liveblog
NOS NieuwsAangepast

Sneeuw nu in groot deel van het land • Merwedebrug dicht door ongeluk

liveblog gesloten

Einde blog

Nu het in bijna heel Nederland vriest en in grote delen sneeuwt, sluiten we dit liveblog. We gaan meteen verder in het nieuwe blog voor de zondag.

Merwedebrug dicht door ongeluk

In Zuid-Holland is de Merwedebrug in de A27 in beide richtingen afgesloten door een ongeluk. Een vrachtwagen schaarde er door de gladheid.

Volgens de brandweer is de chauffeur uit het voertuig gehaald. Het is nog niet bekend hoe die eraan toe is.

De brandweer waarschuwt voor enorme gladheid in het gebied. Omdat de snelweg tussen Werkendam en Industrieterrein Avelingen is afgesloten voor bergingswerkzaamheden, raadt Rijkswaterstaat weggebruikers aan om te rijden via de A15, A2 en A59.

Winterse beelden in Limburg

Rond half acht viel in Limburg de eerste sneeuw. Dat leverde in Beesel, tussen Roermond en Venlo, mooie plaatjes op:

Eerste sneeuw in Limburgse Beesel

De pluim: minstens een week winters weer

Waarschijnlijk blijven de temperaturen zo'n tien dagen onder nul, blijkt uit de weerpluim. Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker.

Gelders landgoed klaar voor langlaufers

Op Landgoed Rhederoord bij Arnhem heeft Peter Overstegen een uitgiftepunt voor langlaufski's. Normaal zet hij dat bij sneeuwval neer op natuurgebied de Posbank, maar daar wil hij deze keer vanwege corona en de verwachte drukte niet zijn. Vanmiddag zette hij ook de route vast uit.

Gelders landgoed klaar voor langlaufers

Sneeuw valt nu in groot deel van het land

In een groot deel van het land is het nu aan het sneeuwen. Alleen in de noordelijke provincies moeten de eerste vlokken nog vallen en in Zuid-Limburg regent het op dit moment. Morgenochtend vroeg, tegen 06.00 uur, bereikt de sneeuw ook Groningen en Friesland.

Morgen blijft het de hele dag sneeuwen. Uiteindelijk kan er zo'n 5 tot 10 centimeter vallen, lokaal zelfs 15 centimeter. In een strook over Limburg en het zuiden van Brabant is ook ijzel mogelijk en door harde windstoten plaatselijk kunnen er sneeuwduinen ontstaan. Door de snijdende oostenwind voelt het erg koud aan.

De temperaturen rond 22.00 uur:

Al 2 miljoen kilo zout gestrooid

Sinds 19.00 uur hebben auto's van Rijkswaterstaat 2 miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen. Strooiwagens gaan de hele avond en nacht door om te strooien en wegen begaanbaar te houden, twittert de wegbeheerder.

Op online-verkeerscamera's is te zien dat het op veel plaatsen al flink sneeuwt, zoals op de A2 bij Zaltbommel. Daar kleuren de bermen al wit. Omdat er, mede door de avondklok, amper verkeer is, wordt strooizout slechter ingereden dan normaal.

De A2 bij Zaltbommel rond 21.30 uur

Toegangswegen naar Posbank afgesloten

De gemeente Rheden sluit de toegangswegen naar de Posbank morgen af voor gemotoriseerd verkeer bij sneeuwval. Wandelen in het geliefde natuurgebied in Gelderland mag wel, meldt de gemeente op Twitter.

Sneeuw in Zuid-Europa kleurt oranje door Saharazand

Onder meer in de Andorra en Zwitserland ligt er een laag Saharazand op de sneeuw. Vanwege de oranje kleur wordt dat soms 'bloedsneeuw' genoemd. Het Saharazand is door een sterke luchtstroom vanuit Noord-Afrika naar de Pyreneeën en Alpen gebracht.

Het zou kunnen dat we de oranje sneeuw hier ook gaan zien, zei weervrouw Willemijn Hoebert in een Q&A op sociale media. "Dat Saharazand zou ook best wat verder meegevoerd kunnen worden richting onze regio. Dus als onze sneeuw een ietwat afwijkende kleur heeft, dan ligt dat aan dat zand."

Sneeuw in Zuid-Europa kleurt oranje door saharazand

Extra opvang voor dak- en thuislozen

Vanwege de verwachte sneeuwval en kou is er op meerdere plaatsen extra opvang voor dak- en thuislozen geregeld. Het Leger des Heils heeft in Utrecht een extra locatie geopend:

Ook in Den Helder is een extra opvang opgezet. Daar kunnen circa tien mensen terecht die geen dak boven hun hoofd hebben. Vrijwilligers van Ready2Help voorzien de thuislozen van een warme maaltijd, een slaapplek en ontbijt.

Ook liggen door het hele land dekens, verwarmingsapparaten en andere hulpgoederen klaar, meldt het Rode Kruis.

Strooiwagens in Houten klaar voor drukke nacht

De strooiwagens en sneeuwschuivers gaan vanavond en vannacht massaal de weg op. Alleen al bij deze opslag in Houten ligt 4 miljoen kilo zout klaar om uitgestrooid te worden. "We doen er alles aan om gladheid te voorkomen, maar we geven geen garanties", zegt Rijkswaterstaat:

Rijkswaterstaat met ruim 900 voertuigen klaar voor code rood

Nog even de verwachting voor de komende uren

In het oosten en zuiden is de eerste sneeuw inmiddels gevallen. De komende uren schuift het sneeuwfront op richting het midden van Nederland. Pas laat in de avond wordt het noorden van de Randstad bereikt en in de loop van de nacht wordt het ook in de noordelijke provincies wit.

Ook in Brabant de eerste vlokken

In Schijndel is sneeuwval gesignaleerd, meldt deze wijkagent:

In de rij voor de schaatsenslijper

Lange rijen bij een schaatswinkel in Amsterdam vanmiddag. Veel mensen laten nog snel hun schaatsen slijpen vanwege de naderende vrieskou.

'Helemaal klaar voor Siberisch Brabant'

Vanwege het winterweer was het bij veel Albert Heijns drukker dan normaal, en soms waren ook lege schappen te zien. Deze klanten in Eindhoven bleven er nuchter onder:

In Eindhoven maken ze zich niet druk: 'Helemaal klaar voor Siberisch Brabant hoor'

Volg de strooiwagens online

Wil je weten waar er op dit moment gestrooid wordt? Rijkswaterstaat heeft een 'strooikaart' waar de wagens te volgen zijn. Te zien is waar ze rijden en waar ze strooien. Je kunt ook zien hoeveel zout er is gestrooid.

Strooikaart Rijkswaterstaat

Winterdienstregeling op spoor blijft gelden

Na een overleg vanavond hebben NS en ProRail besloten dat de winterdienstregeling morgen van kracht blijft en het aantal treinen niet verder teruggeschroefd hoeft te worden. "We hebben ons voorbereid, maar het weer is onvoorspelbaar", zegt een woordvoerder. "Ondanks de voorbereidingen kunnen er treinen uitvallen of vertraging oplopen. We raden mensen aan de reisplanner te raadplegen."

De winterdienstregeling houdt in de praktijk in dat op trajecten waar normaal elk kwartier een trein rijdt, dit weekend elk half uur een trein rijdt.

Regionale vervoerders zoals Arriva en Keolis zeiden eerder vandaag van plan te zijn met het normale aantal treinen te rijden. "We schalen niet op voorhand af. Dat doen we pas als het echt nodig is", aldus een woordvoerder van Arriva. De vervoerders benadrukken wel dat mensen alleen voor noodzakelijke reizen op pad moeten gaan.

Eerste sneeuw gevallen in oosten

De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen. Op de weerradar is te zien hoe sneeuwbuien het land binnentrekken bij Gelderland en Overrijssel. Op auto's in Enschede tekent zich een dun laagje sneeuw af:

Q&A over de sneeuw en het weeralarm

Kan ik mijn hond morgen uitlaten? Komt er een Elfstedentocht? Rijden de treinen nog en krijgen we bloedsneeuw zoals in Duitsland? Tijdens een Q&A kregen NOS-weerpresentatoren Willemijn Hoebert en Gerrit Hiemstra de meest uiteenlopende vragen over de naderende sneeuw en code rood. Hier een samenvatting:

Ook in Amsterdam vaarverbod voor ijsgroei

Na Utrecht heeft ook Amsterdam besloten om een vaarverbod in te voeren om ijsgroei te bevorderen. De zogenoemde ijsnota is in Amsterdam nu van kracht, op meerdere grachten mogen geen boten meer komen. Een wethouder heeft om 16.00 uur de Eenhoornsluis gesloten bij de Korte Prinsengracht, meldt AT5. Daardoor gaat het water niet meer stromen en is er nog meer kans op ijsvorming.

