Rotterdam Ahoy ontslaat 40 procent van het personeel • Veel nieuwe besmettingen VK, Spanje en Frankrijk
- RIVM: Tien doden en 529 nieuwe besmettingen gemeld
- KNVB koopt tienduizenden coronatests.
- Kermisverbod Midden- en West-Brabant mogelijk van de baan
- De laatste maatregelen van het kabinet lees je hier terug.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Dreigt er een tekort aan beschermingsmiddelen in ziekenhuizen?
De laatste dagen lijken er toch weer tekorten te ontstaan in ziekenhuizen. Artsen en zorgmedewerkers zien bijvoorbeeld dat er te weinig handschoenen en beschermende schorten op voorraad zijn. Hoe kan dat? Professor Armand Girbes, hoofd van de IC van het Amsterdamse UMC, wil dat het beter wordt geregeld, zei hij in Nieuwsuur.
"Wat wij horen is dat er een tekort dreigt aan bijvoorbeeld handschoenen. We letten ook op berichten van collega's. Zo hadden we bijvoorbeeld een bericht van een collega uit Rotterdam. Die meldde dat ze nu een soort regenjassen moeten dragen in plaats van de normale beschermende jassen."
Volgens het Landelijk Consortium Hulpmiddelen is er geen sprake van een tekort. "We kunnen ruimschoots voorzien in de vraag die zorginstellingen bij ons hebben gemeld, we hebben zelfs een flinke vooraad opgebouwd," meldt het consortium aan Nieuwsuur.
Bekijk het gesprek met Girbes in Nieuwsuur:
Gordon stelt comeback uit vanwege corona
Gordon heeft concerten op het station van Amsterdam uitgesteld. De Amsterdamse zanger zou daar dit weekend optreden met een honderdjarige voor het programma 100 Jaar Jong. Het zou de eerste keer in vier jaar zijn dat hij weer het podium op ging.
Gordon zit vanwege zijn diabetes en de verslavingen waar hij lange tijd mee kampte in een risicogroep en heeft met zijn artsen afgesproken voorlopig niet in openbare ruimtes te komen. Ook wil hij de honderdjarigen niet in gevaar brengen die meewerken aan het programma. "Ik zou het mezelf ook niet kunnen vergeven als ik één van die honderdjarigen zou besmetten".
Aantal besmettingen in Spanje en Frankrijk stijgt hard
In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 4771 nieuwe coronabesmettingen ontdekt, bijna duizend meer dan gisteren. Het is de grootste toename sinds mei. Op 31 maart was in Frankrijk de piek met 7578 infectiegevallen. Daarna werden dagelijkse aantallen van meer dan 4500 nog zelden gemeld.
Het leidt vooralsnog niet tot een toename van het aantal patiënten in de ziekenhuizen. Daar liggen 4748 mensen met covid-19, iets minder dan gisteren. Het dodental steeg met twaalf tot 30.480.
En in Spanje is er sinds gisteren een recordaantal van 3349 besmettingen bijgekomen, meldt correspondent Rop Zoutberg op Twitter.
Ondernemers Albert Cuypmarkt eisen einde mondkapjesplicht
Ondernemers van de Amsterdamse Albert Cuypmarkt hebben burgemeester Halsema gesommeerd de mondkapjesplicht op de markt terug te draaien, die daar sinds 5 augustus geldt. De ondernemers stellen dat ze door de coronamaatregel veel geld mislopen omdat er minder mensen komen. Als de burgemeester niet binnen 24 uur reageert, dreigt de vereniging naar de rechtbank Amsterdam te stappen.
Gisteren diende een kort geding van cultureel ondernemer Ab Gietelink (gesteund door protestgroep Viruswaarheid) over de mondkapjesplicht op de Wallen. Gietelink verloor dat.
Behandeling coronapatiënt verbeterd, artsen hopen op 30 procent minder sterfte op IC
Wie nu met covid-19 in het ziekenhuis belandt, krijgt een andere behandeling dan de patiënten die in het voorjaar in het ziekenhuis lagen. Voorzitters van artsenverenigingen hopen dat patiënten hierdoor zo'n 30 procent minder vaak naar de IC hoeven en dat van de patiënten op de IC's 30 procent minder overlijdt.
Artsen hebben inmiddels drie geneesmiddelen in handen die hun patiënten kunnen helpen. Daarnaast wordt op de IC veel minder op de buik beademd.
Ondanks alle vooruitgang is er nog veel te winnen. "Ik zou er nog steeds alles aan doen om een besmetting te voorkomen, want hoe goed de behandeling echt is moet nog blijken", zegt Annelies Verbon, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor internist-infectiologen.
Volgens intensivist Diederik Gommers moeten we het ziektebeeld nog beter begrijpen. "We leggen met zijn allen een puzzel. En als ik positief ben, hebben we nu zo'n 25 procent gelegd."
95 extra IC-plekken in Brabantse ziekenhuizen
Brabantse ziekenhuizen krijgen er zo'n 95 intensive-care-bedden bij, meldt Omroep Brabant. Daarmee moeten ze beter bestand zijn tegen een tweede coronagolf. Per 1 oktober zouden 45 bedden klaar moeten zijn en op 1 januari 95. De bedden komen in alle ziekenhuizen in Brabant, groot en klein.
"De afgelopen periode hebben we ook veel extra bedden gecreëerd", zegt Bianka Mennema van de werkgroep die de opschaling onderzocht. "Dat hebben we gedaan op een manier die niet langdurig wenselijk is. We hebben ergens anders medewerkers en apparaten vandaan gehaald en ruimtes gebruikt die daar niet voor ingericht waren. Dat wilden we dus niet nog een keer."
Ook is inmiddels extra beademingsapparatuur besteld "maar het blijft moeilijk om voldoende verpleegkundigen te regelen voor de IC-bedden, als we willen dat ook de reguliere zorg doorgaat", zegt Mennema. "Doordat er niet voldoende opgeleide IC-verpleegkundigen zijn, is er een personeelstekort."
80 huurders meldden zich met problemen bij Huurcommissie
Tachtig huurders zijn de afgelopen twee maanden door de coronacrisis financieel in de knel gekomen en hebben zich gemeld bij een speciaal registratiepunt van de Huurcommissie. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau ANP. Het gaat om mensen die geen hulp krijgen van hun verhuurder door bijvoorbeeld een huuropschorting of huurverlaging.
De commissie is ingesteld door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om te achterhalen hoe groot het probleem is onder huurders. Waarom er relatief weinig meldingen zijn is niet duidelijk. Het kan aan de onbekendheid van het meldpunt liggen, of doordat de meeste mensen met problemen worden geholpen door hun verhuurder.
Bijna 1200 nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk
De afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk 1182 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is volgens de statistieken van de gezondheidsautoriteiten de op een na grootste toename sinds 21 juni.
Het aantal Britten dat het virus onder de leden heeft of heeft gehad, steeg daarmee tot 322.280. In het Verenigd Koninkrijk overleden 41.403 patiënten aan covid-19.
Marechaussee wacht mondkapweigeraars op aan de gate op Eindhoven Airport
Op vliegveld Eindhoven heeft de marechaussee drie jongens van 17 opgewacht die op een vlucht uit Bologna weigerden hun mondkapje te dragen. De gezagvoerder had via de luchtverkeersleiding de marechaussee ingeschakeld. Volgens de gezagvoerder gebruikten ze als excuus dat ze water of Redbull aan het drinken waren. "Dat is natuurlijk een slecht excuus."
In de tweet hieronder is een geluidsfragment te horen van het gesprek tussen de gezagvoerder en de luchtverkeersleiding.
De marechaussee wachtte het drietal op bij de gate. "We zijn toen het gesprek met de jongens aangegaan", zei een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee tegen Omroep Brabant. Ze kregen geen boete, omdat het cabinepersoneel geen aangifte wilde doen.
Rotterdam Ahoy ontslaat 40 procent van het personeel vanwege coronacrisis
Zalencomplex Rotterdam Ahoy ontslaat ruim honderd van de in totaal 270 personeelsleden. Die "pijnlijke ingreep" is volgens de organisatie noodzakelijk om de toekomst van de Rotterdamse evenementenaccommodatie te waarborgen.
Het gaat om een grote groep medewerkers met een flexibel dienstverband en een groep medewerkers waarvan het contract afloopt. "Maar ook ontkomen we helaas niet aan een krimp binnen ons vaste personeel", zei directeur Jolanda Jansen.
Rotterdam Ahoy werd in maart gesloten voor evenementen. Sinds juli zijn evenementen in Ahoy weer mogelijk, maar op veel kleinere schaal. 2020 had eigenlijk een "kroonjaar" moeten worden voor de locatie. In mei zou hier het Eurovisiesongfestival worden gehouden.
