NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Uitbraak in verpleeghuis Oud-Beijerland • Grootste Britse coronastijging sinds mei

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Wij sluiten het liveblog. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Britse minister verontrust door aantal nieuwe besmettingen

  Vandaag zijn er 2988 nieuwecoronabesmettingen geregistreerd in Groot-Brittannië. Dat is de grootste stijging sinds mei.

  "De stijging is verontrustend", zegt minister van Gezondheid Matt Hancock. "Het gaat vooral om jongeren, maar we zien in andere landen dat dit soort stijgingen onder jongeren vaak ook leidt tot een stijging onder de rest van de bevolking." De minister hamert op het belang van het houden van afstand om verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • Mexico moest snel overlijdensaktes bijdrukken

  Mexico heeft ruim een miljoen overlijdensaktes laten bijdrukken. Ze raakten in sommige delen van het land op vanwege het hoge aantal coronadoden. De Mexicaanse autoriteiten zijn de laatste weken druk bezig geweest nieuwe aktes aan te voeren vanuit regio's waar nog voorraden waren.

  Het land heeft tot dusver officieel meer dat 67.000 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en India zijn dat er meer.

  Het werkelijke Mexicaanse dodental ligt waarschijnlijk hoger omdat er in Mexico weinig wordt getest. Vandaag maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er tot en met augustus 122.765 meer doden zijn geregistreerd dan gebruikelijk voor deze periode.

 • 29 besmettingen op revalidatieafdeling verpleeghuis Oud-Beijerland

  In een verpleeghuis in Oud-Beijerland is het coronavirus uitgebroken. Bij veertien cliënten en vijftien medewerkers is het virus vastgesteld, meldt de zorgorganisatie Zorgwaard. Het gaat om de revalidatieafdeling van woon- en zorgcomplex Rembrandt, dat onder Zorgwaard valt.

  De besmette bewoners zijn bij elkaar ondergebracht op aparte afdeling in de hoop dat het virus zich niet verder verspreidt.

 • Politie grijpt in bij bijeenkomst van autoliefhebbers

  Een bijeenkomst van autoliefhebbers in Venlo is vanmiddag vroegtijdig beëindigd toen de politie verscheen. Na een oproep op Facebook had een grote groep automobilisten zich met hun wagens verzameld op het voormalige Floriadeterrein. Daarbij werden de coronaregels niet in acht genomen, vertelt een woordvoerder van de politie tegen persbureau ANP.

  De politie ging in gesprek met de organisatoren, waarna de deelnemers besloten om weg te gaan. Niemand is aangehouden.

  Het is voor de tweede keer in enkele maanden tijd dat zich in Venlo een grote groep mensen met hun auto's had verzameld. Begin juli verzamelden zich in Venlo zo'n 300 voertuigen. Ook toen maakte de politie wegens coronarisico's een einde aan de bijeenkomst.

 • Belgische radiozender stuurt medewerkers naar huis en moet plaatjes draaien

  De VRT-radiozender Studio Brussel heeft alle medewerkers naar huis gestuurd na twee bevestigde coronabesmettingen. Uit voorzorg moest iedereen zich laten testen en thuis in quarantaine de resultaten afwachten, meldt VRT Nieuws.

  Het ochtend- en avondprogramma worden voorlopig vanuit huis gepresenteerd. De rest van de dag wordt er non-stop muziek gedraaid.

  Volgens Studio Brussel-nethoofd Jan Van Biesen was dit de enige mogelijke beslissing: "De gezondheid van onze mensen gaat natuurlijk boven alles", zegt hij. "We hopen, zo snel als dit weer mag en kan, al onze normale uitzendingen weer te kunnen doen, want ons volledige team is extra gemotiveerd bij de start van het nieuwe radioseizoen."

  Deze foto postte de zender deze week toen de eerste besmetting bekend was geworden:

 • Politie Mallorca jaagt strandgangers weg met helikopter

  De politie op het Spaanse eiland Mallorca heeft dit weekend laagvliegende helikopters ingezet om strandgangers te verjagen nadat de avondklok was ingegaan.

  Eind vorige maand heeft de regionale regering nieuwe maatregelen afgekondigd vanwege het oplopende aantal besmettingen. Zo zijn stranden en parken tussen 21.00 uur en 07.00 gesloten.

  Op sommige plekken was na 21.00 uur een laagvliegende politiehelikopter te zien. Via luidsprekers werd opgeroepen om het strand te verlaten.

 • 'Gehandicaptenzorg in gevaar door tekort aan testcapaciteit'

  De gehandicaptenzorg staat zwaar onder druk vanwege het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland maakt zich daar grote zorgen over. Volgens voorzitter Boris van der Ham duurt het vaak ruim vijf dagen voor medewerkers weten of ze besmet zijn of niet. "En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen."

  Sommige instellingen zouden vanwege personeelstekorten al met de handen in het haar zitten.

 • Hulpactie voor nonnen met 20.000 flessen wijn over

  Nonnen in Oosterhout zitten met 20.000 flessen wijn in hun maag. De flessen zouden door KLM afgenomen worden, maar dat ging niet door vanwege de coronacrisis.

  Dat betekent minder inkomsten voor de nonnen van de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal. "Vroeger kwamen ze rond van sponsoring, maar sinds 2014 maken ze witte wijn", vertelt een van de initiatiefnemers die een hulpactie opzette tegen Omroep Brabant.

  Via de lokale Facebookgroep Breda Maakt Blij worden mensen nu opgeroepen de wijn te kopen. Normaal gaat de wijn naar bedrijven en horeca, maar ook de verkoop aan consumenten verloopt goed, zeggen de initiatiefnemers tegen de regionale omroep. "Sommige mensen bestellen een fles, andere meerdere dozen."

 • 'Besmette Berlusconi reageert goed op behandeling'

  De voormalige Italiaanse premier Berlusconi reageert "optimaal" op de behandeling die hij krijgt als corona-patiënt. Hij zit nu in "de meest gevoelige fase" van het virus, vertelt zijn persoonlijke dokter tegen journalisten buiten het ziekenhuis in Milaan waar Berlusconi ligt. Hij wordt over een paar weken 84, waarmee hij tot een risicogroep behoort. Toch is de arts "voorzichtig optimistisch" over het herstel van de oud-premier.

  Berlusconi belandde vrijdag in het ziekenhuis met symptomen van een longontsteking als gevolg van een besmetting met covid-19. Zijn 30-jarige levenspartner Marta Fascina en twee van zijn volwassen kinderen zijn ook positief getest.

  Berlusconi verbleef de laatste tijd in quarantaine in zijn villa in Arcore, een plaats in de buurt van Milaan. Hij zou het virus hebben opgelopen tijdens zijn vakantie op Sardinië. Het eiland wordt gelinkt aan meerdere recente besmettingen in Italië.

 • Weemoed en een beetje corsokoorts in Zundert

  Vanwege de coronacrisis ging het jaarlijkse bloemencorso met praalwagens in Zundert dit jaar niet door. Om toch een beetje een 'corsogevoel' te creëren, is er als vervanging een corso-expositie geopend. Daar zijn oude films, gewonnen prijzen, foto's en maquettes uit tientallen jaren corsogeschiedenis te bewonderen.

  Er zijn verschillende coronamaatregelen genomen: bezoekers moeten reserveren, het aantal bezoekers per uur is gemaximaliseerd en er is een looproute. Bezoekers reageren enthousiast bij Omroep Brabant. "Die foto's uit het verleden zijn een feest om te zien", vertelt er een. Een andere liefhebber vertelt vanuit Eindhoven naar de expositie te zijn gekomen. "Ik had het weleens op tv gezien, maar dat er zoveel bij kwam kijken, had ik me nooit gerealiseerd."

  De Stichting Bloemencorso Zundert vertelt Omroep Brabant dat men al een tijdje speelde met het idee om een expositie te organiseren. "Door corona is het in een stroomversnelling geraakt. We wilden toch iets doen met het corso, anders waren veel mensen, waaronder ook ik, stapelgek geworden", vertelt een organisator.

 • 925 nieuwe positieve testen, hoogste aantal sinds april

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 925 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 april, het hoogtepunt van de crisis, toen er 1066 positieve testen waren. Vorige week werden er gemiddeld 514 besmettingen per dag gemeld.

