NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Geen besmettingen tweede Fieldlab-wedstrijd • Kinderen kunnen buitenspelen op Koningsdag 2021

 • Welkom in het coronablog van donderdag 11 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • Beperkt activiteiten Koningsdag 2021;
 • Janssen-vaccin goedgekeurd door EMA;
 • Meerdere landen schorten inentingen met AstraZeneca-vaccin op, maar EMA en CBG achten verband vaccin en stollingsproblemen onwaarschijnlijk;
 • GGD niet van plan mensen zonder klachten te testen voor testsamenleving, 100 alternatieve locaties op komst.
Liveblog gesloten
 • Kermisbranche wil versoepeling: 'Het is erop of eronder'

  In zes steden hebben kermisexploitanten en hun gezinnen gedemonstreerd om aandacht te vragen voor hun financieel benarde situatie. Ze vinden dat ze te weinig steun krijgen van de overheid en dat kermissen binnenkort veilig open moeten kunnen. Het protest wordt ondersteund door de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders en de Nederlandse Kermisbond.

  In Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Deventer en Weert overhandigden de demonstranten symbolisch lege agenda's en portemonnees aan politici.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kermisbranche wil versoepeling: 'Het is erop of eronder'
 • Biden ondertekent zijn coronasteunpakket

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft een steunpakket ondertekend van 1,9 biljoen dollar "waarmee de ruggegraat van dit land wordt hersteld", zei hij in het Oval Office. Later op de dag zal de president een toespraak houden om zijn American Rescue Plan verder toe te lichten.

  De ondertekening was mogelijk doordat het Congres het pakket gisteren goedkeurde. Onderdeel is een eenmalige uitkering voor de meeste Amerikanen van 1400 dollar. Ook krijgen de staten bij elkaar 350 miljard dollar aan hulp en gaat er meer geld naar de distributie van vaccins.

  Biden tekent het American Rescue Plan AFP
 • 'AstraZeneca is gewoon een hartstikke goed vaccin'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'AstraZeneca is gewoon een hartstikke goed vaccin'
 • Geen coronabesmettingen bij tweede Fieldlab-wedstrijd

  Bij de tweede Fieldlab-voetbalwedstrijd met publiek hebben geen coronabesmettingen plaatsgevonden, meldt de organisatie. Het gaat om de wedstrijd tussen Almere City en Cambuur, op 28 februari.

  Bij de tweede test, vijf dagen na het duel, kwam 82 procent van de bezoekers opdagen. Daaruit kwam één positief testresultaat, maar na bron- en contactonderzoek is volgens de organisatie gebleken dat deze besmetting na de wedstrijd heeft plaatsgevonden.

  Bij de eerste Fieldlab-wedstrijd, een week eerder tussen NEC en De Graafschap, is mogelijk één supporter besmet geraakt, maar het is niet duidelijk of de besmetting tijdens de wedstrijd gebeurde of kort ervoor of kort erna.

  Bij wijze van proef worden sinds februari verschillende evenementen met publiek georganiseerd door een gezamenlijk onderzoeksinitiatief van de evenementensector, Fieldlab.

 • Directeur Keukenhof boos dat hij niet open mag

  De Keukenhof wil graag over 1,5 week open, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen. "Onbegrijpelijk", zegt directeur Bart Siemerink. "In ieder park mag je wandelen, maar in de Keukenhof niet."

  Volgens de burgemeester van Lisse is het nog te vroeg voor versoepelingen. "De landelijke wettelijke regels staan opening in deze fase van de corona-epidemie helaas niet toe", zegt burgemeester Spruit tegen Omroep West.

 • Koningsdag 2021: buitenspelen en brieven voor de koning

  De Nederlandse Oranjeverenigingen hebben de plannen gepresenteerd voor Koningsdag 2021. Het thema is 'saamhorigheid' en naast kleine gezamenlijke momenten op afstand, komt er een speciaal programma voor ouderen en kinderen.

  Iedereen wordt gevraagd om vlag en wimpel uit te steken. Om 09.55 uur zullen klokken geluid worden en om 10.00 uur klinkt vervolgens het Wilhelmus door beiaardiers. De Oranjevereniging roept iedereen op om dan thuis, bij de voordeur, op het balkon of in de tuin het volkslied mee te zingen. Om 16.30 uur is er een Nationale Toost.

  Tussen 10.00 en 11.00 uur zijn er verschillende initiatieven voor kinderen om buiten te spelen. Ouderen worden opgeroepen om brieven te schrijven aan de koning over hun ervaringen in coronatijd.

  Zelf bezoeken de koning en zijn gezin Eindhoven op een besloten locatie. De gemeente heeft eerder opgeroepen niet naar de stad te komen. "We zorgen voor een aantrekkelijk onlineprogramma dat je thuis kunt volgen."

 • Zweedse royals positief getest

  De Zweedse kroonprinses Victoria (43) en haar man prins Daniel zijn positief getest, meldt het Zweedse koningshuis. Het stel heeft milde coronasymptomen, maar voelt zich naar omstandigheden verder goed. Ze blijven nu in quarantaine.

 • IKEA vanaf dinsdag open op afspraak

  Vanaf dinsdag kun je bij woonwarenhuis IKEA komen winkelen op afspraak. Dat heeft het Zweedse bedrijf besloten, een paar dagen na de aangekondigde versoepelingen voor grote winkelketens waarbij meer dan twee personen tegelijk mogen winkelen.

  Vanaf maandag kunnen de afspraken gemaakt worden. Het gaat om tijdslots van 45 minuten en je moet alleen komen. "Er worden geen uitzonderingen gemaakt, helaas ook niet voor baby's en kinderen", laat IKEA weten aan persbureau ANP. Het opengaan is daarmee vooral bedoeld voor mensen die even iets in het echt willen bekijken, een meubel willen uitproberen, of bijvoorbeeld een keuken willen ontwerpen.

  Producten retourneren mag nog niet.

 • Vaccin halen 'even spannend' na melding stop Denemarken

  Deze mensen in Breda hoorden vlak voordat ze het AstraZeneca-vaccin kwamen halen dat Denemarken het vaccineren twee weken stillegt na gevallen van trombose. "Ik wil me er niet zo druk om maken."

  Europese en Nederlandse toezichthouders zien geen reden voor zorgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik wil me er niet zo druk om maken'
 • Opkomst grootschalig onderzoek Charlois 11 procent

  Bij het grootschalige testen op het coronavirus in de Rotterdamse buurt Charlois zijn 900 mensen positief getest. In totaal lieten 15.662 mensen zich testen sinds het begin op 26 januari, meldt de GGD. Van hen kwam 49 procent uit Charlois en de rest kwam van elders.

  Doel van het grootschalige onderzoek was om meer inzichten te krijgen in het virus. Er werd bijvoorbeeld gekeken of lokale testplekken drempelverlagend kunnen zijn en naar wat de invloed is van de mogelijkheid van vrije inloop en testen zonder klachten. Ook wilde de GGD weten wat de testbereidheid van de bewoners is.

  De GGD verwachtte dat 20.000 bewoners van Charlois (30 procent van de inwoners) zich zou laten testen. Maar onder meer door het winterse weer moesten de locaties in de eerste weken een aantal keren worden gesloten. "Daardoor moesten we onze verwachting iets bijstellen", zegt Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding. "Je zag vooral in de laatste fase van de pilot dat veel mensen gehoor gaven aan de oproep om zich te laten testen. We zijn dus met een screeningspercentage van 11 procent niet ontevreden, dat is een serieus aantal."

 • EMA: geen aanwijzingen dat AstraZeneca-vaccin niet veilig is

  Het Europese medicijnagentschap EMA heeft geen aanwijzingen dat het coronavaccin van AstraZeneca niet veilig is. Eerder vandaag besloten Denemarken en andere Europese landen om vaccinaties met AstraZeneca uit voorzorg stop te zetten na berichten over trombose als bijwerking.

  Het EMA zegt dat er nu geen aanwijzingen zijn dat de trombosegevallen door het vaccin zijn veroorzaakt. De veiligheidscommissie PRAC van het EMA kijkt naar alle meldingen over trombose na vaccinatie. In de tussentijd kan het vaccin gewoon worden toegediend.

  Het EMA zegt dat het aantal trombosegevallen bij gevaccineerden niet hoger is dan onder de hele bevolking. De voordelen van vaccinatie wegen nog steeds op tegen de nadelen.

  Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zei eerder vandaag ook dat de in Denemarken gemelde trombosegevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het AstraZeneca-vaccin.

 • Demissionair minister De Jonge blij met goedgekeurd 'Leids product'

 • 'Geen aanwijzingen dat trombose vaker voorkomt dan gebruikelijk'

  Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen denkt dat de in Denemarken gemelde trombosegevallen waarschijnlijk niet te maken hebben met het AstraZeneca-vaccin. Er zijn nog geen aanwijzingen dat trombose nu vaker voorkomt dan normaal na dit vaccin, zegt Ton de Boer van het CBG.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik denk niet dat je je ongerust hoeft te maken'
 • Dagcijfers laten iets meer coronaopnames in ziekenhuizen zien

  Bij het RIVM zijn vandaag 5380 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat aantal is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4775 mensen positief getest werden.

  Op de intensive care liggen nu 572 coronapatiënten, 12 meer dan een dag eerder. Er liggen nu 1925 besmette mensen in het ziekenhuis, ook 12 meer dan gisteren.

  Lees hier meer:

 • Janssen-vaccin krijgt positief oordeel van EMA

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd. Van dat vaccin heeft Nederland 11,3 miljoen doses besteld, die dit jaar geleverd moeten worden. In het tweede kwartaal moeten er 3 miljoen naar Nederland komen. Als de Europese Commissie het advies overneemt, mag het vaccin in de hele EU worden gebruikt.

  Het is het vierde coronavaccin dat door het EMA wordt goedgekeurd, na dat van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. In tegenstelling tot de drie andere vaccins is er van het Janssen-vaccin maar één prik nodig. Een ander voordeel is dat het op koelkasttemperatuur bewaard kan worden.