Speciaal gezant Feike Sijbesma rondt werkzaamheden af
Feike Sijbesma, speciaal gezant corona, rondt zijn werkzaamheden in september af. Sinds 26 maart heeft hij het kabinet geholpen in de coronacrisis, onder andere met het testbeleid en de vaccinstrategie van ons land. Zo heeft hij eraan bijgedragen dat er genoeg testen beschikbaar zijn om sinds eind mei iedereen in Nederland met klachten te laten testen. Ook heeft hij geholpen bij het in kaart brengen van de ontwikkelingen van mogelijke coronavaccins.
Premier Rutte en minister De Jonge zijn hem zeer erkentelijk. "Met zijn expertise, ervaring en contacten heeft hij een grote en belangrijke bijdrage geleverd in de strijd tegen het coronavirus. Op diverse onderwerpen heeft hij zich maandenlang, schijnbaar onvermoeibaar, ingezet."
Sijbesma kreeg niet betaald voor zijn werkzaamheden. In de toekomst mag het kabinet als dat nodig is opnieuw een beroep op hem doen.
Grimmige confrontaties bij coronabetoging Den Haag
Tientallen mensen hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie gedroegen sommige demonstranten zich provocerend en agressief. Agenten werden ingesloten en belaagd. De politie heeft meerdere mensen opgepakt. Een agent raakte gewond.
Airbnb verbiedt huisfeestjes om corona tegen te gaan
Airbnb verbiedt wereldwijd alle feesten in door het platform verhuurde woningen. Het is een maatregel om het coronavirus tegen te gaan.
In driekwart van de verhuurde onderkomens waren feesten al verboden, maar sommige verhuurders stonden kleine feestjes nog toe. Daar komt nu ook een einde aan. Als gasten toch feestjes geven, volgen juridische stappen, zegt het bedrijf.
Twee covidpatiënten minder op IC
Het aantal covidpatiënten op de intensive care is met twee afgenomen naar 39. Ook het aantal niet-covidpatiënten op de IC's is gedaald. Het zijn er 594, veertien minder dan gisteren. In totaal liggen er nu 633 mensen op de IC. Het aantal covidpatiënten buiten de IC bedraagt 138. Dat zijn er dertien meer dan gisteren.
"Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt geleidelijk verder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg . "Het is een verdubbeling ten opzichte van eind juli."
Volgens Kuipers loopt het aantal patiënten nog altijd ver achter bij het aantal besmettingen en dat komt doordat naar verhouding veel van de infecties plaatsvinden onder jongeren. "Toch ligt het in de lijn van de verwachting dat het aantal opgenomen covidpatiënten in de komende twee weken verder zal stijgen", zegt Kuipers.
Twentse supermarkt mag weer open na aanpassingen
Supermarkt Berning in Noord-Deurningen ten noorden van Enschede mag weer open. De winkel werd 11 augustus door de Veiligheidsregio gesloten omdat de eigenaar zich niet goed aan de coronaregels hield. Zo werd de regel tot het houden van afstand overtreden.
Deze week zijn er door de eigenaar maatregelen genomen om zijn winkel aan te passen aan de coronarichtlijnen. Ook heeft het personeel een verklaring ondertekend dat ze alle regels begrijpen en actief zullen meewerken aan de handhaving daarvan. Morgen gaat de supermarkt weer open.
De Veiligheidsregio gaat de komende tijd regelmatig controleren of alles in orde is. Als dat niet het geval is, wordt de winkel opnieuw gesloten.
Tien doden en 529 nieuwe besmettingen gemeld
In de afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM tien overlijdens door corona gemeld. Gisteren waren dat er nog zes en eergisteren drie. Gemiddeld werden de afgelopen zeven dagen 3,7 doden gemeld, en in de voorlaatste week 1,7. Dat het er nu tien zijn, wil niet zeggen dat er in korte tijd veel meer mensen zijn overleden. De tien sterfgevallen zijn wel de laatste 24 uur bij het RIVM gemeld, maar hadden mogelijk al eerder plaatsgevonden.
Op het hoogtepunt van de coronacrisis in april werden zo'n 200 sterfgevallen per dag gemeld.
Het afgelopen etmaal zijn er 529 nieuwe besmettingen vastgesteld. Gisteren waren het er nog 552 en de dag daarvoor 489. Tien patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis ten opzichte van 18 gisteren.
Amsterdam telde met 104 de meeste nieuwe besmettingen. Rotterdam staat op de tweede plaats met 70 nieuwe gevallen.
Opstootjes Den Haag tijdens demonstratie tegen coronamaatregelen
In Den Haag is de politie in actie gekomen bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Het gaat naar schatting om zo'n veertig demonstranten van de actiegroep Viruswaarheid. Zij stonden op het Plein maar zijn daar door agenten en politie te paard weggestuurd. Er vielen daarbij ook klappen. Het Plein is inmiddels helemaal leeg.
Dagelijks meer dan duizend gevallen in Marokko
Het aantal coronabesmettingen in Marokko loopt razendsnel op. Gemiddeld komen er dagelijks meer dan 1000 nieuwe gevallen bij en het zorgsysteem raakt overbelast. De situatie waar het land aan het begin van de pandemie voor vreesde, lijkt nu werkelijkheid te worden.
België laat teugels klein beetje vieren
In België hoeven mensen vanaf maandag niet meer in hun eentje boodschappen te doen of te winkelen. Vanaf dan mag er een andere persoon mee. Mondmaskers in winkels blijven wel verplicht. Ook de vaste 'bubbel' van vijf mensen met wie Belgen vaak contact hebben wordt voorlopig niet uitgebreid. Lokaal kunnen de autoriteiten strengere maatregelen afkondigen.
De Belgische premier Wilmès maakte dat na afloop van het beraad van de Nationale Veiligheidsraad bekend. Ze zei dat de situatie in het land, dat vorige maand werd geconfronteerd met een op sommige plekken sterke heropleving van het virus, inmiddels is "gestabiliseerd", maar "terugkeer naar de normaliteit is nog niet mogelijk".
Samen dingen doen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen, mag in groepen van maximaal tien personen als 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Het maximale aantal aanwezigen bij evenementen wordt in september opgetrokken tot tweehonderd mensen binnen en vierhonderd mensen buiten, kondigde Wilmès verder aan.
Nog drie leraren Friese basisschool in thuisisolatie, school niet dicht
Alle leraren van de Friese basisschool De Boustien zijn negatief getest op corona. Gisteren moest een van de leraren in tien dagen in thuisquarantaine omdat zijn zoon besmet is. Nu blijkt dat nog eens drie andere docenten ook met de jongen in contact zijn geweest. Zij moeten uit voorzorg ook tien dagen thuisblijven.
Het leek er gisteren op dat de school dicht moest, maar omdat alle leraren negatief zijn getest kan de school open blijven. De thuisquarantaine van de leerkrachten heeft wel gevolgen voor de leerlingen omdat er niet voldoende invalkrachten zijn.
"Ik kan onmogelijk vier vervangers ergens vandaan halen", zegt bestuurder Gert van Tol. "Zulke aantallen zitten niet in de invalpool." Een deel van de leerlingen krijgt daarom tot en met volgende week donderdag thuisonderwijs.
Kermisverbod Midden- en West-Brabant mogelijk eerder opgeheven
Mogelijk mogen er voor 1 november toch weer kermissen worden gehouden in Midden- en West-Brabant, meldt Omroep Brabant. Eerder maakte de veiligheidsregio daar bekend dat er tot 1 november geen kermissen mochten zijn omdat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt.
Dat schoot bij een aantal exploitanten in het verkeerde keelgat en daarom voerden zij vanochtend actie voor het stadskantoor van Tilburg. Burgemeester Theo Weterings, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, sprak met twee kermisbonden en deed een tegemoetkoming.
Hij laat de duur van het verbod afhangen van hoe het virus zich ontwikkelt. Als het aantal besmettingen afneemt, mogen er mogelijk weer eerder dan 1 november kermissen mogen gehouden.
Rotterdams restaurant gesloten vanwege niet naleven coronaregels
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft per direct een restaurant gesloten omdat de coronaregels niet werden nageleefd, schrijft de regionale omroep Rijnmond. Volgens de omroep werd het restaurant, in het centrum van Rotterdam, meerdere keren op de vingers getikt.
Cor Lamers, vervangend voorzitter van de veiligheidsregio, gaf gisteren al aan dat er een sluiting aan zat te komen. "Die ondernemer heeft al meerdere overtredingen begaan en al twee bestuurlijke waarschuwingen gekregen", zei hij toen.
Eerder werden al drie andere horecazaken en een sportkantine gesloten in Rotterdam.
Europese Commissie sluit deal met Duitse farmaceut
De Europese Commissie en het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac hebben een deal gesloten over de levering van 225 miljoen doses van een vaccin tegen corona. Als het vaccin veilig blijkt te zijn, kunnen de EU-lidstaten de doses kopen.
Het is de vierde deal die de commissie met vaccinfabrikanten heeft gesloten. De nieuwe afspraken "vergroten onze kans op het verkrijgen van een effectief middel voor Europeanen en de wereld", aldus de commissie.
Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaan onderhandelingen met andere farmaceuten ook door. "Elke gespreksronde die we met de farmaceutische industrie afsluiten brengt ons dichter bij het verslaan van dit virus."
KNVB koopt 50.000 coronatests in
De KNVB heeft coronatesten geregeld voor alle 34 profclubs, de arbitrage en het Nederlands elftal (mannen, vrouwen). De voetbalbond wil er alles aan doen om de competities in het betaald voetbal te kunnen starten en het nieuwe seizoen af te maken.
Het gaat om zeker 50.000 tests van het bedrijf Eurofins. De deal kan het bedrijf miljoenen opleveren indien alle clubs ervan gebruikmaken. Komend voetbalseizoen is intensief testen verplicht. Spelers, staf en andere betrokken personeelsleden moeten zich minimaal één keer per week laten testen. Gemiddeld gaat het dan om zo'n veertig testen per club.
Ruim 5000 vrouwen melden zich voor onderzoek moedermelk
Ruim 5000 vrouwen hebben gereageerd op de oproep van het Emma Kinderziekenhuis om moedermelk te doneren. Het ziekenhuis streefde naar duizend vrouwen. "Het is echt overweldigend dat het er nu zoveel meer zijn", zegt een woordvoerder. Vrouwen mogen zich nog steeds melden. "Hoe groter het aantal donaties, hoe secuurder we kunnen onderzoeken."
Onlangs bleek dat in moedermelk van moeders die geïnfecteerd zijn geweest met covid-19 antistoffen zitten. De volgende stap voor het Emma Kinderziekenhuis is om te onderzoeken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Iedereen die zich heeft aangemeld, mag straks 100 milliliter melk doneren om te onderzoeken.
Het onderzoek is een samenwerking van de afdeling Experimentele Virologie van Amsterdam UMC met de Nederlandse Moedermelkbank, Wageningen Research & Development, de universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.
Kermisexploitanten voeren actie in Tilburg
Een aantal kermisexploitanten praat met de projectleider kermis van de gemeente Tilburg, schrijft Omroep Brabant. Dat is het resultaat van een spontane actie van een groep van ongeveer 25 exploitanten vanochtend voor het stadskantoor van de stad. Ze zijn boos op de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, omdat die tot 1 november kermissen heeft verboden.
De groep wilde in gesprek met de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Weterings. Dat lukte niet, maar dus wel met een ambtenaar van de gemeente. De exploitanten vinden het raar dat in andere delen van de provincie kermissen nog wel gewoon mogen doorgaan. De Veiligheidsregio Brabant-Noord is namelijk niet van plan het voorbeeld van de collega's van Midden-West-Brabant te volgen.
De kermisexploitanten vinden het ook vreemd dat de Efteling in Kaatsheuvel open mag blijven, maar dat de kermis in die plaats wordt geschrapt.
'Omzetkeldering door mondkapjesplicht winkelgebieden Rotterdam en Amsterdam'
Rotterdamse en Amsterdamse winkeliers in gebieden waar een mondkapjesplicht geldt, kampen met omzetdalingen tot 40 procent. Dat zegt brancheorganisatie INretail op basis van meldingen van winkeliers bij die organisatie.
Ondernemers met vestigingen in verschillende steden zien grote verschillen tussen de vestigingen. "Waar retailers in andere steden langzaam uit het omzetdal lijken te klimmen, vaak dankzij goed gezamenlijk beleid van retail, centrummanagement en gemeente, is de situatie in Rotterdam en Amsterdam weer terug op het dramatische niveau van drie maanden geleden", staat in een persbericht van de branchevereniging.
INretail wil extra overleg tussen bedrijven en gemeenten als lokaal het aantal coronabesmettingen toeneemt. Het "plotseling" invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren. "Invoering van een mondkapjesplicht is een makkelijk besluit, maar alternatieven moeten meer in de discussie meegenomen worden", aldus de organisatie.
INretail zet ook vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. "Het spatscherm is een alternatief dat veel beter werkt in het klantcontact en ook comfortabeler is", zo klinkt het.
Meer macht veiligheidsregio's leidt tot democratische wrijving
De coronacrisis werd eerst landelijk bestreden. Nu kiest het kabinet zo veel mogelijk voor een regionale aanpak. Hierdoor krijgen voorzitters van veiligheidsregio's steeds meer te zeggen, maar die opgelegde taak zorgt voor wrijving.
Voorzitters van veiligheidsregio's hoeven geen verantwoording af te leggen. Het democratische proces ontbreekt in deze crisistijd, zeggen deskundigen.
Tarieven abonnementen Hoge Veluwe ruim 50 procent omhoog
Een jaarabonnement voor volwassenen die met een auto de Hoge Veluwe bezoeken wordt verhoogd van 74 euro naar 115 euro. Dat schrijft Omroep Gelderland op basis van een brief die de abonnementshouders kregen. Verder wordt de korting van 25 procent geschrapt die inwoners van de gemeenten Arnhem, Apeldoorn en Ede kregen.
Het park voelt zich genoodzaakt om de verhoging door te voeren. "De coronacrisis gaan we echt nog jaren voelen. We snappen ook dat mensen overwegen om het op te zeggen met deze verhoging, maar de kaarten waren eigenlijk te goedkoop", zegt de parkdirecteur tegen de omroep. "De tarieven van de kaart zijn berekend op vier bezoeken, terwijl de gemiddelde bezoeker tien tot twaalf keer langsgaat."
Besmettingen Duitsland toegenomen
Het aantal besmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 1707 mensen toegenomen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. De dag ervoor waren het er nog 1510. In totaal is het coronavirus bij 228.621 mensen vastgesteld.
Tien mensen zijn in de afgelopen 24 uur overleden. Dat brengt het totaal aantal coronadoden in Duitsland op 9253.
'Coronabeleid overheid verdeelt het land in twee kampen'
De steun onder de Nederlandse bevolking voor het coronabeleid van de overheid neemt af. Daarnaast is er een groeiende kloof tussen mensen die het beleid te streng vinden en mensen die vinden dat de overheid te weinig doet. Beide kampen zijn sinds maart verdubbeld in omvang, komt naar voren uit een enquête in opdracht van het AD.
Onderzoeksbureau Markteffect hield een volgens het AD representatieve enquête onder 1077 Nederlanders. De rondvraag werd gedaan tussen 12 en 18 augustus, vlak voor de laatste persconferentie van het kabinet.
Ruim vier op de tien Nederlanders zeggen geen vertrouwen te hebben in het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het kabinet. In maart, toen een representatieve groep Nederlanders exact dezelfde vragen beantwoordde, was dat 15 procent.
Rode Kruis zet sportactie op om vluchtelingen te helpen
Het Rode Kruis begint een sportactie om vluchtelingen die door de coronapandemie zijn geraakt te helpen. Onder de noemer 'Kilometers voor Kansen' kunnen mensen zich inschrijven om in september een afstand naar keuze af te leggen om geld op te halen. Dat kan bijvoorbeeld rennend, fietsend, wandelend of zwemmend.
"Voor de gekozen afstand kunnen zij zich laten sponsoren. Met het opgehaalde geld kan het Rode Kruis bijvoorbeeld zorgen voor schoon drinkwater of hygiënevoorlichting in vluchtelingenkampen", legt de hulporganisatie uit.
Mensen in vluchtelingenkampen worden volgens de organisatie hard geraakt door corona. "Onderweg en in de kampen krijgen zij te maken met uitdagingen, zoals fysieke uitputting, slechte leefomstandigheden en beperkte toegang tot gezondheidszorg."
Met het opgehaalde geld wil het Rode Kruis de lokale gezondheidszorg ondersteunen en verbeteren. "We leveren extra ambulances voor de behandeling van mensen die ziek zijn en ondersteuning nodig hebben, en we bouwen nieuwe isolatiefaciliteiten in de kampen."
Fors minder cruiseschepen in Nederlandse havens
Er zouden dit jaar 282 cruiseschepen aanmeren in Amsterdam, IJmuiden en Rotterdam. Vanwege corona kwamen er tot nu toe maar elf. Daarmee lijkt het klaar, ook voor de rest van het jaar. Alle drie de havens laten de NOS weten geen schepen meer te verwachten.
Liveblog gestart
Welkom in het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.