NOS NieuwsAangepast

Dit weekend stuk minder treinen vanwege verwachte sneeuw

Morgen en zondag rijden er een stuk minder treinen in Nederland. Door de verwachte sneeuwval hebben ProRail en de Nederlandse Spoorwegen besloten een zogenoemde 'winterdienstregeling' te rijden. Dat betekent in de praktijk dat op trajecten waar normaal elk kwartier een trein rijdt, komend weekend elk half uur een trein rijdt.

Volgens de spoorbedrijven komt er zo meer ruimte op het spoor. "Bij een normale dienstregeling op deze trajecten rijden treinen zo vaak dat ProRail en NS tussendoor te weinig tijd kunnen hebben om eventuele storingen op te lossen. Als gevolg hiervan is de kans groot dat er een file van treinen op het spoor ontstaat met als gevolg een sneeuwbaleffect aan vertraging", laat ProRail weten.

Volgens de NS rijdt er dit weekend ongeveer 80 procent van de normale dienstregeling. Het gaat daarbij alleen om het zogenoemde hoofdrailnet, dat zijn de drukste spoorlijnen in Nederland. Regionale vervoerders, zoals Arriva en Keolis, zijn voorlopig nog van plan met het normale aantal treinen te rijden.

Anti-icing

Door het voorspelde winterse weer kunnen wissels vast komen te zitten en treinen uitvallen. Mede daarom liggen er op sommige trajecten verwarmde wissels. Ook heeft ProRail speciale sneeuwploegen standby staan om het spoor sneeuw- en ijsvrij te maken.

De NS zet dit weekend mensen in op de stations om reizigers te helpen die vragen hebben. Voor de treinen heeft de vervoerder veel vertrouwen in speciale 'anti-icing-installaties', die er sinds een paar jaar zijn. "Die besproeien de onderkant van treinen, waardoor sneeuw zich minder makkelijk hecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl