NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Test- en priklocaties maandagmorgen dicht • Carnavalsfeest in Zeeuws café stilgelegd

Liveblog gesloten
 • Carnavalsfeest in Zeeuws café stilgelegd

  In het Zeeuws-Vlaamse dorp Kloosterzande heeft de politie een carnavalsfeest stilgelegd. Bij elkaar zo'n honderd mensen in carnavalspakken waren in en rondom een café feest aan het vieren.

  In de kroeg werd volop bier getapt, meldt de politie. Wat opviel, was dat niemand van de bezoekers een mondkapje droeg. Ook de uitbaters niet.

  De politie heeft iedereen weggestuurd. De uitbaters kregen een proces-verbaal. Ook is de gemeente ingelicht, die eventueel kan besluiten om de zaak te sluiten.

 • In VS inmiddels 38 miljoen mensen gevaccineerd

  In de Verenigde Staten hebben nu 38 miljoen mensen minimaal één vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Het aantal inwoners dat ook de tweede prik heeft gehad is ruim 14 miljoen. Zo blijkt uit de nieuwste gegevens van de CDC, het Amerikaanse RIVM.

  In totaal zijn bijna 53 miljoen doses toegediend in de VS. Het gaat om inentingen met het Moderna- en Pfizer-vaccin. Het land telt zo'n 330 miljoen inwoners, dus ruim 11 procent van de mensen heeft volgens de CDC minstens een inenting gekregen.

  Eerder op de dag maakte de Britse regering bekend dat daar inmiddels 15 miljoen mensen zijn gevaccineerd. Ook daarbij gaat het om mensen die minimaal één prik hebben gehad. Het komt neer op zo'n 22 procent van de totale bevolking van het Verenigd Koninkrijk.

  In Nederland ligt dat percentage fors lager. Volgens het coronadashboard zijn er nu ruim 750.000 prikken gezet. Dat cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken. Op de website staat niet hoeveel mensen minimaal één vaccinatie hebben gehad. Maar zelfs als 750.000 Nederlanders allemaal minimaal een eerste prik zouden hebben gehad, gaat het om minder dan 4,4 procent van de bevolking.

 • Speciaal stemuur voor coronapatiënten bij Catalaanse verkiezingen

 • Italiaanse pistes blijven toch dicht

  Even leek het alsof de skipistes van Italië morgen weer open zouden kunnen gaan, maar het ministerie van Volksgezondheid ziet daar van af. De nieuwe virusvarianten baren de autoriteiten te veel zorgen om over te gaan tot versoepelingen. Tot grote onvrede van de toerismesector.

  De Italiaanse krant La Repubblica schrijft dat de belangrijkste adviseur van het ministerie zelfs pleit voor een nieuwe lockdown. Het openen van de skiliften is wat hem betreft voorlopig uit den boze.

 • GGD: test- en vaccinatielocaties dicht vanwege code rood

  Vanwege de verraderlijke gladheid sluit de GGD morgen zeker tot 12.00 uur alle test- en vaccinatielocaties. Het KNMI heeft code rood afgegeven voor heel Nederland.

  "Heeft u een afspraak staan voor een test of vaccinatie op maandagmorgen, kom dan niet naar de locatie", laat de GGD weten. Per regio wordt bekeken wanneer de locaties weer open kunnen gaan.

  De instantie zegt dat er geprobeerd wordt om contact op te nemen met alle mensen die een vaccinatie-afspraak hadden staan. De GGD adviseert de website in de gaten te houden voor de meest actuele informatie.

 • Tsjechië verlengt noodtoestand, Duitsland stelt grenscontroles in

  Op de eerste dag van strenge grenscontroles aan de Duitse kant van de grens heeft Tsjechië de noodtoestand verlengd. Het Lagerhuis was tegen de verlenging, die het Tsjechische kabinet extra mogelijkheden biedt in verband met coronamaatregelen.

  In de aangrenzende Duitse deelstaat Beieren zei minister-president Markus Söder dat er over de grens te weinig wordt gedaan om het coronavirus aan te pakken. Zowel de grensovergangen van Duitsland met de Oostenrijkse deelstaat Tirol als met Tsjechië zijn nagenoeg gesloten.

  De Duitse autoriteiten vrezen voor verspreiding van nieuwe virusvarianten. Söder zei dat de maatregel zo lang als nodig is blijft gelden.

  De grenscontroles leidden tot files in de grensregio. In principe mag niemand vanuit Tirol of Tsjechië de grens naar Duitsland oversteken. Alleen voor het goederenverkeer, grenswerkers die in de zorg werken, mensen die op doorreis zijn en inwoners van Duitsland gelden een uitzondering. Zij moeten wel een negatieve coronatest kunnen laten zien die maximaal 48 uur oud is.

 • Gemiddelde aantal besmettingen in VS na maanden weer onder de 100.000

  In de Verenigde Staten zijn de afgelopen dagen gemiddeld minder dan 100.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. Dat is voor het eerst in maanden; in januari was het weekgemiddelde op het hoogtepunt zelfs ruim 250.000.

