NOS Wielrennen

Directeur Vegni: 'Giro in coronatijd is herstartsignaal, wij zijn sterker'

Giro-directeur Vegni: 'We zijn sterker dan corona'

Indringend waren de beelden, ze gingen niet voor niets de wereld over. Ziekenhuizen met meer patiënten dan ze aankonden, kerken met meer grafkisten dan iemand ooit had kunnen bedenken. Terwijl het coronavirus het openbare leven in Nederland in het voorjaar stap voor stap tot stilstand bracht, waren de gevolgen in Italië nog groter en nog heftiger.

"De ziekenhuizen puilden uit. Er lagen patiënten in de gangen. We zagen de onmacht, zelfs de paniek om onze doden te kunnen begraven."

Aan het woord is de directeur van een wielerwedstrijd. Mauro Vegni is de hoogste baas van de RCS, organisator van de Giro d'Italia. In het land waar ruim een half jaar geleden het coronavirus meer impact had dan waar ook ter wereld, is dit weekeinde de tweede grote wielerronde van het jaar begonnen.

Filippo Ganna won de tijdrit en is de eerste rozetruidrager

Terwijl de Ronde van Italië gisteren van start is gegaan met een individuele tijdrit, moest afgelopen week juist een streep door de Amstel Gold Race. Het doorgaan van de Giro is volgens Vegni cruciaal.

"Omdat het een signaal is van een terugkeer naar het normale leven. Het was belangrijk om een herstartsignaal te geven. Dat het leven in ieder geval doorgaat. Ondanks de duizend problemen vanwege corona gaan we verder. We gaan laten zien dat we sterker zijn dan corona."

"Maar het is duidelijk dat de omstandigheden van land tot land verschillen. We hebben stijgingen in covid-aantallen gezien in Frankrijk, Spanje en België. Wij hadden de situatie, in elk geval tot gisteren, gelukkig redelijk onder controle."

Een wedstrijd volledig zonder publiek is niet mogelijk.

Mauro Vengi

Dat koersen in Italië nog mogelijk is, komt volgens Vegni ook door de discipline die de Italianen hebben ontwikkeld na het drama in het voorjaar. "Die kwetsbaarheid is goed doorgedrongen. De beelden staan in ons geheugen gegrift."

"Het zijn beelden die we nooit zullen vergeten. Dat heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het creëren van een cultuur met betrekking tot het coronaprobleem. Misschien plukken we daar nu de vruchten van."

Publiek bij de start van de Giro op Sicilië

Een koers in Italië in coronatijd, het is niet nieuw. Het wielerseizoen ontwaakte begin augustus met Strade Bianche, Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije. De ogen van de sportwereld waren daarna gericht op de Tour. Zou de grootste wielerronde ter wereld het einde wel halen? Dat lukte, maar zonder publiek bij start en finish in de laatste week.

Vegni: "We hebben van de Tour geleerd dat een wedstrijd volledig zonder publiek niet mogelijk is. Het is duidelijk dat we ons aan regels moeten houden zoals mondkapjes en afstand houden, maar het publiek en de fans zullen de rit zeker willen zien."

'Sterker dan corona'

Verdere vergelijkingen met de Tour zijn volgens hem moeilijk te trekken. "Elk land heeft zijn eigen regelgeving. Wij leven volgens wat ons ministerie van Volksgezondheid vertelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl