liveblog
NOS NieuwsAangepast

Biden krijgt groen licht voor steunpakket • Meer jongeren met psychische problemen

  • Welkom in het coronablog van woensdag 10 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Ernst Kuipers en Jaap van Dissel hebben de Tweede Kamer vanmorgen in een technische briefing bijgepraat.
  • Op Bonaire loopt het aantal besmettingen flink op
  • Nederland krijgt de komende twee weken 169.000 Pfizer-vaccins versneld geleverd.
  • Bij het RIVM zijn 5330 besmettingen gemeld, meer dan gisteren en meer dan het weekgemiddelde
liveblog gesloten

Huis van Afgevaardigden opnieuw achter Bidens coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zoals verwacht opnieuw ingestemd met het coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar van president Biden. De stemming in het door de Democraten gedomineerde Huis verliep voor 100 procent langs partijlijnen. Alle Republikeinse afgevaardigden stemden tegen.

Nu het Huis het pakket voor de tweede keer heeft goedgekeurd, kan de regering-Biden ermee aan de slag. Belangrijk onderdeel ervan is een eenmalige uitkering voor de meeste Amerikanen van 1400 dollar. Ook krijgen de staten bij elkaar 350 miljard dollar aan hulp. Verder gaat er meer geld naar de distributie van vaccins.

Democraten in het Huis noemden de wet een essentieel antwoord op een pandemie waardoor al meer dan 528.000 mensen in de VS zijn bezweken en die miljoenen hun baan heeft gekost. Republikeinen daarentegen zeiden dat het steunpakket te veel geld kost en bovendien vol zit met verkwistende progressieve plannen.

De tweede stemming in het Huis was nodig omdat de Senaat wijzigingen had aangebracht in de oorspronkelijke versie. President Biden is van plan de wet vrijdag te ondertekenen, heeft het Witte Huis laten weten.

Honderden studenten in Groningen protesteren tegen isolement

In het centrum van Groningen hebben honderden studenten geprotesteerd tegen het isolement waarin ze naar eigen zeggen zijn terechtgekomen. Op de Vismarkt was de actie getiteld Student uit Isolement.

De actievoerders willen versoepeling van de regels. ,,Ik denk dat het belangrijk is om te kijken wat een maatregel oplevert, zoals de avondklok, maar ook wat het kapot maakt. En dat is voor jongeren best wel veel", zei organisator Nikki Potze tegen het Dagblad van het Noorden.

"Probeer maar eens te overleven op een kamertje van 12 vierkante meter terwijl je niemand mag zien."

Op Bonaire loopt het aantal besmettingen flink op

Op het eiland Bonaire is het aantal coronabesmettingen in een week flink opgelopen. Met name onder de bevolking stijgt het aantal snel, het aantal besmette toeristen is op een hand te tellen. Vorige week waren er 25 besmettingen. Dat aantal is deze week geëxplodeerd naar 146. Een van de besmette mensen is een toerist.

Vanwege de forse stijging is het risiconiveau op het eiland opgeschaald van 3 naar 5, maar de vraag is of dat veel indruk maakt. Volgens de autoriteiten zijn de bewoners van Bonaire corona-moe en houden ze zich minder goed aan de regels.

Een groot deel van de besmettingen betreft de Britse variant van het virus. Bron- en contactonderzoek heeft aangetoond dat een feest in een horecagelegenheid vorige week een belangrijke besmettingshaard was. Op het feest werd tegen de regels onder meer gedanst en gezongen.

Ondanks het negatieve reisadvies komen er nog steeds toeristen naar Bonaire, al zijn het er niet meer dan enkele honderden. De meeste toeristen komen om te duiken of te windsurfen en komen nauwelijks met de bevolking in contact.

Op sociale media passeren regelmatig beelden en foto's van toeristen die in groepjes bij elkaar zitten. Volgens de autoriteiten op Bonaire wordt daarop gehandhaafd, maar "je kunt niet overal zijn", en "meestal zijn het momentopnames die worden uitvergroot".

