Eerder Franse nationaliteit voor coronamedewerkers • GGD's krijgen honderden miljoenen extra
- GGD's krijgen honderden miljoenen extra.
- Oproep aan studenten Delft: het is 5 voor 12.
- RIVM: 100 tot 200 besmettingen op hospiteeravonden.
- Eerder Franse nationaliteit voor buitenlandse coronamedewerkers.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en het reisadvies voor verschillende landen staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Fabrikant: blaastest detecteert coronavirus
De Amerikaanse ondernemer Mike Lynn zegt dat de machine die hij normaal gebruikt om marihuana te detecteren, ook gebruikt kan worden om erachter te komen of iemand het coronavirus bij zich draagt. Het zou kunnen helpen om verspreiders en hun contacten op te sporen.
Quarantaine voor 22 huisgenoten in Delft
Dirk Buijs woont in een studentenhuis met 21 andere bewoners. Hij is besmet met het coronavirus. Daardoor moeten ook al zijn huisgenoten in quarantaine.
Eerder Franse nationaliteit voor buitenlandse coronamedewerkers
Buitenlandse zorgmedewerkers en andere mensen die in Frankrijk in de frontlinie van de coronacrisis hebben gewerkt, kunnen versneld de Franse nationaliteit krijgen.
De naturalisatieaanvragen van buitenlanders die "actief hebben deelgenomen aan de nationale inspanning, met toewijding en moed" moeten van het ministerie van Binnenlandse Zaken voorrang krijgen. Het gaat ook om bijvoorbeeld kassamedewerkers en personeel van de kinderopvang.
Deze mensen kunnen na twee jaar in Frankrijk te hebben gewoond een Frans paspoort krijgen, in plaats van de voorgeschreven vijf jaar.
In Frankrijk zijn 30.839 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en er zijn ruim 412.000 bevestigde gevallen.
Ierse kabinet werkt vanuit huis na klachten minister Volksgezondheid
Alle Ierse ministers zijn op afstand gaan werken, nadat de minister van Volksgezondheid zich vanmiddag niet goed voelde en een test deed, maakt omroep RTE bekend. Een parlementslid had het kabinet opgeroepen in quarantaine te gaan.
De collega's van Stephen Donnelly gaan tot de testuitslag bekend is met een "overdaad aan voorzichtigheid" met de situatie om, meldt RTE op basis van overheidsbronnen.
Prinsjesdag: coronaherstelfonds, rijksbegroting en extra geld voor onderwijs en ov
Prinsjesdag stond vandaag in het teken van de coronacrisis. Zo trekt het kabinet 244 miljoen euro uit voor het onderwijs, om achterstanden weg te werken bij leerlingen en studenten die vertraging hebben opgelopen toen de scholen gesloten waren.
Het openbaar vervoer krijgt opnieuw extra geld. Het kabinet trok dit jaar al 1,5 miljard euro uit om een groot deel van de teruggelopen inkomsten te compenseren. Volgend jaar komt daar nog eens 740 miljoen euro bij, bedoeld voor de eerste helft van 2021.
Nederland staat volgend jaar voor 27,4 miljard euro garant voor het Europese coronaherstelfonds en de rijksbegroting zal nog tot 2024 worden overschreden als gevolg van coronagerelateerde kosten.
De Raad van State, het onafhankelijke adviesorgaan van de regering, vindt dat het kabinet duidelijker moet aangeven wat de huidige miljardenuitgaven in de coronacrisis betekenen voor de volgende generatie, of voor lastenverzwaringen in de toekomst.
Besmette Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Krajisnik overleden
De Bosnisch-Servische politicus Momcilo Krajisnik (75) is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was een van de politieke leiders in de oorlog in Bosnië (1992-1995) en werd door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.
Het universitaire ziekenhuis in de Bosnisch-Servische stad Banja Luka, waar hij sinds 29 augustus werd behandeld, heeft zijn overlijden bekendgemaakt.
Krajisnik werd veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij misdaden tegen de menselijkheid. Hij kwam in 2013 vrij. Lees meer in dit artikel:
GGD's krijgen honderden miljoenen extra
De GGD's krijgen vanwege de coronacrisis dit jaar en ook volgend jaar 350 miljoen extra. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Het is voor de extra kosten die gemaakt worden voor onder andere het bron- en contactonderzoek.
Koepelorganisatie GGD GHOR krijgt er dit jaar 126 miljoen extra bij en volgend jaar 100 miljoen. Het extra geld is voor de bekostiging van onder andere het opzetten van een app, een nieuw digitaal registratiesysteem voor de testen, een klantencontactcentrum en bron- en contactonderzoek.
Coronapatiënten op IC's met 10 toegenomen
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is de afgelopen 24 uur met 10 gestegen naar 53. 10 is de zogenoemde signaalwaarde volgens het coronadashboard. Als er drie dagen achter elkaar 10 of meer coronapatiënten op de IC bij komen, kan dat reden zijn voor extra maatregelen. De laatste keer dat er zoveel patiënten in een dag bij kwamen was begin april. De afgelopen zes weken heeft het IC-cijfer steeds rond de 35 geschommeld.
Op de verpleegafdelingen liggen 187 covid-patiënten, 21 meer dan gisteren.
"Er liggen nu 100 patiënten meer in het ziekenhuis dan acht dagen geleden", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "In de Randstad zie je dat de ziekenhuizen de patiënten onderling verdelen om te zorgen dat de reguliere zorg gewoon door kan blijven gaan."
Oproep aan studenten Delft: het is 5 voor 12
De Delftse studentenverenigingen hebben studenten in een brief dringend opgeroepen de coronamaatregelen zorgvuldiger na te leven en wijzen op het testbeleid van de overheid. Het aantal besmettingen in de stad is de afgelopen weken fors gestegen en studenten maken 80 procent uit van de positief geteste mensen in Delft. De meeste besmettingen vinden plaats in studentenhuizen.
Het aantal besmettingen verdubbelt elke zeven dagen, staat in de oproep. "Als we niets doen, is er een grote kans dat we in Delft in een lokale lockdown terechtkomen en wederom weken thuis moeten blijven." De studentenverenigingen werken nauw samen met de TU Delft, de GGD en de gemeente. Bekeken wordt welke stappen genomen moeten worden om een lockdown te voorkomen.
Het initiatief ligt bij de studenten, staat in de brief. "Naast dat we hier zelf ook niet op zitten te wachten, is het een goed moment om te laten zien dat we als studenten ook een verantwoordelijke rol aan kunnen nemen in onze maatschappij."
De verenigingen waarschuwen: "Het is 5 voor 12. Het is nog niet te laat, maar de tijd dringt".
Aura Timen: 100 tot 200 besmettingen op hospiteeravonden
Er zijn de afgelopen week veel jongeren tussen de 20 en 24 jaar besmet geraakt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Delft, steden waar veel studenten wonen. "We hebben clusters gezien bij hospiteeravonden met 100 tot 200 infecties, dat vergt aandacht", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.
Jongeren worden van een coronabesmetting over het algemeen minder vaak ziek en de ziekte verloopt milder dan bij ouderen, maar ze kunnen het virus wel overdragen. "En dat kunnen ze even snel en even goed als andere mensen die heel ziek worden. We willen voorkomen dat het virus doorsijpelt naar ouderen en kwetsbaren."
De toename van het aantal besmettingen blijft zorgelijk, vindt Timen. "Het betekent dat de maatregelen onvolledig worden nageleefd." De stijging van het aantal ziekenhuisopnames (van 43 naar 92) en ic-opnames noemt ze klein. "Zeker vergeleken met het voorjaar. Maar we willen niet naar die situatie terug. We moeten voorbereid zijn op het najaar, waarin we een verdere toename van het aantal gevallen verwachten."
Recordaantal van bijna 200.000 mensen getest afgelopen week
Een recordaantal van 195.545 mensen heeft zich afgelopen week laten testen. Vorige week waren dat er nog ruim 180.000. Van alle geteste mensen was 3,9 procent positief. Vorig week was dat 2,8 procent.
Het percentage positieve testen is het hoogst in de regio Haaglanden, daar bleek 9,1 procent van alle geteste mensen besmet. Ook in de regio's Rotterdam-Rijnmond (8,2 procent) en Amsterdam (eveneens 8,2 procent) is het percentage hoger dan gemiddeld.
In totaal zijn er 8265 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 5427. Net als vorige week is dat een stijging van ruim 50 procent. Sinds 1 juni, de dag dat iedereen getest kon worden, zijn er niet eerder zoveel mensen in een week positief getest.
Het aantal ziekenhuisopnames is ook toegenomen. De GGD's hebben afgelopen week 92 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Vorige week ging het om 43 nieuwe opnames. Het aantal nieuw gemelde doden (14) is lager dat vorige week (17).
