liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus: afgelopen twee weken 1000 coronaboetes uitgedeeld • Opnieuw protesten in Italië

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog af. Morgen openen we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Ajax-trainer Ten Hag: coronavirus heeft invloed op resultaten

Ten Hag: 'Coronavirus heeft indirect invloed op resultaten'

Weer protesten in Italië tegen de coronamaatregelen

In meerdere steden in Italië wordt gedemonstreerd tegen de verscherpte coronamaatregelen. Het is onder meer onrustig in Milaan, Napels en Turijn.

Confrontaties tussen demonstranten en de politie in Turijn

In Lecce braken demonstranten door een politiekordon:

Afgelopen weekend gingen ook al betogers de straat op om te protesteren tegen de coronaregels. In Rome en Napels liepen de demonstraties toen uit op confrontaties met de politie. De betogers vrezen voor een totale lockdown met grote financiële gevolgen.

Grapperhaus: afgelopen twee weken 1000 boetes uitgedeeld

Afgelopen twee weken heeft de politie ongeveer 1000 boetes uitgedeeld voor overtredingen van de coronaregels, zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) na afloop van het Veiligheidsberaad. Hij overlegde daar met de voorzitters van de veiligheidsregio's over de corona-aanpak. Afgelopen week werden 451 mensen bekeurd, de week ervoor waren dit er 551.

Grapperhaus benadrukte het verschil met de zomermaanden, toen er soms maar een paar bonnen per week werden geschreven. "We hebben gekeken hoe we de handhaving nog beter kunnen doen", zei de minister over het overleg. "Ik spreek morgenvroeg met minister Wiebes en de detailhandel om te zorgen dat zij ook aan eerstelijnshandhaving kunnen doen." Hij lichtte niet verder toe hoe dat eruit moet zien.

Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad reageerde op de kritiek dat de agenten die afgelopen weekend illegale feesten stillegden, vrijwel geen boetes uitdeelden. "Je kunt niet verwachten dat agenten en boa's iedereen gaan bekeuren. De eerste prioriteit is dat je de openbare orde wilt herstellen." Hij noemde de illegale feesten 'uitzonderingen'. "Ze zijn op één hand te tellen."

Beide bestuurders wilden niet vooruitlopen op vervolgstappen in de aanpak van het coronavirus. "We moeten oppassen dat we niet belanden in een wereldkampioenschap dagkoersen kijken", zei Grapperhaus. Hij benadrukte dat veel afhangt van hoe het aantal besmettingen zich de komende dagen ontwikkelt.

Premier Rutte en minister De Jonge geven morgenavond geen persconferentie, maar beperken zich naar verwachting tot een korte verklaring over de coronacrisis. Daarna staan ze de pers te woord.

Geen boete voor bezoekers illegale feesten, hoe kan dat?

In Hilversum en Zoetermeer heeft de politie afgelopen weekend een illegaal feest beëindigd. Op beide locaties waren een paar honderd feestgangers bij elkaar gekomen.

Op sociale media rees de vraag waarom ze niet worden beboet voor overtreding van de coronaregels, terwijl kleine groepjes op straat wel op de bon worden geslingerd. De politie wijt dit aan het feit dat er vaak te weinig capaciteit is om alle aanwezigen te registreren.

In Zoetermeer was niet duidelijk dat het om een groot feest ging, waardoor maar vier agenten op de melding afkwamen. "Met vier man kun je geen paar honderd man beboeten", zegt een woordvoerder.

Vakanties naar Canarische Eilanden en heel Griekenland mogen weer

Nederlanders mogen binnenkort weer naar heel Griekenland en de Canarische Eilanden reizen zonder beperkingen. Het reisadvies voor die gebieden gaat morgen van oranje naar geel, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Griekse schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland stonden al op geel.

Tot nu toe adviseerde het ministerie om alleen naar de eilanden te reizen als dat noodzakelijk was. Wie terugkwam moest in quarantaine. Volgens een woordvoerder is het besluit om naar geel te gaan gebaseerd op adviezen van het RIVM. Dat instituut beoordeelt geregeld aan de hand van besmettingscijfers of een land of gebied veilig is.

