liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vorst blijft tot volgend weekend' • Geen ochtendkranten bezorgd

  • Welkom in het liveblog over het winterweer.
  • Er is vandaag geen NS-treinverkeer meer, ook veel bussen, trams en metro's rijden niet.
  • Code oranje vanaf middernacht tot morgen 12.00 uur.
  • Vandaag is code rood van kracht vanwege het winterweer.
liveblog gesloten

Code oranje, einde blog

Nu code rood om middernacht is overgegaan op code oranje, sluiten we ook dit blog. In een nieuw blog houden we u op de hoogte van het winterse nieuws op maandag.

Daken bezwijken onder gewicht sneeuw

Een PostNL-punt, een museum, een tennishal en het huis van darter Raymond van Barneveld bezweken vandaag onder het gewicht van de sneeuw.

Ook morgen nog problemen verwacht op Schiphol

Mensen die morgen vanaf Schiphol willen vertrekken, moeten rekening houden met vertragingen of annuleringen. Schiphol laat via Twitter weten dat dag en nacht wordt gewerkt om starts en landingen mogelijk te maken, maar dat gezien de weersverwachting toch problemen kunnen ontstaan. Reizigers kunnen het beste contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij, zegt de luchthaven. De afgelopen dagen waren er 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol; ook waren er vertragingen.

Ook op Eindhoven Airport houden de problemen door de sneeuw nog even aan. Tot 07.00 uur is daar geen vliegverkeer mogelijk.

Een KLM-toestel in de sneeuw, eerder vandaag

Deel rechtszaken gaat niet door

Nagenoeg alle zittingen die morgen zouden plaatsvinden in een van de zittingslocaties van het hof Arnhem-Leeuwarden gaan niet door, staat op rechtspraak.nl. Dat betekent dat de zaken in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle niet doorgaan.

"Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen." Alle betrokkenen worden op de hoogte gebracht.

'Coronaregels tijdens sneeuwpret goed nageleefd'

Het Veiligheidsberaad constateert dat de coronaregels vandaag tijdens de sneeuwpret goed zijn nageleefd. "In de meeste veiligheidsregio's is een grote hoeveelheid sneeuw gevallen. Dit leidde in veel gevallen tot sneeuwpret, wandelende mensen en spelende kinderen domineerden het straatbeeld", aldus het beraad in een schriftelijke verklaring.

"Gelukkig hielden verreweg de meeste mensen zich hierbij goed aan de coronamaatregelen. Natuurlijk was het op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in parken wat drukker dan normaal, maar dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid, behalve dan dat de sneeuw en de vorst wel ernstige beperkingen op het verkeer had en heeft. Het advies om niet onnodig op reis te gaan blijft onverkort van kracht."

Treinverkeer Arriva in Groningen en Friesland stilgelegd

Het treinverkeer van Arriva in Groningen en Friesland is tot nader order stilgelegd, twittert Arriva. Die treinen reden vandaag lange tijd wel. Rond 18.00 uur is besloten om niet meer verder te rijden.

Eerder vandaag legde de NS al het treinverkeer in het hele land stil. De NS verwacht morgenochtend op kleine schaal weer te gaan rijden. Waar precies is nog niet duidelijk en hangt af van de situatie van komende nacht.

Geen ochtendkranten van DPG Media en Mediahuis vanwege winterweer

De ochtendkranten van DPG Media en het Mediahuis worden morgen niet bezorgd aan abonnementshouders. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media.

"Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen", aldus Willem-Albert Bol van DPG Media. Het gaat onder meer om de Volkskrant, NRC, Telegraaf, AD en de regiotitels.

Niet alle basisscholen gaan morgen open

Een aanzienlijk aantal basisscholen blijft morgen dicht vanwege het winterweer. Net nu ze weer open mogen na de 'lockdown', blijven er onder meer scholen dicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land.

Eerder besloten een flink aantal basisscholen in Amsterdam al om de deuren dicht te houden.

Winterkamperen tijdens code rood: 'Als je in een goede slaapzak ligt, is het te doen'

De sneeuw weerhoudt sommigen er niet van om te kamperen. Op Natuurkampeerterrein Borger in Drouwen is het met 25 gasten "gezellig druk", zegt de beheerder tegen RTV Drenthe.

Winterkamperen tijdens code rood: 'Als je in een goede slaapzak ligt, is het te doen'

Even kijken: dronebeelden van besneeuwd Nederland

Vlieg mee over wit Alkmaar, Den Bosch en Brabantse natuur

Rijkswaterstaat: ga morgenochtend niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op morgenochtend niet de weg op te gaan. "De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk."