Meer jongeren hebben ernstigere psychische problemen, branche wil geld

In de coronacrisis hebben steeds meer kinderen en jongeren acute hulp nodig vanwege psychische problemen, maar kunnen ze die niet krijgen. Dat meldt brancheorganisatie de Nederlandse ggz na een nieuwe rondvraag langs jeugd-ggz-instellingen.

De bezetting van de bedden in de crisiszorg is onverminderd hoog en stijgt, stelt de Nederlandse ggz. De klachten betreffen bijvoorbeeld suïcidaliteit, depressie en eetstoornissen. Ook worden de problemen die de kinderen hebben ernstiger.

In december bleek al dat er in delen van het land tot wel 60 procent meer crisismeldingen zijn. Toen werd in de Randstad, West-Brabant en Oost-Nederland de sterkste toename gemeten, maar inmiddels is de druk op de jeugd-ggz in heel Nederland onacceptabel, zegt de branche. "Wachttijden lopen op en de jeugdhulp raakt nog meer verstopt. Door die langere wachttijden neemt ook het risico op een crisis toe."

De jeugd-ggz wil de garantie dat het Rijk de noodzakelijke zorg voor de jongeren betaalt. Vorig jaar gold daarvoor de Meerkostenregeling Corona, maar die is voor dit jaar niet verlengd. "Opschalen zonder garantie brengt grote risico's met zich mee voor de continuïteit van de jeugd-ggz voor later dit jaar."

Deze week is online te zien wanneer wie wordt gevaccineerd

Deze week wordt er op de website coronavaccinatie.nl een nieuwe module gelanceerd waarmee Nederlanders kunnen opzoeken op welk moment zij aan de beurt zijn om gevaccineerd te worden. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid begrijpt dat daar veel vragen en onrust over zijn en daarom is het 'Wanneer ben ik aan de beurt?'-onderdeel gemaakt.

In deze nieuwe module op de reeds bestaande website kunnen mensen hun leeftijd en hun eventuele aandoening invullen. Dan volgt er informatie over wanneer de uitnodiging te verwachten is en ook wie er prikt, de GGD of de huisarts.

Het uitvinden van het vaccinatie-moment kan "best een hele puzzel zijn", zegt minister De Jonge. Hij houdt wel een slag om de arm, want er kan altijd iets gebeuren met de voorraad van de verschillende vaccins.

Coalitiepartijen wil getroffen ondernemers volledig vergoeden voor vaste lasten

De coalitiepartijen willen dat ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis hun vaste lasten volledig vergoed krijgen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het subsidiepercentage van steunregeling TVL in het tweede kwartaal, dus vanaf april, verhoogd wordt van 85 naar 100 procent.

Ondernemers hebben meer steun nodig om de eindstreep te halen, vinden de partijen. Vooral kroegbazen en winkeliers hebben hun omzet bijna volledig zien wegvallen, maar moeten wel vaste lasten als huur en energie blijven betalen.

Eerder riepen ondernemersorganisaties het kabinet al op om de vaste lasten volledig te vergoeden. Demissionair premier Rutte heeft al gezegd dat hij wil kijken naar een ruimere steunregeling.

De coalitiepartijen willen ook meer geld voor de TONK, de steunmaatregel voor mensen die hun inkomen hebben zien wegvallen en daardoor hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De partijen vragen om een verruiming van het budget, "zodat gemeenten voortvarend aan de slag kunnen met het toekennen van deze vorm van steun".

Burgemeesters verbaasd over klachten klimaatactivisten

De burgemeesters van zeker dertig grote gemeenten hebben afwijzend gereageerd op de brief waarin een aantal organisaties, verenigd in de Klimaatcrisis Coalitie, stellen dat hun grondrecht op protest verregaand wordt ingeperkt. De organisaties, waaronder Milieudefensie en Grootouders voor het Klimaat, willen zondag in een groot aantal steden een klimaatalarm laten afgaan.

Verscheidene gemeenten hebben de groepsgrootte van die protesten bij voorbaat ingeperkt: 100 deelnemers in Den Haag, 200 in Utrecht en 500 in Amsterdam. In Groningen en Arnhem mogen 1500 mensen meedoen. De organisatoren verbazen zich over die verschillende aantallen.

