemde boulevard. Om dat mogelijk te maken vraagt hij de organisatie van Paris-Nice om het parcours van de laatste dag om te gooien. Vorig jaar werd de laatste etappe van de geschrapt vanwege de corona-uitbraak.

'Economie eind 2021 vrijwel weer op orde'

Als het vaccineren de komende maanden gaat zoals nu verwacht en coronamaatregelen worden afgebouwd, dan is een groot deel van de krimp van de Nederlandse economie aan het eind van het jaar weggepoetst. De Rabobank voorspelt dat in de nieuwste economische raming.

Volgens hoofdeconoom Ester Barendregt staan veel huishoudens te springen om extra geld uit te geven zodra het weer kan. "In de zomer van 2020 was dit ook duidelijk zichtbaar. Dat huishoudens afgelopen jaar veel hebben gespaard, kan hun uitgaven bovendien tijdelijk nog een extra impuls geven."

De Nederlandse economie kromp afgelopen jaar met 3,8 procent, de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zal de economie verder krimpen, omdat winkels, restaurants en cafés grotendeels nog gesloten zijn. Voor dit jaar rekenen economen van de bank op een groei voor het hele jaar van 2,2 procent.

Proef met sneltesten voor leerlingen middelbare scholen

Op dertien middelbare scholen in Amsterdam start de GGD deze maand een proef met sneltesten voor leerlingen en onderwijzend personeel. Het is de bedoeling om de periode dat kinderen en leraren thuis moeten blijven na een besmetting in de klas, zo kort mogelijk te houden. Als een leerling of schoolmedewerker positief is getest, krijgt iedereen die minimaal één lesuur met de besmette persoon in een ruimte heeft gezeten, een oproep om twee sneltesten te laten afnemen. De eerste test moet zo snel mogelijk worden afgesproken, de ander op dag 5. De uitslag volgt steeds na 3 á 4 uur. Iedereen die positief test moet in isolatie. Een negatieve test op de eerste en de vijfde dag betekent dat je weer naar school kunt. Op scholen elders in het land wordt deze aanpak ook uitgeprobeerd. De testen zijn gratis.

Brazilië: ruim 2200 coviddoden in een etmaal

In Brazilië zijn in één etmaal ruim 2200 coronadoden geregistreerd, het hoogste dodental sinds het begin van de pandemie. Het land is na de VS het zwaarst getroffen door corona, er zijn volgens officiële cijfers in totaal 268.370 mensen aan de gevolgen van covid-19 overleden.

Ook de besmettingscijfers zijn alarmerend, mede doordat de besmettelijkere Manaus-mutatie een steeds grotere rol gaat spelen. De ziekenhuizen in de grote steden kunnen de toestroom van patiënten nauwelijks nog aan, waarschuwt het wetenschappelijke zorginstituut Fiocruz. In vijftien grote steden zijn de IC's voor 90 procent bezet. In de hoofdstad Brasilia is er geen vrije plek meer op de intensivecare-afdelingen.

Vorige week vroeg president Bolsonaro, die de pandemie structureel bagatelliseert, de bevolking om op te houden met zeuren.

Obama, Bush, Clinton én Carter: laat je vaccineren

Vier van de vijf nog levende Amerikaanse oud-presidenten roepen hun landgenoten in nieuwe tv-spotjes op om zich te laten vaccineren. "Het is aan jou", zegt de 96-jarige Jimmy Carter. In een andere video drukken Barack Obama, George Bush en Bill Clinton het publiek op het hart om de prik te halen als het kan. "Deze vaccins zullen jou en degene van wie je houdt beschermen tegen deze gevaarlijke, dodelijke ziekte", zegt Bush.

De vier lieten zich voor de camera prikken:

GGD: onze teststraat is niet inzetbaar voor de testsamenleving

De GGD is niet van plan mensen zonder klachten te gaan testen als die test alleen bedoeld is om met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Het testnetwerk van de GGD'en is niet inzetbaar voor het openen van de samenleving met sneltests, zegt GGD-voorman Andre Rouvoet tegen Trouw

Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus: "De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding."

De GGD gebruikt nog geen derde (50.000 tests) van zijn dagelijkse capaciteit, maar Rouvoet zegt dat de overige tests niet voor dit doeleinde gebruikt zullen worden. "De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken."

VS gaat overschot coronavaccins delen met andere landen

De Verenigde Staten gaan hun ingekochte coronavaccins delen met andere landen als de eigen bevolking is ingeënt. "Het virus kan niet worden gestopt door een hek, ongeacht hoe hoog dat hek of die muur ook is", zei president Biden. "Dus wij zijn pas veilig als de hele wereld veilig is."

De president wil eerst voor de eigen bevolking zorgen. "Daarna kunnen we de rest van de wereld proberen te helpen." Hij voegde eraan toe dat de VS al 4 miljoen dollar in het Covax-programma heeft gestopt. Met dat initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi krijgen 92 armere landen toegang tot gedoneerde vaccins.

Welkom!

Goedemorgen! Welkom in het coronablog van donderdag 11 maart. We praten je in dit blog bij over het laatste coronanieuws. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.