Arts Sean Conley beantwoordt vragen van de pers bij het Walter Reed-ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Trump krijgt ontstekingsremmer, maar gaat wel vooruit, zeggen artsen

President Trump heeft de ontstekingsremmer dexamethason gekregen nadat zijn zuurstofgehalte gisteren te veel was gedaald, heeft zijn lijfarts Sean Conley gezegd op een persconferentie voor het Walter Reed Ziekenhuis, waar de president vrijdag werd opgenomen.

Dexamethason wordt meestal toegediend aan ernstig zieke covidpatiënten om het zuurstofgehalte op peil te krijgen. Het middel is vergelijkbaar met prednison, maar aanzienlijk sterker. Het wordt doorgaans niet toegepast bij mildere gevallen van covid, omdat het het immuunsysteem van het lichaam kan aantasten.

Niettemin zei Conley net als gisteren dat de toestand van de president vooruitgaat. Hij is koortsvrij, zijn vitale organen werken goed en hij heeft nu geen zuurstof nodig.

Mogelijk kan hij morgen al terug naar het Witte Huis, waar hij dan verder behandeld kan worden, zei een van de andere artsen, Brian Garibaldi.

Onbeantwoorde vragen

Net als gisteren probeerden de artsen vooral de boodschap af te geven dat het goed gaat met de president, maar bleven belangrijke vragen onbeantwoord. Zo kwam er geen antwoord op de vraag of het zuurstofgehalte van de president gisteren daalde tot onder de 90 procent, wat gezien wordt als ernstig, en evenmin op de vraag of hij longschade heeft opgelopen.

De persconferentie van gisteren leidde tot verwarring, onder meer doordat Conley de vraag of Trump extra zuurstof had gehad niet duidelijk beantwoordde en Trumps chef-staf Mark Meadows na afloop zei dat Conley een te rooskleurig beeld had geschetst.

Volgens bronnen van Amerikaanse media is Trump woedend over die opmerkingen van Meadows. Trump zou absoluut niet willen dat het beeld ontstaat dat hij ziek en zwak is.

Vandaag erkende Conley dat hij niets had gezegd over het toedienen van zuurstof omdat hij een optimistische toon wilde aanslaan, passend bij het optimisme van de president. Conley zei dat het niet zijn bedoeling was om zaken onder de pet te houden. "Het leek erop dat we iets probeerden te verbergen, wat niet noodzakelijk waar was."

Extra zuurstof

Conley gaf toe dat Trump vrijdag aan het eind van de ochtend hoge koorts had. Hij kreeg toen 2 liter extra zuurstof toegediend, hoewel hij zelf zei dat dat niet nodig was. Hoe hoog de koorts was, zei Conley niet.

Trump herstelde snel daarna, maar er werd toch besloten dat het beter was hem naar het ziekenhuis over te brengen.

Trump heeft opnieuw een dosis van de experimentele virusremmer remdesivir gekregen. Deze kuur gaat vijf dagen duren.

Op de persconferentie waren de artsen overwegend positief over de toestand van de president:

Artsen geven update over toestand Trump: 'Hij voelt zich goed'

Vandaag liepen de artsen terug het ziekenhuis in, terwijl journalisten nog volop vragen op hen afvuurden. Daarmee was de persconferentie na tien minuten voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl