Marc van Veen
Er is de KNVB alles aan gelegen om de competities in het betaald voetbal te kunnen starten en het nieuwe seizoen af te maken. Om die reden heeft de voetbalbond coronatesten geregeld voor alle 34 profclubs, de arbitrage en het Nederlands elftal (mannen, vrouwen).
Het gaat om zeker 50.000 tests van het bedrijf Eurofins. De deal kan het bedrijf miljoenen opleveren indien alle clubs ervan gebruikmaken.
Door een collectieve overeenkomst te sluiten voor het betaald voetbal heeft de bond een fikse korting bedongen. Doorgaans kost de standaardtest, die binnen 24 uur uitsluitsel geeft, rond de 75 euro per persoon. Clubs betalen nu de helft.
Komend voetbalseizoen is intensief testen verplicht. Spelers, staf en andere betrokken personeelsleden moeten zich minimaal één keer per week laten testen. Gemiddeld gaat het dan om zo'n veertig testen per club.
"We hebben een tender uitgezet. Daar hebben vier partijen op gepitcht en dit bleek de beste partij. Dit zijn commerciële testen waarmee we coronatesten voor de zorg en de GGD niet in de weg willen zitten", stelt een bondsbestuurder desgevraagd. Hij benadrukt dat er geen afnameplicht is. Clubs kunnen zelf besluiten gebruik te maken van de bedongen korting of niet.
Ondanks de gunstige prijs die de KNVB heeft bedongen, zijn met name clubs uit de eerste divisie bezorgd. De regeling die opgenomen is in de protocollen van de voetbalbond om de competitie te kunnen hervatten, zorgt voor een extra kostenpost op de begroting.
Rug tegen de muur
Neem FC Dordrecht, een club die nu al kampt met een tekort van anderhalve ton. "Aan de onderkant van de Keuken Kampioen Divisie zijn er veel profclubs die het zwaar hebben. Daar zijn wij er één van", zegt Dordrecht-directeur Hans de Zeeuw, die naar eigen zeggen 40.000 euro kwijt zal zijn aan de tests.
"Gezondheid staat voorop, maar je moet het wel allemaal maar kunnen betalen", aldus De Zeeuw, die zich ook met de rug tegen de muur gezet voelt door de verplichting om testen aan te schaffen, waar eigenlijk geen geld voor is in Dordrecht.
Meer directeuren uit de eerste divisie denken er zo over.
Het interesseert me eigenlijk helemaal niet waar die test vandaan komt. Ik zit met de kosten. Punt.
"Dit kost ons per wedstrijd minimaal 1.500 euro", zegt NEC-directeur Wilco van Schaik. "Voor een volledig voetbalseizoen met 38 speelronden is dat voor ons 57.000 euro aan extra kosten. Dat is, zeker in deze tijden, serieus geld. Eigenlijk zou de overheid daar oog voor moeten hebben, maar dat gebeurt niet. Welke bedrijfstak test zo veel? Hier mag best een fonds of ondersteuning voor komen."
Mattijs Manders, directeur bij NAC Breda, hikt ook aan tegen de kostenpost, maar is tevens realistisch. Na een rondgang bij verschillende partijen bleek de KNVB-deal toch echt de voordeligste optie te zijn voor de Brabanders. "Het is voor mij de goedkoopste prijs in de markt", zegt Manders, die aangeeft te blijven speuren naar andere testen.
Ook Dordrecht-voorman De Zeeuw blijft gespitst op goedkopere opties. "Het interesseert me eigenlijk helemaal niet waar die test vandaan komt, het mag ook van de Albert Heijn of de Action komen voor 1 euro. Ik zit met de kosten. Punt. En dat moet opgelost worden."
Hoe hij dat voor zich ziet?
"Ik heb begrepen dat er een uitstekende deal is met Ronald Koeman en Barcelona", grapt De Zeeuw, doelend op de afkoopsom van enkele miljoenen die de Catalaanse club aan de KNVB overmaakt. "Ik heb Eric Gudde (directeur betaald voetbal van de KNVB, red.) al een appje gestuurd met 'een paar tonnetjes naar Dordrecht zou welkom zijn'. Ik wacht nog op zijn reactie."
Bondsarts Edwin Goedhart gaf eerder deze maand aan dat het betaald voetbal behoefte heeft aan sneltesten.