NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump even naar buiten • Parijs sluit alle cafés vanaf dinsdag

Liveblog gesloten
 • Trump voor het eerst sinds vrijdag weer naar buiten

  President Trump heeft het Walter Reed Ziekenhuis vandaag kort verlaten voor een rondrit langs aanhangers die zich buiten hadden verzameld. Hij ligt sinds vrijdag in het militaire ziekenhuis vanwege een coronabesmetting.

  AFP

  Volgens zijn lijfarts gaat de situatie van de president vooruit. Mogelijk kan hij morgen al terug naar het Witte Huis, waar hij dan verder behandeld kan worden. Vandaag werd bekend dat Trump de ontstekingsremmer dexamethason toegediend heeft gekregen, omdat hij gisteren een laag zuurstofgehalte had.

  In een video op zijn Twitteraccount zegt Trump "veel geleerd" te hebben over covid-19. "Ik heb het geleerd door echt naar school te gaan, dit is de echte school. Ik begrijp het, het is iets heel interessants."

 • Parijs sluit alle cafés vanaf dinsdag

  Vanaf dinsdag moeten alle cafés en kroegen in Parijs de deuren gesloten houden als maatregel om het snel stijgende aantal besmettingen in te dammen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

  Cafés mogen nu nog tot 22.00 uur geopend zijn. Restaurants mogen volgens Franse media onder strikte voorwaarden wel openblijven. Daarvoor zal een nieuw veiligheidsprotocol worden gehanteerd.

  Voor de Franse hoofdstad en drie aangrenzende departementen geldt sinds vandaag de hoogste alarmfase. Behalve in de horeca worden ook in het onderwijs extra maatregelen genomen. Zo mogen er minder studenten aanwezig zijn op universiteiten en hogescholen.

  Morgen geeft de burgemeester van de stad meer duidelijkheid over de nieuwe coronamaatregelen.

 • 'Beperken groepsgrootte in kerken is aan parlement'

  Dit weekend klonk vanuit de Tweede Kamer veel kritiek op een reeks kerkdiensten in Staphorst. Partijen vroegen zich af hoe het kan dat 600 mensen bij elkaar mogen komen om te zingen in een kerk terwijl de horeca bijvoorbeeld maximaal dertig gasten mag hebben.

  De coronawet die woensdag wordt besproken in het parlement kan hier verandering in brengen, zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans in gesprek met Nieuwsuur.

  "Als de meerderheid van de Tweede Kamer een amendement indient met de strekking dat de minister ook paal en perk kan stellen aan groepsgrootte in gebedshuizen, dan zou dat kunnen." In dat geval is het namelijk niet nodig om de grondwet te wijzigen. Want daar ligt het recht op geloofsbelijdenis in vastgelegd.

  Ook kan volgens Voermans het dragen van een mondkapje in de kerk verplicht worden door de nieuwe coronawet:

 • In Chinese Chengdu wordt weer gefeest: 'Kippenvel bij soundcheck'

  De mondkapjes gaan af en er wordt feest gevierd alsof het coronavirus nooit heeft bestaan. Maanden later dan gepland springen duizenden festivalgangers uitgelaten mee op de beats van het CEA-festival in Chengdu, Midden-China.

  "De laatste keer dat dit kon was vorig jaar december, zegt muziekondernemer Paul Neuteboom van Brotherhood Music, een van de organisatoren van het festival." Hij kan zijn geluk niet op.

  "De artiesten hebben maandenlang nauwelijks inkomsten gehad, er is zoveel onzekerheid geweest. Als ik ze hier nu hun soundchecks zie doen krijg ik kippenvel. Dit is zo gaaf", zegt hij, terwijl de hardstylebeats over het dan nog lege festivalterrein dreunen in de stad die al maanden geen nieuwe besmettingen meer ziet. Volgens de officiële statistieken telde Chengdu vanaf het begin slechts 304 coronagevallen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Groot muziekfestival in China: 'Ik denk dat het veilig is'
 • 'Maandagavond besluit over Rotterdamse moskeeën'

  In ruim twintig van de 38 moskeeën in Rotterdam is er komende week mogelijk geen vrijdaggebed, om het aantal besmettingen in de stad een halt toe te roepen. De islamitische koepelorganisatie SPIOR neemt maandagavond een besluit, zegt directeur Mohamed Bouhimj tegen de NOS.

