NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Oranje reisadvies treft duizenden Nederlanders • Usain Bolt in quarantaine

Liveblog gesloten
 • Ook in België en Nederland herbesmettingen

  Eerder op de dag werd bekend dat een man van 33 in Hongkong voor de tweede keer besmet was geraakt met het coronavirus. Daarna werd duidelijk dat een Belgische patiënt hetzelfde was overkomen. En daar blijft het niet bij: ook in Nederland is zo'n geval bekend, zegt viroloog Marion Koopmans in onderstaand stuk.

 • Usain Bolt in quarantaine

  De Jamaicaanse wereldrecordsprinter Usain Bolt is in quarantaine gegaan. Dat doet hij in afwachting van de resultaten van een test die hij onlangs onderging.

  De 34-jarige oud-sprinter meldde dat in een video op Twitter. "Op sociale media wordt gezegd dat ik besmet ben met covid-19", zegt hij in zijn video. "Ik ben zaterdag getest. Ik probeer verantwoordelijk te zijn dus blijf ik binnen." Naar eigen zeggen heeft hij geen symptomen. "Ik ga voor de zekerheid in quarantaine en hou me rustig."

  Bolt brak het wereldrecord sprinten op de 100 en 200 meter op het WK in 2009. Die records zijn elf jaar later nog steeds niet verbeterd. In 2017 stopte Bolt met atletiek.

 • Sterkste krimp economie Nigeria in tien jaar

  De economie van Nigeria, de grootste van het Afrikaanse continent, is in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 6 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Het landelijke statistiekbureau heeft dat bekendgemaakt. Het is de sterkste krimp in minstens tien jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie nog met 1,9 procent.

  Oorzaken zijn de coronacrisis en de lagere olieproductie. Als grootste olieproducent van Afrika is de wereldwijde vermindering in brandstofgebruik van grote invloed op de economie.

  Nigeria behoort samen met Zuid-Afrika tot de topeconomieën van Afrika. In 2017 kwam het land met ruim 200 miljoen inwoners nog uit een zware recessie. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de krimp van de Nigeriaanse economie dit jaar de heftigste wordt in bijna veertig jaar.

 • Uitgeschakeld in Europese toernooien zonder een minuut te spelen

  Een heel seizoen gevoetbald om Europees te mogen spelen om vervolgens zonder een minuut te spelen uitgeschakeld te worden. Het is inmiddels al drie clubs overkomen.

  Na het Kosovaarse Drita zijn ook Slovan Bratislava (Slowakije) en FC Pristina (Kosovo) slachtoffer geworden van het strenge coronabeleid van de UEFA.

 • Ook herbesmetting in België geconstateerd

  Behalve een patiënt in Hongkong is ook een vrouw in België voor de tweede keer besmet met het coronavirus. Volgens de Belgische viroloog Marc Van Ranst is, net als in Hongkong, genetisch vastgesteld dat het om een nieuwe besmetting gaat.

  "De nieuwe besmetting was drie maanden na de eerste keer", zegt hij in het actualiteitenprogramma Terzake van de VRT. "We hebben de genetische stam van beide gevallen onderzocht en daarin zitten voldoende verschillen om te constateren dat het om een tweede nieuwe infectie gaat."

  De viroloog verwacht dat de komende dagen nog meer gevallen zullen opduiken. Maar hij denkt dat het wel om uitzonderingen gaat, "want we hebben er nog niet veel gezien".

 • Half procent bewoners corporatiewoningen vraagt regeling huurbetaling

  Huurders van corporatiewoningen konden de afgelopen maanden een betalingsregeling aanvragen als zij vanwege de coronacrisis moeite hadden hun huur te betalen. Uit een enquête van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, komt naar voren dat een half procent van de huurders van 150 ondervraagde corporaties gebruikmaakt van een dergelijke regeling.

  De huurachterstanden van particulieren bij woningcorporaties zijn tot nu toe nauwelijks toegenomen, meldt Aedes. Onder huurders van bedrijfspanden komen betalingsproblemen relatief het vaakst voor.

  Als huurders moeite hadden met het betalen van de huur, konden ze terugvallen op een betalingsregeling of een tijdelijke huurverlaging. In de meeste gevallen is het verzoek gehonoreerd. Volgens Aedes was de financiële situatie van veel huurders na de lockdown snel weer verbeterd, bijvoorbeeld dankzij inkomensondersteuning door de regering.

