NOS Nieuws

Jacht op schaatsen en sleetjes: 'ik heb dit niet eerder meegemaakt'

Twee jaar lang lagen ze stof te vangen, en opeens zijn ze binnen twee dagen weg. Roderik Kolfoort uit Ootmarsum is nog aan het bijkomen van de run op zijn 400 rode sleetjes. Gisteren vertelde hij al aan Tubantia dat het hard ging, vandaag is hij helemaal los.

"Ik had er toen nog zo'n 50 over, vanmorgen werd ik wakker met 116 berichten. Inmiddels is alles opgehaald, het is echt ongekend", zegt Kolfoort, die normaal gesproken motortours door Twente aanbiedt. "Dat lag sinds de lockdown stil, dus deze restpartij kwam nu goed van pas."

Roderik Kolfoort een paar uur geleden, toen hij nog sleetjes had

Het is symbolisch voor de sneeuwvoorpret die momenteel over het land raast. Sinds duidelijk is dat een groot deel van Nederland de komende dagen wit kleurt, wordt er jacht gemaakt op alles wat te maken heeft met buitenrecreatie in de kou.

Op veilingsite Marktplaats zien ze de zoekopdrachten naar sneeuwlaarzen, sleetjes en met name schaatsen met de minuut stijgen, zegt een woordvoerder.

Normaal is 'gratis' de meest gebruikte zoekterm op een dag, gemiddeld zo'n 50.000 keer. "Maar we verwachten dat 'schaatsen' daar overheen gaat. Het zou zomaar een nieuw record kunnen worden, ik heb dit niet eerder meegemaakt."

De grote vraag wordt aan de aanbodkant ook weer aangevuld. Sinds vanmorgen zijn er zo'n 10.000 nieuwe advertenties voor schaatsen online gezet. "Het winterweer heeft duidelijk de handelsgeest in mensen aangewakkerd", aldus de woordvoerder. "Oude sleetjes gaan soms weg voor wel 60 euro."

Wie op de veilingssites niet slaagt, kan altijd nog bij de lokale schaatszaak bestellen. Al kunnen die de vraag ook maar net aan, zegt winkeleigenaar Martin Mijnten uit Achterveld. "De onlineverkoop is omhooggeschoten. We moeten onze eigen zoons inzetten om aan de bezorgvraag te voldoen."

Martin Mijnten in zijn werkplaats

Het enthousiasme en vertrouwen in het weer zijn dus groot, maar mag je straks ook daadwerkelijk het ijs op met de geldende coronamaatregelen? Jawel, aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Maar wel met anderhalve meter afstand, in een maximale groepsgrootte van twee en rekening houdend met de avondklok.

En dus bereiden ook schaatsverenigingen zich voor. Niet in de laatste plaats gedreven door het enthousiaste van hun achterban. "Mensen die jarenlang geen lid zijn geweest, schrijven zich ineens weer in", zegt voorzitter Pim van Essen van natuurijsbaan Nova Zembla uit Spaarndam.

Als zij de baan op gaan, gaat dat wel via gescheiden bezoekersstromen, tijdsloten en wachthekken bij de koek-en-zopie. "Daarover zijn we nu in gesprek met de gemeente. Ik hoop echt dat het doorgaat en mensen even lekker de baan op kunnen in deze tijd."

IJsclub Nova Zembla in Spaarndam in 2018

Natuurlijk juicht lang niet iedereen de winterse weersomstandigheden toe. Kortstondig sleehandelaar Kolfoort bijvoorbeeld. "Zelf heb ik er eigenlijk weinig mee om eerlijk te zijn, haha. Maar ik gun het iedereen, daarom heb ik ook normale prijzen aangehouden voor die sleetjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl