liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vorst blijft tot volgend weekend' • Geen ochtendkranten bezorgd

  • Welkom in het liveblog over het winterweer.
  • Er is vandaag geen NS-treinverkeer meer, ook veel bussen, trams en metro's rijden niet.
  • Code oranje vanaf middernacht tot morgen 12.00 uur.
  • Vandaag is code rood van kracht vanwege het winterweer.
liveblog gesloten

Code oranje, einde blog

Nu code rood om middernacht is overgegaan op code oranje, sluiten we ook dit blog. In een nieuw blog houden we u op de hoogte van het winterse nieuws op maandag.

Daken bezwijken onder gewicht sneeuw

Een PostNL-punt, een museum, een tennishal en het huis van darter Raymond van Barneveld bezweken vandaag onder het gewicht van de sneeuw.

Ook morgen nog problemen verwacht op Schiphol

Mensen die morgen vanaf Schiphol willen vertrekken, moeten rekening houden met vertragingen of annuleringen. Schiphol laat via Twitter weten dat dag en nacht wordt gewerkt om starts en landingen mogelijk te maken, maar dat gezien de weersverwachting toch problemen kunnen ontstaan. Reizigers kunnen het beste contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij, zegt de luchthaven. De afgelopen dagen waren er 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol; ook waren er vertragingen.

Ook op Eindhoven Airport houden de problemen door de sneeuw nog even aan. Tot 07.00 uur is daar geen vliegverkeer mogelijk.

ANP | Nico Garstman
Een KLM-toestel in de sneeuw, eerder vandaag

Deel rechtszaken gaat niet door

Nagenoeg alle zittingen die morgen zouden plaatsvinden in een van de zittingslocaties van het hof Arnhem-Leeuwarden gaan niet door, staat op rechtspraak.nl. Dat betekent dat de zaken in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle niet doorgaan.

"Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen." Alle betrokkenen worden op de hoogte gebracht.

'Coronaregels tijdens sneeuwpret goed nageleefd'

Het Veiligheidsberaad constateert dat de coronaregels vandaag tijdens de sneeuwpret goed zijn nageleefd. "In de meeste veiligheidsregio's is een grote hoeveelheid sneeuw gevallen. Dit leidde in veel gevallen tot sneeuwpret, wandelende mensen en spelende kinderen domineerden het straatbeeld", aldus het beraad in een schriftelijke verklaring.

"Gelukkig hielden verreweg de meeste mensen zich hierbij goed aan de coronamaatregelen. Natuurlijk was het op sommige plekken zoals bijvoorbeeld in parken wat drukker dan normaal, maar dit heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid, behalve dan dat de sneeuw en de vorst wel ernstige beperkingen op het verkeer had en heeft. Het advies om niet onnodig op reis te gaan blijft onverkort van kracht."

Treinverkeer Arriva in Groningen en Friesland stilgelegd

Het treinverkeer van Arriva in Groningen en Friesland is tot nader order stilgelegd, twittert Arriva. Die treinen reden vandaag lange tijd wel. Rond 18.00 uur is besloten om niet meer verder te rijden.

Eerder vandaag legde de NS al het treinverkeer in het hele land stil. De NS verwacht morgenochtend op kleine schaal weer te gaan rijden. Waar precies is nog niet duidelijk en hangt af van de situatie van komende nacht.

Geen ochtendkranten van DPG Media en Mediahuis vanwege winterweer

De ochtendkranten van DPG Media en het Mediahuis worden morgen niet bezorgd aan abonnementshouders. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media.

"Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen", aldus Willem-Albert Bol van DPG Media. Het gaat onder meer om de Volkskrant, NRC, Telegraaf, AD en de regiotitels.

Niet alle basisscholen gaan morgen open

Een aanzienlijk aantal basisscholen blijft morgen dicht vanwege het winterweer. Net nu ze weer open mogen na de 'lockdown', blijven er onder meer scholen dicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, in de regio's Zaanstreek en Waterland en in het oosten van het land.

Eerder besloten een flink aantal basisscholen in Amsterdam al om de deuren dicht te houden.