  De stijging van het aantal positieven is al een aantal dagen te zien. Mogelijk heeft het te maken met de sterke stijging van het aantal testen. Het RIVM is dat aan het bekijken en komt dinsdag met de analyse in de wekelijkse rapportage.

  De meeste positieve testen worden nog altijd gemeld in de grote steden. In Amsterdam gaat het vandaag om 132 gevallen, in Den Haag om 115 en in Rotterdam om 78. Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Delft (5,8 per 10.000 inwoners), Ouder-Amstel (5,7) en Blaricum (5,2), onmiddellijk gevolgd door Den Haag met 4,8.

  Doden en ziekenhuisopnames

  De GGD's hebben vandaag 5 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden per dag.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

  Er lagen gisteren 138 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 33 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • Oud-president Hoge Raad: Grapperhaus had moeten opstappen

  Voormalig president van de Hoge Raad Geert Corstens vindt dat justitieminister Grapperhaus had moeten opstappen vanwege de gang van zaken op zijn huwelijk, waar bruiloftsgasten en Grapperhaus zelf niet voldoende afstand hielden. De minister overleefde afgelopen week een Kamerdebat, maar vrijwel alle oppositiepartijen steunden wel een motie van afkeuring tegen hem.

  "Hij had de eer aan zichzelf moeten houden", zei Corstens in het tv-programma Buitenhof. "Omdat hij voortdurend in deze coronacrisis heeft gepropageerd dat we ons aan de coronaregels moeten houden. De belangrijkste regel is de anderhalvemeterregel. Dat hebben we tot vervelens toe moeten aanhoren. Het is belangrijk, het blijft belangrijk en dat zal het ook blijven. En dan is de minister, die dan staat voor de wetgeving en de regels, die zich daar heel duidelijk over uitspreekt (...) en dat je je dan vervolgens niet aan de concessies houdt en zegt dat jongeren asocialen zijn als ze feestjes houden. De minister van Justitie die zich zo sterk heeft gemaakt, die is niet meer geloofwaardig."

  Volgens Corstens, die tussen 2008 en 2014 president was bij het hoogste rechtscollege van Nederland, zal Grapperhaus last blijven houden van de zaak. "Zijn gezag is daardoor echt aangetast. Ik denk wel dat het een hele goede minister was, een stabiele minister ook, maar dit is een fout die helaas aan hem zal blijven kleven. Het feit dat iemand op dit niveau zich niet aan de regels houdt, niet het goede voorbeeld geeft, dat is in een tijd waarin er nogal wat mensen zijn die twijfelen aan onze democratische rechtstaat, koren op hun molen. Die mensen zullen zeggen: 'zie je wel, dat is de elite die zich in stand houdt'. En daar begrijp ik wel wat van."

 • Duitsland schiet India te hulp

  Duitsland schiet India te hulp in de strijd tegen het coronavirus. De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat het 330.000 testkits en leningen ter waarde van 460 miljoen euro verstrekt aan India. Ook krijgt India van Duitsland 600.000 stuks aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes en handschoenen, ter waarde van 15 miljoen euro.

  Minister Gerd Müller zegt dat de hulp bedoeld is om de verspreiding van het coronavirus in India af te remmen. Met de leningen moet onder meer de voedselvoorziening worden veiliggesteld. Müller noemt het "een van de grootste hulppakketten vanwege het coronavirus in de wereld".

  India meldde vanochtend meer dan 90.000 nieuwe coronabesmettingen en 1065 nieuwe doden als gevolg van het virus. Het land, met 1,3 miljard inwoners, telt ruim 4,1 miljoen geregistreerde besmettingen en bijna 71.000 sterfgevallen door het virus.

 • Kerken, moskeeën en synagogen leger door corona

  In veel gebedshuizen is het op religieuze dagen leger dan voor de coronacrisis. Op 1 juni mochten gebedshuizen na twee maanden weer beperkt open met maximaal dertig bezoekers, een maand later ging dat aantal naar maximaal honderd. Maar in veel kerken en moskeeën worden deze aantallen niet gehaald. De groep mensen die nu wegblijft, heeft volgens de religieuze gemeenschappen uiteenlopende redenen om niet te komen.

  Lees er hier meer over: