NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

België verbiedt niet-essentiële reizen tot 1 maart • Toch mondkapjes in gevangenissen

Liveblog gesloten
 • Ook in Finland verbod op niet-essentiële reizen

  Finland heeft net als België een reisverbod ingesteld voor niet-essentiële reizen. Het reisverbod gaat komende woensdag in en geldt tot 25 februari. Het vliegverkeer wordt daarmee volgens Finland met 75 procent teruggebracht, net als het ferryverkeer tussen Finland en Estland. Ook verwacht de regering 50 procent minder grensoverschrijdingen tussen Zweden en Finland.

 • Tekort AstraZeneca-vaccins treft ook Nederland

  Ook Nederland krijgt minder vaccins van farmaceut AstraZeneca. Nederland zou in het eerste kwartaal genoeg doses krijgen voor 2,3 miljoen personen. Dat worden nu doses voor zo'n 920.000 mensen.

  Eerder vanavond werd bekend dat AstraZeneca 60 procent minder vaccins kan leveren aan de EU. Van de geplande 80 miljoen vaccins die de lidstaten zouden krijgen in het eerste kwartaal van dit jaar, blijven er 31 miljoen over.

 • 'Meer dan 100 militairen Nationale Garde positief getest op corona'

  Honderden militairen van de Nationale Garde die opgetrommeld waren om Washington te bewaken tijdens de beëdiging van president Joe Biden zijn positief getest op het coronavirus of zitten in quarantaine in hotels, meldt nieuwssite Politico.

  Het aantal besmettingen is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om 100 tot 200 personen. Gardisten en politici vrezen volgens Politico dat hun aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een 'superspreader event' dreigt te worden.

  Eerder klonk er al onvrede over de omstandigheden waarin de gardisten hun werk moesten doen en het risico op besmettingen dat daarbij kwam kijken. Zo mochten de troepen aanvankelijk uitrusten in het Capitool, maar gisteren kregen ze te horen dat ze moesten verhuizen naar een onverwarmde parkeergarage met slechte sanitaire voorzieningen. Na kritiek vanuit het Congres mochten de gardisten vanochtend alsnog terug naar het Capitool.

  Een Senaatscommissie gaat onderzoek doen naar de werkomstandigheden van de gardisten en de zorgen over het ontbreken van coronamaatregelen.

 • België verbiedt niet-essentiële reizen tot 1 maart

  België heeft een nieuwe coronamaatregel afgekondigd: een reisverbod voor niet-essentiële reizen van en naar België tot 1 maart. Het verbod gaat 27 januari in. Ook worden de nu geldende coronamaatregelen, zoals het beperken van contacten, zoveel mogelijk thuiswerken en het dragen van mondmaskers verlengd.

  Verder moeten reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika tien dagen in quarantaine met twee verplichte pcr-tests op de eerste en de zevende dag.

  Premier Alexander De Croo zei verder dat niet-medische contactberoepen, zoals kappers, mogelijk op 13 februari weer open kunnen. Op 5 februari wordt een evaluatie gedaan om te kijken of dat mogelijk is.

 • Eerste huisarts gevaccineerd: "blij dat we nu aan de beurt zijn."

  In Enschede kreeg de eerste huisarts van Nederland een vaccinatie tegen het coronavirus. "Ik denk dat wij als huisartsen heel blij zijn dat we nu aan de beurt zijn."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste huisarts gevaccineerd: "blij dat we nu aan de beurt zijn."
 • 'Britse variant coronavirus mogelijk dodelijker dan de gewone variant'

  De Britse variant van het coronavirus is mogelijk toch dodelijker dan de gewone variant. De Britse premier Johnson heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de nieuwe variant tot een hogere sterfte leidt.

  "Niet alleen gaat de verspreiding sneller, het lijkt er nu ook op dat er wat bewijs is dat de nieuwe variant in verband wordt gebracht met een hogere sterfte." Johnson benadrukte wel dat het beeld nog niet volledig is en dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan.

  Tot nu toe werd gemeld dat de Britse variant zich wel sneller verspreidde, maar dat mensen er niet zieker van werden en dus ook niet eerder aan overleden. Daar lijken nu dus twijfels over te zijn. Johnson zei ook dat de vaccins voor zover bekend net zo effectief zijn voor de verschillende varianten.

 • 'AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU'

  Farmaceut AstraZeneca heeft de Europese Commissie laten weten dat het straks niet de volledige eerste lading bestelde vaccins aan de EU-landen kan leveren, meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen in bedrijfskringen. Volgens persbureau Reuters kan het bedrijf 60 procent minder vaccins leveren.

  Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA, die naar verwachting eind januari groen licht zal geven voor het gebruik van het middel.

  De 27 Europese lidstaten zouden het eerste kwartaal 80 miljoen doses geleverd krijgen. Dat worden nu zo'n 32 miljoen doses. Ook in het het tweede kwartaal zou de farmaceut meer dan 80 miljoen doses leveren. Het is nog niet duidelijk hoeveel het bedrijf hiervan kan leveren. Nederland heeft een optie voor zeker 12 miljoen doses van dit vaccin.

  Volgens een EU-woordvoerder is de productie van het vaccin lager vanwege problemen in een Belgische fabriek waar het vaccin gemaakt wordt.

 • Toch mondkapjes in gevangenissen

  Gedetineerden moeten toch mondkapjes gaan dragen als zij geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) besloten. Gevangenen werden daartoe tot dusver uit veiligheidsoverwegingen niet verplicht. Ook zal er in alle inrichtingen en tbs-klinieken preventief getest worden.

  Dekker besloot daartoe vanwege het toenemend aantal besmettingen in gevangenissen en de mogelijke rol die de Britse variant hierbij speelt, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij had het OMT om een advies gevraagd. Er kan van de regels worden afgeweken als "de veiligheid, leefbaarheid en/of zorg en behandeling van justitiabelen hiertoe noodzaken".

 • 7500 zorgmedewerkers krijgen kaartje voor finale Super Bowl

  Ondanks de coronacrisis gaat de Amerikaanse Super Bowl gewoon door, maar wel met minder publiek. De jaarlijkse finale van het American Football wordt op 7 februari in het Raymond James Stadium in Tampa Bay gespeeld in het bijzijn van 22.000 fans. Onder hen zijn 7500 gevaccineerde zorgmedewerkers, die van de NFL gratis kaartjes hebben gekregen.

  Het is een gebaar van de NFL om zorgverleners "te bedanken en vereren voor hun buitengewone werk tijdens de coronapandemie". De meeste genodigden komen uit Florida, maar ook mochten alle 32 NFL-teams zelf enkele gezondheidsmedewerkers uitnodigen.

  Alle aanwezigen in het stadion, waar normaal gesproken 70.000 toeschouwers zouden zitten, moeten een mondmasker dragen.

 • Hoge dosis bloedverdunners heeft effect bij coronapatiënten

  Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder 1300 matig zieke patiënten waar UMC Utrecht bij betrokken is.

 • Nieuwe vaccinatielocaties in Brabant en Utrecht vanaf eind januari

  In Brabant en Utrecht worden eind januari nieuwe vaccinatielocaties geopend, meldt de GGD. Het gaat om vier soorten priklocaties.

  • S-locaties (capaciteit van 400 prikken per dag)
  • M-locaties, (capaciteit van 800 prikken per dag)
  • L-locaties, (capaciteit van 1600 prikken per dag)
  • XL-locaties (capaciteit van 2400 prikken per dag)

  GGD Hart voor Brabant opent naast de reeds bestaande vaccinatielocatie in Veghel zeven nieuwe vaccinatielocaties in Den Bosch, Tilburg, Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer.

  In de provincie Utrecht worden naast de locatie op de Expo Houten zes nieuwe priklocaties geopend, waaronder twee XL locaties. In welke plaatsen deze komen is nog niet bekendgemaakt. Ook wil de GGDrU mobiele prikbussen gaan inzetten.

  In Nederland zijn nu 25 vaccinatielocaties, allemaal XL-locaties. De GGD streeft naar een prikplek in iedere gemeente.

 • Minimaal FFP2-mondkapje straks verplicht in Duitsland

  Vanaf maandag is het in Duitsland verplicht om een mondkapje uit de categorie KN95/N95 of FFP2 te dragen of een chirurgisch masker. Deze maskers sluiten beter af en beschermen niet alleen anderen, maar ook de drager beter tegen het virus.

  De in ons land veel gedragen papieren blauw-witte of zelfgemaakte mondmaskers zijn dan niet meer toegestaan in Duitse winkels, tankstations en het openbaar vervoer. Mensen die toch zo'n masker dragen, riskeren een boete van 150 euro.

 • BioNTech levert speciale naalden tegen kostprijs

  BioNTech gaat zonder winst 50 miljoen speciale naalden leveren aan landen die moeite hebben om zes doses van het Pfizervaccin uit de flesjes te krijgen. Bij het gebruik van deze speciale naalden gaat er nauwelijks vaccin verloren. Er is op dit moment veel vraag naar deze naalden. Ook de EU heeft een grote hoeveelheid ingekocht.

 • Steeds meer 'vaccinvoordringers' in Spanje

  In Spanje zijn steeds meer groepen die voordringen bij het halen van een prik tegen het coronavirus, meldt correspondent Rop Zoutberg. Naast ex-ziekenhuismedewerkers en regionale politici blijkt nu ook de Spaanse legertop voor zijn beurt gevaccineerd te zijn.

 • Fauci blij met nieuwe regering

  De Amerikaanse coronadeskundige Anthony Fauci noemt het "bevrijdend" dat hij na het vertrek van Donald Trump nu weer gesteund wordt door een regering die zijn aanbevelingen serieus neemt.

  "Het idee dat je hier kunt komen praten over wat je weet en over de wetenschap, dat geeft een soort van bevrijdend gevoel", zei hij tegen verslaggevers tijdens de dagelijkse briefing van het Witte Huis.

  Terwijl hij zijn woorden zorgvuldig koos, zei Fauci dat het soms moeilijk was om met Trump te werken, die regelmatig de ernst van de coronapandemie bagatelliseerde, die weigerde het dragen van gezichtsmaskers aan te bevelen en die vaak onbewezen wetenschappelijke medicijnen aanprees, zoals het malariamiddel hydroxychloroquine en het injecteren van desinfecterende middelen.

  "Het was heel duidelijk dat er dingen werden gezegd die echt ongemakkelijk waren omdat ze niet gebaseerd waren op wetenschappelijke feiten", zei Fauci. Hij voegde eraan toe dat het "geen genoegen" was geweest de president te moeten tegenspreken, want dat riep vaak de woede op van Trump.