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.
Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in een week met helft toegenomen
Er zijn 8265 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld de afgelopen week. Een week eerder waren dat er 5427. Net als vorige week is dat een stijging van ruim 50 procent. In de afgelopen 24 uur werden er 1379 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds iedereen getest kan worden.
Het aantal ziekenhuisopnames is ook toegenomen. De GGD's hebben afgelopen week 92 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Vorige week ging het om 43 nieuwe opnames. Het aantal nieuw gemelde doden (14) is lager dan vorige week (17).
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.
De meeste besmettingen waren deze week opnieuw in Amsterdam (1251), Den Haag (761) en Rotterdam (701).
Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen week de meeste besmettingen in Delft (16,9 per 10.000 inwoners), Bergeijk (15,6) en Amsterdam (14,3).
Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat vanaf 17 augustus het R-getal (het getal dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een patiënt) weer boven de 1 is uitgekomen en sindsdien is gestegen. Op 28 augustus, de meest recente dag dat het getal is berekend, was het R-getal volgens het RIVM 1,38 (met een bandbreedte van 1,29 en 1,47). Dat is vergelijkbaar met het R-getal in juli. In augustus schommelde het iets onder de 1.
Inwoners regio Haaglanden moeten zelf contacten informeren bij besmetting
De GGD Haaglanden is grotendeels gestopt met het bellen van contacten van besmette personen. Besmette inwoners van negen gemeenten waaronder Den Haag, Delft en Rijswijk moeten sinds vrijdag zelf de mensen informeren met wie ze nauw contact hebben gehad.
In de regio is niet meer genoeg personeel om het contactonderzoek volledig uit te voeren. In augustus gebeurde dat ook in Amsterdam en Rotterdam. Ook landelijk dreigt er een tekort te ontstaan; een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland noemt de situatie spannend.
'MKB kan kabinet helpen met meer laboratoria en sneller testen'
Een aantal MKB-bedrijven met een laboratorium heeft zich gemeld om te helpen bij het tekort aan testcapaciteit, zegt MKB Nederland-voorzitter Leendert-Jan Visser in het Radio 1-programma Spraakmakers. "Testen zou daardoor sneller kunnen en uitslagen komen dan ook sneller."
MKB Nederland is hierover in gesprek met het kabinet, vertelt Visser. "Het is goed dat het kabinet hier zorgvuldig naar kijkt. Minister De Jonge laat alles via het RIVM lopen. Alles moet worden getoetst en dat is ook goed." Maar snelheid is ook geboden, stelt Visser.
Volgens Visser is in deze coronatijd een belangrijk probleem voor MKB'ers de quarantainetijd waarmee ze te maken hebben. "Als je in de buurt bent geweest van iemand met corona en je moet thuisblijven, heeft een bedrijf capaciteitsverlies en kosten die niet vergoed worden." Met een sneller testproces hoopt Visser dat er eerder uitslagen komen, zodat mensen niet onnodig thuis hoeven te zitten.
Drugsgebruik tijdens de lockdown onderzocht
Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs zoals ketamine en LSD zijn tijdens de coronalockdown vaker gaan gebruiken, meldt het Trimbos-instituut na onderzoek. Van de ecstasygebruikers gaf nog geen 16 procent aan vaker te zijn gaan gebruiken. Velen slikten de partydrug juist minder vaak.
Volgens de onderzoekers is ruim de helft van de alcoholdrinkers minder vaak gaan drinken sinds het invoeren van de coronamaatregelen. Voor cannabis was dat nog geen 16 procent. Bijna de helft van alle cannabisgebruikers gebruikte juist op meer dagen.
Door de coronamaatregelen, die half maart ingingen, is het uitgaansleven grotendeels stil komen te liggen. "Voor de één was dit een reden om vaker alcohol of drugs te gaan gebruiken, voor de ander was het wegvallen van de mogelijkheid om uit te gaan juist een reden om (even) niet of minder te gebruiken", zegt het Trimbos.
Aan het onderzoek deden 4460 mensen tussen de 16 en 35 jaar mee, die voor de maatregelen minimaal één keer een club of een festival hadden bezocht.
Ook in België vooral twintigers besmet
In België zijn het momenteel twintigers die het vaakst besmet raken. Ook tieners en in mindere mate ook dertigers lopen het virus op, blijkt uit cijfers van de Belgische gezondheidsdienst Sciensano. Andere leeftijdsgroepen worden in de nieuwe golf nauwelijks geraakt.
Het virus grijpt in België al een week of twee steeds sneller om zich heen. Dagelijks kwamen er vorige week gemiddeld 746 besmettingen bij. Dat is een stijging van 51 procent vergeleken met de week ervoor.
83.000 nieuwe gevallen in India, totaal bijna 5 miljoen
In India zijn de afgelopen 24 uur ruim 83.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Daarmee komt het totale aantal besmettingen op bijna vijf miljoen. Het land staat daarmee wereldwijd op de tweede plaats. Alleen de Verenigde Staten staat er nog boven met meer dan 6,5 miljoen geregistreerde gevallen.
In het afgelopen etmaal werden in India meer dan duizend nieuwe doden gemeld. In totaal bezweken er tot nu toe bijna 81.000 mensen aan de gevolgen van het virus.
Twee coronagevallen in migrantenkamp Samos
In een migrantenkamp op het Griekse eiland Samos zijn twee coronagevallen geconstateerd. Het zou gaan om twee asielzoekers uit Congo en Gambia. Correspondent Conny Keessen zegt dat de twee in een aparte ruimte in isolatie zijn geplaatst. Het zijn de eerste besmettingen in het kamp.
Het hele kamp zit tot 29 september in quarantaine. De politie heeft alle ingangen afgesloten. Er zitten ongeveer 4600 mensen, terwijl er maar plek is voor 700. Volgens Keessen is de situatie rustig in het kamp.
Eerder werden er al besmettingen vastgesteld in kampen op de eilanden Chios en Lesbos.
Renners Tour de France allemaal negatief getest
Alle deelnemers in de Tour de France kunnen weer door met fietsen in de zestiende etappe. Ze zijn bij de verplichte coronatest in de Tour de France allemaal negatief getest.
In totaal werden 785 mensen getest, onder wie ook stafleden en medewerkers van de Tour. Geen van hen bleek het virus te hebben.
De zestiende etappe start om 13.20 uur in La Tour-du-Pin.
Boedapest en nieuwe delen Frankrijk oranje, verplichte test voor Sardinië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Hongaarse hoofdstad Boedapest aangepast naar oranje. Net als de Franse gebieden l'Ain, Ille-et-Vilaine, Isère, Loire, Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Pas de Calais, Puy de Dôme, Pyrénées Atlantiques, Pyrénées Orientales en Tarn-et-Garonne.
In en rond de Deense hoofdstad Kopenhagen en rondom de stad Odense is het reisadvies eveneens aangescherpt.
Van reizigers uit die gebieden wordt verwacht dat ze tien dagen in thuisquarantaine gaan. Eerder vandaag werd bekend dat ook het reisadvies van regio's rond Lissabon, delen van Zwitserland en Praag is aangescherpt.
Reizigers die naar het Italiaanse eiland Sardinië gaan, moeten een negatieve test kunnen laten zien van niet ouder dan 48 uur. Ook moet iedere reiziger naar Sardinië zich 48 uur voor vertrek online registreren.
Voetbalvrouwen niet bang om in oranje Rusland te spelen
De voetbalvrouwen spelen vrijdag tegen Rusland voor de EK-kwalificatie. Oranje is hard op weg om zich te plaatsen voor het EK, dat volgend jaar in Engeland zou worden gehouden maar vanwege de coronapandemie naar 2022 is verplaatst.
Of de Nederlandse vrouwen veel te duchten zullen hebben van de Russinnen, die vorig jaar oktober in Eindhoven met 2-0 verslagen werden, valt nog te bezien. De reis naar Moskou baart wellicht meer zorgen in deze tijden van corona. Voor Rusland geldt immers code oranje en dus zijn voor de meeste mensen de grenzen gesloten.
De Nederlandse ploeg stapt echter gewoon op het vliegtuig. "Nee, we hebben geen twijfels gehad", vertelt bondscoach Sarina Wiegman. "We hebben het wel gecheckt, want iedereen moet zich er veilig bij voelen." Alleen aanvoerder Sherida Spitse gaat niet mee, ze mag niet van haar Noorse club.
Reisadviezen in regio's rond Lissabon, delen van Zwitserland en Praag nu oranje
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor twee gebieden rond de Portugese hoofdstad Lissabon, delen van Zwitserland en de Tsjechische hoofdstad Praag aangepast naar oranje. Dat betekent dat wordt geadviseerd om alleen nog noodzakelijke reizen naar die gebieden te maken.
Op dit moment is het besmettingsrisico in Portugal groot in de regio's Area Metropolitana de Lisboa en Leziria do Tejo. In Zwitserland gaat het om de gebieden in en rond Genève, Freiburg en Vaud. In Praag gaat het om de gehele stad.
Van reizigers die uit die gebieden terugkeren naar Nederland wordt verwacht dat ze tien dagen in thuisquarantaine gaan.
Bill Gates: armoede en ziektes gestegen door corona
Microsoft-oprichter Bill Gates zegt dat de coronapandemie de voortgang in de strijd tegen armoede en ziektes heeft verstoord. Dat zei hij op een persconferentie over een rapport over wereldwijde armoede en ziektes.
Volgens het rapport is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft met 7 procent gestegen door de pandemie. En de wereldwijde vaccinatiegraad voor mensen is teruggevallen tot het niveau van de jaren negentig. "Dat zette de wereld 25 jaar terug in 25 weken", stelde de 64-jarige miljardair.
Daarnaast hebben de economische gevolgen van het virus de bestaande ongelijkheden vergroot. Volgens Gates worden vrouwen, minderheden en mensen die in extreem slechte omstandigheden leven veel harder getroffen door corona.
Hij stelt daarom samen met zijn vrouw Melinda voor om wereldwijd de pandemie te bestrijden. Een voorwaarde is volgens hem wel dat alle coronavaccins dan over de hele wereld verdeeld moeten worden. "Door arme landen te helpen, kunnen we ons eigen normale leven ook sneller terugkrijgen."
Feestje bij de buren? Bel de politie
De Britse minister Patel van Binnenlandse Zaken zegt dat ze de politie zou bellen als de buren een feestje zouden vieren. Ze vindt het een goede zaak om mensen aan te geven die mogelijk het coronavirus verspreiden als ze in het gezelschap zijn van meer dan zes personen.
"Het heeft niets te maken met mensen verlinken, maar met het nemen van verantwoordelijkheid. Als er ergens een groot feest is, is het goed om de politie te bellen", zegt ze tegen Sky News. "Als ik iets zag wat ongepast was, zou ik ook de politie bellen."
'Ligduur coronapatiënt veel korter, meer IC-capaciteit'
Er kunnen op dit moment veel meer coronapatiënten op de intensive cares terecht dan in maart en april, aan het begin van de coronapandemie in Nederland. Dat bevestigt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Dat komt doordat de gemiddelde duur dat een patiënt op de intensive care ligt drastisch is gedaald.
In maart en april lag een patiënt gemiddeld 22 dagen op de ic. In de afgelopen twee maanden was dat minder dan 8 dagen.
"We zijn nog aan het onderzoeken hoe het komt dat mensen de IC sneller kunnen verlaten", zegt Gommers. "Maar als je ervan uit gaat dat het om een vergelijkbare groep patiënten gaat, dan denk ik dat een belangrijk deel is toe te schrijven aan de verbeterde behandeling. Het is niet zo dat het virus milder is geworden, we hebben daar in elk geval geen aanwijzingen voor."
China krijgt meer interesse in veganistisch vlees
In China beginnen langzaam maar zeker steeds meer mensen interesse te krijgen in veganistische alternatieven voor vlees. Volgens persbureau Reuters is een aantal bedrijven bezig om vlees op basis van plantaardige materialen te maken. Dat doen zij omdat Chinese consumenten in de nasleep van de coronacrisis meer bezig zijn met hun gezondheid.
"Restaurants spelen nu in op die vraag", zegt een woordvoerder van een bedrijf dat onder meer vega-gehaktballen maakt tegen het persbureau. "Sinds juni zien we een enorme stijging in de verkopen."
De veganindustrie is nog wel een niche-markt in het Aziatische land als je het afzet tegen de enorme vleesindustrie. Volgens een Chinese marktonderzoeker valt of staat de groei van de veganindustrie met de smaak van de producten. "De meeste mensen staan ervoor open om alternatieven voor vlees te proberen."
Besmettingen Duitsland opnieuw hoger
In de afgelopen 24 uur zijn er in Duitsland 1407 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is opnieuw een stijging vergeleken met een dag eerder, meldt het Robert Koch Instituut (RKI). Gisteren meldde het RKI 927 nieuwe besmettingsgevallen.
In totaal zijn er in Duitsland 261.762 besmettingen geregistreerd. 9362 mensen zijn overleden, 12 in het afgelopen etmaal.