  "Vandaag zijn we heel de dag in gesprek geweest, morgen praten we verder. Ik verwacht dat we morgen om 19.00 uur een besluit hebben genomen."

  Eerder vandaag werd duidelijk dat een aantal Amsterdamse moskeeën de komende tijd geen vrijdaggebed meer houden of volledig de deuren sluiten. Dat gebeurde na een dringend verzoek van burgemeester Halsema om de groepsgrootte weer te beperken tot maximaal 30 personen per gebedsruimte en bezoekers mondkapjes te laten dragen.

 • Bijna 35 miljoen besmettingen wereldwijd

  Wereldwijd zijn inmiddels bijna 35 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn 1.034.689 coronapatiënten overleden, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins University in de VS.

  Het aantal positieve tests is de afgelopen maanden snel opgelopen. Op 10 augustus was het wereldwijde aantal besmettingen nog 20 miljoen. De stijging is voor een groot deel te verklaren door de fors toegenomen testcapaciteit

  Het overgrote deel van alle besmette personen is hersteld van covid-19. Maar veel ex-patiënten blijven last houden van bijvoorbeeld kortademigheid en vermoeidheid.

  De VS telt het hoogste aantal besmettingen en overleden coronapatiënten. Ruim 7,4 miljoen mensen zijn er positief getest en ruim 209.000 inwoners zijn overleden.

 • Bloemen gelegd bij sobere herdenking Bijlmerramp

  Ter nagedachtenis van de Bijlmerramp, precies 28 jaar geleden, hebben nabestaanden en buurtbewoners bloemen gelegd bij de zogenoemde Boom die alles zag. Vanwege de coronacrisis was de herdenking bij het monument in Amsterdam-Zuidoost sober.

  Het bestuur van de stichting Beheer het Groeiend Monument had mensen opgeroepen de coronaregels te respecteren. De hele dag konden belangstellenden bloemen leggen bij het monument voor de vliegramp. Op Twitter is te zien dat mensen daaraan gehoor gaven:

  Bij de vliegramp in 1992 stortte een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neer op twee flats in de Bijlmer. 43 mensen kwamen om het leven.

 • Terugkijken: artsen geven update over Trump

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Vrijdagmorgen toen ik terugkwam, had hij hoge koorts'
 • Arts: Trump had vrijdag hoge koorts en kreeg zaterdag steroïde

  Het gaat steeds beter met Donald Trump, maar in tegenstelling tot gisteren hebben zijn artsen vandaag ook verteld dat het vrijdag en zaterdag even minder goed ging. Zo heeft de president vrijdag hoge koorts gehad en kreeg hij een korte periode extra zuurstof toegediend.

  Trump herstelde snel daarna, maar er werd toch besloten dat het beter was hem naar het ziekenhuis over te brengen. Op zaterdag daalde het zuurstofgehalte in zijn bloed en kreeg hij de steroïde dexamethason toegediend. Dat is een met prednison vergelijkbaar middel, maar dan sterker.

  De arts van Trump wilde opnieuw niet ingaan op de vraag in hoeverre Trump longschade heeft opgelopen.

 • Mode-ontwerper Kenzo overleden aan covid-19

  De Japanse mode-ontwerper Kenzo Takada is overleden aan het coronavirus, meldt zijn woordvoerder. De 81-jarige was opgenomen in een ziekenhuis in Parijs.

  Kenzo was een van de bekendste mode-ontwerpers uit Japan. Zijn gelijknamige merk verkocht hij in de jaren 90 aan luxeketen LVMH.

  Kenzo Takada op een foto uit 2019 EPA
 • Arts: Trump mag mogelijk morgen ziekenhuis verlaten

  Het gaat steeds beter met Donald Trump en hij kan mogelijk morgen ontslagen worden uit het ziekenhuis. Dat zegt het medische team dat de Amerikaanse president behandelt. Trump heeft volgens de artsen geen last van kortademigheid of koorts en loopt rond in het ziekenhuis "zonder beperkingen".

 • Grapperhaus: zorgen geuit bij koepel over kerkdiensten Staphorst

  Minister Grapperhaus van Justitie heeft zaterdag gesproken met de koepel waar de omstreden kerkdiensten in Staphorst onder vallen. De minister heeft zijn zorgen geuit over de drie zondagsdiensten met elk 600 deelnemers, die ook zingen.