Het noorden van Portugal gaat woensdag juist van geel naar oranje, omdat het aantal coronabesmettingen daar oploopt. Vanavond werd ook bekend dat heel Italië vanaf woensdag weer oranje gebied is.

Groningse kiezers mogen rood potlood houden

Inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum die volgende maand hun stem uitbrengen bij de herindelingsverkiezingen mogen het rode potlood mee naar huis nemen. Het is een van de maatregelen om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen, schrijft RTV Noord.

De drie Groningse gemeenten, die samen de gemeente Eemsdelta gaan vormen, hebben 20.000 potloden besteld. In totaal mogen 37.000 inwoners op 18 november naar de stembus, maar de gemeenten gaan ervan uit dat niet iedereen komt.

Een andere maatregel is dat bewoners van verpleeghuizen in hun eigen verpleeghuis kunnen stemmen. Verder is er in alle stembureaus een vrijwilliger die controleert of iedereen zich aan de anderhalvemeterregel houdt. Ook moeten mensen hun handen desinfecteren en wordt het dragen van een mondkapje verplicht, zodra dat juridisch geregeld is.

Crisisexpert pleit voor perspectief: 'Ik zie dat de samenleving kapotgaat'

Crisisexpert Gert-Jan Ludden ziet overal in de wereld de weerstand tegen de coronamaatregelen enorm toenemen. Hij komt in Nieuwsuur met een waarschuwing aan het adres van het kabinet. "Als je geen perspectief kunt koppelen aan de hoge prijs die mensen betalen, wordt het buitengewoon lastig."

Ludden heeft felle kritiek op het kabinet, dat volgens hem niet naar de samenleving luistert. "Adviezen uit de samenleving worden geëlimineerd." Hij denkt dat de samenleving best bereid is om een strengere aanpak te accepteren. "Maar dan willen ze ook zekerheid dat het daarna beter gaat. Dat betekent beter testbeleid, beter bron- en contactonderzoek, enzovoorts."

Ludden vindt dat de overheid alleen maar pleisters plakt. "We moeten strakker in de regie gaan zitten. Dat heeft men nooit willen doen. Nu is het twee over twaalf. En nu is de vraag: kan het nog wel? Ik zie dat de hele samenleving kapotgaat."

Reisadvies voor Italië en deel Oostenrijk aangescherpt

Nederland scherpt het reisadvies voor Italië aan vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen in het land en omdat de Italiaanse overheid strenge maatregelen heeft ingesteld. Vanaf woensdag geldt de kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen), meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu geldt er nog een geel reisadvies (let op: er zijn veiligheidsrisico's).

Reizigers uit Italië worden geacht om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Verlaten straten in Turijn

In buurland Oostenrijk wordt het reisadvies in een aantal regio's ook aangescherpt. Vanaf woensdagmiddag 17.00 uur geldt niet langer code geel maar oranje voor de deelstaten Karinthië, Burgenland, Steiermark en de regio Ost-Tirol.

Denemarken meldt ruim 1000 nieuwe besmettingen

Denemarken heeft voor het eerst meer dan 1000 nieuwe besmettingen op een dag geregistreerd. De besmettingscijfers zijn maar beperkt te vergelijken met die in het voorjaar, omdat er nu veel wordt getest. In de Deense ziekenhuizen liggen nu 145 mensen met een coronainfectie, het hoogste aantal sinds half mei.

Vanaf vandaag zijn in Denemarken (5,8 miljoen inwoners) aangescherpte coronaregels van kracht. Zo mag na 22.00 uur geen alcohol meer worden verkocht en er mogen niet meer dan tien mensen bij elkaar zijn. Vanaf donderdag geldt op meer plaatsen een mondkapjesplicht, onder meer in supermarkten, winkelcentra en bioscopen.

