NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Duitsland verlengt lockdown grotendeels • AstraZeneca wil veel meer produceren

 • Welkom in het coronablog van woensdag 10 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Duitsland verlengt lockdown grotendeels tot 7 maart. De kappers gaan wel weer open.
 • AstraZeneca wil op termijn veel meer produceren.
 • Britse minister: boek voorlopig nog geen vakanties.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit liveblog van woensdag 10 februari. Morgen praten we je graag bij in een nieuw coronablog.

 • CDC: Strakke of dubbele mondkapjes verbeteren bescherming

  Het dragen van twee mondkapjes over elkaar kan de bescherming van drager en de omgeving flink verbeteren. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van de CDC, het Amerikaanse RIVM, vastgesteld na experimenteel onderzoek. Het heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat de maskers strakker om het gezicht zitten als ze over elkaar worden gedragen, waardoor er minder lucht wordt verplaatst langs de randen. Ook een strakker mondkapje heeft dat effect.

  De combinatie van een stoffen mondkapje met een (wegwerp) medisch kapje is volgens de onderzoekers al effectief. Als een besmette persoon en een gezonde persoon allebei op die manier hun dubbele mondkapjes dragen, kan de verspreiding van het virus met maximaal 96,5 procent worden verminderd. Een enkel medisch kapje hield volgens het onderzoek tijdens het hoesten 42 procent van de aerosolen tegen. Wanneer de elastiekjes van zo'n kapje kruislings werden gedaan, waardoor de ruimte tussen het kapje en het gezicht kleiner was, was dat zo'n 63 procent.

  Het Amerikaanse experiment met de dubbele kapjes werd overigens gedaan met één merk medische kapjes en één soort stoffen kapjes. Of andere combinaties dezelfde percentages bescherming bieden, is niet bekend.

  De CDC adviseert niet direct Amerikanen om twee maskers te gaan dragen. Het belangrijkste is volgens het instituut dat iedereen überhaupt een mondkapje draagt. "Het belangrijkste is: het dragen van maskers werkt en ze werken het beste als ze goed passen en correct worden gedragen", zegt directeur Walensky van de CDC tegen The New York Times.

 • Duitsland verlengt lockdown grotendeels tot 7 maart

  De lockdown in Duitsland wordt grotendeels verlengd tot en met 7 maart. Dat heeft bondskanselier Merkel aangekondigd na overleg met de leiders van de deelstaten. De regering mikte eerder op een verlenging tot 14 maart, maar lijkt nu tegemoet te zijn gekomen aan wensen van de deelstaten die een kortere verlenging wilden.

  Eerder lekte al uit dat kappers wel weer open kunnen gaan, op 1 maart al, dus voordat de lockdown ten einde komt. Dat geldt ook voor andere bedrijven die lichaamsverzorging aanbieden, zoals voetverzorgingssalons. Nagelstudio's, tatoeëerders en schoonheidssalons blijven dicht.

  Scholen en kinderdagverblijven kunnen ook opengaan, daar besluiten de deelstaten zelf over. Er wordt ook onderzocht of leerkrachten eerder ingeënt kunnen worden.

  De meeste winkels blijven dicht gedurende deze verlengde lockdown. Wel is er ruimte om eventueel gedeeltelijk open te gaan. Wanneer er een week lang maximaal 35 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners zijn, kan worden besloten om winkels te openen.

 • NOS Jeugdjournaal Kinderpersconferentie op 16 februari

  Op dinsdag 16 februari beantwoorden premier Rutte en minister De Jonge in de Kinderpersconferentie van het NOS Jeugdjournaal vragen van kinderen over het coronavirus. Gaat de eindtoets van groep 8 door? Wanneer kunnen er weer sportwedstrijden worden gespeeld?

  Vragen die bij kinderen leven worden op de coronapersconferentie voorgelegd aan de bewindslieden. Rutte en De Jonge beginnen de persconferentie met een statement, waarna de vragen worden gesteld door acht kinderen in de perszaal. Ook een gebarentolk is aanwezig.

  Het programma voor kinderen wordt op 16 februari om 18.45 uur uitgezonden. Het wordt gepresenteerd door Jeugdjournaal-presentatoren Joris Marseille en Milou Stoop.

  Presentatoren Joris Marseille en Milou Stoop NOS
 • AstraZeneca wil op termijn veel meer produceren

  De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkent of het mogelijk is om samen met het Duitse IDT Biologika sneller vaccins te gaan produceren. AstraZeneca zegt te onderzoeken of de productie zo in het tweede kwartaal van het jaar opgeschroefd kan worden. Ook wordt gemikt op een nog verdere uitbreiding in 2022.

  Ze zijn van plan om samen investeringen te doen in vijf grote bioreactoren die in staat zijn om maandelijks tientallen miljoenen extra doses te produceren. Deze reactoren, die bij IDT Biologika in Dessau zouden moeten komen, moeten eind 2022 operationeel zijn. Het Duitse bedrijf, dat zelf ook een vaccin ontwikkelde maar daar begin dit jaar mee stopte, zegt trots te zijn op de samenwerking.

  Het nieuws van AstraZeneca volgt op de tegenvallers van vorige maand, toen duidelijk werd dat AstraZeneca op korte termijn veel minder vaccins dan verwacht levert aan de Europese Unie.

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verder geadviseerd om volwassenen van alle leeftijden, dus ook boven de 65, in te enten met het vaccin van Oxford en AstraZeneca. Verscheidene landen besloten dat onlangs niet te doen vanwege twijfels over de effectiviteit in die leeftijdsgroep, waarop dit vaccin nog niet uitgebreid was getest. Volgens de experts die de WHO adviseren, wijst niets erop dat de effectiviteit voor 65-plussers anders is dan in andere leeftijdsgroepen.

 • 'Duitse kappers heropenen op 1 maart'

  In Duitsland kunnen kapperszaken op 1 maart weer opengaan. Dat is een van de besluiten na beraad tussen bondskanselier Merkel en de leiders van de deelstaten, melden Duitse media, waaronder Der Spiegel en Focus, op basis van ingewijden. Er is een overleg gaande over mogelijke versoepelingen na 14 februari, wanneer de huidige lockdown afloopt.

  De versoepeling zou niet alleen gelden voor kappers. Ook andere bedrijven die lichaamsverzorging aanbieden, zoals voetverzorgingsstudio's, kunnen weer open. Dit soort bedrijven is dicht sinds half december, toen Duitsland in lockdown ging.

  De heropening op 1 maart wordt uitgelegd als een overwinning voor Merkel. Zij was daar een groot voorstander van, terwijl de premiers van de deelstaten het voornemen hadden om de kapsalons al op 22 februari te heropenen. Merkel zou op haar beurt weer een stap in de richting van de deelstaten hebben gedaan op het gebied van onderwijs. De deelstaten zouden zelf mogen bepalen wanneer ze de scholen weer openen. In ruil daarvoor zouden ze gaan onderzoeken of leraren eerder ingeënt kunnen worden.

 • Britse minister: boek voorlopig nog geen vakanties

  Britten moeten nog geen vakantie boeken in het binnen- of buitenland. Dat is de boodschap van de Britse minister van Transport, Grant Shapps. Pas als er meer duidelijk is over het succes van het vaccinatieprogramma in het land kunnen weer vakanties worden geboekt, vindt hij.

  "Boek alstublieft niet alvast vakanties zolang we nog niet de weg uit de lockdown weten", zei hij in gesprek met BBC Radio 4. Hij wees er ook op dat het met de huidige maatregelen niet is toegestaan om op vakantie te gaan. Gisteren werden in het land nog nieuwe maatregelen aangekondigd, waarmee reizigers die liegen over waar ze zijn geweest hoge boetes en een gevangenisstraf tot 10 jaar kunnen krijgen.

  De branchevereniging voor reisorganisaties (ABTA) zegt in reactie op de opmerkingen van Shapps dat er wel degelijk gewoon zomervakanties geboekt kunnen worden, omdat het mogelijk is om geld terug te krijgen bij sommige reizen als er van de zomer een reisverbod geldt. Ook zijn reisbureaus volgens de branchevereniging flexibel in verband met de onzekerheid door de pandemie.

  De Britten hebben op dit moment 12,6 miljoen mensen een vaccindosis gegeven. De regering zegt meer te willen weten over het effect daarvan op de verspreiding van het virus voordat er beslissingen worden genomen over versoepelingen van de maatregelen. Op 22 februari houdt premier Johnson naar verwachting een persconferentie waarin hij plannen presenteert voor versoepelingen.

 • Ollongren: verkiezingen kunnen gewoon doorgaan

  De Tweede Kamerverkiezingen kunnen volgende maand gewoon doorgaan, zegt minister Ollongren. In NRC zei een aantal OMT-leden bezorgd te zijn over de besmettingsrisico's in stembureaus. Enkele burgemeesters hebben al voorgesteld om de verkiezingen op een later moment te houden, maar Ollongren blijft erbij dat alles coronaproof wordt georganiseerd. Kwetsbare mensen boven de 70 kunnen vanwege corona per brief stemmen.

 • Israël lijkt vaccinatiesucces te zien, komt met 'groene pas'

  In Israël, dat zo'n 40 procent van de bevolking heeft gevaccineerd met het Pfizer-vaccin, lijkt het erop dat het het vaccinatieprogramma zijn eerste successen heeft. Onder 60-plussers is het aantal nieuwe besmettingen met ongeveer de helft gedaald ten opzichte van drie weken geleden. "Dat is ook de groep die als eerste is gevaccineerd", zegt correspondent Ties Brock. "Onder de groep die jonger is dan 60 gaat het aantal besmettingen ook naar beneden, maar veel langzamer. Dat is wel een duidelijke aanwijzing dat het vaccin werkt."

  In het land werden de maatregelen tegen het virus zondag al wat versoepeld. "Dat gebeurde ook een beetje met de hoop dat de vaccinaties hun vruchten zouden afwerpen", zegt Brock, die erop wijst dat het aantal besmettingen met gisteren nog zo'n 6000 nieuwe gevallen nog altijd hoog ligt.

