Nico Tagliafico (l) Marcos Senesi en Lucas Pratto tijdens Ajax-Feyenoord
NOS Voetbal

KNVB: aanvangstijden voetbalwedstrijden onveranderd tijdens avondklok

De voetbalbond KNVB gaat niet schuiven met de aanvangstijdstippen na het instellen van de avondklok. De wedstrijden in het betaald voetbal blijven ook gedurende de periode dat de avondklok geldt in de avond gespeeld worden. De avondklok gaat vanwege de coronacrisis zaterdagavond in: tussen 21.00 uur en 4.30 uur mag niemand (zonder toestemming) de straat op.

De overheid heeft de sportbonden de ruimte gegeven om zelf te bepalen of het noodzakelijk is om tijdens de avondklok wedstrijden te laten spelen.

Tien miljoen volgers

Volgens de KNVB hebben de wedstrijden in het betaald voetbal een positieve impact op de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat ruim tien miljoen Nederlanders de duels in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de Vrouwen Eredivisie volgen, live of in samenvatting.

"Daarmee amuseert het dus veel mensen die in de avond thuis (moeten) zitten. Wie doe je een plezier met middagwedstrijden?", aldus een woordvoerder van de KNVB. "Ook inspireert het de jeugd om te blijven bewegen en sporten binnen de coronabeperkingen, wat een positieve invloed heeft op de volksgezondheid, op korte en lange termijn."

20 januari 2021: AZ speelt tegen Ajax in een leeg stadion

De profwedstrijden worden al maandenlang in lege stadions gespeeld zonder publiek. Afgezien van de spelers en scheidsrechters zijn per duel enkele tientallen mensen in het stadion, zoals ballenkinderen, stewards en media.

"De werkgever bepaalt of het noodzakelijk is om na 21 uur nog op straat te zijn. Als het noodzakelijk is, dient de werkgever een werkgeversverklaring te geven. Dus in dit geval dienen voetbalclubs/KNVB dat te doen. Het is aan de sport om te bepalen wat noodzakelijk is", verduidelijkt VWS de gang van zaken tijdens de avondklok.

De KNVB regelt de verklaringen voor de arbitrale leiding, de clubs doen het voor hun spelers, staf en andere direct betrokkenen.

In diverse andere topsportcompetities die van het kabinet mogen doorgaan wordt gekeken naar aanpassingen van het wedstrijdprogramma.

Vooralsnog ook basketbalwedstrijden 's avonds

In de Dutch Basketball League blijven de avondwedstrijden vooralsnog gehandhaafd. "We zijn in overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS. Onze lijn is zoveel mogelijk binnen de richtlijnen van de overheid te blijven. Als topsport hebben we ontheffing voor avondwedstrijden. We bekijken nog hoe we naast erkende professionals (spelers, staf, arbiters, videocrew, fotografen en pers) ook een werkgeversverklaring voor vrijwilligers kunnen krijgen. Want die hebben we ook nodig om te spelen"', aldus Ramses Braakman, voorzitter van de Basketball League.

Waterpolo, Volleybal en korfbal passen zich aan

Waterpolo, waar de eredivisie op 23 januari begint met een bekercompetitie, heeft alle duels in de middag geprogrammeerd zodat iedereen voor 21.00 uur thuis kan zijn..

Ook de volleybalbond heeft besloten de wedstrijden in de eredivisie mannen voor de komend weekeinde naar de middaguren te verschuiven. De wedstrijden hebben 15.00, 16.00 en 17.00 uur als aanvangstijdstip gekregen. "Alle spelers, staf en betrokkenen kunnen daardoor voor het ingaan van de avondklok thuis zijn", meldt de bond, die de clubs heeft verzocht ook bij trainingen rekening te houden met de avondklok. Er staat nog wel een avondwedstrijd gepland in de eredivisie vrouwen.

In de Kortbal League zijn de avondwedstrijden van komende drie speelronden verplaatst om geen problemen met de avondklok te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl