NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rotterdam Ahoy ontslaat 40 procent van het personeel • Veel nieuwe besmettingen VK, Spanje en Frankrijk

Liveblog gesloten
 • Dreigt er een tekort aan beschermingsmiddelen in ziekenhuizen?

  De laatste dagen lijken er toch weer tekorten te ontstaan in ziekenhuizen. Artsen en zorgmedewerkers zien bijvoorbeeld dat er te weinig handschoenen en beschermende schorten op voorraad zijn. Hoe kan dat? Professor Armand Girbes, hoofd van de IC van het Amsterdamse UMC, wil dat het beter wordt geregeld, zei hij in Nieuwsuur.

  "Wat wij horen is dat er een tekort dreigt aan bijvoorbeeld handschoenen. We letten ook op berichten van collega's. Zo hadden we bijvoorbeeld een bericht van een collega uit Rotterdam. Die meldde dat ze nu een soort regenjassen moeten dragen in plaats van de normale beschermende jassen."

  Volgens het Landelijk Consortium Hulpmiddelen is er geen sprake van een tekort. "We kunnen ruimschoots voorzien in de vraag die zorginstellingen bij ons hebben gemeld, we hebben zelfs een flinke vooraad opgebouwd," meldt het consortium aan Nieuwsuur.

  Bekijk het gesprek met Girbes in Nieuwsuur:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dreigend tekort beschermingsmiddelen ziekenhuizen?
 • Gordon stelt comeback uit vanwege corona

  Gordon heeft concerten op het station van Amsterdam uitgesteld. De Amsterdamse zanger zou daar dit weekend optreden met een honderdjarige voor het programma 100 Jaar Jong. Het zou de eerste keer in vier jaar zijn dat hij weer het podium op ging.

  Gordon zit vanwege zijn diabetes en de verslavingen waar hij lange tijd mee kampte in een risicogroep en heeft met zijn artsen afgesproken voorlopig niet in openbare ruimtes te komen. Ook wil hij de honderdjarigen niet in gevaar brengen die meewerken aan het programma. "Ik zou het mezelf ook niet kunnen vergeven als ik één van die honderdjarigen zou besmetten".

 • Aantal besmettingen in Spanje en Frankrijk stijgt hard

  In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 4771 nieuwe coronabesmettingen ontdekt, bijna duizend meer dan gisteren. Het is de grootste toename sinds mei. Op 31 maart was in Frankrijk de piek met 7578 infectiegevallen. Daarna werden dagelijkse aantallen van meer dan 4500 nog zelden gemeld.

  Het leidt vooralsnog niet tot een toename van het aantal patiënten in de ziekenhuizen. Daar liggen 4748 mensen met covid-19, iets minder dan gisteren. Het dodental steeg met twaalf tot 30.480.

  En in Spanje is er sinds gisteren een recordaantal van 3349 besmettingen bijgekomen, meldt correspondent Rop Zoutberg op Twitter.

 • Ondernemers Albert Cuypmarkt eisen einde mondkapjesplicht

  Ondernemers van de Amsterdamse Albert Cuypmarkt hebben burgemeester Halsema gesommeerd de mondkapjesplicht op de markt terug te draaien, die daar sinds 5 augustus geldt. De ondernemers stellen dat ze door de coronamaatregel veel geld mislopen omdat er minder mensen komen. Als de burgemeester niet binnen 24 uur reageert, dreigt de vereniging naar de rechtbank Amsterdam te stappen.

  Gisteren diende een kort geding van cultureel ondernemer Ab Gietelink (gesteund door protestgroep Viruswaarheid) over de mondkapjesplicht op de Wallen. Gietelink verloor dat.

 • Behandeling coronapatiënt verbeterd, artsen hopen op 30 procent minder sterfte op IC

  Wie nu met covid-19 in het ziekenhuis belandt, krijgt een andere behandeling dan de patiënten die in het voorjaar in het ziekenhuis lagen. Voorzitters van artsenverenigingen hopen dat patiënten hierdoor zo'n 30 procent minder vaak naar de IC hoeven en dat van de patiënten op de IC's 30 procent minder overlijdt.

  Artsen hebben inmiddels drie geneesmiddelen in handen die hun patiënten kunnen helpen. Daarnaast wordt op de IC veel minder op de buik beademd.

  Ondanks alle vooruitgang is er nog veel te winnen. "Ik zou er nog steeds alles aan doen om een besmetting te voorkomen, want hoe goed de behandeling echt is moet nog blijken", zegt Annelies Verbon, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor internist-infectiologen.

  Volgens intensivist Diederik Gommers moeten we het ziektebeeld nog beter begrijpen. "We leggen met zijn allen een puzzel. En als ik positief ben, hebben we nu zo'n 25 procent gelegd."

 • 95 extra IC-plekken in Brabantse ziekenhuizen

  Brabantse ziekenhuizen krijgen er zo'n 95 intensive-care-bedden bij, meldt Omroep Brabant. Daarmee moeten ze beter bestand zijn tegen een tweede coronagolf. Per 1 oktober zouden 45 bedden klaar moeten zijn en op 1 januari 95. De bedden komen in alle ziekenhuizen in Brabant, groot en klein.

  "De afgelopen periode hebben we ook veel extra bedden gecreëerd", zegt Bianka Mennema van de werkgroep die de opschaling onderzocht. "Dat hebben we gedaan op een manier die niet langdurig wenselijk is. We hebben ergens anders medewerkers en apparaten vandaan gehaald en ruimtes gebruikt die daar niet voor ingericht waren. Dat wilden we dus niet nog een keer."

  Ook is inmiddels extra beademingsapparatuur besteld "maar het blijft moeilijk om voldoende verpleegkundigen te regelen voor de IC-bedden, als we willen dat ook de reguliere zorg doorgaat", zegt Mennema. "Doordat er niet voldoende opgeleide IC-verpleegkundigen zijn, is er een personeelstekort."

 • 80 huurders meldden zich met problemen bij Huurcommissie

  Tachtig huurders zijn de afgelopen twee maanden door de coronacrisis financieel in de knel gekomen en hebben zich gemeld bij een speciaal registratiepunt van de Huurcommissie. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau ANP. Het gaat om mensen die geen hulp krijgen van hun verhuurder door bijvoorbeeld een huuropschorting of huurverlaging.

  De commissie is ingesteld door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om te achterhalen hoe groot het probleem is onder huurders. Waarom er relatief weinig meldingen zijn is niet duidelijk. Het kan aan de onbekendheid van het meldpunt liggen, of doordat de meeste mensen met problemen worden geholpen door hun verhuurder.

 • Bijna 1200 nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk

  De afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk 1182 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is volgens de statistieken van de gezondheidsautoriteiten de op een na grootste toename sinds 21 juni.

  Het aantal Britten dat het virus onder de leden heeft of heeft gehad, steeg daarmee tot 322.280. In het Verenigd Koninkrijk overleden 41.403 patiënten aan covid-19.

 • Marechaussee wacht mondkapweigeraars op aan de gate op Eindhoven Airport

  Op vliegveld Eindhoven heeft de marechaussee drie jongens van 17 opgewacht die op een vlucht uit Bologna weigerden hun mondkapje te dragen. De gezagvoerder had via de luchtverkeersleiding de marechaussee ingeschakeld. Volgens de gezagvoerder gebruikten ze als excuus dat ze water of Redbull aan het drinken waren. "Dat is natuurlijk een slecht excuus."

  In de tweet hieronder is een geluidsfragment te horen van het gesprek tussen de gezagvoerder en de luchtverkeersleiding.

  De marechaussee wachtte het drietal op bij de gate. "We zijn toen het gesprek met de jongens aangegaan", zei een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee tegen Omroep Brabant. Ze kregen geen boete, omdat het cabinepersoneel geen aangifte wilde doen.

 • Rotterdam Ahoy ontslaat 40 procent van het personeel vanwege coronacrisis

  Zalencomplex Rotterdam Ahoy ontslaat ruim honderd van de in totaal 270 personeelsleden. Die "pijnlijke ingreep" is volgens de organisatie noodzakelijk om de toekomst van de Rotterdamse evenementenaccommodatie te waarborgen.

  Het gaat om een grote groep medewerkers met een flexibel dienstverband en een groep medewerkers waarvan het contract afloopt. "Maar ook ontkomen we helaas niet aan een krimp binnen ons vaste personeel", zei directeur Jolanda Jansen.

  Rotterdam Ahoy werd in maart gesloten voor evenementen. Sinds juli zijn evenementen in Ahoy weer mogelijk, maar op veel kleinere schaal. 2020 had eigenlijk een "kroonjaar" moeten worden voor de locatie. In mei zou hier het Eurovisiesongfestival worden gehouden.

 • Speciaal gezant Feike Sijbesma rondt werkzaamheden af

  Feike Sijbesma, speciaal gezant corona, rondt zijn werkzaamheden in september af. Sinds 26 maart heeft hij het kabinet geholpen in de coronacrisis, onder andere met het testbeleid en de vaccinstrategie van ons land. Zo heeft hij eraan bijgedragen dat er genoeg testen beschikbaar zijn om sinds eind mei iedereen in Nederland met klachten te laten testen. Ook heeft hij geholpen bij het in kaart brengen van de ontwikkelingen van mogelijke coronavaccins.

  Premier Rutte en minister De Jonge zijn hem zeer erkentelijk. "Met zijn expertise, ervaring en contacten heeft hij een grote en belangrijke bijdrage geleverd in de strijd tegen het coronavirus. Op diverse onderwerpen heeft hij zich maandenlang, schijnbaar onvermoeibaar, ingezet."

  Sijbesma kreeg niet betaald voor zijn werkzaamheden. In de toekomst mag het kabinet als dat nodig is opnieuw een beroep op hem doen.

 • Grimmige confrontaties bij coronabetoging Den Haag

  Tientallen mensen hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie gedroegen sommige demonstranten zich provocerend en agressief. Agenten werden ingesloten en belaagd. De politie heeft meerdere mensen opgepakt. Een agent raakte gewond.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grimmige confrontaties bij coronabetoging Den Haag
 • Airbnb verbiedt huisfeestjes om corona tegen te gaan

  Airbnb verbiedt wereldwijd alle feesten in door het platform verhuurde woningen. Het is een maatregel om het coronavirus tegen te gaan.

  In driekwart van de verhuurde onderkomens waren feesten al verboden, maar sommige verhuurders stonden kleine feestjes nog toe. Daar komt nu ook een einde aan. Als gasten toch feestjes geven, volgen juridische stappen, zegt het bedrijf.

 • Twee covidpatiënten minder op IC

  Het aantal covidpatiënten op de intensive care is met twee afgenomen naar 39. Ook het aantal niet-covidpatiënten op de IC's is gedaald. Het zijn er 594, veertien minder dan gisteren. In totaal liggen er nu 633 mensen op de IC. Het aantal covidpatiënten buiten de IC bedraagt 138. Dat zijn er dertien meer dan gisteren.

  "Het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt geleidelijk verder", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg . "Het is een verdubbeling ten opzichte van eind juli."

  Volgens Kuipers loopt het aantal patiënten nog altijd ver achter bij het aantal besmettingen en dat komt doordat naar verhouding veel van de infecties plaatsvinden onder jongeren. "Toch ligt het in de lijn van de verwachting dat het aantal opgenomen covidpatiënten in de komende twee weken verder zal stijgen", zegt Kuipers.

 • Twentse supermarkt mag weer open na aanpassingen

  Supermarkt Berning in Noord-Deurningen ten noorden van Enschede mag weer open. De winkel werd 11 augustus door de Veiligheidsregio gesloten omdat de eigenaar zich niet goed aan de coronaregels hield. Zo werd de regel tot het houden van afstand overtreden.

  Deze week zijn er door de eigenaar maatregelen genomen om zijn winkel aan te passen aan de coronarichtlijnen. Ook heeft het personeel een verklaring ondertekend dat ze alle regels begrijpen en actief zullen meewerken aan de handhaving daarvan. Morgen gaat de supermarkt weer open.

  De Veiligheidsregio gaat de komende tijd regelmatig controleren of alles in orde is. Als dat niet het geval is, wordt de winkel opnieuw gesloten.