liveblog
NOS NieuwsAangepast

Test- en priklocaties maandagmorgen dicht • Carnavalsfeest in Zeeuws café stilgelegd

liveblog gesloten

Carnavalsfeest in Zeeuws café stilgelegd

In het Zeeuws-Vlaamse dorp Kloosterzande heeft de politie een carnavalsfeest stilgelegd. Bij elkaar zo'n honderd mensen in carnavalspakken waren in en rondom een café feest aan het vieren.

In de kroeg werd volop bier getapt, meldt de politie. Wat opviel, was dat niemand van de bezoekers een mondkapje droeg. Ook de uitbaters niet.

De politie heeft iedereen weggestuurd. De uitbaters kregen een proces-verbaal. Ook is de gemeente ingelicht, die eventueel kan besluiten om de zaak te sluiten.

In VS inmiddels 38 miljoen mensen gevaccineerd

In de Verenigde Staten hebben nu 38 miljoen mensen minimaal één vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Het aantal inwoners dat ook de tweede prik heeft gehad is ruim 14 miljoen. Zo blijkt uit de nieuwste gegevens van de CDC, het Amerikaanse RIVM.

In totaal zijn bijna 53 miljoen doses toegediend in de VS. Het gaat om inentingen met het Moderna- en Pfizer-vaccin. Het land telt zo'n 330 miljoen inwoners, dus ruim 11 procent van de mensen heeft volgens de CDC minstens een inenting gekregen.

Eerder op de dag maakte de Britse regering bekend dat daar inmiddels 15 miljoen mensen zijn gevaccineerd. Ook daarbij gaat het om mensen die minimaal één prik hebben gehad. Het komt neer op zo'n 22 procent van de totale bevolking van het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland ligt dat percentage fors lager. Volgens het coronadashboard zijn er nu ruim 750.000 prikken gezet. Dat cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken. Op de website staat niet hoeveel mensen minimaal één vaccinatie hebben gehad. Maar zelfs als 750.000 Nederlanders allemaal minimaal een eerste prik zouden hebben gehad, gaat het om minder dan 4,4 procent van de bevolking.

Italiaanse pistes blijven toch dicht

Even leek het alsof de skipistes van Italië morgen weer open zouden kunnen gaan, maar het ministerie van Volksgezondheid ziet daar van af. De nieuwe virusvarianten baren de autoriteiten te veel zorgen om over te gaan tot versoepelingen. Tot grote onvrede van de toerismesector.

De Italiaanse krant La Repubblica schrijft dat de belangrijkste adviseur van het ministerie zelfs pleit voor een nieuwe lockdown. Het openen van de skiliften is wat hem betreft voorlopig uit den boze.

GGD: test- en vaccinatielocaties dicht vanwege code rood

Vanwege de verraderlijke gladheid sluit de GGD morgen zeker tot 12.00 uur alle test- en vaccinatielocaties. Het KNMI heeft code rood afgegeven voor heel Nederland.

"Heeft u een afspraak staan voor een test of vaccinatie op maandagmorgen, kom dan niet naar de locatie", laat de GGD weten. Per regio wordt bekeken wanneer de locaties weer open kunnen gaan.

De instantie zegt dat er geprobeerd wordt om contact op te nemen met alle mensen die een vaccinatie-afspraak hadden staan. De GGD adviseert de website in de gaten te houden voor de meest actuele informatie.

Tsjechië verlengt noodtoestand, Duitsland stelt grenscontroles in

Op de eerste dag van strenge grenscontroles aan de Duitse kant van de grens heeft Tsjechië de noodtoestand verlengd. Het Lagerhuis was tegen de verlenging, die het Tsjechische kabinet extra mogelijkheden biedt in verband met coronamaatregelen.

In de aangrenzende Duitse deelstaat Beieren zei minister-president Markus Söder dat er over de grens te weinig wordt gedaan om het coronavirus aan te pakken. Zowel de grensovergangen van Duitsland met de Oostenrijkse deelstaat Tirol als met Tsjechië zijn nagenoeg gesloten.

De Duitse autoriteiten vrezen voor verspreiding van nieuwe virusvarianten. Söder zei dat de maatregel zo lang als nodig is blijft gelden.

De grenscontroles leidden tot files in de grensregio. In principe mag niemand vanuit Tirol of Tsjechië de grens naar Duitsland oversteken. Alleen voor het goederenverkeer, grenswerkers die in de zorg werken, mensen die op doorreis zijn en inwoners van Duitsland gelden een uitzondering. Zij moeten wel een negatieve coronatest kunnen laten zien die maximaal 48 uur oud is.

Gemiddelde aantal besmettingen in VS na maanden weer onder de 100.000

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen dagen gemiddeld minder dan 100.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. Dat is voor het eerst in maanden; in januari was het weekgemiddelde op het hoogtepunt zelfs ruim 250.000.

Ondanks de positieve ontwikkelingen waarschuwen experts dat het nog veel te vroeg is voor eventuele versoepelingen. Daarvoor is het dagelijks aantal gemelde positieve testen nog te hoog. "We zitten nog altijd op zo'n 100.000 nieuwe gevallen per dag en 1500 tot 3000 doden", benadrukte de directeur van de CDC, het Amerikaanse RIVM, op tv.

De VS is volgens de statistieken van de Johns Hopkins Universiteit het zwaarst getroffen land ter wereld. Ruim 27,5 miljoen mensen raakten besmet en daarvan overleden ruim 484.000 coronapatiënten.

Weer rustig in centrum van Tilburg

Het was vanmiddag te druk in het centrum van Tilburg, maar de politie meldt dat de meeste carnavalsvierders inmiddels zijn vertrokken of zich hebben verspreid. "Zo blijft het ook met carnaval gezellig en veilig", twittert de politie.

Ook zaterdag was het te druk in de binnenstad, waardoor mensen niet voldoende afstand konden houden.

Een rondleiding bij het vaccinatiecentrum in Leiden

'Ik heb geen brief gekregen, maar we hoorden dat je kon bellen'

Verenigd Koninkrijk: 15 miljoen mensen gevaccineerd

Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds vandaag 15 miljoen mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat laat premier Boris Johnson weten in een video.

Johnson stelde begin januari als doelstelling om half februari 15 miljoen mensen te hebben gevaccineerd, en daarbij iedereen in de eerste vier groepen met een eerste dosis te hebben ingeënt.

De eerste vier groepen zijn 70-plussers, bepaalde groepen zorgpersoneel, bewoners en personeel van verpleeghuizen, en de kwetsbaarste mensen. Volgens Sky News is het niet bekend of ook iedereen van de eerste vier groepen een eerste dosis heeft gekregen.

In Nederland zijn inmiddels ruim 750.000 vaccinaties gezet: dat zijn de eerste en tweede doses bij elkaar.

Johnson noemt de drempel van 15 miljoen mensen in zijn video een "belangrijke mijlpaal":

GGD na stopzetten ademtest: opnieuw testen is niet nodig

Mensen die de afgelopen weken zijn getest met de coronablaastest hoeven zich niet opnieuw te laten testen. Dat zegt de GGD Amsterdam naar aanleiding van het besluit om voorlopig te stoppen de ademtests vanwege een aantal verkeerde testuitslagen.

RTL Nieuws bracht het nieuws gisteravond. De GGD Amsterdam zegt nu tegen de NOS dat sinds eind januari zo'n duizend mensen op deze manier zijn getest. De blaastest is gebruikt op drie testlocaties in de stad.

Politie Tilburg stuurt carnavallers weg uit centrum

In het centrum van Tilburg is het opnieuw te druk met carnavalsvierders om voldoende afstand te kunnen houden. De politie laat via Twitter weten dat ze hen naar huis gaat sturen.

Eerder vandaag twitterde de politie nog extra op te letten in het centrum van de stad, nadat het zaterdag op het Piusplein en in de Piushaven te druk wasg geworden met mensen die toch carnaval wilden vieren. De Tilburgse politie adviseerde mensen om met een "1,5 meter polonaise naar huis te gaan" als het te druk wordt.

Carnavalsvierders bij de Korte Heuvel in Tilburg

Carnavalsvierders in Maastricht grotendeels weg; rustig op het Vrijthof

In Maastricht is het grootste deel van de carnavalsvierders inmiddels vertrokken. Een L1-verslaggever zegt dat er "geen sprake is van een gespannen sfeer".

Eerder op de dag verzamelden zich ongeveer 250 mensen op het Vrijthof, dat zag er zo uit:

Carnavalsvierders Maastricht verzamelen op Vrijthof

RIVM: 3497 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3497 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 707 minder dan gisteren.

Het is wel hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3390 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Winkeliers Klazinaveen willen open op 2 maart

Zo'n honderd winkeliers in Klazienaveen willen op 2 maart weer open. "Een boete kan wel oplopen tot 4000 euro, dat is veel geld. Maar we gaan er gewoon aan. Het alternatief is erger", zegt voorzitter van winkeliersvereniging Harry van der Velde tegen RTV Drenthe.

Voor Van der Velde zijn het juist de winkels van zelfstandige ondernemers, zoals zijn kledingzaak, die Klazienaveen zo bijzonder maken. "En wij zijn seizoensgebonden. We moeten wel nieuwe kleding inkopen, maar het oude is nog niet verkocht en de leverancier wil wel zijn geld." Wel wil hij benadrukken dat het niet expliciet om kledingzaken gaat. "Alle zelfstandig ondernemers doen mee. Alle winkels met een voorraad worden niet goed genoeg gecompenseerd."

Wel wil Van der Velde nog een kleine slag om de arm houden. "Als ze ons de garantie geven bij de volgende persconferentie dat we bijvoorbeeld op 10 maart weer open kunnen, dan blazen we het af en wachten we een week." De winkeliers zeggen zelf een draaiboek te hebben gemaakt waarbij ze open kunnen, terwijl ze de RIVM-regels in acht nemen.

Duizend corona-overtreders betrapt in Servische nachtclub

De Servische autoriteiten hebben zaterdag ruim duizend personen ontdekt in een nachtclub in het centrum van Belgrado. Daarmee is er sprake van een massale schending van de coronaregels in het Balkanland.

Drie personen worden ervan verdacht het feest te hebben georganiseerd. Zij zijn voor 48 uur vastgezet, meldt het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht. Hen hangt een hoge boete en mogelijk ook een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

Cafés en restaurants moeten in Servië om 20.00 uur sluiten. Onder de 7 miljoen inwoners van het land zijn volgens de gegevens van de Johns Hopkins Universiteit tot dusver bijna 420.000 coronabesmettingen vastgesteld. Minstens 4214 personen overleden er aan de gevolgen van Covid-19.

Samenkomsten van meer dan vijf personen zijn er verboden. Dat die regel wordt overtreden, komt geregeld voor in Servië, maar meestal gaat het daarbij om enkele tientallen mensen.

De autoriteiten hebben sinds het begin van de pandemie ongeveer 275.000 controles in horecagelegenheden uitgevoerd. Daarbij is een bedrag van 79 miljoen dinar, ruim 670.000 euro, aan boetes uitgeschreven, meldt het Servische ministerie van Volksgezondheid.

Carnavalsvierders op druk Vrijthof; politie aanwezig

In Maastricht hebben carnavalsvierders zich op het Vrijthof verzameld, meldt regionale omroep L1. De politie en boa's zijn aanwezig op het plein. Een boa liet aan de L1-verslaggever weten dat het een tijdje te druk was op het plein waardoor afsluiting dreigde. Ondertussen is deel van de feestvierders al vertrokken en is het rustiger op het plein.

Boven op de geldende coronamaatregelen heeft de gemeente Maastricht voor de carnavalsdagen ook het gebruik van muziekboxen en samenkomsten van mensen verboden. De politie laat in een reactie weten dat het beëindigden van een samenkomst in eerste instantie aan de gemeente is.

Politieagenten en boa's controleren of de aanwezigen de coronamaatregelen naleven. Mocht dat niet zo zijn dan zullen er bekeuringen worden uitgedeeld, eventueel voorafgegaan door een waarschuwing. Of dat al is gebeurd, is niet bekend.

Internationale geliefden sturen valentijnskaart naar ministers

Nederlanders met een geliefde in het buitenland vragen op Valentijnsdag opnieuw aandacht voor het feit dat ze elkaar vaak door de coronareisbeperkingen al maanden niet hebben kunnen zien. Deze reizen worden namelijk niet als essentieel bestempeld.

Mats Delsing en zijn Amerikaanse vriendin Christina zagen elkaar op 28 februari 2020 voor het laatst: "Ik zwaaide haar uit met het idee dat ik haar anderhalve maand later weer zou zien. Dat is niet gelukt." Nu bijna een jaar later is het voor het stel de vraag wanneer het weer wel kan."

Delsing schreef daarom vandaag een valentijnskaart naar demissionair ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus in de hoop dat ze verandering kunnen brengen in de situatie waarin mensen met een langeafstandsrelatie zitten.

'Zorgorganisaties vaccineerden tegen de afspraken in, ook koks en thuiswerkers'

Zeker negen zorgorganisaties hebben alle verpleeghuismedewerkers laten inenten, terwijl de vaccins alleen bedoeld zijn voor personeel dat direct contact heeft met bewoners. Dat meldt RTL Nieuws. Een van de instellingen vaccineerde ook medewerkers zonder zorgtaken, onder wie koks en administratief personeel.

Het gaat om de Argos Zorggroep in de regio Rotterdam, waar zo'n 2300 mensen werken. Ook data-analisten en inkoopmedewerkers kregen een uitnodiging om zich bij de GGD te laten inenten. Veel van hen werken vanuit huis.

Zorgen over toegang tot gegevens over oorsprong covid-19 in China

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, zei zondag tegen de BBC dat hij de bezorgdheid deelde over de mate van toegang die China verleende aan de covid-19-onderzoeksmissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook de Verenigde Staten en een lid van het onderzoeksteam, Dominic Dwyer uitten twijfels of China alle beschikbare data heeft gedeeld met het team.

Het Witte Huis riep China zaterdag op om de ruwe data te uit de eerst dagen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus beschikbaar te stellen, en zei dat het "zeer bezorgd" was over de manier waarop de bevindingen van het covid-19-rapport van de WHO werden meegedeeld.

In een afzonderlijk BBC-interview zei een ander lid van de WHO-delegatie dat de Chinese autoriteiten hun weliswaar niet alle ruwe gegevens hadden gegeven, maar dat ze wel veel informatie hadden gezien en de analyse van de eerste gevallen hadden besproken. "Het zou ongebruikelijk voor hen zijn om de ruwe gegevens te overhandigen, maar we hebben veel informatie in detail bekeken in bespreking met de Chinese tegenhangers," zei John Watson, een epidemioloog die naar China reisde als onderdeel van het WHO-team.

Museumplein en omgeving opnieuw veiligheidsgebied

Het Museumplein en directe omgeving in Amsterdam zijn opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit heeft burgemeester Femke Halsema in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie genomen. De maatregel ging om 11.00 uur in.

Ook voorgaande zondagen wees Halsema het plein en de nabije omgeving aan als veiligheidsrisicogebied, om te voorkomen dat protest tegen de coronamaatregelen daar uit de hand loopt. De politie kan mensen in zo'n gebied preventief fouilleren.

Japan keurt Pfizer-vaccin goed

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid heeft het coronavaccin van Pfizer officieel goedgekeurd. Premier Suga kondigde aan dat de eerste prikken naar 10.000 zorgmedewerkers gaan. Naar verwachting worden deze prikken vanaf midden volgende week gezet.

De regering hoopt tegen het midden van het jaar voldoende voorraden te hebben om de hele bevolking te kunnen vaccineren, 126 miljoen mensen. Hiermee wil het land stappen zetten om de uitgestelde Olympische Spelen op 23 juli 2021 toch veilig te kunnen beginnen.

In een groot deel van Japan is de noodtoestand nog steeds van kracht na de derde en zwaarste golf van het virus eind vorig jaar. Het aantal gevallen en dodelijke slachtoffers is de afgelopen weken gedaald. Japan heeft tot nu toe in het hele land ongeveer 410.000 gevallen van het coronavirus geregistreerd en 6772 sterfgevallen.

Auckland drie dagen in lockdown

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft zondag een lockdown van drie dagen afgekondigd in Auckland, de grootste stad in het land, nadat er drie nieuwe lokale coronagevallen zijn gemeld. De maatregelen houden in dat iedereen thuis moet blijven en inwoners alleen op pad mogen gaan voor essentiële boodschappen en essentieel werk.

Nieuw-Zeeland had tot de recente besmettingen al maanden geen lokale virusgevallen en werd gezien als een van de landen die het coronavirus zeer succesvol wist te bestrijden met zeer strenge maatregelen. Door de internationale grenzen vroegtijdig te sluiten, wist de eilandstaat het virus een vroeg stadium vrijwel uit te roeien.

Blaastesten worden tijdelijk niet meer ingezet door GGD

De GGD stopt voorlopig met het uitvoeren van de coronablaastest, meldt RTL Nieuws. Het besluit volgt na een aantal verkeerde testuitslagen bij de GGD Amsterdam. Sommige mensen kregen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test toch een positieve uitslag. De test werd sinds eind januari gebruikt op twee locaties in Amsterdam. De komende tijd zou hij ook in de rest van Nederland worden ingezet.

Wanneer de test weer in gebruik wordt genomen, is nog niet bekend. Het bedrijf achter de ademtest zegt dat de GGD hem verkeerd heeft gebruikt.

Meerdere illegale feesten beëindigd

Afgelopen nacht heeft de politie op verschillende plekken in Nederland bijeenkomsten beëindigd. Deze zijn vanwege de coronaregels op dit moment niet toegestaan.

In Ritthem in Zeeland werd een illegaal feest in een bunker beëindigd. De politie kwam het feest op het spoor door een uitnodiging op social media. Twee mensen werden aangehouden en 84 aanwezigen kregen een bekeuring. Ook werden drugs en geluidsapparatuur in beslag genomen.

Ook in de duinen bij Zandvoort waren meer dan 100 jongeren samengekomen. De politie heeft hen naar huis gestuurd. Of hierbij mensen zijn aangehouden of bekeurd is niet bekend. Over het voorval schreef de politie op Facebook: "Nou beste ouders, kijk anders even wat jullie lieve kinders allemaal achter hebben gelaten! Wij hebben een bestelbus vol met afval even voor hen opgeruimd!"

In Nijmegen was een vreugdevuur aan de gang op woonwagenkamp Teersdijk. Bij het beëindigen van het feest werden drie mensen opgepakt, en werden er boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, meldt de Gelderlander. Het vreugdevuur werd geblust door de brandweer.

Bekijk hier hoe dat er aan toe ging:

Politie beëindigt feest op woonwagenkamp Nijmegen

Nieuw liveblog

Een bijzonder hartelijk welkom in het coronablog van zondag 14 februari. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.