De burgemeesters zeggen dat ze met stijgende verbazing de oproep hebben gelezen "om uw protest zonder begrenzing aan de groepsgrootte mogelijk te maken", en dat hen verweten wordt dat ze hun verantwoordelijkheid niet nemen als het gaat om "het verzekeren van het democratisch protest".

Volgens de burgemeesters vergeten de organisaties dat zij uitvoering geven aan de noodwet om de coronapandemie te beteugelen. Ze wijzen er daarnaast op dat de besmettingen weer stijgen en dat er een code zwart dreigt.

De organisatoren van het klimaatalarm zeggen in een reactie dat ze nooit om onbeperkte aantallen demonstranten hebben gevraagd. Ze vinden wel dat een aantal gemeenten onnodig veel beperkingen oplegt een het protest.

Pfizer trekt levering naar voren, maar levert geen extra doses

In tegenstelling tot wat de Europese Commissie en het ministerie van VWS eerder vandaag beweerden, gaat Pfizer géén 4 miljoen extra doses leveren aan de Europese Unie. "Door verbeterde efficiëntie kunnen we sneller leveren onder de bestaande overeenkomst", zegt een woordvoerder van Pfizer tegen de NOS. "Er zijn zodoende geen 'extra' doses, ze vallen binnen de overeengekomen 500 miljoen."

De 169.000 coronavaccins die Nederland de komende weken meer geleverd krijgt dan eerder was afgesproken, zijn dus een versnelde levering van vaccins die al eerder besteld waren. Eerder vandaag zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, dat de EU extra vaccins heeft uitonderhandeld. Zo staat het ook in een persbericht van de Commissie.

Na vragen van de NOS bevestigt de Europese Commissie dat er geen extra doses worden geleverd. Een woordvoerder zegt dat Von der Leyen bedoelde "extra boven op de leveringen in het eerste kwartaal."

Aantal besmettingen gestegen, maar ziekenhuisbezetting afgenomen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5330 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1021 meer dan gisteren en het aantal is ook hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week. Toen werden per dag gemiddeld 4600 mensen positief getest.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen nu 1913 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 560 op de IC. Gisteren waren die aantallen 1963 en 556.

Bij het RIVM werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 58. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 36 doden per dag, tegen 42 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 310 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 380.

Rutte: avondklok ligt echt boven op de stapel

Demissionair premier Rutte heeft in het debat over de coronacrisis gezegd dat de avondklok boven op de stapel ligt om als eerste maatregel afgeschaft te worden. "Maar gezien de stand van de epidemie is het nu niet verstandig."

Kamerleden vragen zich af waarom er wel meer winkels open mogen en mensen weer naar de kapper mogen, terwijl de avondklok moet blijven. De belofte van het kabinet was dat die als eerste zou worden geschrapt.

Rutte zei dat een winkelbezoeker per 25 vierkante meter in een groot warenhuis een kleine versoepeling is met nauwelijks extra risico. De avondklok afschaffen of het hoger onderwijs openen brengt volgens hem veel meer risico met zich mee. Daarbij maakt het niet uit hoe goed het hoger onderwijs dit organiseert.

Dat geldt ook voor de horeca. Rutte heeft er alle vertrouwen in dat de sector in de nabije toekomst verantwoord open kan. Maar nu kan het niet vanwege de "optelsom" waardoor het aantal besmettingen kan stijgen.

Pas op 23 maart verwacht Rutte het schrappen of bijstellen van maatregelen te kunnen aankondigen, wat dan op 31 maart ingaat.

Scholieren maken toets tussen historische treinen

Vwo-scholieren van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht maken in coronatijd op een bijzondere plek hun toets. Tussen de oude spoorborden en een oude locomotief in het Spoorwegmuseum:

Dieptepunt in aantal Spaanse geboortes

De lockdown in het voorjaar van vorig jaar heeft gezorgd voor een dieptepunt in het Spaanse geboortecijfer. In december 2020 werden 23.000 baby's geboren, het laagste aantal sinds de cijfers in 1941 worden bijgehouden.

Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het geboortecijfer ruim 20 procent lager. "Het aantal geboortes loopt al jaren terug. Maar de afname was het sterkst te zien negen maanden na het ingaan van de lockdown", zegt het Spaanse statistiekbureau INE.

Ook in andere landen ging het geboortecijfer door de lockdown flink achteruit, in Italië bijvoorbeeld met 21 procent. In Frankrijk werden de minste baby's geboren sinds de Tweede Wereldoorlog. In de Verenigde Staten werden vorig jaar 100.000 kinderen minder geboren dan in 2019, terwijl dat jaar al het laagste geboortecijfer had in 35 jaar.

Ook Tweede Kamer steeds ongeduldiger over avondklok en gesloten terrassen

De partijen in de Tweede Kamer laten in het debat over de coronacrisis hun ongeduld blijken over de beslissing van het kabinet om de maatregelen nog niet te versoepelen. De meeste partijen steunen dit nog wel, maar willen dat het kabinet actiever zoekt naar mogelijkheden om te versoepelen.

Het CDA vraagt zich af of 'terrassen op afspraak' niet veiliger zijn dan volle parken met mensen zittend op muurtjes. De PVV en Denk willen de terrassen gewoon open. D66 wil snel een vaccinatiebewijs of testbewijs dat toegang geeft tot meer 'vrijheden'. Dat vinden PVV en Denk juist weer geen goed idee. GroenLinks wil dat nog deze week het hoger onderwijs open gaat, omdat het slecht zou gaan met de mentale gezondheid van jongeren.

Over het verlengen van de avondklok zijn alle partijen kritisch. De SP vindt de avondklok steeds moeilijker uit te leggen nu mensen wel met vijftig man een winkel in mogen en naar de kapper mogen, maar niet na negenen één vriend of familielid mogen ontvangen. Ook de ChristenUnie vraagt zich af of het kabinet het niet zo ver laat komen, dat de avondklok uiteindelijk als laatste maatregel wordt afgeschaft.

Premier Rutte en minister De Jonge komen later vanmiddag aan het woord.

Teststraat Vlissingen vanwege code geel morgen dicht

De teststraat in Vlissingen is morgen uit voorzorg dicht in verband met het verwachte stormachtige weer. Het KNMI heeft dan voor tussen 07.00 uur en 18.00 uur code geel afgekondigd vanwege de harde wind.

De teststraat zit op een parkeerplaats bij het ziekenhuis en wordt overdekt met witte tenten. "Bij die harde wind moet je er niet aan denken dat er tenten wegwaaien of dat er onderdelen op personeel of mensen die komen testen terecht zouden komen. Dus houden we de teststraat uit voorzorg dicht", zegt Joy Engelbrecht van de GGD Zeeland tegen Omroep Zeeland.

Ziekenhuis in Emmen weer coronavrij

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen is weer coronavrij. Vorige week was er op twee afdelingen een uitbraak van het virus. Negentien patiënten en elf medewerkers raakten besmet.

Volgens RTV Drenthe zijn enkele besmette patiënten overleden. Het is moeilijk vast te stellen wat de rol van het virus daarbij is geweest. Die patiënten waren al met andere klachten opgenomen.

De uitbraak is waarschijnlijk ontstaan doordat een patiënt die bij opname in het ziekenhuis negatief testte, toch besmet bleek te zijn.

43.000 handtekeningen voor heropening sportsector

Een petitie voor de heropening van sportscholen, yogastudio's en zwembaden is in een week tijd ruim 43.000 keer ondertekend. Dat is genoeg om het burgerinitiatief in de Tweede Kamer te bespreken.

De petitie is een initiatief van brancheorganisatie NL Actief. Vorige week meldde sportkoepel NOC*NSF dat ruim een derde van de Nederlanders minder sport sinds de coronacrisis. Omdat dit een grote impact heeft op de gezondheid en weerstand van mensen, zegt de sportsector essentieel te zijn en open te moeten.

Er zijn 40.000 handtekeningen nodig voor een burgerinitiatief in de Kamer wordt besproken. Een speciale commissie moet nu eerst nog met een steekproef beoordelen of de handtekeningen legitiem zijn.

Een sportschool in Vlaardingen gaf vorige maand uit protest buiten, op het dak, lessen

Kamer debatteert vanaf 13.00 uur over coronaontwikkelingen

Vanaf 13.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat debat is te volgen via deze livestream, via updates in dit blog, op tv via NPO Politiek en via updates op NPO Radio 1.

'Stel operatie uit na coronabesmetting'

Patiënten die positief zijn getest op corona kunnen het beste even wachten met een operatie. Het blijkt dat zij een veel groter risico lopen om te overlijden na een operatie, als die wordt uitgevoerd in de eerste zes weken na een positieve test.

1700 ziekenhuizen wereldwijd deden mee aan een onderzoek hiernaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Anaesthesia. In Nederland deden 17 ziekenhuizen mee aan het onderzoek, waaronder het UMCG in Groningen. Daaruit bleek dat patiënten die vlak na hun besmetting geopereerd worden een 2,5 keer zo groot risico lopen om te overlijden.

Schelto Kruijff, oncologisch chirurg van het UMCG, raadt daarom aan een operatie zeker zeven weken uit te stellen na een coronabesmetting. Als dat tenminste mogelijk is: "De voordelen van een uitstel van minimaal zeven weken moeten worden afgewogen tegen de mogelijke risico's van uitstel. Voor sommige urgente operaties, bijvoorbeeld voor gevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten besluiten dat de risico's van uitstel niet gerechtvaardigd zijn."

Lockdowns bezorgen Lego legio omzet

Speelgoedfabrikant Lego heeft vorig jaar een recordomzet en -winst behaald. Dat komt grotendeels door de lockdowns wereldwijd; doordat mensen massaal thuis zaten, zochten ze hun vermaak in de bouwsteentjes.

De jaaromzet bedroeg vorig jaar 5,9 miljard euro. Het Deense bedrijf boekte daarop een winst van ruim 1,3 miljard euro, bijna een vijfde meer dan in 2019.

Volgens Lego nam de populariteit van het speelgoed tijdens de pandemie onder alle leeftijdsgroepen toe, onder meer doordat er tegenwoordig ook Lego-sets op de markt komen voor een volwassen publiek. Ook op de site was de populariteit goed te merken; het aantal bezoeken verdubbelde in een jaar tijd.

Grote Duitse festivals gaan deze zomer niet door

Door de aanhoudende onzekerheid rond het coronavirus zijn zes Duitse openluchtfestivals, waaronder Rock am Ring en Rock im Park, vandaag allemaal gecanceld. Op de festivals komen vaak ook veel Nederlanders af. Ook een Zwitsers festival is afgelast.

Dit jaar zouden op Rock am Ring en Rock im Park onder meer bands als Green Day, System of a Down en Volbeat optreden. Het is niet duidelijk of zij er bij de volgende editie ook bij zijn.

Het is voor het tweede jaar op rij dat de festivals niet door kunnen gaan. De kaartjes blijven geldig voor de nieuwe edities in 2022.

Nederland krijgt komende twee weken 169.000 extra Pfizer-vaccins

Nederland krijgt de komende twee weken 169.000 extra coronavaccins van Pfizer/BioNTech. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De Europese Commissie heeft nog eens 4 miljoen vaccins gekocht die deze maand worden geleverd. Een deel daarvan is dus bestemd voor Nederland.

Demissionair minister De Jonge liet een week geleden weten dat Pfizer in april elke week een half miljoen doses, in totaal dus ongeveer 2 miljoen, van het vaccin zal leveren. Hij spreekt nu van een "boost voor de vaccinatie-operatie":

Ook Van Dissel waarschuwt voor meer versoepelingen, druk op zorg nog steeds groot

RIVM-baas Van Dissel zegt dat de huidige situatie blijvend kwetsbaar is. Hij zegt dat we daarom voorzichtig moeten zijn met versoepelingen.

Als reden daarvoor noemt hij het hoge aantal besmettelijke personen. Dat ligt nu rond de 100.000. "Met een R-getal van rond de 1 komen daar dus steeds 100.000 mensen bij." Daardoor blijft de druk op de reguliere zorg groot.

Sinds de invoering van de avondklok en de bezoekersregeling is de bezetting op de IC's iets gedaald. Van Dissel kon niet zeggen wat de effecten van die twee maatregelen afzonderlijk zijn.

Daarnaast voorspelt hij een derde golf. Hij weet alleen niet hoe hoog die zal worden. "Het wordt de komende tijd dan ook spannend of de opnames gaan stijgen of dat het beperkt blijft doordat we ons aan de maatregelen blijven houden."

Van Dissel: besmettingen met Britse variant in stijgende lijn

Het aantal besmettingen met de Britse variant van het coronavirus zit weer in een stijgende lijn, zegt RIVM-baas Van Dissel. "Nu is zo'n 65 procent van het aantal besmettingen de Britse variant." Hij verwacht dat dat in de loop van deze maand gaat stijgen naar 75 tot 80 procent van het aantal besmettingen.

De Britse variant wordt nu in het hele land aangetroffen. Dat blijkt niet alleen uit de testen, maar ook uit rioolwatermetingen. Naar schatting is de Britse variant 29 procent besmettelijker dan de klassieke, de Zuid-Afrikaanse 25 procent.

Van Dissel verwacht dat het aantal besmettingen dan ook toeneemt, vooral omdat de Britse variant doorzet. Het R-getal van die variant zit nu op 1,06. Om onder de 1 te komen, moeten de regels om het virus onder controle te houden opgevolgd worden, benadrukt hij.

Kuipers waarschuwt voor meer versoepeling

Kuipers noemt de situatie in de ziekenhuizen op dit moment stabiel. "Maar de bezetting is wel hoog", zegt hij in de technische briefing.

Kuipers verwacht volgende maand een duidelijk effect te zien van het vaccineren. In de loop van april moeten er 1,5 miljoen prikken per week worden gezet. "Dan verwachten we dat besmettingen nog wel oplopen, maar niet met heel hoge pieken", zegt Kuipers.

"Maar dat is wel anders als we de maatregelen niet goed naleven en de R-waardes ongeveer 10 procent toenemen", benadrukt hij. "Dan kunnen we in de loop van april wel in een situatie komen dat we planbare zorg verder moeten afschalen. Meer versoepeling kan dus leiden tot snelle verslechtering."

Corona-testapp dit weekend ingezet bij proeffestivals

Bij de twee proeffestivals wordt dit weekend definitief gebruikgemaakt van de corona-testapp. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De app geeft een groen vinkje als iemand negatief is getest op corona.

Minister De Jonge zei maandag al dat de app "zo goed als klaar" was. Bij de Fieldlab-muziekevenementen op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen wordt die dus ingezet.

De app moet op termijn ook voor gevaccineerden worden gebruikt, wanneer blijkt dat zij geen besmettingsgevaar meer vormen. Maar daar moet eerst meer medisch onderzoek naar worden gedaan, stelde de minister.

Bezoekers bij een proefevenement in de Ziggo Dome, afgelopen weekend.

In tweede golf minder kankerpatiënten gemist

Het aantal kankerdiagnoses is bijgetrokken ten opzichte van vorig jaar en sinds de zomer is het op peil gebleven, zegt Kuipers. In april vorig jaar was het aantal diagnoses fors gedaald. Dat kwam onder meer door het stopzetten van bevolkingsonderzoeken.

Er werden vorig jaar, ten opzichte van een jaar eerder ongeveer 3500 patiënten gemist. Dat waren vooral patiënten met borstkanker en darmkanker. Maar dat aantal diagnoses wordt ingehaald. "Bij de tweede golf is dat dus duidelijk anders dan bij de eerste golf", zegt Kuipers.

Het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel is nu ongeveer 7,5 procent. Volgens Kuipers is dat ook behoorlijk gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hij noemt het belangrijk dat al het overige ziekenhuispersoneel vroeg wordt meegenomen in de vaccinaties.

Kuipers: stabiliseren ziekenhuisopnames "gunstig"

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van corona is sinds 1 januari geleidelijk gedaald, maar vanaf de tweede week in februari is het met lichte schommelingen stabiel.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt dat gunstig: "Want eerder hielden we rekening met een toename van het aantal besmettingen en groei van het aantal opnames", zegt hij in de briefing aan de Tweede Kamer.

Door de drukte met coronapatiënten is de zorg op operatiekamers op dit moment 21 procent lager dan normaal. "Dat is beduidend beter dan in december", aldus Kuipers. Toen waren er nog minder operaties.

In alle ziekenhuizen kan inmiddels alle acute en semi-acute zorg geleverd worden. "Dat is gunstig, ondanks de hoge bezetting op de IC's en instroom van nieuwe coronapatiënten."

Flinke omzetstijging maaltijdbezorger Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, heeft een topjaar achter de rug. De omzet steeg met 54 procent naar ruim 2 miljard euro, blijkt uit de jaarcijfers. Meer consumenten bestelden eten, omdat ze vanwege corona niet naar een restaurant konden.

Ondanks de recordomzet werd er nog wel een verlies geleden van 185 miljoen euro. Dat komt doordat het bedrijf meer kosten maakte vanwege grote overnames.

Just Eat Takeaway verdient steeds meer geld aan restaurants die extra betalen om hoger in de bestelapp te komen.

Vanaf 09.30 uur technische briefing in Tweede Kamer

Vanaf 09.30 uur is er weer een technische briefing in de Tweede Kamer. Die wordt dit keer verzorgd door Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Jaap van Dissel van het RIVM. De briefing is te volgen via deze livestream, op tv via NPO Politiek en via updates op NPO Radio 1.

De technische briefing duurt tot ongeveer 12.30 uur. Aansluitend, vanaf 13.00 uur, is er in de Tweede Kamer een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Opnieuw recordaantal coronadoden in Brazilië

In Brazilië is gisteren een recordaantal van 1972 coronadoden vastgesteld, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het is het hoogste aantal doden sinds het begin van de pandemie. Het vorige record werd vorige week woensdag gevestigd, toen waren er 1910 doden.

In totaal telt Brazilië ruim 11 miljoen besmettingen en 268.370 dodelijke slachtoffers, volgens cijfers van de Johns Hopkins University. Alleen de Verenigde Staten telt meer coronadoden.

Topjaar voor de fiets door corona

De bestseller van 2020 is de fiets, met dank aan de coronacrisis. Er werden in totaal 1,1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, 9 procent meer dan in 2019. De helft daarvan, 547.000 stuks, is elektrisch. De verkopen leidden tot een recordomzet van 1,65 miljard euro, 31 procent meer dan het jaar ervoor, melden de RAI Vereniging en de Bovag.

Door het thuiswerken en de lockdowns is de behoefte groter om meer te bewegen en te sporten. Mede daardoor was de fiets het afgelopen jaar zo populair, ook al doordat veel mensen noodgedwongen in eigen land op vakantie gingen vorig jaar.

Fietsfabrikanten en de fietsenhandel in Nederland en daarbuiten hadden aanvankelijk veel last van de eerste lockdown en zagen productie, levering en verkopen teruglopen, maar vanaf mei kwam de fietsverkoop helemaal op gang. Het omzetverlies in de eerste maanden werd ruimschoots goedgemaakt.

Vorig jaar fors meer mensen bij voedselbanken

Vorig jaar hebben zo'n 93.000 mensen, ruim 37.000 huishoudens, gebruikgemaakt van de voedselbank. Dat is 7,2 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal kinderen dat voedselhulp kreeg steeg zelfs met 9,3 procent tot 36.858. De grootste stijging was te zien in Rotterdam en de regio Amsterdam.

Dat komt mede door de coronacrisis. De voedselbank startte in december al de campagne 'Niks om je voor te schamen', omdat veel mensen zich schamen om aan te kloppen voor hulp. "Als de coronacrisis ons iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen treft", schrijft Voedselbank Nederland.

De organisatie verwacht dat het aantal klanten de komende jaren nog meer zal stijgen. Er wordt rekening gehouden met een toename van 50 procent, schrijft Trouw.

'Vakanties voor najaar en volgend jaar volop geboekt'

Cruisereizen en wintersportvakanties voor komend najaar en volgend jaar worden al volop geboekt, zeggen reisorganisaties tegen het AD. "We merken dat mensen wat voorzichtig zijn om op de korte termijn te gaan cruisen, maar voor de langere termijn hebben zij er duidelijk weer vertrouwen in", zegt de directeur van de Holland America Line.

Hij ziet de boekingen rond de kerstvakantie en voor volgend jaar toenemen. Het gaat zo hard dat de rederij van plan is om reizen voor 2023 aan te gaan bieden.

Naast cruises zitten ook wintersportvakanties in de lift. Sunweb zegt tegen de krant dat het aantal boekingen nu al op het niveau zit waarop de organisatie normaal gesproken pas eind april zit. "Met name voor de kerst- en de krokusvakantie en voor bestemming Oostenrijk zien we een duidelijke piek", zegt een woordvoerder.

Vorig jaar 300 mondkapweigeraars uit vliegtuig gehaald

De marechaussee heeft vorig jaar op Schiphol 300 reizigers uit het vliegtuig gehaald die weigerden hun mondkapje op te zetten. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De inspectie spreekt van een opvallende toename van incidenten met passagiers. Dat had te maken met de extra veiligheidsmaatregelen in vliegtuigen, zoals de mondkapjesverplichting en het afstand houden van andere reizigers.

In september was er bijvoorbeeld een incident op een KLM-vlucht van Calgary (Canada) naar Schiphol. Een Poolse vrouw weigerde toen haar mondkapje op te zetten, verzette zich en sloeg, schopte en beet cabinepersoneel, meldt NH Nieuws. Om haar onder controle te krijgen werd ze vastgeketend aan haar stoel. Bij aankomst in Amsterdam werd ze opgewacht door de Koninklijke Marechaussee.

Chili vaccineert nu het snelst

Chili is het land dat het snelste vaccineert van alle landen ter wereld. De afgelopen zeven dagen werd elke dag gemiddeld 1,08 van de 100 inwoners ingeënt. Dat is meer dan Israël (1,03), dat tot nu aan kop ging.

In het Zuid-Amerikaanse land hebben ruim 4,1 miljoen mensen al een eerste vaccinatie gekregen. Dat is ruim 21 procent van de bevolking. Daarmee ligt Chili nog wel snel ver achter op Israël. Daar is inmiddels meer dan de helft van de bevolking gevaccineerd, met twee prikken.

De regering van Chili is trots op de snelle vaccinatiecampagne:

Britten en EU beschuldigen elkaar van obstructie bij levering vaccins

Het Verenigd Koninkrijk heeft de export van coronavaccins niet tegengehouden. Dat zegt de Britse regering naar aanleiding van beschuldigingen uit Brussel. "Alle aantijgingen over een exportverbod of andere beperkingen zijn compleet onterecht", zegt een woordvoerder.

Voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU zei gisteren dat het Verenigd Koninkrijk de export van coronavaccins of bestanddelen daarvoor tegenhoudt. Hij deed dat in reactie op de beschuldiging dat de EU coronavaccins voor de eigen lidstaten wil bewaren.

Volgens de Britse krant The Sun moet de EU-vertegenwoordiger in Londen op het matje komen. Minister Raab van Buitenlandse Zaken eist dat Michel zijn woorden terugneemt.

Janssen committeert zich aan afgesproken hoeveelheden vaccins

Farmaceut Johnson en Johnson streeft er nog steeds naar om dit jaar vanaf het tweede kwartaal de bestelde 200 miljoen doses vaccin te leveren aan de EU. Daarvoor worden nieuwe productielocaties opgestart en wordt een wereldwijd verspreidingsnetwerk opgezet. Aan het van het jaar hoopt het bedrijf op te schalen naar 1 miljard doses per jaar.

Dat laat de Nederlandse tak van het bedrijf, Janssen, weten in reactie op het bericht dat Johnson & Johnson problemen heeft met de bevoorrading en dat dat kan leiden tot vertraging bij de levering van 55 miljoen vaccins aan de EU. Of die 55 miljoen doses toch in het tweede kwartaal kunnen worden geleverd, laat het bedrijf in het midden.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA onderzoekt nog of het vaccin kan worden toegelaten tot de Europese markt. Mogelijk wordt dat deze week bekend.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van woensdag 10 maart. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.