Stichting IJsschouten Gouwzee bezig met voorbereiding voor ijszeilen

Bij stichting IJsschouten Gouwzee in Monnickendam zijn ze blij met de snijdende noordoostenwind die morgen wordt verwacht. Daar zijn ze bezig met de voorbereiding voor het ijszeilen: een grote kuip met twee of meer gladde ijzers wordt op het ijs gezet en zodra het zeil wind vangt, sprint de boot het ijs over.

"Zodra er ijs ligt op de Gouwzee, laat iedereen hier zijn werk uit handen vallen om zijn scheepje op te tuigen", zegt voorzitter Klaas Roos bij NH Nieuws. "We zijn met zijn allen wel aan ontspanning toe." Als alle 25 schouten van de stichting tegelijk onderweg zijn, is het een imposant gezicht, zegt Roos.

De schippers staan te popelen. Toch is er een probleem: corona en de afstandsregels. "Dat is natuurlijk wel een punt, maar ik ga het bestuur voorstellen dat iedereen zich eerst laat testen. Dat moet ook wel want je tuigt met een man of vijf zo'n schuit op en dan zit je dicht op elkaar. Bovendien hebben we wel met mannen op leeftijd te maken", zegt Roos lachend.

Schiphol ziet nog geen geannuleerde vluchten

Schiphol heeft de sneeuwploegen voor morgen klaar staan. De luchthaven waarschuwt dat vluchten vertraging kunnen oplopen en dat reizigers goed de website in de gaten moeten houden. Voorlopig zijn nog geen vluchten geannuleerd.

Albert Heijn: 'Klanten doen alvast boodschappen voor meerdere dagen'

Het is drukker dan op een normale zaterdag in de supermarkt, laten woordvoerders van Albert Heijn en Jumbo desgevraagd weten. "Klanten doen alvast boodschappen voor meerdere dagen", zegt de woordvoerder van Albert Heijn. Precieze cijfers over de drukte kunnen de woordvoerders niet geven.

Op sociale media gaan meerdere foto's rond van lange rijen voor de ingang van supermarkten of van lege schappen. Jumbo herkent de lege schappen niet: "De schappen zijn goed gevuld en klanten kunnen nog steeds voor al hun boodschappen terecht bij Jumbo."

Catshuisoverleg morgen gaat ook niet door

Het Catshuisoverleg morgen gaat niet door vanwege het winterweer. Eigenlijk zouden premier Rutte, de meest betrokken ministers en deskundigen het gaan hebben over de coronamaatregelen. Belangrijkste onderwerp op de agenda was het wel of niet verlengen van de avondklok.

Maandag is al een corona-overleg gepland met de bewindspersonen. De kans is groot dat de avondklok daar dan aan de orde zal komen.

Code rood in 2012: dat zag er toen zo uit

De laatste keer dat er landelijk een code rood was afgegeven was op 12 februari 2012. In het NOS Journaal zag dat er toen zo uit.

Code rood in 2012: dat zag er toen zo uit

Alle hockeyduels voor zondag afgelast

De KNHB heeft alle hockeywedstrijden in de hoofdklasse heren voor zondag afgelast, het gehele programma voor de vrouwen werd eerder al naar vandaag verplaatst.

De wedstrijden Almere-Den Bosch, Kampong-Oranje-Rood en Tilburg-Hurley zullen later worden gespeeld. De data voor die duels zijn nog niet bekend.

Twee beveiligers bij klimduin Schoorl voor verwachte drukte

In het Noord-Hollandse duindorp Schoorl worden morgen twee beveiligers ingezet om te voorkomen dat iedereen tegelijk naar beneden sleet. Aan de rand van School is de klimduin, een van de hoogste duinen in Nederland. In het weekeinde is het daar altijd al druk, maar nu de duin naar verwachting ondersneeuwt, zullen de wandelaars en slee-fans zich waarschijnlijk massaal melden. Dat is niet de bedoeling in coronatijd, meldt NH Nieuws.

Daarom staan er de hele zondag twee beveiligers. "Wordt het te druk op die plek, dan verwijzen zij bezoekers naar alternatieven: een andere plek in het duingebied van Schoorl of de grote parkeerplaats bij Hargen aan zee. Ook daar kun je mooi sleeën", aldus de gemeente op Facebook.

KNVB: voetbalwedstrijden gaan morgen niet door

Vanwege de aangekondigde extreme winterse weersomstandigheden heeft de KNVB uit voorzorg alle eredivisiewedstrijden morgen geschrapt. Voor de duels Ajax - FC Utrecht, FC Groningen-Feyenoord, Willem II-ADO Den Haag en VVV-Sparta wordt naar een andere datum gezocht.

Eerder al werd besloten de avondduels op zaterdag naar voren te halen.

'Sneeuwballen gooien mag alleen met eigen huishouden'

De Rijksoverheid heeft - met het oog op het winterweer van de komende dagen - de coronaregels rondom 'het genieten van een pak sneeuw' op de website gedeeld. Onder de huidige regels mag je naar buiten met je eigen huishouden, of met één persoon van buiten het huishouden. Dat betekent dat sneeuwballen gooien met het eigen huishouden mag, of schaatsen of sleeën met één vriend of vriendin.

Schaatswedstrijden zijn verboden. Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, kan een burgemeester maatregelen nemen.

Er mag buiten koek en zopie zijn, afhalen bij horeca is mogelijk met 1,5 meter afstand en als het niet ter plekke wordt gedronken of opgegeten.

Sneeuw plakt niet genoeg vanwege kou

Pech voor de mensen die morgen een sneeuwballengevecht willen doen of een sneeuwpop willen maken: omdat het gaat vriezen, zal de sneeuw niet genoeg blijven plakken, legt NOS-weerman Gerrit Hiemstra uit. Plaksneeuw kan niet tegen kou: dat betekent dat sneeuwpoppen niet blijven staan en sneeuwballen uit elkaar vallen.

GGD sluit testlocaties morgen

De GGD sluit morgen alle test- en vaccinatielocaties vanwege code rood. Mensen die een afspraak hebben staan voor zondag worden door de GGD geïnformeerd. In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen.

Eerder vandaag gaf de GGD nog aan gewoon open te willen blijven. Maar in de loop van de middag is besloten om de locaties morgen toch te sluiten.

Veerdiensten naar Waddeneilanden geannuleerd

Scheepvaartonderneming Wagenborg waarschuwt voor uitval en grote vertraging van veerdiensten van en naar Ameland en Schiermonnikoog morgen. Sommige diensten vallen sowieso al uit, meldt RTV Noord. Wagenborg raadt aan om de website in de gaten te blijven houden.

Rederij Doeksen twittert dat de veerdiensten naar Terschelling en Vlieland doorgaan volgens de dienstregeling. Ook TESO meldt vooralsnog geen wijzigingen in de veerdienst naar Texel morgen.

Thuisbezorgd wacht situatie van morgen af

Thuisbezorgd wacht de weersituatie van morgen af voordat er besloten wordt of het bezorgen van eten niet door kan gaan. "Het is een weersvoorspelling, die komen ook wel eens niet uit. We zetten de bezorgingen niet bij voorbaat stop. Maar als het nodig is doen we dat wel", zegt een woordvoerder. De situatie wordt dan per plaats bekeken. "We kunnen in principe per postcode aanpassingen maken. Het zou ertoe kunnen leiden dat er een beperkter aanbod is op de app, of in extreme gevallen helemaal geen aanbod."

Rijkswaterstaat: ga vanaf zaterdagavond niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. "Vanaf middernacht is er voor het hele land code rood van kracht voor sneeuw in combinatie met harde wind. Dit kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid."

Code rood betekent dat ook het extreem weer-protocol ingaat van Rijkswaterstaat. Met dat protocol worden automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg gehaald en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten gebracht. Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales.

Nog snel naar het tuincentrum: 'Anders overleven de olijfbomen het niet'

In het tuincentrum in Veldhoven halen mensen nog even snel de laatste dingen om goed voorbereid het winterweer in te gaan:

Nog snel naar het tuincentrum: 'anders overleven de olijfbomen het niet'

Albert Heijn en Jumbo annuleren bezorging van bestellingen

Supermarkten Albert Heijn en Jumbo hebben voor morgen alle bestellingen geannuleerd van boodschappen die zouden worden bezorgd. "Sorry, tegen deze sneeuw kunnen wij niet op", staat in een e-mail van Albert Heijn verstuurd naar klanten. De supermarktketens vinden het niet verantwoord om te gaan rijden.

De bestellingen worden geannuleerd en niet verschoven naar een later moment. Wel wordt bij Albert Heijn het boodschappenlijstje van de klant op de website aangevuld met de producten die niet zijn afgeleverd.

Wat betekent code rood eigenlijk?

Het KNMI heeft voor morgen een weeralarm afgegeven. Er geldt vanaf middernacht code rood. Die kleurcode betekent: onderneem actie. "Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft", is te lezen op de website van het KNMI. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het 'maatschappij-ontwrichtend' kan zijn. "Dit kan heel lokaal zijn. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico's groot zijn."

Het weeralarm code rood werd de afgelopen tien jaar gemiddeld één keer per jaar afgegeven, waar onder drie keer voor gladheid en vier keer voor harde wind. De laatste keer code rood voor het hele land was op 13 februari 2012.

Het weeralarm van KNMI

KNMI: Code rood vanaf middernacht

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor het winterweer van morgen. De waarschuwing geldt vanaf middernacht tot morgenavond.

Code rood geldt voor het hele land en is van kracht vanwege sneeuw in combinatie met veel wind en lichte tot matige vorst.

Door de stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht. Hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast is het zicht in de sneeuw slecht, mogelijk minder dan 500 meter, en is het ook nog voor het gevoel snijdend koud.

Verzakking bij Waalkade Nijmegen

In Nijmegen is een lichte verzakking ontstaan door het hoogwater. Het stuk bij het casino aan de Waalkade is afgezet met hekken en de kade is gestut met zandzakken. "Het loopt wel los, maar de exacte schade kunnen we pas opnemen als het water is gezakt. Het water stijgt dit weekend nog", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep Gelderland.

ANWB geeft tips voor rijden met gladheid

De ANWB waarschuwde gisteren al voor de gladheid dit weekend. De verkeersdienst raadt aan morgen niet met de auto de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is.

Ook deelt de ANWB vijf tips voor als je wel met gladheid de weg op moet:

  • houd afstand, halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger
  • kijk ver voor je uit
  • trek rustig op
  • ga niet 'pompend remmen'. Het antiblokkeersysteem (ABS) werkt alleen als je het rempedaal tot op de bodem blijft intrappen, en de ABS heb je nodig als je een noodstop moet maken
  • blijf alert, ook met winterbanden

Sneeuwverwachting voor zondag

Morgenochtend rond 06.00 uur bereikt de sneeuw ook het noorden van Friesland en Groningen. Het blijft zondag de hele dag sneeuwen, rond 21.00 uur wordt het in Zuid-Limburg droog. In de noordelijke helft van het land blijft de sneeuw aanhouden tot maandagochtend, rond 07.00 uur.

Morgen is het -2 tot -5 graden overdag, met een sterke oostenwind. Die vorst blijft aan volgende week, ook overdag. De eerste helft van de week heeft matige vorst in de nacht (-5 graden tot -10 graden), de tweede helft van de week is er strenge vorst (-10 graden tot -15 graden).

Enthousiastelingen zitten al klaar voor de sneeuw

Sommige mensen verheugen zich al op de sneeuwpret die vanavond gaat beginnen. Op sociale media worden foto's gedeeld van sneeuwlaarzen die zijn klaargezet, sleeën die van de zolder zijn gehaald, maar ook palmbomen die worden ingepakt.

Gemeente Utrecht stelt vaarverbod in voor ijsgroei

Gemeente Utrecht stelt een vaarverbod in om de ijsgroei in de Utrechtse stadswateren te stimuleren. Vandaag worden rode linten op de Stadsbuitengracht aangebracht. De gemeente hoopt dat er binnenkort geschaatst kan worden.

Op de Oudegracht en de Vaartsche Rijn geldt geen vaarverbod, zodat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren door kunnen gaan. Er wordt weinig hinder verwacht voor de scheepvaart.

Schaatsen mag - als het al kan - de komende dagen. Wel met anderhalve meter afstand, in een maximale groepsgrootte van twee en rekening houdend met de avondklok.

Vanaf ongeveer 19.00 uur sneeuw

Het gaat vanavond waarschijnlijk vanaf 19.00 uur sneeuwen. De sneeuw komt via het oosten het land binnen en trekt eerst in een golf over het midden van Nederland, in het gebied Winterswijk, Utrecht en Den Haag. Daarna breidt de sneeuw zich eerst uit naar het zuiden, waar het waarschijnlijk rond 20.00 uur begint met sneeuwen.

De sneeuw gaat dan pas rond middernacht richting het noorden. In het gebied rond Amsterdam of Zwolle kunnen we sneeuw rond 00.00 uur verwachten.

Overdag gaat het nog niet sneeuwen, maar in het zuiden gaat het wel regenen. Dat verandert in de loop van de avond dus in sneeuw.

GGD blijft zoveel mogelijk testen en vaccineren, ondanks winterse weer

De GGD wil dit weekend zoveel mogelijk blijven testen en vaccineren. "De GGD kan zich goed voorstellen dat mensen met een gemaakte afspraak, terwijl code geel of oranje van kracht is, liever niet de straat op gaan", is te lezen in een verklaring op de website van de GGD. Mensen die de afspraak willen verzetten, kunnen bellen met de dienst. Als het te druk is bij het callcenter, kan ook nog na het weekend contact worden opgenomen. "Niemand moet zich verplicht voelen de straat op te gaan."

De GGD zal de vaccins die niet gebruikt worden doordat er minder mensen komen dan gepland later alsnog gebruiken. Het RIVM zal de levering van de vaccins daarop aanpassen. Hoe dat gebeurt, is onduidelijk.

Code oranje voor gladheid en sneeuwjacht

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het winterweer. Vanochtend is het in het noorden mogelijk glad door bevriezing en winterse neerslag. In het avond gaat het in het zuiden sneeuwen, in het zuidoosten is ook ijzel mogelijk. De sneeuw breidt zich komende nacht noordwaarts uit.

Ook komen zondag zware windstoten voor van 75 tot 90 kilometer per uur.

De melding geldt voor het hele land, met uitzondering van Friesland, Groningen en de Waddeneilanden. Daar geldt code geel, ook vanwege zware windstoten.

Nederland is voorbereid. Er staan 546 strooiwagens en 350 extra sneeuwploegen klaar om de sneeuw het hoofd te bieden:

'Dit is voor ons ook voor het eerst sinds een jaar of tien'

Mag je schaatsen, gezien de coronamaatregelen?

Het antwoord op die vraag is ja, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Maar wel met anderhalve meter afstand, in een maximale groepsgrootte van twee en rekening houdend met de avondklok.

Winterdienstregeling bij NS en ProRail

Dit weekend rijden er een stuk minder treinen in Nederland. De NS rijdt een zogenoemde 'winterdienstregeling'. Dat betekent in de praktijk dat op trajecten waar normaal elk kwartier een trein rijdt, komend weekend elk half uur een trein rijdt.

Volgens de NS rijdt er dit weekend ongeveer 80 procent van de normale dienstregeling. Het gaat daarbij alleen om het zogenoemde hoofdrailnet, dat zijn de drukste spoorlijnen in Nederland. Regionale vervoerders, zoals Arriva en Keolis, zijn voorlopig nog van plan met het normale aantal treinen te rijden.

Zoekopdrachten naar sneeuwlaarzen, sleetjes en schaatsen toegenomen

De afgelopen dagen is er jacht gemaakt op alles wat te maken heeft met buitenrecreatie in de kou. Op veilingsite Marktplaats zagen ze de zoekopdrachten naar sneeuwlaarzen, sleetjes en met name schaatsen enorm toenemen, evenals de hoogte van de vraagprijzen. Normaal is 'gratis' de meest gebruikte zoekterm op een dag, met 50.000 zoekopdrachten. Gisteren is 'schaatsen' daar waarschijnlijk overheen gegaan.

Hoe het hier -15°C kan worden

Het gaat vanaf dit weekend zeldzaam hard vriezen, met véél sneeuw. En dat terwijl het afgelopen week op veel plekken nog boven de 10 graden was. Hoe dat kan? "Dat heeft te maken met de straalstroom", zegt weerman Peter Kuipers Munneke.

Wat is die straalstroom? Waar komt die vandaan? En hoe bepaalt die uiteindelijk ons weer? NOS op 3 duikt samen met Peter Kuipers Munneke dieper in de materie.