Vliegtuigpassagiers zonder sneltest achtergebleven in New York
Een aantal passagiers van een KLM-vlucht is afgelopen nacht achtergebleven in New York omdat ze geen negatieve sneltest konden overhandigen. Die is verplicht op vluchten uit zogenoemde hoogrisicolanden, waaronder Amerika. Een passagier of bemanningslid met een positieve testuitslag mag niet mee en moet in het land achterblijven.
Of mensen inmiddels op een andere vlucht zitten, is niet duidelijk. KLM wil niet zeggen hoeveel passagiers de vlucht noodgedwongen moesten laten schieten. Wel kunnen ze volgens de vliegmaatschappij via de klantenservice of hun reisagent een andere vlucht regelen, mits ze negatief zijn getest.
Cameraman Roel van Hees was een van de passagiers op de vlucht. Hij was in de VS geweest voor RTL, om de inauguratie van president Joe Biden te verslaan. "Er zijn wat mensen die het niet hebben gered om op tijd een sneltest te doen. Bij hen moesten de koffers ook uit het vliegtuig worden gehaald. De piloot riep ook elke keer om hoe vervelend hij het vond."
Ook voor Van Hees en zijn collega was het lang spannend. Bij het inchecken was de uitslag van de PCR-test al lang en breed binnen, maar de uitslag van de sneltest kwam maar niet. "Er was een storing met het mailsysteem. Uiteindelijk hebben ze ons nog een pdf'je kunnen sturen."
Sneltesten op bestemmingen
De verplichte sneltest werd woensdag door het kabinet aangekondigd, maar volgens Van Hees waren niet alle passagiers op de hoogte. Ook de bemanning wist niet van de hoed en de rand. "Een stewardess zei: de meesten van ons krijgen ons nieuws uit de media."
De luchtvaartmaatschappij betreurt de gebeurtenis, maar spreekt van een incident. "De kans bestaat dat de passagiers te laat informatie hebben gekregen, omdat we de maatregel op korte termijn moesten invoeren", zegt een woordvoerder.
KLM zegt dat de informatievoorziening inmiddels op orde is. Ook worden op bestemmingen sneltesten geregeld. "Anders kunnen we geen passagiers meenemen." Het is niet bekend of de kosten daarvan bij de luchtvaartmaatschappij liggen of bij de plek van bestemming.
Moties in Tweede Kamer
De luchtvaartmaatschappij sprak zich afgelopen dagen fel uit tegen de verplichte test. KLM-topman Elbers zei dat hij het niet kan maken om bij een negatieve testuitslag personeel op een bestemming achter te laten.
Volgens de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) is dat ook nog niet gebeurd. "We hebben daarover van leden geen signalen gehad", zegt voorzitter Annette Groeneveld. Zij vermoedt dat KLM in ieder geval tot en met dinsdag doorgaat met het uitvoeren van intercontinentale vluchten.
Die dag stemt de Tweede Kamer over twee moties over ontheffingen voor vliegtuigpersoneel. "Als die worden aangenomen, dan is het opgelost", zegt Groeneveld. Ze verwacht chaos voor passagiers als de dubbeltest ook voor vliegpersoneel verplicht blijft, omdat niet alle landen de sneltesten voorhanden hebben.
"Daar komt bij dat passagiers dan alternatieven gaan verzinnen. Ze reizen dan niet rechtstreeks naar Amsterdam, maar bijvoorbeeld via Parijs en München. Dat lijkt me voor de volksgezondheid ook niet heel goed. Het is een utopie om te denken dat mensen niet meer naar Nederland komen omdat KLM niet op die landen vliegt."
Vloot aan de grond houden
KLM-topman Elbers zei afgelopen dagen dat door de maatregel intercontinentale vluchten aan de grond zouden blijven, maar dat lijkt nog niet te zijn gebeurd. Op de website van Schiphol is te zien dat vandaag vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappij vertrekken naar onder meer Canada, India, Kenia, Dubai en Mexico: allemaal landen die door het kabinet zijn bestempeld als een hoogrisicoland.
Ondertussen zoekt KLM ook met het RIVM naar een oplossing. De luchtvaartmaatschappij zegt later vandaag met een verklaring te komen.