liveblog
NOS NieuwsAangepast

België verbiedt niet-essentiële reizen tot 1 maart • Toch mondkapjes in gevangenissen

liveblog gesloten

Ook in Finland verbod op niet-essentiële reizen

Finland heeft net als België een reisverbod ingesteld voor niet-essentiële reizen. Het reisverbod gaat komende woensdag in en geldt tot 25 februari. Het vliegverkeer wordt daarmee volgens Finland met 75 procent teruggebracht, net als het ferryverkeer tussen Finland en Estland. Ook verwacht de regering 50 procent minder grensoverschrijdingen tussen Zweden en Finland.

Tekort AstraZeneca-vaccins treft ook Nederland

Ook Nederland krijgt minder vaccins van farmaceut AstraZeneca. Nederland zou in het eerste kwartaal genoeg doses krijgen voor 2,3 miljoen personen. Dat worden nu doses voor zo'n 920.000 mensen.

Eerder vanavond werd bekend dat AstraZeneca 60 procent minder vaccins kan leveren aan de EU. Van de geplande 80 miljoen vaccins die de lidstaten zouden krijgen in het eerste kwartaal van dit jaar, blijven er 31 miljoen over.

'Meer dan 100 militairen Nationale Garde positief getest op corona'

Honderden militairen van de Nationale Garde die opgetrommeld waren om Washington te bewaken tijdens de beëdiging van president Joe Biden zijn positief getest op het coronavirus of zitten in quarantaine in hotels, meldt nieuwssite Politico.

Het aantal besmettingen is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om 100 tot 200 personen. Gardisten en politici vrezen volgens Politico dat hun aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een 'superspreader event' dreigt te worden.

Eerder klonk er al onvrede over de omstandigheden waarin de gardisten hun werk moesten doen en het risico op besmettingen dat daarbij kwam kijken. Zo mochten de troepen aanvankelijk uitrusten in het Capitool, maar gisteren kregen ze te horen dat ze moesten verhuizen naar een onverwarmde parkeergarage met slechte sanitaire voorzieningen. Na kritiek vanuit het Congres mochten de gardisten vanochtend alsnog terug naar het Capitool.

Een Senaatscommissie gaat onderzoek doen naar de werkomstandigheden van de gardisten en de zorgen over het ontbreken van coronamaatregelen.

België verbiedt niet-essentiële reizen tot 1 maart

België heeft een nieuwe coronamaatregel afgekondigd: een reisverbod voor niet-essentiële reizen van en naar België tot 1 maart. Het verbod gaat 27 januari in. Ook worden de nu geldende coronamaatregelen, zoals het beperken van contacten, zoveel mogelijk thuiswerken en het dragen van mondmaskers verlengd.

Verder moeten reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika tien dagen in quarantaine met twee verplichte pcr-tests op de eerste en de zevende dag.

Premier Alexander De Croo zei verder dat niet-medische contactberoepen, zoals kappers, mogelijk op 13 februari weer open kunnen. Op 5 februari wordt een evaluatie gedaan om te kijken of dat mogelijk is.

Eerste huisarts gevaccineerd: "blij dat we nu aan de beurt zijn."

In Enschede kreeg de eerste huisarts van Nederland een vaccinatie tegen het coronavirus. "Ik denk dat wij als huisartsen heel blij zijn dat we nu aan de beurt zijn."

Eerste huisarts gevaccineerd: "blij dat we nu aan de beurt zijn."

'Britse variant coronavirus mogelijk dodelijker dan de gewone variant'

De Britse variant van het coronavirus is mogelijk toch dodelijker dan de gewone variant. De Britse premier Johnson heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de nieuwe variant tot een hogere sterfte leidt.

"Niet alleen gaat de verspreiding sneller, het lijkt er nu ook op dat er wat bewijs is dat de nieuwe variant in verband wordt gebracht met een hogere sterfte." Johnson benadrukte wel dat het beeld nog niet volledig is en dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan.

Tot nu toe werd gemeld dat de Britse variant zich wel sneller verspreidde, maar dat mensen er niet zieker van werden en dus ook niet eerder aan overleden. Daar lijken nu dus twijfels over te zijn. Johnson zei ook dat de vaccins voor zover bekend net zo effectief zijn voor de verschillende varianten.

'AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU'

Farmaceut AstraZeneca heeft de Europese Commissie laten weten dat het straks niet de volledige eerste lading bestelde vaccins aan de EU-landen kan leveren, meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen in bedrijfskringen. Volgens persbureau Reuters kan het bedrijf 60 procent minder vaccins leveren.

Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA, die naar verwachting eind januari groen licht zal geven voor het gebruik van het middel.

De 27 Europese lidstaten zouden het eerste kwartaal 80 miljoen doses geleverd krijgen. Dat worden nu zo'n 32 miljoen doses. Ook in het het tweede kwartaal zou de farmaceut meer dan 80 miljoen doses leveren. Het is nog niet duidelijk hoeveel het bedrijf hiervan kan leveren. Nederland heeft een optie voor zeker 12 miljoen doses van dit vaccin.

Volgens een EU-woordvoerder is de productie van het vaccin lager vanwege problemen in een Belgische fabriek waar het vaccin gemaakt wordt.

Toch mondkapjes in gevangenissen

Gedetineerden moeten toch mondkapjes gaan dragen als zij geen 1,5 meter afstand kunnen bewaren. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) besloten. Gevangenen werden daartoe tot dusver uit veiligheidsoverwegingen niet verplicht. Ook zal er in alle inrichtingen en tbs-klinieken preventief getest worden.

Dekker besloot daartoe vanwege het toenemend aantal besmettingen in gevangenissen en de mogelijke rol die de Britse variant hierbij speelt, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij had het OMT om een advies gevraagd. Er kan van de regels worden afgeweken als "de veiligheid, leefbaarheid en/of zorg en behandeling van justitiabelen hiertoe noodzaken".

7500 zorgmedewerkers krijgen kaartje voor finale Super Bowl

Ondanks de coronacrisis gaat de Amerikaanse Super Bowl gewoon door, maar wel met minder publiek. De jaarlijkse finale van het American Football wordt op 7 februari in het Raymond James Stadium in Tampa Bay gespeeld in het bijzijn van 22.000 fans. Onder hen zijn 7500 gevaccineerde zorgmedewerkers, die van de NFL gratis kaartjes hebben gekregen.

Het is een gebaar van de NFL om zorgverleners "te bedanken en vereren voor hun buitengewone werk tijdens de coronapandemie". De meeste genodigden komen uit Florida, maar ook mochten alle 32 NFL-teams zelf enkele gezondheidsmedewerkers uitnodigen.

Alle aanwezigen in het stadion, waar normaal gesproken 70.000 toeschouwers zouden zitten, moeten een mondmasker dragen.

Hoge dosis bloedverdunners heeft effect bij coronapatiënten

Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder 1300 matig zieke patiënten waar UMC Utrecht bij betrokken is.

Nieuwe vaccinatielocaties in Brabant en Utrecht vanaf eind januari

In Brabant en Utrecht worden eind januari nieuwe vaccinatielocaties geopend, meldt de GGD. Het gaat om vier soorten priklocaties.

  • S-locaties (capaciteit van 400 prikken per dag)
  • M-locaties, (capaciteit van 800 prikken per dag)
  • L-locaties, (capaciteit van 1600 prikken per dag)
  • XL-locaties (capaciteit van 2400 prikken per dag)

GGD Hart voor Brabant opent naast de reeds bestaande vaccinatielocatie in Veghel zeven nieuwe vaccinatielocaties in Den Bosch, Tilburg, Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer.

In de provincie Utrecht worden naast de locatie op de Expo Houten zes nieuwe priklocaties geopend, waaronder twee XL locaties. In welke plaatsen deze komen is nog niet bekendgemaakt. Ook wil de GGDrU mobiele prikbussen gaan inzetten.

In Nederland zijn nu 25 vaccinatielocaties, allemaal XL-locaties. De GGD streeft naar een prikplek in iedere gemeente.

Minimaal FFP2-mondkapje straks verplicht in Duitsland

Vanaf maandag is het in Duitsland verplicht om een mondkapje uit de categorie KN95/N95 of FFP2 te dragen of een chirurgisch masker. Deze maskers sluiten beter af en beschermen niet alleen anderen, maar ook de drager beter tegen het virus.

De in ons land veel gedragen papieren blauw-witte of zelfgemaakte mondmaskers zijn dan niet meer toegestaan in Duitse winkels, tankstations en het openbaar vervoer. Mensen die toch zo'n masker dragen, riskeren een boete van 150 euro.

BioNTech levert speciale naalden tegen kostprijs

BioNTech gaat zonder winst 50 miljoen speciale naalden leveren aan landen die moeite hebben om zes doses van het Pfizervaccin uit de flesjes te krijgen. Bij het gebruik van deze speciale naalden gaat er nauwelijks vaccin verloren. Er is op dit moment veel vraag naar deze naalden. Ook de EU heeft een grote hoeveelheid ingekocht.

Steeds meer 'vaccinvoordringers' in Spanje

In Spanje zijn steeds meer groepen die voordringen bij het halen van een prik tegen het coronavirus, meldt correspondent Rop Zoutberg. Naast ex-ziekenhuismedewerkers en regionale politici blijkt nu ook de Spaanse legertop voor zijn beurt gevaccineerd te zijn.

Fauci blij met nieuwe regering

De Amerikaanse coronadeskundige Anthony Fauci noemt het "bevrijdend" dat hij na het vertrek van Donald Trump nu weer gesteund wordt door een regering die zijn aanbevelingen serieus neemt.

"Het idee dat je hier kunt komen praten over wat je weet en over de wetenschap, dat geeft een soort van bevrijdend gevoel", zei hij tegen verslaggevers tijdens de dagelijkse briefing van het Witte Huis.

Terwijl hij zijn woorden zorgvuldig koos, zei Fauci dat het soms moeilijk was om met Trump te werken, die regelmatig de ernst van de coronapandemie bagatelliseerde, die weigerde het dragen van gezichtsmaskers aan te bevelen en die vaak onbewezen wetenschappelijke medicijnen aanprees, zoals het malariamiddel hydroxychloroquine en het injecteren van desinfecterende middelen.

"Het was heel duidelijk dat er dingen werden gezegd die echt ongemakkelijk waren omdat ze niet gebaseerd waren op wetenschappelijke feiten", zei Fauci. Hij voegde eraan toe dat het "geen genoegen" was geweest de president te moeten tegenspreken, want dat riep vaak de woede op van Trump.

Landgraaf wil dat Pinkpop ook onder garantiefonds valt

De gemeente Landgraaf wil dat Pinkpop ook onder het garantiefonds voor evenementen gaat vallen, meldt 1Limburg. Dat is nu niet het geval omdat het garantiefonds pas op 1 juli in werking treedt en Pinkpop gepland staat voor 18, 19 en 20 juni.

Het garantiefonds is door de Rijksoverheid in het leven geroepen zodat de organisatie van evenementen al kan beginnen, zonder risico te lopen op een grote verliespost als het evenement op het laatste moment moet worden afgeblazen. Voor het garantiefonds heeft het kabinet 300 miljoen euro uitgetrokken.

De gemeente vraagt Den Haag nu om de ingangsdatum van het garantiefonds voor evenementen te vervroegen. Een andere optie is om het popfestival te verplaatsen naar een latere datum. Volgens de gemeente heeft het niet doorgaan van het festival grote gevolgen voor de regio. Uit eerdere berekeningen is gebleken dat de regio zo'n 12 miljoen euro verdient aan het festival.

Tweede Kamer vergadert niet meer na 19.00 uur

De Tweede Kamer houdt de komende tijd geen avondvergaderingen meer. Formeel hoeft de Kamer zich niet aan de avondklok te houden, omdat voor 'democratische instituties' een uitzondering wordt gemaakt. Maar Kamervoorzitter Arib schrijft aan de Kamerleden dat zij als gekozen volksvertegenwoordiger een voorbeeldrol hebben.

15 miljoen voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten krijgen ook de komende maanden humanitaire steun van het Nederlandse kabinet. Tot april trekt staatssecretaris Knops daar 15 miljoen euro voor uit.

Hij noemt het van groot belang dat kwetsbare groepen op de drie eilanden worden ondersteund: "Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn humanitair en economisch zwaar getroffen door de coronacrisis. De landen zijn sterk afhankelijk van het toerisme, maar deze sector heeft het nog altijd enorm zwaar door het virus."

De hulp wordt gecoördineerd door het Rode Kruis; de 15 miljoen is een gift. In maart neemt het kabinet een besluit over verlenging van de steun.

5791 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Tot 10.00 uur vanochtend zijn bij het RIVM 5791 nieuwe coronabesmettingen gemeld, meer dan het weekgemiddelde. Ook zijn er 89 nieuwe doden gemeld. Het gemiddelde aantal doden de afgelopen zeven dagen is 82.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen nu 2358 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 674 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er zijn 231 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen opgenomen, gisteren waren het er 226. Op de IC's zijn 31 nieuwe patiënten opgenomen, de meesten lagen al in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er 36.

OV blijft rijden in avondklokperiode

Treinen, trams, metro's en bussen blijven in de periode dat de avondklok geldt, na 21.00 uur rijden. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur. "Het ov is er juist voor de mensen die ervan afhankelijk zijn, omdat ze bijvoorbeeld in de zorg of in de dienstverlening of bevoorrading aan de slag moeten blijven", zegt Van Veldhoven. De dienstregeling gaat in principe door zoals gewoonlijk. Als een vervoerder wil afschalen, kan dat in overleg met de gemeente of vervoersregio.

Inenten huisartsen begint vandaag

Het inenten van huisartsen en hun medewerkers begint vandaag. Om 17.30 uur wordt in Medisch Spectrum Twente in Enschede de eerste vaccinatie toegediend. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laten weten.

Voor deze vaccinatieronde worden zo'n 15.000 mensen uitgenodigd, niet alleen huisartsen, maar ook onder anderen artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, assistenten en chauffeurs van huisartsenposten. Ze krijgen het vaccin van Moderna.

Formulier avondklok in 11 talen, maar Fries was even vergeten

In Friesland is vandaag ergernis ontstaan over het formulier voor de avondklok op de site van de Rijksoverheid. Het formulier was opgesteld in elf talen, maar het Fries, de tweede rijkstaal en een officiële taal binnen het Koninkrijk, ontbrak. De Fryske Nasjonale Partij heeft woedend aan de bel getrokken bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Sinds vanmiddag is het avondklokformulier ook in het Fries te downloaden.

Lansingerland: geen grootschalige verspreiding Britse coronavariant

In de gemeente Lansingerland is geen grootschalige verspreiding van de Britse variant van het coronavirus. Dat is de tussentijdse conclusie van een groot testonderzoek, waar 45.000 inwoners van de Zuid-Hollandse gemeente aan meededen.

De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC willen met het onderzoek beter inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant daarvan. Het Britse virus werd vooral aangetroffen op een school. Die uitbraak lijkt inmiddels onder controle.

Geen toename aantal zelfdodingen

Ondanks de coronacrisis is het aantal zelfdodingen in 2020 niet toegenomen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Toen het coronavirus in maart vorig jaar Nederland bereikte, waarschuwden experts vrijwel meteen voor een toename van het aantal suïcides, maar die bleef uit.

Deskundigen zeggen nu dat we dan ook een in een unieke situatie zitten. Dit is geen economische crisis waar je vaak individueel mee te maken kan krijgen, maar een pandemie waarbij we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Het is overigens nog te vroeg om conclusies te trekken, omdat we "er nog middenin zitten".

Geen evenementen in Groningen tot 1 juni

Alle evenementen die tot 1 juni in de provincie Groningen gepland stonden, gaan niet door. "Paasvuren, bevrijdingsfestivals en Koningsdag moeten niet georganiseerd worden", zegt voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Noord bij RTV Noord. Eerder zette ook de provincie Drenthe een streep door alle grote evenementen.

Ollongren: voorbereidingen verkiezingen lopen goed

Minister Ollongren heeft begrip voor de zorgen van burgemeesters over de organisatie van de verkiezingen in coronatijd. Maar ze is het met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten eens dat het niet nodig is om de verkiezingen uit te stellen. "De gemeenten zijn volop bezig om ervoor te zorgen dat de stemlokalen op orde zijn en om stembureauleden te werven. Dat gaat eigenlijk heel erg goed."

De demissionaire minister van Binnenlandse Zaken benadrukt dat ze de vinger aan de pols blijft houden. "Maar coronaproof verkiezingen houden kan." En ze onderstreept dat verkiezingen "niet zomaar een moment zijn in onze democratische rechtsstaat". Dus Ollongren doet er alles aan dat ze, met allerlei maatregelen, kunnen doorgaan.

Ophef door Anne Frank-tweet Voorzitter 50Plus Drenthe

Voorzitter Marinus Kasteleijn van 50Plus Drenthe heeft vannacht op Twitter ophef veroorzaakt door de tweet "Hoe zou Anne Frank deze tijd hebben ervaren?". Er werd veel op gereageerd, over het algemeen negatief, schrijft RTV Drenthe. Kasteleijn heeft de tweet vanochtend verwijderd. In reacties is de tweet nog wel zichtbaar.

Avondklokconcertjes Concertgebouworkest op Instagram

Het Koninklijk Concertgebouworkest zal zolang de avondklok van kracht is, iedere avond een kort concert met kamermuziek via Instragram Live streamen. Met de Instagramconcertjes, onder het motto Stay in, stay tuned wil het orkest troost bieden. Morgen, op de eerste dag van de avondklok, gaat de reeks van start met het eerste deel van Beethovens Septet in Es groot, op. 20. De musici houden zich uiteraard aan de avondklok, de muziek wordt dan ook overdag gespeeld en opgenomen. De concertjes zijn te volgen via Instagram.com/Concertgebouworkest/

Extreme lockdown Libanon verlengd

De harde lockdown in Libanon is met twee weken verlengd, meldt Al Jazeera. Sinds 14 januari moet iedereen in Libanon binnen blijven, omdat de besmettingscijfers bleven stijgen. De meeste bedrijven moesten dicht en supermarkten mogen alleen bezorgen. De extreme lockdown zou maandag eindigen, maar omdat de besmettingscijfers maar niet omlaag gaan, heeft de regering die verlengd tot 8 februari.

KNVB schuift niet met avondwedstrijden

De KNVB is niet van plan om de aanvangstijden van voetbalwedstrijden aan te passen aan de avondklok, die morgen ingaat. Wedstrijden in het betaald voetbal worden ook in de tijd dat de avondklok geldt in de avond gespeeld. Volgens de voetbalbond hebben de wedstrijden een positieve impact op de samenleving.

Uit onderzoek blijkt dat ruim tien miljoen Nederlanders de duels volgen in de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de Vrouwen Eredivisie. Veel mensen die 's avonds thuis moeten zitten, worden daarmee geamuseerd. "Wie doe je een plezier met middagwedstrijden?", zegt een woordvoerder