NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Vijf voor twaalf' voor culturele sector • Duitsland geeft waarschuwing voor Madrid

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Shows van De Parade afgelast

  Twee voorstellingen van De Parade Gaat Door in Paradiso zijn afgeblazen omdat een van de artiesten mogelijk is besmet met het coronavirus.

  Alex Klaasen, Henry van Loon en Ko van den Bosch zouden vanavond twee keer optreden. Het is niet duidelijk wie van de artiesten mogelijk is besmet. Ook morgen staan optredens gepland. Of die wel doorgaan, is nog niet bekend.

 • Tachtig gebouwen culturele sector rood

  Tachtig gebouwen in de culturele sector hebben vanaf 21.00 uur rode lampen ontstoken om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin poppodia en theaters verkeren vanwege de coronacrisis. Onder meer de Johan Cruijff Arena, Paradiso, TivoliVredenburg en het Concertgebouw doen mee. De lichten blijven tot 23.55 uur aan, om aan te geven dat het 'vijf voor twaalf' in de sector is.

  De actie heet 'Red Alert' en is georganiseerd door de Vereniging Technisch Toeleverancier Evenementen. "We zitten al vijf maanden in zwaar weer", zei Gert Jan Gomes van die vereniging eerder vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. "De hele evenementenbranche staat al sinds medio maart stil. We zitten met een omzetdaling van 85 procent."

 • 'Coronavirus in verpleeghuis waarschijnlijk niet verspreid door ventilatie'

  Het ventilatiesysteem van zorginstelling De Tweemaster in Maassluis speelde waarschijnlijk geen rol in de corona-uitbraak daar, concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond na onderzoek daar. In korte tijd raakten op één afdeling 17 van de 21 bewoners besmet. In totaal raakten 18 medewerkers van de zorginstelling besmet.

  Vorige week berichtten De Volkskrant en EenVandaag dat het virus zou zijn aangetroffen in de aircofilter. Maar de GGD zei toen al dat het te voorbarig was om naar het ventilatiesysteem te wijzen. Nu zegt de GGD dat de uitbraak waarschijnlijk is veroorzaakt door een besmette medewerker.

  Lees de rest van het verhaal:

 • Duitsland geeft reiswaarschuwing voor Madrid en Baskenland

  Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reiswaarschuwing voor de Spaanse hoofdstad Madrid en de noordelijke regio Baskenland afgegeven. Vanwege toegenomen coronabesmettingen en lokale restricties adviseert Duitsland alleen noodzakelijke reizen te maken.

  Eerder heeft Duitsland al een dergelijke waarschuwing voor de Spaanse regio's Aragón, Catalonië en Navarra gegeven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt alleen noodzakelijke reizen aan te raden naar Aragón, Catalonië, Castilië en León, maar niet voor Madrid en Baskenland.

 • De Jonge haalt de teugels aan en wil verplichte quarantaine afdwingen

  Minister Hugo de Jonge gaat strengere regels instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Bekijk de video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge haalt de teugels aan en wil verplichte quarantaine afdwingen
 • Recordaantal besmettingen Libanon

  Libanon heeft vandaag meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen gemeld, schrijft persbureau Reuters. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe is gemeten in het land. Ook zijn er zeven doden gemeld.

  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de verspreiding van het virus toenemen door de explosie vorige week in de Libanese hoofdstad Beiroet. "Het noodgeval in Beiroet heeft als gevolg dat veel voorzorgsmaatregelen worden losgelaten, waardoor er meer besmettingen komen in de komende weken", zei een WHO-woordvoerder. Ook de sterk toegenomen dakloosheid als gevolg van de explosie kan effect hebben op de verspreiding van het virus.

 • Verplichte quarantaine na bron- en contactonderzoek

  Er komt een verplichte quarantaine voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet met het coronavirus. Dat laat minister De Jonge (Volksgezondheid) weten aan de Tweede Kamer. Verder wil hij alle reizigers uit oranje gebieden verplichten om in quarantaine te gaan. Nu is dat nog een dringend advies.

  Lees verder:

 • Vanaf donderdag inreisverbod vanuit Marokko

  Het kabinet stelt vanaf donderdag 13 augustus weer een inreisverbod vanuit Marokko in. Dat meldt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizigers uit Marokko niet worden toegelaten in Nederland. EU-burgers en reizigers met een aantal andere uitzonderingen mogen nog wel Europa in.

  Grapperhaus schrijft dat het besluit is genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in Marokko. Er wordt gekeken naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, dat lager moet zijn dan het Europese gemiddelde van 15 juni. "Ook wordt er gekeken naar de algehele reactie op covid-19", schrijft Grapperhaus. Hij wijst daarbij op het aantal tests, bron- en contactonderzoek en andere beheersmaatregelen.