Ziekenhuis Dordrecht heeft geen plek meer voor coronapatiënten

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht neemt 24 uur lang geen nieuwe coronapatiënten meer op, behalve als hun situatie levensbedreigend is. "Elk bed in het ziekenhuis is bezet", laat het ziekenhuisbestuur weten.

Daarnaast is er sprake van een personeelstekort. "Elke dag komen er forse aantallen collega's bij die zich ziek moeten melden omdat ze zelf het coronavirus hebben."

Het bestuur noemt de situatie zeer zorgwekkend. "De beslissing druist lijnrecht in tegen ons plichtsgevoel en onze maatschappelijke functie. Een andere optie is er niet, zonder dat het ten koste zou gaan van kwaliteit en veiligheid voor de patiënten die nu aan onze zorgen zijn toevertrouwd."

Morgen rond het middaguur wordt de situatie opnieuw bekeken.

Kerstmarkt Neurenberg gaat niet door

De populaire kerstmarkt in Neurenberg gaat dit jaar niet door omdat het aantal besmettingen in de Duitse stad verder oploopt. "Het is een erg moeilijke beslissing", zegt de burgemeester.

Vorig jaar kwamen er 2,2 miljoen bezoekers naar de kerstmarkt. De markt zou dit jaar op 27 november open gaan.

Corona-uitbraak in azc Assen

In het asielzoekerscentrum in Assen zijn 35 bewoners en een medewerker besmet met het coronavirus. De positief geteste bewoners zijn in quarantaine geplaatst en kwetsbare bewoners worden uit voorzorg getest, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het COA kijkt met de GGD en de veiligheidsregio in Drenthe welke vervolgstappen nodig zijn. Het asielzoekerscentrum in Assen telt zo'n 950 bewoners.

Ook in de azc's in Hoogeveen en Zweeloo zijn enkele bewoners besmet. Ook daar zijn bewoners in isolatie en quarantaine geplaatst om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Vliegtuigeten in de Finse supermarkt

Inwoners van Finland kunnen nu ook op de grond een vliegtuigmaaltijd nuttigen. Het is een initiatief van luchtvaartmaatschappij Finnair, die zo de cateringmedewerkers aan het werk wil houden.

Finnair verkoopt vliegtuigmaaltijden in de supermarkt

18 agenten gewond bij coronaprotesten Berlijn

Bij demonstraties tegen de coronamaatregelen in Berlijn zijn gisteren in totaal 18 agenten gewond geraakt, heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Een agent werd in zijn hand gebeten en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Vanaf de Alexanderplatz wilden zo'n 2000 mensen door de stad lopen, maar daar gaf de politie geen toestemming voor omdat de coronaregels niet in acht werden genomen. Demonstranten hielden onvoldoende afstand en droegen geen mondkapje.

Morgen korte verklaring van Rutte en De Jonge, geen nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet maakt morgen vrijwel zeker geen nieuwe ingrijpende maatregelen bekend om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Ingewijden melden dat premier Rutte en minister De Jonge zich morgenavond om 19.00 uur beperken tot een korte verklaring. Daarna staan ze de pers te woord.

Gisteren werd al duidelijk dat het kabinet het nog te vroeg vindt om conclusies te trekken uit de besmettingscijfers.

Feest met paar honderd mensen in Zoetermeer, geen boetes

De politie heeft afgelopen weekend in Zoetermeer een eind gemaakt aan een illegaal feest. In een bedrijfspand waren zaterdagavond laat een paar honderd feestgangers aanwezig.

Agenten hebben geen bekeuringen uitgedeeld. "Vanwege het grote aantal bezoekers moest in dit geval de keuze gemaakt worden om alleen de organisatoren te registreren", laat de politie weten.

Er wordt nog overlegd over bestuurlijke maatregelen van de gemeente Zoetermeer tegen de organisatoren.

Door 'Irma-effect' meer animo voor opleiding tot gebarentolk

Aan de opleiding tot gebarentolk op de Hogeschool Utrecht zijn dit jaar 112 studenten begonnen, 33 meer dan vorig jaar. Een woordvoerder spreekt van het 'Irma-effect', doelend op de populariteit van gebarentolk Irma Sluis.

Zij is sinds het begin van de coronacrisis een van de vaste gebarentolken bij persconferenties van het kabinet en kreeg zo in korte tijd landelijke bekendheid.

Pence negatief getest op corona

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is negatief getest op het coronavirus, zegt zijn secretariaat. Een aantal van zijn naaste medewerkers testte onlangs positief.

Vanavond leidt Pence de stemming in de Senaat over Amy Coney Barrett als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof. Democraten wilden dat hij dat niet zou doen, vanwege de besmettingen in zijn omgeving. De conservatieve Barrett werd door president Trump voorgedragen.

10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 26 patiënten overleden

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 145 meer dan gisteren werden gemeld.

Ook zijn er 26 overleden covidpatiënten geregistreerd. Gisteren werden nog 27 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 44 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 651. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 522 en 381.

Burgemeester Enschede in ziekenhuis

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede is opgenomen in het ziekenhuis met gezondheidsklachten als gevolg van een coronabesmetting. Hij ligt sinds gisteren in het Medisch Spectrum Twente.

Van Veldhuizen werd zaterdag positief getest op het virus. Hij was maandag ook al getest vanwege koorts en verkoudheidsklachten, maar die testuitslag was negatief. Omdat de klachten in de loop van de week erger werden, werd hij zaterdag opnieuw getest.

"Nadat ik voor de eerste keer getest was, kreeg ik longontsteking en hele hoge koorts", liet Van Veldhuizen zaterdag weten. "Ik had niet verwacht dat een fitte vijftiger er zo snel en zo hard door geraakt kon worden. Kan me niet herinneren dat ik me ooit zo ziek heb gevoeld."

'Draconische coronamaatregelen': wat staat ons te wachten?

Ergens komende week zou de kentering te zien moeten zijn: een daling van het aantal nieuwe besmettingen, of in elk geval van het percentage positieve testen. Zo niet, dan komen er draconische maatregelen, wordt volgens ingewijden de waarschuwing van het kabinet, als Rutte zich morgen weer tot het volk richt.

De huidige 'gedeeltelijke lockdown' zou dan plaats kunnen maken voor regels die het openbare leven nog sterker gaan raken en op sommige punten zelfs verder kunnen gaan dan de beperkingen van afgelopen voorjaar. Anders dreigt de zorg het niet langer aan te kunnen.

Maar om wat voor maatregelen gaat het dan concreet? Wat kan dit bijvoorbeeld betekenen voor de winkels, de scholen, het betaald voetbal, de verpleeghuizen, de bewegingsvrijheid van burgers? Lees dit artikel voor een overzicht.

Kuipers: eind deze week 2500 opnames

Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht eind deze week 2500 opnames. Met het huidige aantal besmettingen denkt hij dat de opnames verder zullen stijgen.

"Als dat zo blijft, heb je aanvullende maatregelen nodig", zei Kuipers, die verder geen voorschot wilde nemen op maatregelen zolang de laatste besmettingscijfers en vooral de R-waarde (het aantal mensen dat wordt aangestoken door iemand met corona) nog niet bekend zijn.

Ook worden er patiënten overgeplaatst om de druk te verlichten. Het LCPS meldde vandaag vijf verplaatsingen van IC-patiënten en 17 klinische verplaatsingen. Sinds vrijdag worden er ook weer IC-patiënten naar Duitsland overgebracht.

Kuipers heeft geen begrip voor de honderden mensen die afgelopen weekend in onder meer Hilversum en Zoetermeer een feestje vierden:

'Compleet onbegrip voor de feestjes'

86 patiënten meer op verpleegafdelingen, 16 meer op ic's

Er zijn 291 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 86 meer dan gisteren.

Op de intensive care liggen nu 506 patiënten, dat zijn er 16 meer dan gisteren. In totaal liggen er nu 2249 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2147).

'Belgische ic-bedden liggen over twee weken vol'

Over twee weken kunnen de Belgische ic-bedden vol liggen, waarschuwt de Vlaamse viroloog Steven van Gucht bij de VRT. De Vlaamse minister-president Jan Jambon zei gister nog dat hij het effect van de huidige maatregelen wil afwachten, voordat nieuwe maatregelen worden genomen.

Van Gught vindt dat geen goed idee. "Momenteel liggen er 757 patiënten op intensieve zorg, dat aantal verdubbelt nu om de 8 dagen. Over iets minder dan 14 dagen liggen er dus 2.000 patiënten op intensieve zorg en dat is onze maximumcapaciteit", zegt hij. "We hebben dus twee weken. Elke maatregel vraagt tien dagen de tijd vooraleer we een effect merken. Als we iets doen, moet het nu meteen."

Minister Slob in quarantaine

Minister Slob (Onderwijs en Media) moet in quarantaine omdat een medewerker besmet is met het coronavirus. De minister was bezig met een debat over de Mediawet toen hij de mededeling kreeg. Het debat is gestopt. Slob zei er direct bij dat hij zelf geen klachten heeft.

'Ik kreeg een berichtje van een medewerker'

Slob twitterde dat hij zich zo snel mogelijk laat testen, om daar iets later aan toe te voegen "zodra ik klachten krijg". Testen kan alleen met klachten.

'Opsteker voor Oxfordvaccin: ouderen kunnen immuun worden'

Ouderen op wie het Oxfordvaccin wordt getest, maken antilichamen en T-cellen aan en kunnen immuun worden voor het coronavirus, zeggen twee betrokkenen bij het onderzoek naar het vaccin tegen de Financial Times (FT).

De ontdekking is een opsteker voor de onderzoekers, omdat ouderen het grootste risico lopen om ernstig ziek te worden en aan de gevolgen van het coronavirus te overlijden.

Wel is het zo dat het immuunsysteem verzwakt naarmate mensen ouder worden, daarom zijn er zorgen dat juist ouderen een minder effectieve afweer ontwikkelen na toediening van het vaccin. Of het vaccin veilig en effectief is, moet nog uit onderzoek blijken.

De studie is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, maar dat gebeurt volgens de FT binnenkort. De universiteit van Oxford wilde niet op de ontwikkeling reageren tegen de FT.

De Europese Unie heeft doses van het vaccin, dat door farmaceut AstraZeneca wordt ontwikkeld, gereserveerd.

Iraanse staatstelevisie: 'Iedere vijf minuten overlijdt een coronapatiënt'

In Iran overlijden volgens de autoriteiten per dag zo'n 300 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Op de staatstelevisie werd gemeld dat er nu iedere vijf minuten iemand aan overlijdt, wat overeenkomt met de 300.

De plaatsvervangend minister van Volksgezondheid zegt dat het aantal dagelijkse doden in de komende weken kan oplopen tot 600, als Iraniërs zich niet aan de maatregelen houden.

Sinds begin deze maand zijn scholen, moskeeën, winkels en restaurants in hoofdstad Teheran gesloten. Dit wordt verlengd tot 20 november, meldde de staatstelevisie. Volgens functionarissen worden er "extreme maatregelen en beperkingen" opgelegd in grote delen van het land.

In Iran zijn volgens de officiële cijfers in totaal 568.896 besmettingen vastgesteld en zijn 32.616 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Twee basisscholen Abcoude dicht door waterstoring

Zeker twee basisscholen in Abcoude zijn dicht, onder meer omdat door een waterstoring niemand vanmorgen de handen kon wassen. Vanwege het coronavirus wilden de scholen geen extra risico lopen.

"We waren open, maar toen hoorden we dat het tot 12.30 uur zou duren. Vanwege de hygiëne zijn we toch maar dichtgegaan", zegt een woordvoerder van basisschool Piet Mondriaan tegen RTV Utrecht. Ook een andere school wilde vanwege het coronavirus geen risico nemen en ging dicht.

"Handen wassen zouden we ook met ontsmettingsmiddelen kunnen doen, maar die zijn voor jonge kinderen niet echt geschikt", zegt Judith Toering, directeur van basisschool Piet Mondriaan. "Daar komt nog bij dat we de wc's niet konden doorspoelen. Dat is met kleine kinderen tot 12.30 uur niet haalbaar."

De storing bleek uiteindelijk veel eerder opgelost te zijn dan verwacht. De reparatiewerkzaamheden gingen vrij vlot. "Het was een spontane breuk en dat kan soms gebeuren. We hadden het snel gevonden", zegt een woordvoerder van Vitens.

De Paulusschool in Abcoude was vanochtend ook even dicht, maar is in de loop van de ochtend weer opengegaan omdat er weer water was. Dat was voor basisschool Piet Mondriaan geen optie, zegt Toering. "We hebben 400 leerlingen. In coronatijd kinderen weer terug laten komen, zorgt voor te veel bewegingen."

Honderden clubs Basic-Fit in België en Frankrijk dicht

Het Nederlandse bedrijf Basic-Fit worstelt nog steeds met sluitingen van zijn clubs. De fitnessketen presenteerde de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar. Daarin zijn er 6 procent meer abonnees bijgekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk verdiende het bedrijf veel minder aan ze, omdat het klanten compenseert als clubs gesloten zijn en ze dus niet kunnen sporten. De omzet daalde met 14 procent.

Het bedrijf, dat in vijf landen in Europa zit, heeft vanwege overheidsmaatregelen een deel van zijn vestigingen in Frankrijk en België moeten sluiten. In Frankrijk zijn momenteel 353 clubs tijdelijk gesloten en in België 109. Bij elkaar zijn er nog 446 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje open.

De bouw van nieuwe vestigingen wordt voorlopig uitgesteld. Eind september had de keten 902 clubs, in de Benelux, Frankrijk en Spanje.

Video: Politie Barcelona controleert streng op naleving avondklok

Sinds gisteravond geldt in heel Spanje een avondklok om de uitbraak van het coronavirus te stoppen. In Barcelona controleerde de politie vannacht streng op de naleving ervan.

Politie handhaaft avondklok in Barcelona

Mentaal welzijn Belgische uitvaartondernemers onder druk

Door het vele werk en de strikte coronamaatregelen staat het mentale welzijn van Belgische uitvaartondernemers onder druk. Dat meldt omroep VRT op basis van onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en uitvaartbedrijf DELA.

Het risico op burn-out neemt bij de beroepsgroep toe. Zat in april nog 19 procent van de ondervraagde uitvaartmedewerkers in de gevarenzone, in juni was dat opgelopen tot 45 procent. "Aan de pure stress van het extra werk lag het blijkbaar niet, volgens de peiling. Wél aan de frustratie niet te kunnen instaan voor de zorg die doorgaans wordt verschaft", schrijft VRT.

Niet knuffelen

"Ineens was er een afstand, waar wij normaal verbinding brengen. Een begrafenis regelen via WhatsApp of Skype of Messenger in plaats van bij de mensen thuis, met een kop koffie, dat is heel moeilijk", zegt een uitvaartondernemer. "Net als rouwenden aanmanen om anderhalve meter afstand te houden en niet te knuffelen. Een kerk met maar drie mensen voor een begrafenis, dat is echt verschrikkelijk."

Wel halen uitvaartmedewerkers nog veel voldoening uit het feit dat ze in deze moeilijke omstandigheden mensen kunnen helpen. In april lag die "compassion satisfaction" bij 69 procent van de ondervraagden hoog, in juni bij 54 procent.

'Kwaliteit mbo gaat achteruit', waarschuwt MBO Raad

De half miljoen mbo-studenten komen door de coronacrisis in de problemen, waarschuwt de MBO Raad. Bestuurders van de 63 mbo-scholen maken zich zorgen over de oplopende stagetekorten en over het online onderwijs, dat voor praktische opleidingen geen goed alternatief blijkt, schrijft Trouw.

Studenten hebben thuis vaak niet de rust, ruimte en stilte om zich te concentreren, zegt voorzitter Adnan Tekin in het NOS Radio 1 Journaal. "En het hart van het mbo-onderwijs is leren in de praktijk."

Er is een tekort van bijna 21.000 stageplaatsen en mede omdat het bedrijfsleven het zwaar heeft, loopt dat aantal op. "We hebben een soort huwelijk met het bedrijfsleven. Als het daar goed mee gaat, gaat het met ons onderwijs ook goed. Omgekeerd is dat ook het geval."

Tekin vindt dat scholen meer creatieve ideeën zouden moeten bedenken, zoals een teststraat bemannen of leegstaande evenementenlocaties omturnen. "Maar je blijft natuurlijk zitten met de anderhalvemeterregel, dat maakt het er niet eenvoudiger op."

In Trouw onderschrijft hoogleraar onderwijsbeleid Sjoerd Karsten (Universiteit van Amsterdam) de zorgen van de vereniging van mbo-scholen. "Ik denk ook dat er eerder gevaar dreigt voor het verlies van onderwijskwaliteit in het mbo dan in andere onderwijssectoren."

Basisscholen hebben steeds meer moeite hun lessen te geven

Basisschoolleraren die wachten op een testuitslag, klassen die naar huis gestuurd worden en een steeds hogere werkdruk bij leraren en schooldirecteuren. Met de stijgende besmettingen wordt het steeds lastiger voor basisscholen om hun lessen op orde te houden, komt naar voren uit een rondgang van het NOS Jeugdjournaal, dat ruim 2500 basisscholen benaderde, waarvan er 529 reageerden.

Toch geen vroeg vaccin voor Amerikaanse Kerstman

De Amerikaanse overheid heeft een plan geschrapt om kerstmannen vervroegd in te enten. Het was de bedoeling zo het vertrouwen van het publiek in een nieuw vaccin te vergroten. Het plan was onderdeel van een 250 miljoen dollar kostende campagne waarin beroemdheden een vaccin zouden aanprijzen, meldt de Wall Street Journal.

Het ministerie van Volksgezondheid had al contact gelegd met een kerstmanvakbond en tientallen leden hadden zich al vrijwillig aangemeld. In 35 steden zou een plaatselijke kerstman een media-offensief beginnen. Ook personen die de echtgenoot van Santa spelen en elven vielen onder het plan.

De kerstmannen hebben het zwaar dit jaar, schrijft The New York Times, omdat winkels minder van hun diensten gebruikmaken, uit angst voor uitbraken. Bovendien vallen de kerstmannen in meerdere risicogroepen: het is immers een oude man met overgewicht.

Nu de gesprekken met de kerstmannen op straat liggen, zegt een woordvoerder van Volksgezondheid dat het idee nog niet de zegen van de minister had gekregen en tijdens een evaluatieronde is gesneuveld.

Vlaanderen verlengt herfstvakantie

De herfstvakantie in Vlaanderen zal dit jaar enkele dagen langer duren, in een poging de piek in besmettingen tegen te gaan. Kinderen zouden vrij zijn van 2 tot en met 8 november, maar dat wordt verlengd tot na Wapenstilstand, de nationale feestdag op 11 november.

"Ik neem deze beslissing niet met plezier", zei onderwijsminister Weyts bij de bekendmaking, maar een paar dagen langer herfstvakantie zou betekenen dat de scholen daarna tot de kerstvakantie open kunnen blijven. "Dat lijkt me een kleine prijs die we zouden moeten betalen."

De minister ziet niks in een plan om de scholen al eerder over te schakelen op thuisonderwijs, zoals in Wallonië gebeurt. Dat zou ouders volgens hem "in een chaos storten". "Dat kun je niet maken." Lokaal kunnen scholen zo nodig wel besluiten thuisonderwijs te gaan geven.

Nieuw blog

Welkom in het nieuwe liveblog. Het blog van zondag kun je hier lezen.