NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tien doden en zeven gewonden bij brand op Roemeense IC

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt 5941 nieuwe besmettingen, 167 minder dan gisteren. Er zijn ook 163 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis, zeven minder dan gisteren.
 • Oostenrijk gaat vanaf dinsdag weer in lockdown, ook alle scholen gaan dicht.
 • Bij een brand op de corona-afdeling in een Roemeens ziekenhuis zijn tien mensen omgekomen.
 • De politie heeft in Amstelveen, Hoofddorp en Maastricht illegale feesten beëindigd. In Eindhoven raakte een agent daarbij gewond.
Liveblog gesloten
 • Demonstratie Museumplein voortijdig stopgezet

  De demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen de coronamaatregelen is voortijdig afgebroken door de organisatie. Dat deed de organisatie op voorspraak van de politie, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

  De gemeente had vooraf voorwaarden gesteld, zoals het houden van 1,5 meter afstand. De bijeenkomst zou tot 19.00 uur duren. Veertig minuten voor het einde bleek dat de deelnemers zich niet aan de voorschriften hielden.

  "Een toespraak en muziek leidden tot onrust onder de aanwezigen waardoor de coronamaatregelen niet goed nageleefd werden", stelt de gemeente. "De demonstratie is daarom om 18.20 voortijdig afgebroken." De groep ging vervolgens uit elkaar.

  Op de demonstratie kwamen ongeveer duizend mensen af. Dat aantal was ook van tevoren aangemeld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie tegen coronamaatregelen op Museumplein
 • Honderden bijeen op Museumplein voor demonstratie tegen coronamaatregelen

  Op het Museumplein in Amsterdam is gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens getuigen stonden er honderden mensen op het plein. Actiegroep Vrouwen voor Vrijheid organiseerde de bijeenkomst.

  De organisatie vindt het niet juist dat er vanuit de overheid maar één lijn opgevolgd dient te worden, stelt de groep op hun eigen website. "Wij geloven dat iedereen de ruimte moet krijgen om een tegengestelde mening te mogen hebben en persoonlijke keuzes te kunnen maken."

  De politie kon niet zeggen of er ongeregeldheden waren en of iedereen zich aan de afstandsregels hield. Volgens de gemeente was de demonstratie van tevoren aangemeld.

  Inter Visual Studio
 • Tien doden na brand op corona-afdeling in ziekenhuis Roemenië

  Bij een brand op de IC-afdeling van een ziekenhuis in Roemenië zijn tien doden gevallen. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten woedde de brand in twee ruimtes waar in totaal zestien coronapatiënten werden verpleegd. Zeven mensen raakten zwaargewond. Onder de gewonden zit een arts.

  De brand in een ziekenhuis in de noordelijke stad Piatra Neamt is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting, zegt de minister van Gezondheid tegen lokale media. De patiënten zouden volgens Roemeense media aan beademingsapparaten hebben gelegen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Brand op IC in Roemeneens ziekenhuis: tien doden
 • Lange rijen bij Weense winkels

  De naderende lockdown in Oostenrijk heeft in de binnenstad van Wenen geleid tot drukte bij winkels. Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf dinsdag voor zeker drie weken gesloten blijven. Op foto's is te zien dat voor sommige zaken lange rijen staan.

  Sommige schoenenzaken kwamen volgens Oostenrijkse media met extra kortingen om de verkopen nog even aan te jagen.

  Zo zag het er vanmiddag uit in Wenen Reuters

  De omroep ORF sprak met winkeliers in Wenen, die de drukte "echt erg" noemden. "De mensen zijn behoorlijk agressief. De stemming is heel vreemd." De verkoper die de omroep sprak verwacht maandag, op de laatste dag dat winkels open mogen zijn, nog grotere drukte.

  Volgens de ORF was het ook opvallend druk in bouw- en elektronicawinkels. Vooral gereedschap voor doe-het-zelvers en kerstverlichting zouden veel zijn verkocht, met oog op de naderende adventstijd.

  Agenten in een schoenenwinkel in Wenen, die alles met 50 procent korting verkocht Alex Halada
 • Kurz bevestigt: Oostenrijk drie weken in lockdown

  Oostenrijk krijgt vanaf dinsdag te maken met een nieuwe lockdown, heeft bondskanselier Kurz bevestigd op een persconferentie. Het nieuws was eerder al naar buiten gekomen via Oostenrijkse media. De lockdown gaat zeker drie weken duren.

