Lege kades, volle huiskamers: aankomst Sinterklaas vooral digitaal
Sinterklaas komt straks weer aan in Nederland, maar waar hij en zijn pieten straks afmeren met hun stoomboot is een goed bewaard geheim. Vanwege het coronavirus is de intocht zonder publiek en daarom is de locatie niet bekendgemaakt.
Gespeculeerd is er wel, en daar deed het Sinterklaasjournaal van de NTR volop aan mee. In de eerste aflevering werd maandag het fictieve dorp Zwalk geïntroduceerd als aanlegplaats. Maar later in de week bleken veel meer gemeenten een optie, toen tientallen burgemeesters in de uitzending lieten weten dat de goedheiligman bij hen welkom is.
Aan het begin van de middag zal alles waarschijnlijk duidelijk worden. Alle festiviteiten zijn vanaf 12.00 uur live te zien via NPO 3.
Risico te groot
Volg de aankomst vooral thuis voor de buis, luidt het advies dus. Een motto dat ook op lokaal niveau veel gehanteerd wordt. In plaatsen als Amersfoort en Maastricht is vandaag via een livestream te bekijken hoe de goedheiligman zijn boot aanlegt, maar blijven de kades leeg.
Nog vaker worden films die al vooraf zijn opgenomen online of via lokale omroepen uitgezonden, zoals vandaag in bijvoorbeeld Texel, Arnhem, Den Bosch en Soest. "Het is natuurlijk jammer dat het zo moet", zegt Tanja Hartman van het organiserend comité in Soest. "Maar we zijn allang blij dat we toch iets kunnen doen."
Al in september hakte de organisatie de knoop door om voor een digitale intocht te gaan. Het risico dat een fysiek evenement zou worden afgelast leek hen te groot. "Dat gaf ons mooi de tijd om écht een mooie film te maken. We hebben uitgepakt, er zit zelfs een helikopter in."
Normaal gesproken trekt de intocht van de Sint in Soest duizenden mensen. "Het leeft hier, dus wilden we ook écht iets voor de gemeente doen. Voor de kinderen is het belangrijk om te zien dat Sinterklaas ook bij hen in de buurt is aangekomen."
Sommige gemeenten grijpen de digitale mogelijkheden aan om kinderen nog actiever te betrekken. In Roosendaal beantwoordt Sinterklaas bijvoorbeeld vragen via een livestream en in Waddinxveen videobelt hij met zo'n 500 kinderen.
"Het is een behoorlijke operatie", zegt Arie Pieter van Dijk van de organisatie. "Sint en zijn pieten voeren zo'n 8 á 10 gesprekken per uur, dus het wordt doorbellen. En er hangt veel af van de techniek, dus dat is spannend. Maar het technische team heeft me verzekerd dat het goed gaat komen."
Alleen een livestream vond de ondernemingsvereniging niet voldoende. "We wilden niet alleen zenden, maar ook contact maken met de kinderen. Vooraf spelen de ouders wat informatie door naar de Sint zodat we hen echt persoonlijk kunnen verrassen."
Drive-throughs
Op veel plaatsen werd geprobeerd in afgeslankte vorm fysieke evenementen te organiseren. Vooral openluchttheaters met tijdslots en drive-throughs waren populaire alternatieven. Maar de afgelopen dagen werd veel van deze initiatieven een halt toegezegd, omdat gemeentes toch vreesden voor drukte.
In het Gelderse Vorden mogen gezinnen vandaag nog wel in hun eigen auto langs Sinterklaas rijden. Voorzitter van de Sinterklaasvereniging Carmen Rondeel kreeg zo'n tien dagen geleden toestemming van de gemeente voor haar drive-through. Kinderen kunnen vanuit het raam tekeningen en verlanglijstjes aan de Sint geven, waarna ze van pieten iets lekkers krijgen. "Dat wordt coronaproof overhandigd uiteraard."
Omdat het een van de weinige plekken is waar kinderen de Sint live kunnen begroeten, merkt Rondeel dat er veel aandacht is. "Ook buiten Vorden. We doen dit natuurlijk vooral voor de gemeenschap, dus ik hoop niet dat het té druk wordt. Maar we zijn goed voorbereid. Het is op een industrieterrein met veel ruimte en verkeersregelpieten geven duidelijk de route aan."
Bang dat het festijn op het laatste moment toch nog wordt afgeblazen is ze niet. "De afspraken zijn duidelijk en we zijn ook gewoon te vergevorderd. We zetten hoe dan ook door."