De dienst raadt weggebruikers die op pad moeten aan om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

Code oranje vanaf middernacht

Het KNMI heeft weercode oranje afgegeven vanaf middernacht tot morgenmiddag 12.00 uur. De weercode wordt afgegeven vanwege de gladheid.

Tot middernacht geldt code rood vanwege het extreme winterweer.

NS: 'Morgen mondjesmaat weer treinen'

De NS wil morgen proberen om weer "mondjesmaat" treinen te laten rijden. Het is nog niet duidelijk op welke trajecten dat zal zijn, zegt een woordvoerder. "Alles hangt af van hoe het vannacht gaat met de sneeuw. Morgenochtend weten we hopelijk meer. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor""

De NS roept reizigers op om ook morgen niet met de trein te reizen als dat niet per se nodig is.

Surrealistisch beeld: totaal leeg Utrecht Centraal

Een totaal leeg Utrecht Centraal komt niet vaak voor. Vanwege de sneeuw rijden er geen treinen en dat levert bijzondere foto's op.

Ook geen metro's meer in Amsterdam

De rest van de dag rijden er ook geen metro's meer in Amsterdam. Eerder werd het bus- en tramverkeer al stilgelegd in de hoofdstad.

Het is nog niet bekend wat het voor de dienstregeling van morgen betekent.

Basisscholen in Amsterdam blijven morgen dicht

Basisscholenkoepel Innoord in Amsterdam houdt morgen alle zestien scholen dicht vanwege het winterweer. In een brief zijn de ouders van de kinderen hiervan op de hoogte gesteld.

"Gelet op de huidige verkeerssituatie, en de onzekerheid over het opstarten van het openbaar vervoer en de situatie op de wegen, is het op dit moment onvoorspelbaar of de leerkrachten morgen op tijd op school kunnen zijn. Een groot deel van onze leerkrachten woont buiten Amsterdam. Zelfs binnen Amsterdam kunnen onze leerkrachten te maken hebben met flinke reisafstanden."

Ook de Asko-basisscholen in Amsterdam houden morgen de deuren dicht.

Dierenpolitie stelt bezorgde burgers gerust: schapen kunnen tegen de kou

De dierenpolitie legt op Twitter uit hoeveel last schapen van de sneeuw en de kou hebben. Zo kunnen geschoren schapen goed tegen het winterse weer omdat ze overschakelen op een snellere stofwisseling. Ze hebben daarom geen beschutting nodig, twittert de dienst. Pas geschoren schapen hebben wel beschutting nodig.

Ook hoogdrachtige schapen kunnen beter onder toezicht worden geplaatst in een stal of een weiland met voldoende beschutting. Ook pasgeboren lammetjes moeten beschut zitten omdat die snel onderkoeld raken.

In Arnhem werd een kudde schapen door een herder weggehaald.

Tientallen demonstranten op de been ondanks kou

Ondanks de kou kwamen demonstranten vandaag bijeen in Amsterdam en Maastricht om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. In Maastricht hebben politie en ME een einde aan de demonstratie gemaakt, in Amsterdam zijn nog demonstranten aanwezig.

Tientallen demonstranten op de been ondanks kou

Auto's vast in sneeuw bij Dedemsvaart

Op de N48 bij Dedemsvaart, in Overijssel, zitten meerdere auto's vast in de sneeuw. De weg is daardoor dicht in beide richtingen, meldt RTV Oost. Het is nog niet duidelijk hoelang de weg dicht blijft.

Thuisbezorgd bezorgt alleen in Maastricht vanavond

Thuisbezorgd bezorgt vanavond vooralsnog alleen in Maastricht. De ruim 2500 bezorgers van de maaltijdbezorgdienst zullen in geen andere steden eten bezorgen.

KNMI: code rood blijft hele dag, ook in zuiden

De code rood blijft gelden tot middernacht. Dat is besloten na een overleg van het KNMI. Eerst werd er nagedacht over een code oranje voor de zuidelijke provincies, maar dat idee is afgeschoten. Het wordt namelijk steeds drukker op de wegen, en dat kan gevaarlijk zijn vanwege de ijsplaten die zich hebben gevormd op de weg.

Vanavond wordt opnieuw overlegd over het waarschuwingsniveau voor morgen.

Rustiger in supermarkten dan normaal

Het is rustiger in de supermarkten dan normaal, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan persbureau ANP weten. De bevoorrading van de winkels verloopt wel goed. Er zijn geen lege schappen meer te zien, zegt supermarktketen Albert Heijn.

Na 746 dagen weer een landelijke ijsdag

Het is de eerste officiële landelijke ijsdag van deze winter, meldt Weerplaza. Er is sprake van een ijsdag als de temperatuur de hele dag niet boven de 0 graden komt. In De Bilt werd kort na middernacht een temperatuur van -1,5 graden gemeten en de temperatuur gaat vandaag niet meer boven 0 uitkomen, zegt Weerplaza.

De laatste ijsdag in De Bilt was ruim twee jaar geleden, op 24 januari 2019.

Er worden de komende dagen nog meer ijsdagen verwacht. Als er vijf van deze ijsdagen achter elkaar worden gemeten, en drie daarvan -10 graden of lager hebben, wordt er gesproken van een koudegolf.

Einde van de middag duidelijkheid over waarschuwingsniveau morgen

De sneeuw gaat in de loop van de middag afnemen, zegt het KNMI. Morgen wordt nog lichte sneeuw en snijdende kou verwacht. De temperatuur ligt dan rond de -5 graden.

Het weerbureau neemt aan het einde van de middag een besluit over het waarschuwingsniveau van morgen. De code rood geldt nog tot 00.00 uur.

Weerplaza: sommige dorpen in Gelderland deels ingesneeuwd

Een aantal dorpen in het oosten van Nederland is deels ingesneeuwd geraakt volgens Weerplaza. In de dorpen zijn enorme sneeuwduinen ontstaan door de combinatie van harde wind en aanhoudende sneeuwval. Zo moest een graafmachine in het Gelderse Homoet een auto uitgraven:

Hoofdrijbaan richting Den Haag dicht op A4

Op de snelwegen zijn nog steeds problemen vanwege de sneeuw. Door een ongeluk op de A4, ter hoogte van Zoeterwoude-Dorp, is de hoofdrijbaan richting Den Haag dicht.

Helemaal geen trams en bussen meer in Amsterdam

In Amsterdam rijden er helemaal geen GVB-bussen en -trams meer vanwege de weersomstandigheden. Dit duurt sowieso tot het einde van de dienstregeling van vandaag, zegt GVB op de website.

Over de dienstregeling van morgen is nog niets bekend.

Weinig sneeuwongelukken op spoedeisende hulp

Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen is het tot nu toe relatief rustig gebleven op de eerste hulp. "Mijn inschatting is dat de meeste mensen lekker van de sneeuw genieten en dat de kwetsbare mensen die snel vallen vooral binnen zijn gebleven", zegt voorzitter Annemarie van der Velden van de vereniging.

De SEH-afdelingen waren goed voorbereid op de gladheid. "Daarom is het ook zo belangrijk om het aantal besmettingen te verminderen, want daardoor blijft er ruimte voor deze zorg", legt Van der Velden uit. "Alleen voor personeel is het vandaag wel wat lastiger om in het ziekenhuis te komen vanwege de gladheid."

Bezorgdiensten blijven binnen vanwege winterweer

Eten bestellen kan vanavond weleens lastig worden. Maaltijdbezorgdiensten Deliveroo en UberEats hebben voor de hele dag hun bezorgdiensten geschrapt, meldt persbureau ANP, en Thuisbezorgd bezorgt in ieder geval tot 17.00 uur niet.

Lees hier meer:

Daklozenopvang in Amsterdam ook komende week overdag open

De opvanglocaties voor dak- en thuislozen in Amsterdam zijn tot en met volgende week zondag ook overdag open. Dat heeft de gemeente besloten vanwege het winterse weer, en omdat daklozen door de lockdown anders alleen terechtkunnen bij een inloopvoorziening.

Volgens wethouder Kukenheim van Zorg is het nu niet verantwoord om lang buiten te verblijven. "Door de lockdown zijn veel openbare locaties in de stad dicht waardoor daklozen overdag aangewezen zijn op inloopvoorzieningen. Daarom hebben we besloten komende week alle opvanglocaties te openen. Uiteraard nemen we hierbij de coronamaatregelen in acht."

Schapen van Rosendaelsche Golfclub gehaald

Een kudde schapen die loopt op de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem is door de herder weggehaald vanwege de extreme sneeuwval. Dat levert een prachtig plaatje op:

De schapen die door de herder worden weggehaald

NS: vandaag geen treinen meer van ons

Er rijden vandaag geen treinen meer van de NS. Het treinverkeer ligt al de hele dag stil door het winterweer, waardoor wissels niet of nauwelijks kunnen bewegen.

"Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden", zegt een woordvoerder. "Later vandaag volgt meer informatie over het treinverkeer van morgen."

Eerder adviseerde NS al om reizen uit te stellen tot morgen. Een aantal regionale vervoerders rijdt wel: het gaat om de Arriva-treinen in Groningen en Friesland, de MerwedeLingeLijn rijdt tussen Dordrecht en Gorinchem en ook op de lijn tussen Zwolle en Kampen rijden treinen. Ook rijdt een keer per uur een trein op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.

Op andere regionale trajecten rijden ook geen treinen, zoals op de Blauwnet-lijnen in Drenthe en Overijssel.

Auto's vast, treinen gestremd en vluchten geannuleerd

De sneeuwval heeft impact op alle vormen van reizen. Rijkswaterstaat meldt tientallen gevallen van blikschade.

Winterweer verkeer

Drukte bij wegenwacht, "maar situatie heel goed onder controle"

De wegenwacht heeft al veel vragen gekregen van automobilisten met pech. Er werd vooral om hulp gevraagd vanwege kapotte accu's en vastgevroren spiegels. Maar ook zijn er mensen die om hulp hebben gevraagd omdat ze vastzaten. "We geven niet voor niets aan niet de weg op te gaan, want het is op veel wegen spekglad. Het is heel gevaarlijk", zegt een woordvoerder, die stelt dat de situatie "heel goed onder controle" is.

Een opvallende hulpvraag kreeg de wegenwacht ook: een lid wilde vanochtend zelf last-minute nog de winterbanden monteren. "Dat lukte niet helemaal", zegt de woordvoerder. "Dus daar hebben wij maar bij geholpen."

Ov-bedrijven blijven problemen ondervinden

Veel openbaarvervoerbedrijven hebben nog altijd te kampen met problemen door het winter en meer bedrijven kondigen aan vandaag niet meer te rijden.

Dat gebeurt onder meer in de provincie Utrecht, waar Syntus het niet meer veilig vindt voor reizigers en chauffeurs om de weg op te gaan. Alle bussen van het bedrijf rijden de rest van de dag niet meer. Ook vervoerders Hermes, dat actief is in delen van Noord-Brabant, en Breng (regio Arnhem-Nijmegen) rijden definitief niet meer.

In de grote steden rijden vooral trams en metro's niet. Het tramverkeer in Utrecht rijdt tot nader order niet door wisselproblemen, en ook in Amsterdam en Rotterdam rijden sommige trams en metro's niet meer. In Den Haag rijdt de HTM met een aangepaste dienstregeling en minder trams.

Het treinverkeer van de NS ligt nog altijd stil, en het is maar de vraag of er vandaag überhaupt NS-treinen rijden. Een aantal regionale vervoerders rijdt wel weer: het gaat om de Arriva-treinen in Groningen en Friesland, de MerwedeLingeLijn rijdt tussen Dordrecht en Gorinchem en ook op de lijn tussen Zwolle en Kampen rijden treinen.

Middagdiensten bij Thuisbezorgd in grote steden geannuleerd

Bezorgketen Thuisbezorgd heeft besloten zijn bezorgers in de grote steden vanmiddag niet de weg op te laten gaan. Later vandaag neemt het bedrijf een beslissing over de situatie voor de rest van de dag.

"De veiligheid van onze bezorgers is onze prioriteit", laat een zegsman weten. "Dat betekent dat klanten een beperkter aanbod zullen zien via onze website en app dan zij gewend zijn."

Niet alle restaurants op Thuisbezorgd maken gebruik van de bezorgdienst van het bedrijf: er zijn ook restaurants met eigen bezorgers.

Ook in buurlanden grote problemen: 'situatie erger dan ik ooit heb gezien'

Europa sneeuwproblemen

Tennistent Winterswijk bezwijkt onder sneeuw

Een tijdelijke hal die de vier banen van de Winterswijkse Tennis Club moet beschermen is onder de hevige sneeuwval bezweken. De hal wordt elk najaar opgebouwd, zodat er ook in de winter gespeeld kan worden.

"Zondagochtend kregen we ineens te horen dat de boel is ingestort", zegt een woordvoerster van de club tegen Omroep Gelderland. De club weet nog niet wanneer de leden weer een balletje kunnen slaan. "Voorlopig even niet, dat is wel duidelijk."