 • Twentse supermarkt dicht na niet volgen coronaregels

  In Twente wordt deze week op last van de Veiligheidsregio een supermarkt gesloten omdat die de coronaregels overtrad. Dat bevestigt de Veiligheidsregio na een artikel in Tubantia. Het gaat om supermarkt Berning in Noord-Deurningen.

  Volgens de Veiligheidsregio heeft de winkel de regels met betrekking tot afstand houden overtreden. Verder wil een woordvoerder niet veel details geven, omdat de procedure nog loopt.

  In Tubantia zegt de eigenaar van de supermarkt dat hij zich wel aan de regels heeft gehouden. Hij zegt dat hij juridische stappen gaat ondernemen. Ook zegt hij een boete van 50.000 euro gekregen te hebben. De Veiligheidsregio wil dat niet bevestigen.

 • Hitte en corona: 'een lastige combinatie in de zorg'

  De maatregelen die zorgaanbieders nemen vanwege de hitte zijn lastig te combineren met het coronavirus, zegt de Inspectie Gezonheidszorg en Jeugd. Dat heeft te maken met airco's en ventilatiesystemen in gemeenschappelijke ruimtes, waarvan het effect op de verspreiding van het virus nog onduidelijk is.

  Het RIVM adviseert terughoudend te zijn met de luchtkoelingsystemen. Maar de extreme warmte van de afgelopen dagen heeft tot gevolg dat zorgaanbieders de afweging moeten maken tussen koeling aan de ene kant, en mogelijke verspreiding van het virus aan de andere kant. Dat levert lastige dilemma's op, zegt de Inspectie.

  In gemeenschappelijke ruimtes moet ervoor worden gezorgd dat er geen luchtstromen van de ene naar de andere persoon gaat. Op afdelingen met coronapatiënten is het risico op besmetting te groot, zegt de Inspectie. Koeling kan dan niet met ventilatoren en mobiele airco's.

 • Radboud Universiteit verlengt contracten vanwege 'coronavertraging'

  De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een regeling opgesteld waardoor tijdelijke contracten van medewerkers verlengd kunnen worden als hun werk door corona is vertraagd. Dat meldt Vox, het tijdschrift van de universiteit.

  Onderzoekers aan de universiteit konden vaak geen onderzoek doen vanwege de coronapandemie. Daardoor liep hun onderzoek soms flinke vertraging op, terwijl de tijdelijke contracten bij promovendi en postdocs gewoon doorliepen.

  Een vertraging vanwege privéredenen valt ook onder de regeling. "Denk aan mensen die thuis voor hun kleine kinderen moesten zorgen omdat school of opvang dicht was. Ook in die situaties is verlenging mogelijk."

  Promovendi Netwerk Nederland waarschuwde eerder al voor de situatie die kon ontstaan door de tijdelijke contracten. De belangenvereniging noemt de stap van de universiteit "super" op Twitter. "Hopelijk volgen andere universiteiten dit goede voorbeeld, opdat promovendi hun onderzoek goed kunnen afronden."

 • Aantal ziekenhuisopnamen 60 procent gestegen in twee weken

  In de afgelopen 14 dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen met 60 procent gestegen. Dat zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Er liggen nu 97 mensen buiten de intensive care in het ziekenhuis.

  In de afgelopen week bleef het aantal ziekenhuisopnames echter stabiel, meldde het RIVM eerder vandaag. Het aantal nam de afgelopen weken licht toe; deze week is het aantal opnames licht gedaald, van 44 naar 38.

  Op de intensive care is er vandaag een covidpatiënt bij gekomen, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee komt het aantal op 30. Gisteren nam het aantal IC-patiënten met twee af, de dag ervoor nam het met drie toe.

 • Schotse voetbalcompetitie mogelijk weer stilgelegd

  De regering van Schotland gaat mogelijk de Premier League na anderhalve week weer stilleggen. Dat komt doordat Celtic-speler Boli Bolingoli de coronaregels heeft overtreden.

  Bolingoli ging naar Spanje en speelde daarna zonder in quarantaine te gaan mee met een wedstrijd tegen Kilmarnock. Ook stelde hij zijn club niet op de hoogte van zijn reis. "Het is binnen de huidige omstandigheden moeilijk om een nog minder verantwoordelijke actie voor te stellen", zegt Celtic in een verklaring op de website. "Dit is niet uit te leggen."

  Lees de rest van het verhaal:

 • 'Je zou willen dat dit iedereen alarmeert'

  Door het bron- en contactonderzoek weet het RIVM dat familie- en vriendenfeestjes een belangrijke bron van nieuwe coronabesmettingen zijn. Directeur Jaap van Dissel hoopt dat mensen voorzichtiger zullen zijn om een verdere stijging te voorkomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Dissel: 'Je zou willen dat dit iedereen alarmeert'