Gemeente Rotterdam gaat noodlijdend Blijdorp helpen
De noodlijdende Diergaarde Blijdorp zal niet verdwijnen uit Rotterdam, heeft burgemeester Aboutaleb gezegd tegen de regionale omroep Rijnmond. De gemeente is volgens Aboutaleb bereid om de portemonnee te trekken. "Als een icoon verdwijnt, amputeer je iets van het lijf van de stad. Als je Blijdorp failliet laat gaan, verdwijnt er een wezenlijk lichaamsdeel van de stad Rotterdam."
Om hoeveel geld het precies gaat en wanneer het Rotterdamse college gaat bijspringen, wilde hij nog niet zeggen. Vorige week meldde de dierentuin dat een kwart van de 180 personeelsleden moet gaan vanwege de coronacrisis.
Dieptepunt aantal vakantiegangers in tweede kwartaal
Het aantal Nederlanders dat in het tweede kwartaal op vakantie ging, was 65 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor vakantiegangers met een buitenlandse bestemming was de daling veruit het grootst: 98 procent in april en mei. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het doorlopende vakantieonderzoek dat het bureau doet.
In april gingen 36.000 Nederlanders op een buitenlandse vakantie en in mei 69.000. In juni was er nauwelijks sprake van herstel. Toen lag het aantal vakantiegangers naar het buitenland 87 procent lager dan in juni 2019.
Ook het aantal binnenlandse vakanties lag lager dan vorig jaar: in april 72 procent lager en in mei 46 procent lager dan in dezelfde maanden in 2019. Maar in juni was het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eigen land nog maar 19 procent lager dan het jaar daarvoor.
Tilburgse studenten krijgen diploma tussen de wilde dieren
De Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg heeft de diploma-uitreiking van vandaag verkast naar de Beekse Bergen. Tussen de olifanten, leeuwen en giraffen mogen de studenten het document in ontvangst nemen. "Als het meezit gaan de dieren in een rij staan en een diepe buiging maken", zegt Marc Geboers, docent bij Fontys in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens Geboers rijden de studenten met hun gezin in een auto een route door het park. Langs de kant van de weg staan op verschillende plekken docenten die zorgen voor een verrassingselement. "We willen er een groot feest van maken: een stukje erkenning, met videoboodschappen en een audiotour."
Aan het einde van de tour staan drie tenten waar de studenten, vanuit de auto, het diploma kunnen ondertekenen. "Daarna kunnen studenten met hun gezin uitstappen bij een omgebouwde safaribus om een foto te maken."
'GGD-medewerkers mikpunt van agressie'
GGD-medewerkers die telefonisch coronatesten inplannen, zijn het mikpunt van agressie en intimidatie. "Het wordt steeds heftiger", vertelt manager Koen Spruijt tegen de Telegraaf. "Het is niet meer normaal."
Aanleiding zijn oplopende wachttijden door gebrek aan testcapaciteit. GGD-medewerkers zijn het gescheld helemaal zat, zegt Spruijt tegen de krant. "We begrijpen dat burgers gefrustreerd zijn als ze langer moeten wachten, daar zit veel emotie. Maar het is wel belangrijk om fatsoenlijk te blijven."
Minister De Jonge van Volksgezondheid noemt het verbale geweld "heel naar", schrijft de Telegraaf. Volgens de krant wijzen Kamerleden hem erop dat dit een symptoom is van "een falend testbeleid".
Bruls kritisch over voorkeurstests bij docenten
Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vindt het "principieel best verstandig" om bepaalde groepen voorrang te geven bij het testen, maar hij zet vraagtekens bij de voorkeursbehandeling van onderwijspersoneel. Dat zei hij in Nieuwsuur.
Minister De Jonge kondigde vrijdag aan dat personeel in de zorg en het onderwijs voorrang krijgt bij coronatests. De verwachting is dat de eerste medewerkers aan het eind van deze week met voorrang aan de beurt zijn.
"Ik snap dat het vervelend is als een hele school dicht moet en mensen thuis op hun kinderen moeten letten", zei Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. "Maar als de kantine van de vuilnisophaaldienst in Nijmegen een besmetting heeft, moeten alle vuilnismannen en -vrouwen tien dagen in quarantaine en dan ligt het vuil in de straten. Via een iPad kan ik wel lesgeven, maar geen vuilniszak ophalen."
Nieuw liveblog
Goedemorgen, dit is het corona-liveblog van dinsdag 15 september. Het blog van gisteren staat hier.