  De Kamer heeft forse kritiek op de kerkdiensten, nadat de bijeenkomsten gisteren ook op sociale media werden veroordeeld. "De vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar we moeten het samen doen", zegt Grapperhaus in een reactie. Hij heeft niet direct met het bestuur van de Hersteld Hervormde kerk gesproken.

  De minister heeft morgen een extra overleg met de kerkelijke organisaties in Nederland. Dat stond eigenlijk gepland voor verderop in de week, maar vanwege de kritiek op de kerkdienst in Staphorst is het vervroegd naar maandag.

 • Arts van Trump geeft straks update

  De arts van Donald Trump geeft naar verwachting rond 17.30 uur een update over de gezondheidstoestand van de Amerikaanse president. Live te volgen op NPO Nieuws en in de livestream op NOS.nl.

  Trump is besmet met het coronavirus en maakt het naar eigen zeggen goed. Ook zijn arts verklaarde gisteren dat het "heel goed" gaat, maar anonieme bronnen zeiden tegen Amerikaanse media dat de toestand van de president wel degelijk zorgelijk is.

 • Opnamestop op IC ziekenhuis Beverwijk vanwege besmettingen personeel

  Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke opnamestop op de afdelingen Intensive Care en in het Brandwondencentrum. De reden is het toenemende aantal besmettingen onder het personeel op die afdelingen.

  Op betreffende afdelingen worden in ieder geval de komende 24 uur geen nieuwe patiënten meer opgenomen. Al het personeel en de patiënten die er al liggen, worden uit voorzorg getest, meldt NH Nieuws.

  Volgens Peter van Barneveld, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het RKZ, gaat het om een voorzorgsmaatregel. "We doen dit om met voldoende medewerkers, veilige zorg aan onze patiënten op de IC te kunnen blijven bieden."

  De patiënten die op de genoemde afdelingen liggen en hun families zijn ingelicht. Morgen is er opnieuw overleg in het crisisteam, dan kan afhankelijk van de resultaten worden besproken de afdelingen opnieuw te openen.

 • Ook andere partijen in de Kamer vallen over kerkdiensten Staphorst

  Na het CDA en de ChristenUnie hebben ook de SP, PvdA en D66 forse kritiek geuit op de kerkdiensten in Staphorst vandaag. Bij alle drie de zondagsdiensten van de Hersteld Hervormde kerk daar waren 600 mensen aanwezig, werd er gezongen en droegen aanwezigen geen mondkapje.

  "Dit is totaal niet uit te leggen", zegt SP-fractievoorzitter Marijnissen. "Theaters en horeca moeten zich houden aan de 30 personen. Het is niet uit te leggen dat het kabinet deze uitzondering maakt."

  Aangezien er een gezondheidscheck is bij de deur en deelnemers vooraf reserveren, geldt volgens de overheidsregels geen maximumaantal bezoekers voor een kerkdienst. Zolang de aanwezigen in de kerk afstand houden en zich houden aan de coronaregels.

  Net als de SP vindt ook de PvdA dat er voor religieuze organisaties geen uitzondering moet zijn voor groepsgroottes. "Het is echt onverantwoord dat honderden mensen in Staphorst in een kerk samen komen, terwijl van andere Nederlanders gevraagd wordt om niet langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van hun kinderen te gaan staan", zegt fractieleider Asscher.

  Grapperhaus met kerken in overleg

  D66 wil geen wijziging van beleid, maar vindt dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar Staphorst moet gaan voor een goed gesprek. "Vele kerken, moskeeën en synagogen nemen hun verantwoordelijkheid in de coronacrisis. Deze kerk niet, onbegrijpelijk", twittert D66-fractieleider Jetten.

  Minister Grapperhaus heeft morgen een extra overleg met de kerkelijke organisaties in Nederland. Dat stond eigenlijk gepland voor verderop in de week, maar vanwege de kritiek op de kerkdienst in Staphorst is het vervroegd naar maandag.

  Afgelopen maandag was er direct al contact met de verschillende religieuze gemeenschappen en het kabinet ziet dat de meeste kerken, moskeeën, synagogen en tempels rekening houden met de nieuwe coronamaatregelen. Enkele kerken niet en Grapperhaus heeft die gisteren nog eens gewezen op het belang het virus onder controle te krijgen.