Winterkamperen tijdens code rood: 'Als je in een goede slaapzak ligt, is het te doen'

De sneeuw weerhoudt sommigen er niet van om te kamperen. Op Natuurkampeerterrein Borger in Drouwen is het met 25 gasten "gezellig druk", zegt de beheerder tegen RTV Drenthe.

Winterkamperen tijdens code rood: 'Als je in een goede slaapzak ligt, is het te doen'

Even kijken: dronebeelden van besneeuwd Nederland

Vlieg mee over wit Alkmaar, Den Bosch en Brabantse natuur

Rijkswaterstaat: ga morgenochtend niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op morgenochtend niet de weg op te gaan. "De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk."

De dienst raadt weggebruikers die op pad moeten aan om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

Code oranje vanaf middernacht

Het KNMI heeft weercode oranje afgegeven vanaf middernacht tot morgenmiddag 12.00 uur. De weercode wordt afgegeven vanwege de gladheid.

Tot middernacht geldt code rood vanwege het extreme winterweer.

NS: 'Morgen mondjesmaat weer treinen'

De NS wil morgen proberen om weer "mondjesmaat" treinen te laten rijden. Het is nog niet duidelijk op welke trajecten dat zal zijn, zegt een woordvoerder. "Alles hangt af van hoe het vannacht gaat met de sneeuw. Morgenochtend weten we hopelijk meer. Hiervoor zijn we afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor""

De NS roept reizigers op om ook morgen niet met de trein te reizen als dat niet per se nodig is.

Surrealistisch beeld: totaal leeg Utrecht Centraal

Een totaal leeg Utrecht Centraal komt niet vaak voor. Vanwege de sneeuw rijden er geen treinen en dat levert bijzondere foto's op.

Ook geen metro's meer in Amsterdam

De rest van de dag rijden er ook geen metro's meer in Amsterdam. Eerder werd het bus- en tramverkeer al stilgelegd in de hoofdstad.

Het is nog niet bekend wat het voor de dienstregeling van morgen betekent.

Basisscholen in Amsterdam blijven morgen dicht

Basisscholenkoepel Innoord in Amsterdam houdt morgen alle zestien scholen dicht vanwege het winterweer. In een brief zijn de ouders van de kinderen hiervan op de hoogte gesteld.

"Gelet op de huidige verkeerssituatie, en de onzekerheid over het opstarten van het openbaar vervoer en de situatie op de wegen, is het op dit moment onvoorspelbaar of de leerkrachten morgen op tijd op school kunnen zijn. Een groot deel van onze leerkrachten woont buiten Amsterdam. Zelfs binnen Amsterdam kunnen onze leerkrachten te maken hebben met flinke reisafstanden."

Ook de Asko-basisscholen in Amsterdam houden morgen de deuren dicht.

Dierenpolitie stelt bezorgde burgers gerust: schapen kunnen tegen de kou

De dierenpolitie legt op Twitter uit hoeveel last schapen van de sneeuw en de kou hebben. Zo kunnen geschoren schapen goed tegen het winterse weer omdat ze overschakelen op een snellere stofwisseling. Ze hebben daarom geen beschutting nodig, twittert de dienst. Pas geschoren schapen hebben wel beschutting nodig.

Ook hoogdrachtige schapen kunnen beter onder toezicht worden geplaatst in een stal of een weiland met voldoende beschutting. Ook pasgeboren lammetjes moeten beschut zitten omdat die snel onderkoeld raken.

In Arnhem werd een kudde schapen door een herder weggehaald.

Tientallen demonstranten op de been ondanks kou

Ondanks de kou kwamen demonstranten vandaag bijeen in Amsterdam en Maastricht om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. In Maastricht hebben politie en ME een einde aan de demonstratie gemaakt, in Amsterdam zijn nog demonstranten aanwezig.

Tientallen demonstranten op de been ondanks kou

Auto's vast in sneeuw bij Dedemsvaart

Op de N48 bij Dedemsvaart, in Overijssel, zitten meerdere auto's vast in de sneeuw. De weg is daardoor dicht in beide richtingen, meldt RTV Oost. Het is nog niet duidelijk hoelang de weg dicht blijft.

Thuisbezorgd bezorgt alleen in Maastricht vanavond

Thuisbezorgd bezorgt vanavond vooralsnog alleen in Maastricht. De ruim 2500 bezorgers van de maaltijdbezorgdienst zullen in geen andere steden eten bezorgen.

KNMI: code rood blijft hele dag, ook in zuiden

De code rood blijft gelden tot middernacht. Dat is besloten na een overleg van het KNMI. Eerst werd er nagedacht over een code oranje voor de zuidelijke provincies, maar dat idee is afgeschoten. Het wordt namelijk steeds drukker op de wegen, en dat kan gevaarlijk zijn vanwege de ijsplaten die zich hebben gevormd op de weg.

Vanavond wordt opnieuw overlegd over het waarschuwingsniveau voor morgen.

Rustiger in supermarkten dan normaal

Het is rustiger in de supermarkten dan normaal, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan persbureau ANP weten. De bevoorrading van de winkels verloopt wel goed. Er zijn geen lege schappen meer te zien, zegt supermarktketen Albert Heijn.

Na 746 dagen weer een landelijke ijsdag

Het is de eerste officiële landelijke ijsdag van deze winter, meldt Weerplaza. Er is sprake van een ijsdag als de temperatuur de hele dag niet boven de 0 graden komt. In De Bilt werd kort na middernacht een temperatuur van -1,5 graden gemeten en de temperatuur gaat vandaag niet meer boven 0 uitkomen, zegt Weerplaza.

De laatste ijsdag in De Bilt was ruim twee jaar geleden, op 24 januari 2019.

Er worden de komende dagen nog meer ijsdagen verwacht. Als er vijf van deze ijsdagen achter elkaar worden gemeten, en drie daarvan -10 graden of lager hebben, wordt er gesproken van een koudegolf.

Einde van de middag duidelijkheid over waarschuwingsniveau morgen

De sneeuw gaat in de loop van de middag afnemen, zegt het KNMI. Morgen wordt nog lichte sneeuw en snijdende kou verwacht. De temperatuur ligt dan rond de -5 graden.

Het weerbureau neemt aan het einde van de middag een besluit over het waarschuwingsniveau van morgen. De code rood geldt nog tot 00.00 uur.

Weerplaza: sommige dorpen in Gelderland deels ingesneeuwd

Een aantal dorpen in het oosten van Nederland is deels ingesneeuwd geraakt volgens Weerplaza. In de dorpen zijn enorme sneeuwduinen ontstaan door de combinatie van harde wind en aanhoudende sneeuwval. Zo moest een graafmachine in het Gelderse Homoet een auto uitgraven:

Hoofdrijbaan richting Den Haag dicht op A4

Op de snelwegen zijn nog steeds problemen vanwege de sneeuw. Door een ongeluk op de A4, ter hoogte van Zoeterwoude-Dorp, is de hoofdrijbaan richting Den Haag dicht.

Helemaal geen trams en bussen meer in Amsterdam

In Amsterdam rijden er helemaal geen GVB-bussen en -trams meer vanwege de weersomstandigheden. Dit duurt sowieso tot het einde van de dienstregeling van vandaag, zegt GVB op de website.

Over de dienstregeling van morgen is nog niets bekend.

Weinig sneeuwongelukken op spoedeisende hulp

Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen is het tot nu toe relatief rustig gebleven op de eerste hulp. "Mijn inschatting is dat de meeste mensen lekker van de sneeuw genieten en dat de kwetsbare mensen die snel vallen vooral binnen zijn gebleven", zegt voorzitter Annemarie van der Velden van de vereniging.

De SEH-afdelingen waren goed voorbereid op de gladheid. "Daarom is het ook zo belangrijk om het aantal besmettingen te verminderen, want daardoor blijft er ruimte voor deze zorg", legt Van der Velden uit. "Alleen voor personeel is het vandaag wel wat lastiger om in het ziekenhuis te komen vanwege de gladheid."

Bezorgdiensten blijven binnen vanwege winterweer

Eten bestellen kan vanavond weleens lastig worden. Maaltijdbezorgdiensten Deliveroo en UberEats hebben voor de hele dag hun bezorgdiensten geschrapt, meldt persbureau ANP, en Thuisbezorgd bezorgt in ieder geval tot 17.00 uur niet.

Lees hier meer: