NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Epidemioloog pleit voor aanscherping regels op scholen • Drukte bij uitvaart patriarch in Servië

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • RIVM: 5407 nieuwe besmettingen, bijna 700 minder dan dag daarvoor.
 • Het Spaanse vaccinatieprogramma start in januari, meldt premier Sánchez.
 • Bij de uitvaart van de aan covid-19 overleden patriarch van de Servisch-Orthodoxe Kerk werden coronaregels genegeerd.
 • Cabaretier Youp van 't Hek weet nog niet of hij met 30 man in de zaal zijn oudejaarsconference wil houden.
Liveblog gesloten
 • Einde

  We sluiten nu dit liveblog, vanaf de vroege ochtend kunt u weer voor al het coronanieuws terecht in een nieuw blog. Goede nacht!

 • Epidemioloog Bruijning pleit voor aanscherping maatregelen op scholen

  Het aantal clusterbesmettingen op middelbare scholen neemt toe, maar er worden door het kabinet vooralsnog geen strengere maatregelen genomen en scholen blijven open. Moeten de coronamaatregelen ook op scholen worden aangescherpt?

  "Aan het begin van het schooljaar liepen de besmettingscijfers van scholieren nog achter op het landelijk gemiddelde, maar nu zitten de scholieren aan de hoge kant ten opzichte van het gemiddelde", zei epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning van het UMC Utrecht in Nieuwsuur. "Dat komt doordat in september en oktober op veel plekken maatregelen zijn genomen, maar op scholen hebben we niets gedaan. Als we de r-waarde naar beneden willen krijgen zullen we ook naar de scholen moeten kijken."

  Het kabinetsbeleid schrijft voor te testen wanneer er symptomen zijn. Volgens Bruijning is er daarom nu onvoldoende zicht op de scholen. "Juist van tieners weten we dat ze een besmetting vaak zonder of met weinig klachten doorlopen. Daarom bestaat het vermoeden dat veel onder de radar gebeurt. We weten niet goed in hoeverre scholieren bijdragen aan de verspreiding van het virus."

  Ze pleit ervoor sneltesten in te zetten op scholen, bijvoorbeeld als er meerdere besmettingen zijn in een klas. "Je kunt besmette kinderen dan kortstondig isoleren en het onderwijs door laten gaan. Een andere strategie is het testen van de hele school. We moeten goed kijken naar wat haalbaar is. Geef bijvoorbeeld tijdelijk online les als er meerdere besmettingen zijn in een klas en zorg ervoor dat je het contact tussen leerlingen vermindert, bijvoorbeeld tijdens pauzes."

 • Terwijl de VS afkoerst op Thanksgiving, vrezen de experts

  Terwijl de VS zo'n beetje elke dag een besmettingsrecord noteert, nadert Thanksgiving, de feestdag waarop Amerikaanse families traditioneel bij elkaar komen om samen kalkoen te eten.
  Vanwege de coronacrisis wordt iedereen opgeroepen Thanksgiving een keertje over te slaan.

  Maar experts vrezen dat miljoenen mensen elkaar toch zullen opzoeken. En dat is precies wat je nu niet moet willen, zegt epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC).

 • 26 boetes na illegaal feest in Den Helder

  Agenten hebben 26 boetes uitgedeeld op een illegaal feest in een garagebox in Den Helder. NH Nieuws schrijft dat het feest gisteravond rond 23.30 uur werd beëindigd, nadat de politie meerdere meldingen had gekregen van harde muziek en geschreeuw op straat. Alle feestvierders, die tussen de de 17 en 27 jaar waren, zijn beboet. Ze moesten een voor een de garagebox verlaten.

 • Drukte bij uitvaart patriarch Servisch-Orthodoxe Kerk

  In Belgrado hebben duizenden mensen de uitvaart bijgewoond van het hoofd van de Servisch-Orthodoxe Kerk, die vrijdag op 90-jarige leeftijd overleed aan het coronavirus. Een van de aanwezigen was de Servische president Vucic.

  De Servische autoriteiten hadden vooraf maatregelen genomen, om te voorkomen dat de uitvaart een bron van een corona-uitbraak zou worden. Zo was het aantal aanwezigen in de kerk beperkt en kon de ceremonie buiten via grote schermen worden gevolgd. Daar bleek door de drukte het houden van voldoende afstand lastig. Binnen de kerk hadden veel aanwezigen geen mondkapje op. Daarnaast kusten velen het glazen scherm dat over de open kist van patriarch Irinej was gelegd en werd door velen dezelfde lepel gebruikt bij de communie.

  Het is niet bekend waar de patriarch het virus had opgelopen. Wel was hij op 1 november aanwezig bij de uitvaart van een andere hoge geestelijke van de Servisch-Orthodoxe Kerk in Montenegro, die ook was overleden aan het coronavirus. Bij de uitvaart van die bisschop was het zo druk dat bijna niemand zich aan de coronaregels hield. Daarnaast was hij tegen het advies van artsen in opgebaard in een open kist, met als gevolg dat vele gelovigen naar de kist toe kwamen om het lichaam van de bisschop aan te raken of zelfs te kussen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Druk bezochte uitvaart voor aan covid-19 overleden Servische patriarch
 • Spaanse premier: vaccinatieprogramma start in januari

  De Spaanse premier Sánchez heeft aangekondigd dat zijn land voor zover mogelijk in januari begint met het vaccinatieprogramma. Op zo'n 13.000 plekken in het gehele land kunnen Spanjaarden zich dan laten inenten tegen het coronavirus. Sánchez verwacht in de eerste drie maanden van 2021 op die manier een "substantieel" deel van de bevolking te vaccineren, zo zei hij in een persconferentie na de online G20-top.

  Dinsdag zal Sánchez meer details geven over het Spaanse vaccinatieprogramma. Vrijdag deelde zorgminister De Jonge al de Nederlandse vaccinatieplannen. Hij verwacht dat zo'n 3,5 miljoen Nederlanders in het eerste kwartaal van 2021 worden gevaccineerd. Die eerste vaccins gaan naar 60-plussers, kwetsbare groepen en zorgmedewerkers.

 • Beroemde Madrileense vlooienmarkt na acht maanden weer open

  In Madrid is de beroemdste en grootste vlooienmarkt van de stad heropend na een sluiting van ruim acht maanden.

  Na lang wikken en wegen gaf het stadsbestuur groen licht voor de heropening van El Rastro, maar dan wel met strenge regels als het gaat om onder meer het aantal bezoekers; in plaats van de normaliter tienduizenden mensen op de openluchtmarkt waren er vandaag maximaal 2700 mensen tegelijk welkom. Verder was er plek voor de helft van de duizend kramen. Zo'n 150 politieagenten controleerden volgens El Mundo onder meer bij ingangen of de regels werden nageleefd. Ook werden drones ingezet.

  De markt is al honderden jaren een trekpleister in de Spaanse hoofdstad. Zowel Madrilenen als toeristen komen er graag. De drukke markt werd daarom in de eerste Spaanse lockdown, in maart, al gesloten.

  Agenten vandaag bij een van de ingangen van El Rastro EPA
 • Arrestaties in Groot-Brittannië bij protesten tegen coronaregels

  De Britse politie heeft dit weekeinde tientallen demonstranten gearresteerd die deelnamen aan protesten tegen de lockdownmaatregelen van de regering. De meeste aanhoudingen waren in Liverpool, Bournemouth en in Basildon, nabij Londen.

  Exacte aantallen zijn nog niet bekend. De meeste mensen werden opgepakt omdat ze de coronaregels overtraden en werden snel weer vrijgelaten, nadat ze een boete hadden gekregen. In Liverpool zit nog wel een man vast, schrijft de BBC. Hij zou iemand van een hulpdienst hebben aangevallen.

  In het land gelden op verschillende plaatsen strenge coronaregels, waardoor mensen onder meer hun huis niet mogen verlaten als ze daar geen dringende reden voor hebben. Ook zijn alle niet-noodzakelijke winkels dicht. De regels gelden tot zeker 2 december.

 • VS verwacht half december de eerste vaccinaties uit te voeren

  De Verenigde Staten verwachten half december de vaccinaties tegen het coronavirus te kunnen toedienen. Dat zegt het hoofd van het corona-vaccinatieprogramma, Moncef Slaoui, tegen CNN.

  "Het plan is om vaccins binnen 24 uur na goedkeuring naar de inentingsplekken te laten brengen door de [Amerikaanse medicijnwaakhond] FDA", stelt Slaoui. "Dus ik hoop dat op 11 of 12 december de eerste inentingen kunnen plaatsvinden."

  Adviseurs van de FDA gaan tussen 8 en 10 december beoordelen of de vaccins van farmaceuten Pfizer en Moderna versneld kunnen worden goedgekeurd.

 • Feestje in Tilburgse kroeg stilgelegd, uitbater beboet

  De politie heeft vannacht een feestje in een Tilburgse kroeg stilgelegd. Vanwege de coronamaatregelen moet het café dicht zijn, maar er waren toch 25 bezoekers binnen.

  De politie werd rond middernacht getipt over het feestje. Alle bezoekers moesten weggaan en hun gegevens achterlaten. De horecabaas kreeg een boete. De gemeente is op de hoogte gesteld. "De zaak is eerder al in overtreding geweest, dus we gaan kijken welke vervolgstappen hierbij horen", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep Brabant.

  Afgelopen zomer kreeg de politie een tip dat er een wapen in het café zou zijn. Op dat moment was er ook een feestje aan de gang waarbij de coronaregels werden overtreden. De politie loste toen waarschuwingsschoten.

 • RIVM: 5407 nieuwe besmettingen, 669 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5407 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 669 minder dan gisteren.

  Er zijn 170 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 15 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 26 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 19 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 1933 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1902), van wie 540 op de IC (gisteren: 550). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

 • Positief getest? In Hongkong krijg je daar nu geld voor

  Mensen in Hongkong die positief zijn getest op corona, krijgen eenmalig een bedrag van 550 euro van de overheid. Die vergoeding moet mensen die nog niet zijn getest overhalen om dat toch te laten doen.

  Het aantal besmettingen in de stad blijft maar toenemen. Vandaag is de grootste stijging in drie maanden bekendgemaakt: 68 nieuwe gevallen. Daarom voert het bestuur opnieuw beperkingen in.

  Zo is de zogenoemde 'air travel bubble' waarmee tussen Hongkong en Singapore kan worden gereisd zonder dat reizigers in quarantaine hoeven, minimaal twee weken uitgesteld. Het was de bedoeling dat deze reisroute vanaf vandaag gebruikt zou kunnen worden.

 • Opnieuw protestmars in Berlijn

  Opnieuw protest in de Duitse hoofdstad tegen het coronabeleid van de regering. Bij aanvang van de protestmars in Berlijn waren er een paar honderd deelnemers, een stuk minder dan de verwachte 5000 demonstranten. De meeste aanwezigen dragen een masker en lopen in stilte een route door de stad. Ook in andere Duitse steden zijn vreedzame demonstraties aangekondigd.

  Afgelopen woensdag liep een grote betoging met duizenden demonstranten in Berlijn uit op rellen. De politie besloot het protest te beëindigen toen bleek dat veel mensen zich niet aan de corona-maatregelen hielden. Uiteindelijk duurde het uren voordat dat lukte. 365 mensen werden opgepakt, 77 agenten raakten gewond.

  Demonstranten tijdens de stille mars in Berlijn afp
 • Extra miljarden voor Britse gezondheidszorg, maar 'economische schok dreigt', zegt minister

  De Britse minister van Financiën, Sunak, stelt ruim 3 miljard euro extra beschikbaar voor de Britse gezondheidszorg, zodat achterstanden kunnen worden aangepakt. Maar, waarschuwde hij, de impact van de coronacrisis op de economie is groot en dat zullen de Britten ongetwijfeld gaan merken.

  De overheidsschuld is opgelopen tot 2 biljoen en de overheid heeft voor miljarden aan leningen uitstaan. Sunak kondigde deze week een loonstop aan voor werknemers in de publieke sector. Artsen en verpleegkundigen worden daarvan uitgezonderd. Ook zinspeelde hij op het verhogen van de belastingen.

  De kosten in de gezondheidszorg zullen naar verwachting verder oplopen. Het aantal mensen dat meer dan een jaar op behandeling in het ziekenhuis wacht, is gestegen van 1500 in februari, naar 140.000 nu.

  Correspondent Tim de Wit maakte afgelopen zomer deze reportage over het Britse zorgstelsel:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Britten trots op NHS, maar het zorgstelsel heeft het zwaar
 • Aantal coronagevallen nadert half miljoen

  Het aantal bevestigde coronagevallen in Nederland gaat richting het half miljoen. Sinds gisteren staat de teller op 479.260 positieve tests. Gemiddeld komen er 5000 nieuwe gevallen per 24 uur bij. De verwachting is dan ook dat komende week de grens van 500.000 wordt bereikt.

  Het is vooral een symbolische grens, omdat het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger ligt. Dat komt vooral doordat er in de eerste maanden van de pandemie nog lang niet zo veel werd getest als nu. Op 27 februari werd de eerste coronabesmetting in Nederland bekend, bij een man uit Loon op Zand. Het duurde nog tot halverwege september voordat de grens van 100.000 besmettingen werd bereikt.

  Nederland is niet het enige land dat dicht tegen het half miljoen besmettingen zit. Volgens de Johns Hopkins Universiteit uit Amerika, die de cijfers wereldwijd bijhoudt, geldt dat ook voor Tsjechië (490.750) en Indonesië (493.308). Irak, Chili en België zijn net door de grens van een half miljoen gegaan.

  22 landen hebben meer bevestigde gevallen dan Nederland. De Verenigde Staten (12.089.438), India (9.095.806) en Brazilië (6.052.786) tellen de meeste gevallen in absolute aantallen.