NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Grapperhaus: afgelopen twee weken 1000 coronaboetes uitgedeeld • Opnieuw protesten in Italië

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog af. Morgen openen we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Ajax-trainer Ten Hag: coronavirus heeft invloed op resultaten

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ten Hag: 'Coronavirus heeft indirect invloed op resultaten'
 • Weer protesten in Italië tegen de coronamaatregelen

  In meerdere steden in Italië wordt gedemonstreerd tegen de verscherpte coronamaatregelen. Het is onder meer onrustig in Milaan, Napels en Turijn.

  Confrontaties tussen demonstranten en de politie in Turijn EPA

  In Lecce braken demonstranten door een politiekordon:

  Afgelopen weekend gingen ook al betogers de straat op om te protesteren tegen de coronaregels. In Rome en Napels liepen de demonstraties toen uit op confrontaties met de politie. De betogers vrezen voor een totale lockdown met grote financiële gevolgen.

 • Grapperhaus: afgelopen twee weken 1000 boetes uitgedeeld

  Afgelopen twee weken heeft de politie ongeveer 1000 boetes uitgedeeld voor overtredingen van de coronaregels, zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) na afloop van het Veiligheidsberaad. Hij overlegde daar met de voorzitters van de veiligheidsregio's over de corona-aanpak. Afgelopen week werden 451 mensen bekeurd, de week ervoor waren dit er 551.

  Grapperhaus benadrukte het verschil met de zomermaanden, toen er soms maar een paar bonnen per week werden geschreven. "We hebben gekeken hoe we de handhaving nog beter kunnen doen", zei de minister over het overleg. "Ik spreek morgenvroeg met minister Wiebes en de detailhandel om te zorgen dat zij ook aan eerstelijnshandhaving kunnen doen." Hij lichtte niet verder toe hoe dat eruit moet zien.

  Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad reageerde op de kritiek dat de agenten die afgelopen weekend illegale feesten stillegden, vrijwel geen boetes uitdeelden. "Je kunt niet verwachten dat agenten en boa's iedereen gaan bekeuren. De eerste prioriteit is dat je de openbare orde wilt herstellen." Hij noemde de illegale feesten 'uitzonderingen'. "Ze zijn op één hand te tellen."

  Beide bestuurders wilden niet vooruitlopen op vervolgstappen in de aanpak van het coronavirus. "We moeten oppassen dat we niet belanden in een wereldkampioenschap dagkoersen kijken", zei Grapperhaus. Hij benadrukte dat veel afhangt van hoe het aantal besmettingen zich de komende dagen ontwikkelt.

  Premier Rutte en minister De Jonge geven morgenavond geen persconferentie, maar beperken zich naar verwachting tot een korte verklaring over de coronacrisis. Daarna staan ze de pers te woord.

 • Geen boete voor bezoekers illegale feesten, hoe kan dat?

  In Hilversum en Zoetermeer heeft de politie afgelopen weekend een illegaal feest beëindigd. Op beide locaties waren een paar honderd feestgangers bij elkaar gekomen.

  Op sociale media rees de vraag waarom ze niet worden beboet voor overtreding van de coronaregels, terwijl kleine groepjes op straat wel op de bon worden geslingerd. De politie wijt dit aan het feit dat er vaak te weinig capaciteit is om alle aanwezigen te registreren.

  In Zoetermeer was niet duidelijk dat het om een groot feest ging, waardoor maar vier agenten op de melding afkwamen. "Met vier man kun je geen paar honderd man beboeten", zegt een woordvoerder.

 • Vakanties naar Canarische Eilanden en heel Griekenland mogen weer

  Nederlanders mogen binnenkort weer naar heel Griekenland en de Canarische Eilanden reizen zonder beperkingen. Het reisadvies voor die gebieden gaat morgen van oranje naar geel, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Griekse schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland stonden al op geel.

  Tot nu toe adviseerde het ministerie om alleen naar de eilanden te reizen als dat noodzakelijk was. Wie terugkwam moest in quarantaine. Volgens een woordvoerder is het besluit om naar geel te gaan gebaseerd op adviezen van het RIVM. Dat instituut beoordeelt geregeld aan de hand van besmettingscijfers of een land of gebied veilig is.

  Het noorden van Portugal gaat woensdag juist van geel naar oranje, omdat het aantal coronabesmettingen daar oploopt. Vanavond werd ook bekend dat heel Italië vanaf woensdag weer oranje gebied is.

 • Groningse kiezers mogen rood potlood houden

  Inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum die volgende maand hun stem uitbrengen bij de herindelingsverkiezingen mogen het rode potlood mee naar huis nemen. Het is een van de maatregelen om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen, schrijft RTV Noord.

  De drie Groningse gemeenten, die samen de gemeente Eemsdelta gaan vormen, hebben 20.000 potloden besteld. In totaal mogen 37.000 inwoners op 18 november naar de stembus, maar de gemeenten gaan ervan uit dat niet iedereen komt.

  Een andere maatregel is dat bewoners van verpleeghuizen in hun eigen verpleeghuis kunnen stemmen. Verder is er in alle stembureaus een vrijwilliger die controleert of iedereen zich aan de anderhalvemeterregel houdt. Ook moeten mensen hun handen desinfecteren en wordt het dragen van een mondkapje verplicht, zodra dat juridisch geregeld is.

 • Crisisexpert pleit voor perspectief: 'Ik zie dat de samenleving kapotgaat'

  Crisisexpert Gert-Jan Ludden ziet overal in de wereld de weerstand tegen de coronamaatregelen enorm toenemen. Hij komt in Nieuwsuur met een waarschuwing aan het adres van het kabinet. "Als je geen perspectief kunt koppelen aan de hoge prijs die mensen betalen, wordt het buitengewoon lastig."

  Ludden heeft felle kritiek op het kabinet, dat volgens hem niet naar de samenleving luistert. "Adviezen uit de samenleving worden geëlimineerd." Hij denkt dat de samenleving best bereid is om een strengere aanpak te accepteren. "Maar dan willen ze ook zekerheid dat het daarna beter gaat. Dat betekent beter testbeleid, beter bron- en contactonderzoek, enzovoorts."

  Ludden vindt dat de overheid alleen maar pleisters plakt. "We moeten strakker in de regie gaan zitten. Dat heeft men nooit willen doen. Nu is het twee over twaalf. En nu is de vraag: kan het nog wel? Ik zie dat de hele samenleving kapotgaat."

 • Reisadvies voor Italië en deel Oostenrijk aangescherpt

  Nederland scherpt het reisadvies voor Italië aan vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen in het land en omdat de Italiaanse overheid strenge maatregelen heeft ingesteld. Vanaf woensdag geldt de kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen), meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu geldt er nog een geel reisadvies (let op: er zijn veiligheidsrisico's).

  Reizigers uit Italië worden geacht om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

  Verlaten straten in Turijn Reuters

  In buurland Oostenrijk wordt het reisadvies in een aantal regio's ook aangescherpt. Vanaf woensdagmiddag 17.00 uur geldt niet langer code geel maar oranje voor de deelstaten Karinthië, Burgenland, Steiermark en de regio Ost-Tirol.

 • Denemarken meldt ruim 1000 nieuwe besmettingen

  Denemarken heeft voor het eerst meer dan 1000 nieuwe besmettingen op een dag geregistreerd. De besmettingscijfers zijn maar beperkt te vergelijken met die in het voorjaar, omdat er nu veel wordt getest. In de Deense ziekenhuizen liggen nu 145 mensen met een coronainfectie, het hoogste aantal sinds half mei.

  Vanaf vandaag zijn in Denemarken (5,8 miljoen inwoners) aangescherpte coronaregels van kracht. Zo mag na 22.00 uur geen alcohol meer worden verkocht en er mogen niet meer dan tien mensen bij elkaar zijn. Vanaf donderdag geldt op meer plaatsen een mondkapjesplicht, onder meer in supermarkten, winkelcentra en bioscopen.

 • Ziekenhuis Dordrecht heeft geen plek meer voor coronapatiënten

  Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht neemt 24 uur lang geen nieuwe coronapatiënten meer op, behalve als hun situatie levensbedreigend is. "Elk bed in het ziekenhuis is bezet", laat het ziekenhuisbestuur weten.

  Daarnaast is er sprake van een personeelstekort. "Elke dag komen er forse aantallen collega's bij die zich ziek moeten melden omdat ze zelf het coronavirus hebben."

  Het bestuur noemt de situatie zeer zorgwekkend. "De beslissing druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en onze maatschappelijke functie. Een andere optie is er niet, zonder dat het ten koste zou gaan van kwaliteit en veiligheid voor de patiënten die nu aan onze zorgen zijn toevertrouwd."

  Morgen rond het middaguur wordt de situatie opnieuw bekeken.

 • Kerstmarkt Neurenberg gaat niet door

  De populaire kerstmarkt in Neurenberg gaat dit jaar niet door omdat het aantal besmettingen in de Duitse stad verder oploopt. "Het is een erg moeilijke beslissing", zegt de burgemeester.

  Vorig jaar kwamen er 2,2 miljoen bezoekers naar de kerstmarkt. De markt zou dit jaar op 27 november open gaan.

 • Corona-uitbraak in azc Assen

  In het asielzoekerscentrum in Assen zijn 35 bewoners en een medewerker besmet met het coronavirus. De positief geteste bewoners zijn in quarantaine geplaatst en kwetsbare bewoners worden uit voorzorg getest, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

  Het COA kijkt met de GGD en de veiligheidsregio in Drenthe welke vervolgstappen nodig zijn. Het asielzoekerscentrum in Assen telt zo'n 950 bewoners.

  Ook in de azc's in Hoogeveen en Zweeloo zijn enkele bewoners besmet. Ook daar zijn bewoners in isolatie en quarantaine geplaatst om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

 • Vliegtuigeten in de Finse supermarkt

  Inwoners van Finland kunnen nu ook op de grond een vliegtuigmaaltijd nuttigen. Het is een initiatief van luchtvaartmaatschappij Finnair, die zo de cateringmedewerkers aan het werk wil houden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Finnair verkoopt vliegtuigmaaltijden in de supermarkt
 • 18 agenten gewond bij coronaprotesten Berlijn

  Bij demonstraties tegen de coronamaatregelen in Berlijn zijn gisteren in totaal 18 agenten gewond geraakt, heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Een agent werd in zijn hand gebeten en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

  Vanaf de Alexanderplatz wilden zo'n 2000 mensen door de stad lopen, maar daar gaf de politie geen toestemming voor omdat de coronaregels niet in acht werden genomen. Demonstranten hielden onvoldoende afstand en droegen geen mondkapje.