NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Eerder Franse nationaliteit voor coronamedewerkers • GGD's krijgen honderden miljoenen extra

Liveblog gesloten
 • Fabrikant: blaastest detecteert coronavirus

  De Amerikaanse ondernemer Mike Lynn zegt dat de machine die hij normaal gebruikt om marihuana te detecteren, ook gebruikt kan worden om erachter te komen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Het zou kunnen helpen om verspreiders en hun contacten op te sporen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Blaastest toont covid-19 aan in adem van superverspreiders
 • Quarantaine voor 22 huisgenoten in Delft

  Dirk Buijs woont in een studentenhuis met 21 andere bewoners. Hij is besmet met het coronavirus. Daardoor moeten ook al zijn huisgenoten in quarantaine.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Veel coronagevallen onder studenten, afstand houden is lastig
 • Eerder Franse nationaliteit voor buitenlandse coronamedewerkers

  Buitenlandse zorgmedewerkers en andere mensen die in Frankrijk in de frontlinie van de coronacrisis hebben gewerkt, kunnen versneld de Franse nationaliteit krijgen.

  De naturalisatieaanvragen van buitenlanders die "actief hebben deelgenomen aan de nationale inspanning, met toewijding en moed" moeten van het ministerie van Binnenlandse Zaken voorrang krijgen. Het gaat ook om bijvoorbeeld kassamedewerkers en personeel van de kinderopvang.

  Deze mensen kunnen na twee jaar in Frankrijk te hebben gewoond een Frans paspoort krijgen, in plaats van de voorgeschreven vijf jaar.

  In Frankrijk zijn 30.839 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en er zijn ruim 412.000 bevestigde gevallen.

 • Ierse kabinet werkt vanuit huis na klachten minister Volksgezondheid

  Alle Ierse ministers zijn op afstand gaan werken, nadat de minister van Volksgezondheid zich vanmiddag niet goed voelde en een test deed, maakt omroep RTE bekend. Een parlementslid had het kabinet opgeroepen in quarantaine te gaan.

  De collega's van Stephen Donnelly gaan tot de testuitslag bekend is met een "overdaad aan voorzichtigheid" met de situatie om, meldt RTE op basis van overheidsbronnen.

 • Prinsjesdag: coronaherstelfonds, rijksbegroting en extra geld voor onderwijs en ov

  Prinsjesdag stond vandaag in het teken van de coronacrisis. Zo trekt het kabinet 244 miljoen euro uit voor het onderwijs, om achterstanden weg te werken bij leerlingen en studenten die vertraging hebben opgelopen toen de scholen gesloten waren.

  Het openbaar vervoer krijgt opnieuw extra geld. Het kabinet trok dit jaar al 1,5 miljard euro uit om een groot deel van de teruggelopen inkomsten te compenseren. Volgend jaar komt daar nog eens 740 miljoen euro bij, bedoeld voor de eerste helft van 2021.

  Nederland staat volgend jaar voor 27,4 miljard euro garant voor het Europese coronaherstelfonds en de rijksbegroting zal nog tot 2024 worden overschreden als gevolg van coronagerelateerde kosten.

  De Raad van State, het onafhankelijke adviesorgaan van de regering, vindt dat het kabinet duidelijker moet aangeven wat de huidige miljardenuitgaven in de coronacrisis betekenen voor de volgende generatie, of voor lastenverzwaringen in de toekomst.

 • Besmette Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Krajisnik overleden

  De Bosnisch-Servische politicus Momcilo Krajisnik (75) is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was een van de politieke leiders in de oorlog in Bosnië (1992-1995) en werd door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.

  Het universitaire ziekenhuis in de Bosnisch-Servische stad Banja Luka, waar hij sinds 29 augustus werd behandeld, heeft zijn overlijden bekendgemaakt.

  Krajisnik werd veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid. Hij kwam in 2013 vrij. Lees meer in dit artikel:

 • GGD's krijgen honderden miljoenen extra

  De GGD's krijgen vanwege de coronacrisis dit jaar en ook volgend jaar 350 miljoen extra. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Het is voor de extra kosten die gemaakt worden voor onder andere het bron- en contactonderzoek.

  Koepelorganisatie GGD GHOR krijgt er dit jaar 126 miljoen extra bij en volgend jaar 100 miljoen. Het extra geld is voor de bekostiging van onder andere het opzetten van een app, een nieuw digitaal registratiesysteem voor de testen, een klantencontactcentrum en bron- en contactonderzoek.

 • Coronapatiënten op IC's met 10 toegenomen

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen 24 uur met 10 gestegen naar 53. 10 is de zogenoemde signaalwaarde volgens het coronadashboard. Als er drie dagen achter elkaar 10 of meer coronapatiënten op de IC bij komen, kan dat reden zijn voor extra maatregelen. De laatste keer dat er zoveel patiënten in een dag bij kwamen was begin april. De afgelopen zes weken heeft het IC-cijfer steeds rond de 35 geschommeld.

  Op de verpleegafdelingen liggen 187 covid-patiënten, 21 meer dan gisteren.

  "Er liggen nu 100 patiënten meer in het ziekenhuis dan acht dagen geleden", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "In de Randstad zie je dat de ziekenhuizen de patiënten onderling verdelen om te zorgen dat de reguliere zorg gewoon door kan blijven gaan."

 • Oproep aan studenten Delft: het is 5 voor 12

  De Delftse studentenverenigingen hebben studenten in een brief dringend opgeroepen de coronamaatregelen zorgvuldiger na te leven en wijzen op het testbeleid van de overheid. Het aantal besmettingen in de stad is de afgelopen weken fors gestegen en studenten maken 80 procent uit van de positief geteste mensen in Delft. De meeste besmettingen vinden plaats in studentenhuizen.

  Het aantal besmettingen verdubbelt elke zeven dagen, staat in de oproep. "Als we niets doen, is er een grote kans dat we in Delft in een lokale lockdown terechtkomen en wederom weken thuis moeten blijven." De studentenverenigingen werken nauw samen met de TU Delft, de GGD en de gemeente. Bekeken wordt welke stappen genomen moeten worden om een lockdown te voorkomen.

  Het initiatief ligt bij de studenten, staat in de brief. "Naast dat we hier zelf ook niet op zitten te wachten, is het een goed moment om te laten zien dat we als studenten ook een verantwoordelijke rol aan kunnen nemen in onze maatschappij."

  De verenigingen waarschuwen: "Het is 5 voor 12. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt".

 • Aura Timen: 100 tot 200 besmettingen op hospiteeravonden

  Er zijn de afgelopen week veel jongeren tussen de 20 en 24 jaar besmet geraakt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Delft, steden waar veel studenten wonen. "We hebben clusters gezien bij hospiteeravonden met 100 tot 200 infecties, dat vergt aandacht", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

  Jongeren worden van een coronabesmetting over het algemeen minder vaak ziek en de ziekte verloopt milder dan bij ouderen, maar ze kunnen het virus wel overdragen. "En dat kunnen ze even snel en even goed als andere mensen die heel ziek worden. We willen voorkomen dat het virus doorsijpelt naar ouderen en kwetsbaren."

  De toename van het aantal besmettingen blijft zorgelijk, vindt Timen. "Het betekent dat de maatregelen onvolledig worden nageleefd." De stijging van het aantal ziekenhuisopnames (van 43 naar 92) en ic-opnames noemt ze klein. "Zeker vergeleken met het voorjaar. Maar we willen niet naar die situatie terug. We moeten voorbereid zijn op het najaar, waarin we een verdere toename van het aantal gevallen verwachten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  RIVM: '100 tot 200 besmettingen op hospiteeravonden'
 • Recordaantal van bijna 200.000 mensen getest afgelopen week

  Een recordaantal van 195.545 mensen heeft zich afgelopen week laten testen. Vorige week waren dat er nog ruim 180.000. Van alle geteste mensen was 3,9 procent positief. Vorig week was dat 2,8 procent.

  Het percentage positieve testen is het hoogst in de regio Haaglanden, daar bleek 9,1 procent van alle geteste mensen besmet. Ook in de regio's Rotterdam-Rijnmond (8,2 procent) en Amsterdam (eveneens 8,2 procent) is het percentage hoger dan gemiddeld.

  In totaal zijn er 8265 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 5427. Net als vorige week is dat een stijging van ruim 50 procent. Sinds 1 juni, de dag dat iedereen getest kon worden, zijn er niet eerder zoveel mensen in een week positief getest.

  Het aantal ziekenhuisopnames is ook toegenomen. De GGD's hebben afgelopen week 92 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Vorige week ging het om 43 nieuwe opnames. Het aantal nieuw gemelde doden (14) is lager dat vorige week (17).

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

 • Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in een week met helft toegenomen

  Er zijn 8265 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld de afgelopen week. Een week eerder waren dat er 5427. Net als vorige week is dat een stijging van ruim 50 procent. In de afgelopen 24 uur werden er 1379 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds iedereen getest kan worden.

  Het aantal ziekenhuisopnames is ook toegenomen. De GGD's hebben afgelopen week 92 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Vorige week ging het om 43 nieuwe opnames. Het aantal nieuw gemelde doden (14) is lager dan vorige week (17).

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

  De meeste besmettingen waren deze week opnieuw in Amsterdam (1251), Den Haag (761) en Rotterdam (701).

  Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen week de meeste besmettingen in Delft (16,9 per 10.000 inwoners), Bergeijk (15,6) en Amsterdam (14,3).

  Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat vanaf 17 augustus het R-getal (het getal dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een patiënt) weer boven de 1 is uitgekomen en sindsdien is gestegen. Op 28 augustus, de meest recente dag dat het getal is berekend, was het R-getal volgens het RIVM 1,38 (met een bandbreedte van 1,29 en 1,47). Dat is vergelijkbaar met het R-getal in juli. In augustus schommelde het iets onder de 1.

 • Inwoners regio Haaglanden moeten zelf contacten informeren bij besmetting

  De GGD Haaglanden is grotendeels gestopt met het bellen van contacten van besmette personen. Besmette inwoners van negen gemeenten waaronder Den Haag, Delft en Rijswijk moeten sinds vrijdag zelf de mensen informeren met wie ze nauw contact hebben gehad.

  In de regio is niet meer genoeg personeel om het contactonderzoek volledig uit te voeren. In augustus gebeurde dat ook in Amsterdam en Rotterdam. Ook landelijk dreigt er een tekort te ontstaan; een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland noemt de situatie spannend.

 • 'MKB kan kabinet helpen met meer laboratoria en sneller testen'

  Een aantal MKB-bedrijven met een laboratorium heeft zich gemeld om te helpen bij het tekort aan testcapaciteit, zegt MKB Nederland-voorzitter Leendert-Jan Visser in het Radio 1-programma Spraakmakers. "Testen zou daardoor sneller kunnen en uitslagen komen dan ook sneller."

  MKB Nederland is hierover in gesprek met het kabinet, vertelt Visser. "Het is goed dat het kabinet hier zorgvuldig naar kijkt. Minister De Jonge laat alles via het RIVM lopen. Alles moet worden getoetst en dat is ook goed." Maar snelheid is ook geboden, stelt Visser.

  Volgens Visser is in deze coronatijd een belangrijk probleem voor MKB'ers de quarantainetijd waarmee ze te maken hebben. "Als je in de buurt bent geweest van iemand met corona en je moet thuisblijven, heeft een bedrijf capaciteitsverlies en kosten die niet vergoed worden." Met een sneller testproces hoopt Visser dat er eerder uitslagen komen, zodat mensen niet onnodig thuis hoeven te zitten.

 • Drugsgebruik tijdens de lockdown onderzocht

  Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs zoals ketamine en LSD zijn tijdens de coronalockdown vaker gaan gebruiken, meldt het Trimbos-instituut na onderzoek. Van de ecstasygebruikers gaf nog geen 16 procent aan vaker te zijn gaan gebruiken. Velen slikten de partydrug juist minder vaak.

  Volgens de onderzoekers is ruim de helft van de alcoholdrinkers minder vaak gaan drinken sinds het invoeren van de coronamaatregelen. Voor cannabis was dat nog geen 16 procent. Bijna de helft van alle cannabisgebruikers gebruikte juist op meer dagen.

  Door de coronamaatregelen, die half maart ingingen, is het uitgaansleven grotendeels stil komen te liggen. "Voor de één was dit een reden om vaker alcohol of drugs te gaan gebruiken, voor de ander was het wegvallen van de mogelijkheid om uit te gaan juist een reden om (even) niet of minder te gebruiken", zegt het Trimbos.

  Aan het onderzoek deden 4460 mensen tussen de 16 en 35 jaar mee, die voor de maatregelen minimaal één keer een club of een festival hadden bezocht.