  Bovendien heeft 80 procent van de corporatiehuurders een huurprijs onder de aftoppingsgrens en/of een uitkering, waardoor ze in aanmerking komen voor huurtoeslag. Deze huurders hebben daardoor volgens Aedes minder snel betalingsproblemen.

  Vooral de groep die boven de aftoppingsgrens huurt en niet afhankelijk is van een uitkering, loopt volgens de branchevereniging het meeste gevaar op een huurachterstand. Naar schatting gaat dat om 10 procent van de huurders van corporatiewoningen.

  Woninguitzettingen vanwege huurschuld zijn tijdens de coronamaanden uitgesteld. Inmiddels starten corporaties weer met het aankondigen van uitzettingen. Volgens Aedes leidt zo'n aankondiging in drie op de vier gevallen tot een betaling van de huurschuld zonder dat ontruiming hoeft plaats te vinden.

 • Bosbranden Californië moeilijk te bestrijden omdat er te weinig gevangenen zijn

  Het bestrijden van de natuurbranden in Californië wordt steeds moeilijker. Niet alleen omdat er meer dan 500 branden woeden in de Amerikaanse staat. De brandweer is in het bosbrandseizoen ieder jaar afhankelijk van de hulp van gevangenen. Die worden vanuit een resocialisatieprogramma tewerkgesteld bij de brandweer.

  Maar gevangenissen hebben grote aantallen gedetineerden vrijgelaten om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Sinds begin vorige maand zijn meer dan 5000 gevangenen vrijgelaten. Daardoor loopt de brandweer zo'n 600 nieuwe brandweerlieden mis, schrijft CNN.

 • Besprekingen Syrische grondwet afgebroken vanwege corona

  De nieuwe ronde van besprekingen over de Syrische grondwet in Genève zijn na enkele uren afgebroken. Drie deelnemers bleken besmet te zijn met het coronavirus, meldt het kantoor van de Verenigde Naties-vertegenwoordiger Geir Pedersen.

  De besprekingen worden uitgesteld. Wie van de 45 leden van het zogenoemde constitutionele comité zijn besmet, is niet bekendgemaakt. De afgevaardigden waren twee keer getest, eerst voordat ze naar Genève gingen en daarna bij aankomst. De VN heeft niet aangegeven wanneer de drie positief testten.

  Na ongeveer negen jaar burgeroorlog zou de bijeenkomst een nieuwe stimulans moeten zijn voor vrede in het land. De besprekingen zouden tot en met vrijdag duren. De VN zegt later met een mededeling te komen over het vervolg van het overleg.

 • Mondkapjes verplicht op scholen Griekenland

  In Griekenland is het na de zomervakantie voor leerlingen en leerkrachten verplicht om op school een mondkapje te dragen. Op 7 september beginnen de lagere en middelbare scholen weer, maar volgens de minister van Onderwijs wordt dat mogelijk een week later. Zijn ministerie zorgt voor gratis mondkapjes voor alle leerlingen en docenten. In elke klas zijn straks maximaal zeventien scholieren toegestaan.

  Het besluit is genomen omdat het aantal besmettingen in Griekenland de afgelopen weken is toegenomen. De afgelopen 24 uur zijn in Griekenland 170 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, nadat een dag eerder een nieuw dagrecord van 284 gevallen was gemeld. Het aantal sterfgevallen staat op 242. Er liggen 31 patiënten op de intensive care.

  Door een vroege en maandenlange lockdown heeft Griekenland het aantal coronagevallen in de eerste pandemieperiode zeer laag kunnen houden.

 • TUI en Corendon hebben 5300 Nederlanders in Spanje zitten

  Reisorganisaties TUI en Corendon hebben gezamenlijk bijna 5300 Nederlandse vakantiegangers in Spanje zitten. Een kleine 4000 mensen zijn via TUI in Spanje en bijna 1300 vieren vakantie met Corendon.

  Beide organisaties nemen contact op met hun klanten in het Zuid-Europese land naar aanleiding van het reisadvies, dat met ingang van morgen op oranje staat. Corendon biedt de keuze om de vakantie af te maken en via de reguliere vlucht terug naar Nederland te komen of om eerder terug te komen.

  TUI verwacht dat de meeste reizigers op hun geplande retourvluchten ergens komende week huiswaarts keren. "Voor mensen die later terug zouden komen, wordt apart vluchtcapaciteit ingezet", aldus een woordvoerder. Er gaan morgen wel lege vliegtuigen naar Spanje om Nederlanders op te halen. TUI verwacht nagenoeg iedereen binnen een week terug te hebben.

  Reizigers die morgen of overmorgen met TUI of Corendon naar Spanje zouden gaan, worden geïnformeerd dat hun reis niet kan doorgaan.

  Het reisadvies voor geheel Spanje wordt op oranje gezet, werd vanmiddag bekend. Het advies gaat om 00.00 uur in. Reizigers die na die tijd aankomen in Nederland, worden geacht tien dagen in quarantaine te gaan.

 • Drie nieuwe nertsenbedrijven besmet

  Op drie nieuwe nertsenbedrijven is corona vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in Noord-Brabant (De Rips en Vlierden) en een in Limburg (Ven-Zelderheide), meldt het ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit.

  Het bedrijf in De Rips heeft 5000 moederdieren en bij de fokker in Vlierden zitten 13.500 moederdieren. Van het bedrijf in Limburg werd eerder al gedacht dat er besmettingen waren, dat is vandaag officieel bevestigd. Dat bedrijf heeft 420 moederdieren. In totaal is nu op veertig nertsenbedrijven het coronavirus vastgesteld.

 • Spaanse regio's scherpen maatregelen aan

  Verschillende Spaanse regio's hebben de maatregelen om het virus in te dammen aangescherpt. Het aantal besmettingen in Spanje is de afgelopen dagen snel toegenomen. In totaal zijn nu meer dan 400.000 mensen besmet.

  Nu zijn privébijeenkomsten van meer dan tien personen in en rond Barcelona verboden. In het zuidoosten van het land, rond Murcia, mogen niet meer dan zes mensen bij elkaar komen als ze niet in hetzelfde huishouden leven. En in de hoofdstad Madrid raadt de overheid aan om alle sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. De eilandgroep Balearen (Menorca, Mallorca en Ibiza) spreekt van een tweede golf. Het virus verspreidde zich daar weer zo snel dat het volgens de autoriteiten moeilijk is om contactonderzoek te doen.

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vandaag aan om het reisadvies voor heel Spanje op oranje te zetten. Dat reisadvies gaat om 00.00 uur in.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aantal besmettingen Spanje stijgt weer: 'We zijn Latino's, we komen graag samen'
 • Twee mannen veroordeeld na 'coronarellen' Den Haag

  Twee mannen zijn door de supersnelrechter in Den Haag veroordeeld voor hun gedrag tijdens de uit hand gelopen demonstratie van afgelopen donderdag. In Den Haag demonstreerde een groep mensen tegen de coronamaatregelen en de spoedwet. Ongeveer honderd demonstranten keerden zich tegen de politie.

  Een van de twee mannen, een 39-jarige man uit Wildervank in Groningen, is veroordeeld tot acht weken cel waarvan vier voorwaardelijk omdat hij zand en grind in het gezicht van agenten gooide. De ander, een 45-jarige man uit Leidschendam, heeft een taakstraf van 150 uur gekregen voor het schoppen tegen een fiets van een agent. Die liep daarbij letsel aan zijn been op.

 • Hongkonger is eerste patiënt die voor tweede keer besmet raakt

  Een 33-jarige man in Hongkong heeft voor de tweede keer een besmetting opgelopen met SARS-CoV-2. Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong hebben dat met zekerheid vastgesteld.

  Ze hebben virusmateriaal van de eerste keer dat de man besmet raakte in april genetisch onderzocht en deden dat opnieuw toen de man deze maand een tweede keer positief testte op het coronavirus.

 • Reisadvies voor heel Spanje en delen van Frankrijk oranje

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor geheel Spanje op oranje gezet. Ook zijn Monaco en enkele nieuwe delen van Frankrijk oranje gekleurd. Dat betekent dat wordt afgeraden om naar deze gebieden te reizen tenzij dat noodzakelijk is. Vakanties worden niet gezien als noodzakelijke reizen. Het nieuwe reisadvies gaat om 00.00 uur in. Reizigers die daarna terug naar Nederland keren worden geacht om tien dagen in quarantaine te gaan.

  Geheel Spanje, inclusief de Canarische eilanden, wordt dus oranje. Onder meer de Balearen (Ibiza, Menorca en Mallorca) en grote steden als Barcelona en Madrid waren al oranje. De nieuwe delen van Frankrijk die oranje kleuren zijn: Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes. In Frankrijk waren Parijs en het gebied rond Marseille al oranje.

  Voor de Schotse stad Aberdeen geldt dat reizigers die daar zijn geweest bij terugkeer in Nederland ook worden geacht om tien dagen in quarantaine te gaan.