  Kurz zegt dat de meeste winkels dicht moeten. Alleen supermarkten, drogisterijen, apotheken, banken en postkantoren kunnen openblijven. Ook alle contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers, moeten hun activiteiten voorlopig staken. Onderwijs wordt alleen nog op afstand gegeven.

  Iedereen die kan, moet thuiswerken, zegt Kurz verder. Mensen mogen alleen nog het huis uit voor werk, boodschappen, mantelzorg of sport. De bondskanselier roept iedereen op om zo min mogelijk mensen te ontmoeten. "Zoek niemand op, ieder sociaal contact is er een te veel."

 • Agent gewond na beëindigen coronafeestje in Eindhoven

  Een agent is in Eindhoven gewond geraakt aan zijn knie en hoofd toen hij een feestje in een bedrijfspand in Eindhoven wilde stoppen. De agent moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

  Politiemensen wilden het pand binnengaan omdat ze harde muziek hoorden en meerdere mensen binnen zagen. De man die bij de deur stond hield de politie tegen, schrijft de politie op Instagram. Dat leidde tot een handgemeen waarbij meerdere klappen werden uitgedeeld en de agent werd mishandeld. De politie zette pepperspray in om het geweld te stoppen.

  Vier mannen werden opgepakt. Onder de arrestanten was een 45-jarige man uit Eindhoven die zich hevig verzette tegen zijn arrestatie. Ook zijn zoon van 16 werd opgepakt omdat hij agenten beledigde. De gewonde agent doet aangifte van zware mishandeling. Volgens de politie is hij geruime tijd niet inzetbaar voor zijn dienst.

  Screenshot van de post op Instagram Politie
 • RIVM: 5941 nieuwe besmettingen, 167 minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5941 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 167 minder dan gisteren.

  Er zijn 86 overleden coronapatiënten geregistreerd. Gisteren werden nog 54 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 69 doden per dag, tegen 81 doden per dag een week eerder.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 328. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 308 en 154.

 • Zeven nieuwe opnames op verpleegafdeling minder dan gisteren

  Er zijn 163 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 7 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  Op de intensive care werden 32 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn er evenveel als gisteren.

  In totaal liggen er nu 2125 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2181), van wie 595 op de IC (gisteren: 609). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

 • Kort geding Viruswaarheid tegen Staat

  Actiegroep Viruswaarheid eist in een kort geding tegen de Staat een "einde aan de massale testcampagne". Volgens Viruswaarheid is de gebruikte PCR-test niet geschikt om vast te stellen of iemand besmet is met corona. Viruswaarheid stelt dat daardoor mensen soms onterecht positief testen, en andersom.

  "Door de testinspanningen te verhogen, stijgt ook het aantal positieve testresultaten. Aantallen besmettingen zijn helemaal niet relevant en tot nu toe nooit gemeten voor andere virussen. In een epidemie telt uitsluitend het aantal zieken en overlijdens", aldus woordvoerder Jeroen Pols van Viruswaarheid.

  Het kort geding dient op 25 november in de rechtbank in Den Haag. De afgelopen maanden verloor Viruswaarheid al een paar keer een kort geding: onder meer een over de mondkapjesplicht en een over andere door het kabinet opgelegde coronamaatregelen.

 • AC Milan-trainer Pioli test positief

  Trainer Stefano Pioli van AC Milan is positief getest op het coronavirus. De trainer van de koploper van de Serie A heeft geen symptomen en is in quarantaine gegaan.

  Bij de spelers zijn geen besmettingen aan het licht gekomen, maar vanwege de positieve test van Pioli is de training van vandaag geschrapt. Onlangs liep spits Zlatan Ibrahimovic het virus al op, waar hij inmiddels van is hersteld.

  AC Milan speelt volgende week zondag de volgende wedstrijd, uit tegen Napoli.

  Stefano Pioli EPA
 • Ook in Griekenland bijna alle scholen dicht

  In Griekenland gaan ook de lagere scholen, kleuterscholen en kinderdagverblijven vanaf maandag voor voorlopig twee weken dicht. Alleen het speciaal onderwijs blijft open. Dat heeft minister van onderwijs Kerameos bekendgemaakt, melden Griekse media. Volgens haar is de maatregel nodig om de bewegingen van ouders en leerkrachten en hun onderlinge contacten te voorkomen.

  Leerlingen van lagere scholen krijgen onder meer les via speciale programma's op de Griekse publieke omroep ERT. Middelbare scholen en universiteiten zijn al een week dicht, voor scholieren en studenten is er afstandsonderwijs.

  Griekenland ging vorige week zaterdag in lockdown, omdat het aantal besmettingen, ziekenhuisopnamen en doden sterk was toegenomen. Het gezondheidssysteem dreigt overbelast te raken, vooral in het noorden van het land.

 • Oostenrijk vanaf dinsdag weer in lockdown, ook scholen dicht

  Oostenrijk gaat vanaf dinsdag weer in een volledige lockdown. Volgens Oostenrijkse media gaat bondskanselier Kurz dat vanmiddag bekendmaken. Alle niet-essentiële winkels moeten dicht en mensen met contactberoepen, zoals kappers, mogen voorlopig niet aan het werk. Ook de scholen gaan tot zeker 6 december weer dicht en mensen mogen alleen de straat op als dat noodzakelijk is.

  Het aantal coronabesmettingen lag de afgelopen zeven dagen op 554 per 100.000 inwoners. Volgens de laatst bekende cijfers liggen er bijna 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 567 op de IC. Persbureau DPA meldt dat ziekenhuizen in sommige gebieden mogelijk moeten gaan kiezen welke patiënten er opgenomen worden.

  Oostenrijk stelde op 3 november een gedeeltelijke lockdown in. Sinds dat moment is onder meer de horeca dicht, mogen hotels geen toeristen meer ontvangen en geldt er een avondklok. Na tien dagen zou gekeken worden of die maatregelen voldoende effect hebben, maar dat is volgens de regering dus niet het geval.

 • Coffee to go populair in Brabant: 'Omzet verviervoudigd'

  Sinds de horeca door de gedeeltelijke lockdown geen gasten meer mag ontvangen, wordt er steeds meer gebruikgemaakt van to-go-mogelijkheden. Omroep Brabant ziet dat horeca-ondernemingen overkappingen maken en gevels verbouwen om afhalen mogelijk te maken.

  Met name de horeca in natuurgebieden doen in deze tijd daardoor toch nog goede zaken. "De omzet is sinds de nieuwe maatregelen verviervoudigd. Heel veel mensen trekken massaal het bos in en die komen dan hier genieten van een lekker kopje koffie", zegt de eigenaar van een paviljoen in een park in Tilburg.

 • Nog veel vragen rond aankomst Sinterklaas in coronatijd

  Sinterklaas komt vandaag weer aan in Nederland, maar waar hij en zijn pieten straks afmeren met hun stoomboot is een goed bewaard geheim. Vanwege het coronavirus is de intocht zonder publiek en daarom is de locatie niet bekendgemaakt.

  Gespeculeerd is er wel, en daar deed het Sinterklaasjournaal van de NTR volop aan mee. In de eerste aflevering werd maandag het fictieve dorp Zwalk geïntroduceerd als aanlegplaats. Maar later in de week bleken veel meer gemeenten een optie, toen tientallen burgemeesters in de uitzending lieten weten dat de goedheiligman bij hen welkom is.

  Aan het begin van de middag zal alles waarschijnlijk duidelijk worden. Alle festiviteiten zijn vanaf 12.00 uur live te zien via NPO 3.

 • Politie maakt einde aan illegale feesten

  In Maastricht heeft de politie vannacht een illegaal feest met studenten beëindigd. Het feest vond plaats in een voormalig klooster. Veertig feestgangers kregen een bekeuring.

  De politie nam de geluidsapparatuur in beslag. Er werden ook honden ingezet door de agenten:

  Ook in Hoofddorp greep de politie in. Bij een feest in een vrijstaande woning kregen alle vijftig aanwezigen een boete, schrijft de politie op Twitter.

  In Amstelveen kreeg de politie een tip over een illegaal feest in het Amsterdamse Bos, waar ongeveer honderd mensen aanwezig waren. Een aantal van hen ging er vandoor toen agenten aankwamen, wel kon de politie meerdere personen en voertuigen controleren. Het is niet duidelijk of er feestgangers een boete hebben gekregen.