NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Sneeuw nu in groot deel van het land • Merwedebrug dicht door ongeluk

Liveblog gesloten
 • Einde blog

  Nu het in bijna heel Nederland vriest en in grote delen sneeuwt, sluiten we dit liveblog. We gaan meteen verder in het nieuwe blog voor de zondag.

 • Merwedebrug dicht door ongeluk

  In Zuid-Holland is de Merwedebrug in de A27 in beide richtingen afgesloten door een ongeluk. Een vrachtwagen schaarde er door de gladheid.

  Volgens de brandweer is de chauffeur uit het voertuig gehaald. Het is nog niet bekend hoe die eraan toe is.

  De brandweer waarschuwt voor enorme gladheid in het gebied. Omdat de snelweg tussen Werkendam en Industrieterrein Avelingen is afgesloten voor bergingswerkzaamheden, raadt Rijkswaterstaat weggebruikers aan om te rijden via de A15, A2 en A59.

 • Winterse beelden in Limburg

  Rond half acht viel in Limburg de eerste sneeuw. Dat leverde in Beesel, tussen Roermond en Venlo, mooie plaatjes op:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste sneeuw in Limburgse Beesel
 • Sneeuwval op snelwegen

 • De pluim: minstens een week winters weer

  Waarschijnlijk blijven de temperaturen zo'n tien dagen onder nul, blijkt uit de weerpluim. Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker.

 • Gelders landgoed klaar voor langlaufers

  Op Landgoed Rhederoord bij Arnhem heeft Peter Overstegen een uitgiftepunt voor langlaufski's. Normaal zet hij dat bij sneeuwval neer op natuurgebied de Posbank, maar daar wil hij deze keer vanwege corona en de verwachte drukte niet zijn. Vanmiddag zette hij ook de route vast uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gelders landgoed klaar voor langlaufers
 • Sneeuw valt nu in groot deel van het land

  In een groot deel van het land is het nu aan het sneeuwen. Alleen in de noordelijke provincies moeten de eerste vlokken nog vallen en in Zuid-Limburg regent het op dit moment. Morgenochtend vroeg, tegen 06.00 uur, bereikt de sneeuw ook Groningen en Friesland.

  Morgen blijft het de hele dag sneeuwen. Uiteindelijk kan er zo'n 5 tot 10 centimeter vallen, lokaal zelfs 15 centimeter. In een strook over Limburg en het zuiden van Brabant is ook ijzel mogelijk en door harde windstoten plaatselijk kunnen er sneeuwduinen ontstaan. Door de snijdende oostenwind voelt het erg koud aan.

  De temperaturen rond 22.00 uur:

  Weerplaza
 • Al 2 miljoen kilo zout gestrooid

  Sinds 19.00 uur hebben auto's van Rijkswaterstaat 2 miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen. Strooiwagens gaan de hele avond en nacht door om te strooien en wegen begaanbaar te houden, twittert de wegbeheerder.

  Op online-verkeerscamera's is te zien dat het op veel plaatsen al flink sneeuwt, zoals op de A2 bij Zaltbommel. Daar kleuren de bermen al wit. Omdat er, mede door de avondklok, amper verkeer is, wordt strooizout slechter ingereden dan normaal.

  De A2 bij Zaltbommel rond 21.30 uur Rijkswaterstaat
 • Toegangswegen naar Posbank afgesloten

  De gemeente Rheden sluit de toegangswegen naar de Posbank morgen af voor gemotoriseerd verkeer bij sneeuwval. Wandelen in het geliefde natuurgebied in Gelderland mag wel, meldt de gemeente op Twitter.

 • Sneeuw in Zuid-Europa kleurt oranje door Saharazand

  Onder meer in de Andorra en Zwitserland ligt er een laag Saharazand op de sneeuw. Vanwege de oranje kleur wordt dat soms 'bloedsneeuw' genoemd. Het Saharazand is door een sterke luchtstroom vanuit Noord-Afrika naar de Pyreneeën en Alpen gebracht.

  Het zou kunnen dat we de oranje sneeuw hier ook gaan zien, zei weervrouw Willemijn Hoebert in een Q&A op sociale media. "Dat Saharazand zou ook best wat verder meegevoerd kunnen worden richting onze regio. Dus als onze sneeuw een ietwat afwijkende kleur heeft, dan ligt dat aan dat zand."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sneeuw in Zuid-Europa kleurt oranje door saharazand
 • Extra opvang voor dak- en thuislozen

  Vanwege de verwachte sneeuwval en kou is er op meerdere plaatsen extra opvang voor dak- en thuislozen geregeld. Het Leger des Heils heeft in Utrecht een extra locatie geopend:

  Ook in Den Helder is een extra opvang opgezet. Daar kunnen circa tien mensen terecht die geen dak boven hun hoofd hebben. Vrijwilligers van Ready2Help voorzien de thuislozen van een warme maaltijd, een slaapplek en ontbijt.

  Ook liggen door het hele land dekens, verwarmingsapparaten en andere hulpgoederen klaar, meldt het Rode Kruis.

 • Strooiwagens in Houten klaar voor drukke nacht

  De strooiwagens en sneeuwschuivers gaan vanavond en vannacht massaal de weg op. Alleen al bij deze opslag in Houten ligt 4 miljoen kilo zout klaar om uitgestrooid te worden. "We doen er alles aan om gladheid te voorkomen, maar we geven geen garanties", zegt Rijkswaterstaat:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rijkswaterstaat met ruim 900 voertuigen klaar voor code rood
 • Nog even de verwachting voor de komende uren

  In het oosten en zuiden is de eerste sneeuw inmiddels gevallen. De komende uren schuift het sneeuwfront op richting het midden van Nederland. Pas laat in de avond wordt het noorden van de Randstad bereikt en in de loop van de nacht wordt het ook in de noordelijke provincies wit.

  NOS
 • Ook in Brabant de eerste vlokken

 • In de rij voor de schaatsenslijper

  Lange rijen bij een schaatswinkel in Amsterdam vanmiddag. Veel mensen laten nog snel hun schaatsen slijpen vanwege de naderende vrieskou.

  ANP