De resten van de tennistent

Rijkswaterstaat: beeld op de snelwegen wisselend

Gladheidscoördinator Jan Rients Slippens van Rijkswaterstaat zegt dat het beeld van de situatie op de snelwegen wisselend is. "De rechterrijstroken zijn over het algemeen begaanbaar, maar het blijven winterse omstandigheden. Overal is gladheid mogelijk." Verspreid over het land zijn zo'n honderd glijpartijen gemeld met blikschade.

Slippens zegt dat 1200 mensen momenteel werken aan de gladheidsbestrijding. "We verwachten vanavond, vannacht en waarschijnlijk ook morgen bezig te zijn. Maar wij gaan net zo lang door met sneeuwploegen en zout strooien totdat de wegen weer helemaal zwart zijn."

Eindhoven Airport: hele dag geen vliegverkeer meer

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt vanwege het winterweer de rest van de dag stil. Er zouden enkele vluchten van Wizz Air vertrekken en aankomen op de luchthaven, maar die vluchten zijn geannuleerd. Morgenochtend vanaf 07.00 uur wordt het vliegverkeer weer opgestart.

Den Bosch: Sint-Janskathedraal onder een witte deken

Bijzondere beelden van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, die net zoals de rest van de provincie Noord-Brabant bedekt is met een sneeuwdek.

Dronebeelden van het centrum van Den Bosch

NS: stel je treinreis uit tot morgen

Het is onzeker of de treinen van de NS vandaag nog gaan rijden, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Ons advies is: stel je reis uit tot morgen. Houd er rekening mee dat er de hele dag niet gereden wordt." De wissels zijn vastgevroren door het hele land. Het kan zeker de hele dag duren voordat dat probleem is opgelost.

Ook morgen zal de NS volgens een aangepaste dienstregeling rijden. "Vanmiddag gaan we om de tafel zitten met wat we morgen gaan doen, maar het zal er anders uitzien dan normaal."

Sommige regionale vervoerders rijden inmiddels wel. De treinen van Arriva in Groningen en Friesland rijden wel, en ook de MerwedeLingeLijn tussen Dordrecht en Gorinchem rijdt. Tussen Gorinchem en Geldermalsen worden bussen ingezet.

Sneeuwschuiver tegen vangrail op A325

Op de A325 bij Arnhem is een sneeuwschuiver tegen de vangrail beland, als gevolg van de winterse omstandigheden. Voor zover duidelijk is daarbij niemand gewond geraakt.

Deze sneeuwschuiver is tegen de vangrail beland op de A325

Wisselverwarming niet opgewassen tegen laag sneeuw

De problemen op het spoor komen grotendeels door vastzittende wissels. Veel wissels worden verwarmd, maar tegen de grote laag sneeuw is die verwarming niet opgewassen, blijkt uit onderstaande foto van spoorbeheerder ProRail:

Uitgestorven stations vanwege winters weer

Uitgestorven stations vanwege winterse weer

Ook Schiphol heeft last van winterweer

Op Schiphol zijn tientallen vluchten geschrapt of vertraagd vanwege het winterweer. De enige baan die in gebruik is moet af en toe sneeuwvrij worden gemaakt, waardoor er minder capaciteit is. Daardoor kan het voorkomen dat vluchten enige tijd moeten wachten voor de toestellen kunnen landen of opstijgen.

Spekgladde op- en afritten in Overijssel

In Overijssel zijn verschillende op- en afritten spekglad, meldt de Wegenwacht. Ook de auto(snel)wegen zijn slecht begaanbaar door sneeuwophopingen. Volgens de ANWB is zelfs een strooiwagen vast komen te zitten.

'Donut' van politieauto op besneeuwd kruispunt

Op sociale media gaan beelden rond van een politieauto die een rondje draait een zogenaamde 'donut' op een kruispunt. De politie Gelderland bevestigt dat het inderdaad om een filmpje van vannacht gaat. "Het is natuurlijk niet helemaal de bedoeling dat dit gebeurt. Laten we het een gladheidstest noemen", zegt een woordvoerder.

De agenten die in de auto reden zijn aangesproken op hun rijstijl, maar er zitten geen consequenties aan het rondje. "We nemen de verantwoordelijkheid, maar we zien ook wel de lol ervan in. Wij zijn ook niet echt gewend aan deze extreme weersomstandigheden."

Spookmeldingen bij de verkeersinformatie

Op de pagina met verkeersinformatie op onze site lijkt het of er honderden kilometers file staat. Maar in werkelijkheid zijn die files er niet.

"Het beeld vertekent doordat het verkeer langzaam rijdt", zei Arnoud Broekhuis van de ANWB eerder vanochtend. "We kijken hoe hard er is gereden met de mobieltjes van chauffeurs. Als ze langzaam rijden krijgt de kaart een rood kleurtje. De vertraging komt dan niet door andere auto's, maar door het weer."

Politie: maak je auto sneeuwvrij

De politie waarschuwt ervoor dat automobilisten hun auto sneeuwvrij moeten maken. Zo meldt de politie in Alphen aan de Rijn dat een bestuurder daar een boete van 259 euro heeft gekregen. De auto had alleen klein schoon stukje op de voorruit. De zijramen waren wel schoongeveegd. "Dit is dus niet de bedoeling", twitteren de agenten.

Peter Kuipers Munneke over het winterweer: 'Sneeuw blijft week liggen'

Peter Kuipers Munneke vanuit Wijk bij Duurstede over het winterweer: 'Sneeuw blijft week liggen'

Regionaal treinverkeer her en der weer opgestart

ProRail meldt dat in de provincies Friesland en Groningen het treinverkeer weer wordt opgestart door vervoerder Arriva. Ook de Valleilijn van Connexxion tussen Ede-Wageningen en Amersfoort zou weer gaan rijden, meldde de spoorbeheerder, maar dat is vanwege een nieuwe wisselstoring uitgesteld. Verder rijden de treinen tussen Dordrecht en Gorinchem sinds 10.11 uur weer.

Het treinverkeer van NS ligt tot zeker 12.00 uur stil door het winterse weer.

Nauwelijks sneeuw in Maastricht

In Maastricht is nog nauwelijks sneeuw gevallen

Rijkswaterstaat: tot nu toe vooral blikschade

Er zijn bij Rijkswaterstaat inmiddels zo'n 85 meldingen binnengekomen van auto's die door de winterse omstandigheden van de weg zijn geraakt. Volgens de wegbeheerder gaat het daarbij vooral om blikschade. Verder is het rustig op de weg.

Strooiploegen van Rijkswaterstaat hebben vandaag al ruim 18 miljoen kilo zout gestrooid en 163.442 kilometer afgelegd. In vrijwel het hele land is de wegdektemperatuur onder het vriespunt: alleen in Zuid-Limburg ligt de wegdektemperatuur boven 0 graden celsius.

Sneeuwschuivers op de snelweg bij Holten, Overijssel

Treinverkeer in het hele land plat tot 12.00 uur

Het treinverkeer in het hele land blijft tot zeker 12.00 uur stilliggen door het winterse weer. Er ligt sneeuw tussen het beweegbare deel van veel wissels, waardoor die niet meer genoeg kunnen bewegen. Doordat het blijft sneeuwen, is het volgens ProRail lastig om de sneeuw weg te krijgen.

Later vanochtend wordt besloten of er überhaupt nog treinen rijden vandaag.

Waarschijnlijk ook rest van de week koud

Het lijkt erop dat het ook de rest van de week flink koud blijft. "We dachten eerst dat we donderdag zouden overgaan naar zacht weer", zegt weerman Peter Kuipers Munneke. "Maar het lijkt erop dat het ook de zaterdag heel koud blijft. Er is een gerede kans op zeven of acht ijsdagen, waarbij de temperatuur niet boven de 0 graden uitkomt."

Zo'n situatie is behoorlijk uniek, zegt de weerman. "Normaal hebben we in het huidige klimaat vijf of zes ijsdagen per jaar. In een week tijd gaan we over het gemiddelde heen." Langdurig dit soort kou hebben we al een tijdje niet gezien. "We hebben wel wat koudere winters gehad in de periode 2010-2013, met in 2010 de laatste sneeuwstorm."

Problemen bij op orde krijgen treinverkeer

Het is nog niet duidelijk wanneer het treinverkeer weer wordt opgestart, meldt spoorbeheerder ProRail. De treinen rijden in ieder geval tot 10.00 uur niet door het winterse weer. Een officier van dienst van ProRail meldt dat het lastig is om de storingen op te lossen:

Sneeuwballengevecht met de politie op de Dam en skiën op straat

Op de Dam in Amsterdam werd vanochtend in alle vroegte een sneeuwballengevecht gehouden met de politie. In Nijmegen werden midden op straat de ski's ondergebonden.

Sneeuwballengevecht met de politie op de Dam en skiën op straat

Zo'n 8 tot 12 centimeter sneeuw in groot deel van land, sneeuwjacht houdt aan

Het sneeuwt op dit moment in het hele land, behalve in de zuidelijke helft van Limburg. Daar valt nog regen, maar zal het rond het middaguur ook licht gaan sneeuwen. Ook op de Wadden is het een uurtje geleden gaan sneeuwen.

Het lijkt erop dat er in een vrij brede strook van het midden van Nederland, maar ook in Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland, zo'n 8 tot 12 centimeter sneeuw ligt. Tegelijkertijd is het lastig om de precieze sneeuwhoogtes te bepalen, zegt weerman Peter Kuipers Munneke, omdat het heel poederige sneeuw is.

In het noorden van het land ligt nu nog minder. "Ik denk een centimeter of 3 tot 5", zegt Kuipers Munneke. "Maar daar komt vandaag nog wel een centimeter of 5 bij." De sneeuwjacht blijft aanhouden, zegt de weerman, omdat in zo'n beetje het hele land windkracht 6 staat.

Halverwege de middag wordt het vanuit het zuiden droog, in het midden van het land wordt het begin van de avond droog en in het noorden van het land stopt het pas rond middernacht met sneeuwen. Het lijkt erop dat we morgen ook nog klein beetje sneeuw kunnen verwachten in het oosten van het land.

Tientallen ongevallen in het hele land

Rijkswaterstaat meldt op dit moment bijna dertig ongevallen in het hele land, op zowel de snelwegen als provinciale wegen. Onder meer op de A2, de A4 en de A35 is dat het geval. Grote ongevallen blijven uit, maar wel zijn er veel meldingen van geslipte auto's en voertuigen die de vangrail hebben geraakt.

Verder meldt de wegbeheerder een blokkade van de weg op de A12 tussen Bunnik en Driebergen: daar liggen bomen op de weg.

Bomen op de A12 richting Arnhem bij Bunnik

Ook ander openbaar vervoer getroffen door winterse weer

Op verschillende plekken in het land rijden de komende uren ook geen bussen, trams en metro's. Vervoerder Arriva meldt dat dat tot "nader order" het geval is in de regio's Brabant, Limburg en Gelderland. Ook Connexxion meldt storingen. In de Zaanstreek worden de bussen vanwege de sneeuwval en de gladheid binnengehouden, zegt het vervoersbedrijf. In de regio Amstelland-Meerlanden is de dienstregeling ook onderbroken. Verder rijden alle bussen van Keolis niet (onder meer provincie Utrecht en de Veluwe), met uitzondering van Almere.

Het GVB in Amsterdam laat weten dat metro's 51 en 53 niet rijden. Ook de metro in Rotterdam is door het winterweer getroffen, waardoor er minder metro's rijden. Metrolijn E rijdt helemaal niet tussen Den Haag Centraal en Nootdorp. Ook de tramlijn van Utrecht naar Nieuwegein rijdt vooralsnog niet.

Tot zeker 10.00 uur geen treinverkeer

Er rijden tot zeker 10.00 uur geen treinen in Nederland vanwege het strenge winterweer en het toenemende aantal storingen op het spoor, vooral bij wissels. Het is de bedoeling om daarna geleidelijk aan treinen in te zetten, meldt de NS. Er zou vandaag een aangepaste dienstregeling gelden, waarbij er minder treinen worden ingezet. Reizigers moesten dus sowieso al rekening houden met een langere reistijd, zij krijgen het advies om de berichtgeving op ns.nl en de app in de gaten te houden

Ook overlast in Duitsland

Het winterweer leidt ook in Duitsland tot overlast, al blijft ook daar chaos vooralsnog uit. Sneeuw en ijzel hinderen het verkeer, maar doordat er al voor was gewaarschuwd ontstonden er geen grote problemen. "Winter ja, Chaos nein", vatte zender ZDF samen.

Wel kantelde afgelopen dag door de gladheid een vrachtwagen op de A30 bij Bad Bentheim, vlak over de grens bij Oldenzaal. De snelweg moest daar in oostelijke richting worden afgesloten voor bergingswerkzaamheden.

In Nedersaksen en Hamburg rijden uit voorzorg op bepaalde trajecten geen treinen.

Sneeuw vooral in Oost-Nederland

In bijna heel Nederland sneeuwt het inmiddels, meldt Weerplaza. Alleen de noordelijkste Waddeneilanden hebben er nog niet mee te maken en het uiterste puntje van Zuid-Limburg. Maastricht-Aachen Airport is ook het enige KNMI-weerstation dat geen vorst meldt. Er valt daar wat regen.

Het oosten van het land krijgt de meeste sneeuw, is de verwachting. Daar begon het gisteravond al en doordat het sneeuwgebied langzaam richting het noorden trekt houdt de sneeuwval er ook het langste aan. In de Achterhoek en Twente kan er volgens Weerplaza nog 10 tot 15 centimeter bij komen in de loop van de dag.

Deventer in de sneeuw

Deventer Brink in de sneeuw

ANWB: heel erg rustig

Op de weg zijn vooralsnog geen grote problemen ontstaan, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Er zijn wel een paar aanrijdingen hier en daar, maar het is redelijk rustig. We hebben ook nog geen meldingen binnengekregen over sneeuwduinen."

Broekhuis wijst erop dat er door de avondklok sowieso al minder mensen de weg op gingen. Daarnaast is er gewaarschuwd om vanwege het weer niet de weg op te gaan. "We zullen straks als het licht wordt gaan zien of men zich daaraan houdt."

Op de ANWB-verkeerskaart zijn door het trage verkeer de hele nacht al spookmeldingen te zien van files die er niet zijn. Zo leek er tussen op de A73 tussen Maasbracht en Nijmegen korte tijd een file van 82 kilometer te staan.

"Het beeld vertekent doordat het verkeer langzaam rijdt", legt Broekhuis uit. "We kijken hoe hard er is gereden met de mobieltjes van chauffeurs. Als ze langzaam rijden krijgt de kaart een rood kleurtje. De vertraging komt dan niet door andere auto's, maar door het weer."

10 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft sinds 19.00 uur gisteravond al meer dan 14 miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen. In totaal hebben de 546 strooiwagens ruim 129.000 kilometer gereden, is te zien op de strooikaart van RWS.

In totaal heeft RWS deze winter 62 miljoen kilo zout gestrooid. Een zesde daarvan werd dus gisteravond en vannacht uitgereden, en de strooiwagens zijn nog bezig.

Vorst in vrijwel hele land

Uit de laatste cijfers van het KNMI blijkt dat het in vrijwel heel Nederland nu vriest. Alleen in de onderste helft van Limburg melden weerstations nog temperaturen die een fractie boven nul liggen. Door de harde wind die overal waait kan het een stuk guurder aanvoelen. Zo vriest het in de Flevopolder maar twee graden, maar voelt het aan als min 10. Zelfs in Limburg voelt het alsof het 5, 6, of 7 graden vriest.

Het sneeuwfront ligt inmiddels over bijna heel Nederland. Alleen het noorden van de provincies Friesland en Groningen is nog niet bereikt, Naar verwachting zal dat in de loop van de komende uren gebeuren.

Stormwind op IJsselmeer

Een weerstation op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen meet vanaf ongeveer 01.00 uur een windsnelheid van 8 beaufort. Dat betekent dat er daar sprake is van een sneeuwstorm. Op andere plekken in het noorden en westen van ons land bereikte de wind krachten van 6 of 7 beaufort.

Het is elf jaar geleden dat er voor het laatst sprake was van een sneeuwstorm in Nederland. Op 9 januari 2010 werden op enkele plekken in ons land deze windsnelheden gemeten.

Volgens Weerplaza zal de wind de komende uren nog gaan aantrekken. Vooral in open gebied kan het hard gaan waaien. Regionaal komen zware windstoten voor. De harde wind verergert de overlast van de sneeuw: het zicht wordt erdoor verminderd en opstuivende sneeuw kan duinen vormen.

Weinig verkeer, toch ongelukken

De bijna verlaten A4 bij Leidschendam

Op veel snelwegen is door de avondklok en het slechte weer nauwelijks verkeer. Toch zijn er op verschillende plekken ongelukken gebeurd. Zo is op de A27 de Merwedebrug in beide richtingen afgesloten doordat er een vrachtwagen is geschaard.

In Den Haag belandde vannacht een auto die was geslipt op de Neherkade in het water. Drie inzittenden konden volgens getuigen zelf op de kant komen terwijl het voertuig langzaam zonk. Ze zijn door ambulancepersoneel opgevangen. Een brandweerduiker moest het water in om de auto te inspecteren. Vanwege het barre weer zal het later worden geborgen.

Hulpdiensten op de plek waar de auto in het water verdween

Ook elders in het land gleden auto's door de gladheid van de weg, maar voor zover bekend was daarbij nauwelijks sprake van schade.

Welkom

Een heel goedemorgen en welkom in dit nieuwe liveblog, over het extreme winterweer dit weekend. Wil je het blog van gisteren teruglezen, dan kan dat hier.