  Ondanks de positieve ontwikkelingen waarschuwen experts dat het nog veel te vroeg is voor eventuele versoepelingen. Daarvoor is het dagelijks aantal gemelde positieve testen nog te hoog. "We zitten nog altijd op zo'n 100.000 nieuwe gevallen per dag en 1500 tot 3000 doden", benadrukte de directeur van de CDC, het Amerikaanse RIVM, op tv.

  De VS is volgens de statistieken van de Johns Hopkins Universiteit het zwaarst getroffen land ter wereld. Ruim 27,5 miljoen mensen raakten besmet en daarvan overleden ruim 484.000 coronapatiënten.

 • Weer rustig in centrum van Tilburg

  Het was vanmiddag te druk in het centrum van Tilburg, maar de politie meldt dat de meeste carnavalsvierders inmiddels zijn vertrokken of zich hebben verspreid. "Zo blijft het ook met carnaval gezellig en veilig", twittert de politie.

  Ook zaterdag was het te druk in de binnenstad, waardoor mensen niet voldoende afstand konden houden.

 • Een rondleiding bij het vaccinatiecentrum in Leiden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik heb geen brief gekregen, maar we hoorden dat je kon bellen'
 • Verenigd Koninkrijk: 15 miljoen mensen gevaccineerd

  Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds vandaag 15 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat laat premier Boris Johnson weten in een video.

  Johnson stelde begin januari als doelstelling om half februari 15 miljoen mensen te hebben gevaccineerd, en daarbij iedereen in de eerste vier groepen met een eerste dosis te hebben ingeënt.

  De eerste vier groepen zijn 70-plussers, bepaalde groepen zorgpersoneel, bewoners en personeel van verpleeghuizen, en de kwetsbaarste mensen. Volgens Sky News is het niet bekend of ook iedereen van de eerste vier groepen een eerste dosis heeft gekregen.

  In Nederland zijn inmiddels ruim 750.000 vaccinaties gezet: dat zijn de eerste en tweede doses bij elkaar.

  Johnson noemt de drempel van 15 miljoen mensen in zijn video een "belangrijke mijlpaal":

 • GGD na stopzetten ademtest: opnieuw testen is niet nodig

  Mensen die de afgelopen weken zijn getest met de coronablaastest hoeven zich niet opnieuw te laten testen. Dat zegt de GGD Amsterdam naar aanleiding van het besluit om voorlopig te stoppen de ademtests vanwege een aantal verkeerde testuitslagen.

  RTL Nieuws bracht het nieuws gisteravond. De GGD Amsterdam zegt nu tegen de NOS dat sinds eind januari zo'n duizend mensen op deze manier zijn getest. De blaastest is gebruikt op drie testlocaties in de stad.

 • Politie Tilburg stuurt carnavallers weg uit centrum

  In het centrum van Tilburg is het opnieuw te druk met carnavalsvierders om voldoende afstand te kunnen houden. De politie laat via Twitter weten dat ze hen naar huis gaat sturen.

  Eerder vandaag twitterde de politie nog extra op te letten in het centrum van de stad, nadat het zaterdag op het Piusplein en in de Piushaven te druk wasg geworden met mensen die toch carnaval wilden vieren. De Tilburgse politie adviseerde mensen om met een "1,5 meter polonaise naar huis te gaan" als het te druk wordt.

  Carnavalsvierders bij de Korte Heuvel in Tilburg Foto van omstander
 • Carnavalsvierders in Maastricht grotendeels weg; rustig op het Vrijthof

  In Maastricht is het grootste deel van de carnavalsvierders inmiddels vertrokken. Een L1-verslaggever zegt dat er "geen sprake is van een gespannen sfeer".

  Eerder op de dag verzamelden zich ongeveer 250 mensen op het Vrijthof, dat zag er zo uit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Carnavalsvierders Maastricht verzamelen op Vrijthof
 • RIVM: 3497 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3497 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 707 minder dan gisteren.

  Het is wel hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3390 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

 • Winkeliers Klazinaveen willen open op 2 maart

  Zo'n honderd winkeliers in Klazienaveen willen op 2 maart weer open. "Een boete kan wel oplopen tot 4000 euro, dat is veel geld. Maar we gaan er gewoon aan. Het alternatief is erger", zegt voorzitter van winkeliersvereniging Harry van der Velde tegen RTV Drenthe.

  Voor Van der Velde zijn het juist de winkels van zelfstandige ondernemers, zoals zijn kledingzaak, die Klazienaveen zo bijzonder maken. "En wij zijn seizoensgebonden. We moeten wel nieuwe kleding inkopen, maar het oude is nog niet verkocht en de leverancier wil wel zijn geld." Wel wil hij benadrukken dat het niet expliciet om kledingzaken gaat. "Alle zelfstandig ondernemers doen mee. Alle winkels met een voorraad worden niet goed genoeg gecompenseerd."

  Wel wil Van der Velde nog een kleine slag om de arm houden. "Als ze ons de garantie geven bij de volgende persconferentie dat we bijvoorbeeld op 10 maart weer open kunnen, dan blazen we het af en wachten we een week." De winkeliers zeggen zelf een draaiboek te hebben gemaakt waarbij ze open kunnen, terwijl ze de RIVM-regels in acht nemen.