NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Aanhoudingen in Stein na onrustige avond • Grootscheepse controle op A2

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Vanavond om 21.00 uur is de avondklok ingegaan.
 • Over het algemeen rustig, maar onrust in Stein in Limburg en brandstichting op Urk.
 • Aantal nieuwe besmettingen lager dan gisteren, maar wel hoger dan het weekgemiddelde.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Aanhoudingen in Stein na onrustige avond

  In Stein zijn twaalf jongeren opgepakt die de avondklok negeerden. De politie houdt er rekening mee dat er nog meer aanhoudingen volgen na de onrustige avond in het Limburgse dorp.

  Volgens de politie verzamelden mensen zich vanaf 19.00 uur in het centrum van het dorp om samen muziek te draaien en alcohol te drinken. Rond 21.00 uur was de groep gegroeid tot ongeveer honderd mensen, die weigerden naar huis te gaan. Ook werd er met vuurwerk gegooid naar de politie.

  Later is de ME ingeschakeld, waarna de groep zich in kleinere groepjes door het centrum verspreidde. Daar ontstond een kat-en-muisspel waarbij agenten met wapenstokken door straten en zijstraatjes achter de jongeren aan renden.

  Rond 23.00 uur keerde de rust volgens de politie terug in Stein. Algemeen commandant Bert Vermariën van de politie: "Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren."

 • 45 boetes bij controle langs A2 bij Zaltbommel

  Bij de grootscheepse politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel zijn 45 bekeuringen uitgedeeld. De boetes werden gegeven aan mensen die geen geldige verklaring hadden waarmee ze na 21.00 uur de weg op mochten. Op het overtreden van de avondklok staat een boete van 95 euro.

  Iedereen die richting het zuiden over de A2 reed, werd bij Zaltbommel van de snelweg gehaald. Weggebruikers bij wie het vermoeden was dat ze daar niet hoorden te zijn, werden gecontroleerd, meldt Omroep Gelderland. Vrachtverkeer mocht van de politie doorrijden.

 • Burgemeester Urk kondigt noodbevel af

  De burgemeester van Urk heeft gereageerd op de onrust in zijn dorp. "Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen. Op dit moment rest mij als burgemeester, samen met de politiechief en de officier van justitie, maar een middel: het noodbevel met de inzet van de ME. We willen rust op Urk", schrijft burgemeester Van den Bos op Twitter.

  Een noodbevel kan worden ingezet bij bijvoorbeeld een oproer, ramp of zware ongevallen. Als een noodbevel wordt afgegeven is de burgemeester bevoegd om alle bevelen te geven die hij nodig acht voor handhaving van de openbare orde of om gevaar te beperken.

  Vorige maand, op 5 december, kondigde Van den Bos ook al een noodbevel af in verband met onrust in Urk. Toen werden al dagen brandjes gesticht en vuurwerk naar hulpverleners gegooid.

 • Haventerrein Urk ontruimd, centrum nog druk

  Het haventerrein in Urk, waar na het ingaan van de avondklok een teststraat van de GGD in brand werd gestoken, is ontruimd door de politie. Daarbij is een nog onbekend aantal mensen opgepakt. Inmiddels is het havengebied verlaten.

  In het centrum is het nog steeds druk. De politie probeert iedereen naar huis te krijgen. Sinds ongeveer 22.45 uur cirkelt er een politiehelikopter boven Urk, meldt Omroep Flevoland.

  De politie zegt van tevoren op de hoogte te zijn geweest van een protestactie in het havengebied. Op sociale media werd opgeroepen om om 20.45 uur naar de haven te komen voor een demonstratie.

 • Politie op zoek naar vuurwerkgooiers in Stein

  De politie in Stein heeft met veel agenten in een woonwijk gezocht naar jongeren die met vuurwerk hadden gegooid. Ook de ME kwam in actie in de Limburgse plaats. Er werden enkele arrestaties verricht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie op zoek naar vuurwerkgooiers
 • ChristenUnie Urk: brandstichting teststraat 'kansloos dieptepunt'

  De ChristenUnie in Urk zegt het vreselijk te vinden dat na het ingaan van de avondklok in de haven een teststraat van de GGD in brand is gestoken. Eerder waren bij de teststraat al vernielingen aangericht. Jongeren reden in auto's rond bij de haven.

 • Groningers over de avondklok in hun stad

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Groningers over de avondklok in hun stad
 • ANWB ziet nauwelijks nog verkeer op de wegen

  De ANWB constateert dat er nauwelijks verkeer op de weg is. "Het beeld lijkt wel stil te staan", zegt een woordvoerder tegen Nieuwsuur.

  Burgemeester Paul Depla van Breda zegt dat het heel erg rustig is in zijn stad. Volgens hem heeft 95 procent van de mensen die op straat zijn een werkgeversverklaring. "Die andere 5 procent wordt beboet. Je komt niet weg met het negeren van de avondklok."

  De eerste boetes zijn al uitgedeeld zegt Jan Struijs, voorzitter van de politiebond. Volgens hem heeft de politie een megaprestatie geleverd en zijn agenten met een duidelijke opdracht op pad gestuurd.

  Op een aantal plekken zijn mensen snel beboet. "We zijn net begonnen natuurlijk, het wordt een project van de lange adem. Maar de politie zit er bovenop."

 • Politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel, volop bekeuringen

  De politie houdt een grootscheepse controle op de A2, waarbij tientallen politieauto's zijn ingezet. Iedereen die naar het zuiden gaat, wordt naar de parkeerplaats De Lucht gedirigeerd en daar gecontroleerd, meldt Omroep Gelderland. Er zou volop bekeurd worden.

  Tientallen politieauto's staan klaar langs de A2 bij Bruchem voor een grote politiecontrole in verband met de avondklok Iwan van Dun | Reality Photo
 • Binnenstad Utrecht vrijwel leeg na ingang avondklok

  Verslaggever Kees van Dam staat in een zo goed als verlaten centrum van Utrecht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een meneer glipte om ietsjes over negen nog net naar binnen'
 • Onrustig begin avondklok, brandstichting in Urk, ME opgeroepen in Stein (L)

  Het ingaan van de avondklok gaat niet overal zonder slag of stoot. In Stein in Limburg zorgen tientallen jongeren voor overlast. De ME is onderweg om de orde te herstellen. Op Urk is de GGD-teststraat in de haven in brand gestoken, nadat in eerste instantie vernielingen waren aangericht.

 • Kabinet wijzigt testregels voor vliegtuigbemanning, intercontinentale vluchten blijven mogelijk

  Het kabinet ziet af van de verplichte sneltest voor vliegtuigpersoneel. Lange vluchten blijven hierdoor mogelijk.


  Luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, hadden laten weten dat een verplichte sneltest vlak voor vertrek niet werkbaar is, omdat de kans aanwezig is dat positief geteste bemanningsleden moet achterblijven. Ze dreigden te stoppen met intercontinentale vluchten op Nederland.


  Het kabinet heeft nu ingestemd met een alternatief protocol, dat volgens het OMT net zo veilig is. De bemanning moet zich laten testen voor vertrek en moet in het buitenland zoveel mogelijk op een hotelkamer blijven en contact met de lokale bevolking zoveel mogelijk beperken.

 • Zo ging in Rotterdam en Amsterdam de avondklok in

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/2 Zo ging de avondklok in Rotterdam in

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  2/2 Zo ging de avondklok in Amsterdam in
 • Arrestatie bij demonstratie tegen avondklok in Rotterdam

  In Rotterdam hebben mensen gedemonstreerd tegen het instellen van een avondklok. Enkele tientallen deelnemers kwamen samen bij de Markthal na oproepen op sociale media, meldt Rijnmond. Na negen uur stuurde de politie de mensen weg.

  De meesten gaven gehoor aan dat bevel. Een aantal demonstranten kreeg een boete voor het overtreden van de avondklok. Er zijn verscheidene mensen gearresteerd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie en arrestaties na avondklok Rotterdam