  Verder komt Israël binnen twee weken met een 'groene pas' voor mensen die geregistreerd zijn als geïmmuniseerd. Met die kaart mogen ze binnen Israël weer naar onder meer hotels en sportscholen. "Ook dat is natuurlijk een manier om ervoor te zorgen dat meer Israëliërs die prik krijgen. Al meer dan de helft van de mensen die dat kan laten doen heeft dat nu ook laten doen - dat is nu iedereen boven de 16 - maar veel mensen zijn toch nog huiverig. Die hopen ze ook over de streep te trekken met dit soort maatregelen", zegt Brock.

  Nieuwsuur zocht eerder uit hoe Israël zo snel de bevolking vaccineert:

 • RIVM: 3226 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3226 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1455 meer dan gisteren. Dat zijn er fors meer dan de afgelopen twee dagen, maar toen was het beeld vertekend doordat een groot aantal testlocaties was gesloten in verband met het winterweer.

  Het aantal ligt lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3406 mensen positief getest werden.

  78 sterfgevallen

  Bij het RIVM werden 78 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 85. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 61 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

  Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 537 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 603. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • Brabantse basisschool sluit alweer na twee dagen

  Een basisschool in Oudenbosch, in Brabant, heeft twee dagen na de heropening van de scholen alweer de deuren gesloten. Een leerling blijkt besmet te zijn met het coronavirus en omdat het kind voor de heropening de noodopvang bezocht, zijn er zoveel contacten geweest met andere kinderen dat een bron- en contactonderzoek niet meer mogelijk is.

  "Heel frustrerend. We hebben overleg gehad met de GGD en dit was de enige optie", zegt bestuurder Lex Polman van basisschool De Bukehof tegen Omroep Brabant.

  De school blijft de hele week dicht, maar de noodopvang blijft wel open. In de regio is het volgende week voorjaarsvakantie. Daarna is de hoop dat de school weer open kan.

 • Ceremoniële onthulling monument Nagasaki opnieuw uitgesteld

  De ceremoniële onthulling van het monument voor de Nederlandse slachtoffers van de atoomaanval op Nagasaki, in 1945, wordt opnieuw verplaatst in verband met het coronavirus. Dat heeft de Stichting Monument Nagasaki besloten, in samenspraak met de Nederlandse ambassade in Tokio.

  Vorig jaar had het monument op 9 augustus onthuld moeten worden, 75 jaar na de atoombom op Nagasaki. Toen kon het ook al niet doorgaan in verband met corona. De onthulling werd daarop verplaatst naar 4 mei dit jaar. Wanneer het de ceremonie wel kan plaatsvinden, wordt op een later moment bepaald.

  Het monument zal er wel al op 4 mei staan, in het park bij het Atoombommuseum. Op die datum zal het ook ingezegend worden, zoals traditie is met monumenten in Japan. De stichting heeft slachtoffers, nabestaanden en belanghebbenden daarover geïnformeerd. Door middel van een livestream kunnen ze online getuige zijn van de inzegening. Ook wordt in de omgeving van Arnhem gezocht naar een locatie om centraal de virtuele inzegening te volgen.

  In de Tweede Wereldoorlog waren 150 Nederlanders tewerkgesteld op de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki. Daar waren ze zo'n 1800 meter verwijderd van de plek waar de bom ontplofte. Vier krijgsgevangenen kwamen direct om en nog eens vier overleden enkele weken later. Anderen liepen zware brandwonden op.

 • 1990 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de Nederlandse ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  Er liggen nu 1990 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2010), van wie 533 op de IC (gisteren: 550), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Gratis coronatests voor huisdieren in Seoul

  Inwoners van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul die zijn besmet met corona kunnen hun honden en katten gratis op het virus laten testen.

  Het gemeentebestuur stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de huisdieren hun baasjes besmetten. Maar in de samenleving zijn volgens Seoul zorgen ontstaan nadat corona eind vorig maand voor het eerst was vastgesteld bij een kat. "We bieden de test aan om de veiligheid van de dieren te verzekeren", zegt een woordvoerder.

  Vanochtend was de primeur voor deze 8-jarige cockerspaniël, die een loopneus had. De testuitslag is nog niet bekend.

  EPA
 • Tsjechië wacht met Spoetnik-vaccin op EMA

  Tsjechië wacht toch op goedkeuring van het Russische Spoetnik-vaccin door de Europese Medicijnautoriteit EMA voordat het land het middel inzet.

  Vrijdag zei premier Babis dat hij overwoog om vaccins in te zetten die nog niet door het EMA waren goedgekeurd. Het EMA is nog niet aan het Spoetnik-vaccin begonnen, omdat het wacht op onderzoeksresultaten.

  Babis zei vandaag dat zijn land zeker zal wachten op het EMA-oordeel. Wel gaat Tsjechië mogelijk al partijen van het Spoetnik-vaccin inslaan, zodat het die op voorraad heeft mocht het worden goedgekeurd.