NOS Nieuws

'Gehandicaptenzorg in gevaar door tekort aan testcapaciteit'

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maakt zich zorgen over het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De gehandicaptenzorg staat hierdoor zwaar onder druk, zegt voorzitter Boris van der Ham. Het duurt volgens hem vaak ruim vijf dagen voor het voor medewerkers duidelijk is of ze besmet zijn of niet.

"En dat terwijl het verkoudheidsseizoen nog moet beginnen", zegt hij. "Het lukt veel zorgorganisaties nog net om met kunst- en vliegwerk de bezetting rond te krijgen."

Zorgmedewerker Wilma merkt dat ze vaak in onzekerheid zit of ze moet invallen voor een collega:

'Altijd die spanning: ben ik vrij of moet ik werken?'

De VGN dringt met een noodbrief aan minister De Jonge van Volksgezondheid aan op maatregelen. Instellingen komen anders volgens Van der Ham uiteindelijk voor de afweging te staan: mensen met lichte klachten inzetten of noodzakelijke zorg niet verlenen. "Geen van de twee opties is zonder risico en schade."

Ook horen we excessen waarbij een collega uit Den Helder het advies krijgt om zich in Enschede te laten testen

Willeke van Uden, zorginstelling 's Heeren Loo

Het speelt onder meer bij zorginstelling 's Heeren Loo, met zo'n 15.000 medewerkers een van de grootste. Voor sommige regio's zijn de wachttijden fors opgelopen, meldt woordvoerder Willeke van Uden.

Wachten op de test en de uitslag duurt soms wel een kalenderweek, ziet Van Uden. Dat speelt bijvoorbeeld in Groningen, Noord-Holland, Flevoland en de omgeving van Tiel. Dit scheelt "aanzienlijke zorgcapaciteit" en extra kosten.

Honderd medewerkers

Bij 's Heeren Loo gaat het per maand nu al om meer dan honderd medewerkers "die elk ongeveer een kalenderweek niet inzetbaar zijn en vervangen moeten worden". "Ook horen we van excessen, waarbij een collega uit Den Helder het advies krijgt om zich in Enschede te laten testen", schrijft Van Uden.

De oplossing ligt volgens VGN-voorzitter Van der Ham in meer beschikbare tests voor zorgmedewerkers en een snellere uitslag. Bij 's Heeren Loo wordt onderzocht of medewerkers binnen de instellingen kunnen worden getest. "Zodat we binnen enkele uren de uitslag weten."

De Jonge zei vrijdag te willen kijken of het mogelijk is om zorgpersoneel voorrang te geven. Hij gaat daarover in gesprek met de GGD's. Die kampen nu nog met een tekort aan materiaal en kunnen de vraag naar testen op dit moment nauwelijks aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl