liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vijf voor twaalf' voor culturele sector • Duitsland geeft waarschuwing voor Madrid

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Shows van De Parade afgelast

Twee voorstellingen van De Parade Gaat Door in Paradiso zijn afgeblazen omdat een van de artiesten mogelijk is besmet met het coronavirus.

Alex Klaasen, Henry van Loon en Ko van den Bosch zouden vanavond twee keer optreden. Het is niet duidelijk wie van de artiesten mogelijk is besmet. Ook morgen staan optredens gepland. Of die wel doorgaan, is nog niet bekend.

Tachtig gebouwen culturele sector rood

Tachtig gebouwen in de culturele sector hebben vanaf 21.00 uur rode lampen ontstoken om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin poppodia en theaters verkeren vanwege de coronacrisis. Onder meer de Johan Cruijff Arena, Paradiso, TivoliVredenburg en het Concertgebouw doen mee. De lichten blijven tot 23.55 uur aan, om aan te geven dat het 'vijf voor twaalf' in de sector is.

De actie heet 'Red Alert' en is georganiseerd door de Vereniging Technisch Toeleverancier Evenementen. "We zitten al vijf maanden in zwaar weer", zei Gert Jan Gomes van die vereniging eerder vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. "De hele evenementenbranche staat al sinds medio maart stil. We zitten met een omzetdaling van 85 procent."

'Coronavirus in verpleeghuis waarschijnlijk niet verspreid door ventilatie'

Het ventilatiesysteem van zorginstelling De Tweemaster in Maassluis speelde waarschijnlijk geen rol in de corona-uitbraak daar, concludeert de GGD Rotterdam-Rijnmond na onderzoek daar. In korte tijd raakten op één afdeling 17 van de 21 bewoners besmet. In totaal raakten 18 medewerkers van de zorginstelling besmet.

Vorige week berichtten De Volkskrant en EenVandaag dat het virus zou zijn aangetroffen in de aircofilter. Maar de GGD zei toen al dat het te voorbarig was om naar het ventilatiesysteem te wijzen. Nu zegt de GGD dat de uitbraak waarschijnlijk is veroorzaakt door een besmette medewerker.

Lees de rest van het verhaal:

Duitsland geeft reiswaarschuwing voor Madrid en Baskenland

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een reiswaarschuwing voor de Spaanse hoofdstad Madrid en de noordelijke regio Baskenland afgegeven. Vanwege toegenomen coronabesmettingen en lokale restricties adviseert Duitsland alleen noodzakelijke reizen te maken.

Eerder heeft Duitsland al een dergelijke waarschuwing voor de Spaanse regio's Aragón, Catalonië en Navarra gegeven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt alleen noodzakelijke reizen aan te raden naar Aragón, Catalonië, Castilië en León, maar niet voor Madrid en Baskenland.

De Jonge haalt de teugels aan en wil verplichte quarantaine afdwingen

Minister Hugo de Jonge gaat strengere regels instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bekijk de video:

De Jonge haalt de teugels aan en wil verplichte quarantaine afdwingen

Recordaantal besmettingen Libanon

Libanon heeft vandaag meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen gemeld, schrijft persbureau Reuters. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe is gemeten in het land. Ook zijn er zeven doden gemeld.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de verspreiding van het virus toenemen door de explosie vorige week in de Libanese hoofdstad Beiroet. "Het noodgeval in Beiroet heeft als gevolg dat veel voorzorgsmaatregelen worden losgelaten, waardoor er meer besmettingen komen in de komende weken", zei een WHO-woordvoerder. Ook de sterk toegenomen dakloosheid als gevolg van de explosie kan effect hebben op de verspreiding van het virus.

Verplichte quarantaine na bron- en contactonderzoek

Er komt een verplichte quarantaine voor mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen als mogelijk besmet met het coronavirus. Dat laat minister De Jonge (Volksgezondheid) weten aan de Tweede Kamer. Verder wil hij alle reizigers uit oranje gebieden verplichten om in quarantaine te gaan. Nu is dat nog een dringend advies.

Lees verder:

Vanaf donderdag inreisverbod vanuit Marokko

Het kabinet stelt vanaf donderdag 13 augustus weer een inreisverbod vanuit Marokko in. Dat meldt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizigers uit Marokko niet worden toegelaten in Nederland. EU-burgers en reizigers met een aantal andere uitzonderingen mogen nog wel Europa in.

Grapperhaus schrijft dat het besluit is genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in Marokko. Er wordt gekeken naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, dat lager moet zijn dan het Europese gemiddelde van 15 juni. "Ook wordt er gekeken naar de algehele reactie op covid-19", schrijft Grapperhaus. Hij wijst daarbij op het aantal tests, bron- en contactonderzoek en andere beheersmaatregelen.

Twentse supermarkt dicht na niet volgen coronaregels

In Twente wordt deze week op last van de Veiligheidsregio een supermarkt gesloten omdat die de coronaregels overtrad. Dat bevestigt de Veiligheidsregio na een artikel in Tubantia. Het gaat om supermarkt Berning in Noord-Deurningen.

Volgens de Veiligheidsregio heeft de winkel de regels met betrekking tot afstand houden overtreden. Verder wil een woordvoerder niet veel details geven, omdat de procedure nog loopt.

In Tubantia zegt de eigenaar van de supermarkt dat hij zich wel aan de regels heeft gehouden. Hij zegt dat hij juridische stappen gaat ondernemen. Ook zegt hij een boete van 50.000 euro gekregen te hebben. De Veiligheidsregio wil dat niet bevestigen.

Hitte en corona: 'een lastige combinatie in de zorg'

De maatregelen die zorgaanbieders nemen vanwege de hitte zijn lastig te combineren met het coronavirus, zegt de Inspectie Gezonheidszorg en Jeugd. Dat heeft te maken met airco's en ventilatiesystemen in gemeenschappelijke ruimtes, waarvan het effect op de verspreiding van het virus nog onduidelijk is.

Het RIVM adviseert terughoudend te zijn met de luchtkoelingsystemen. Maar de extreme warmte van de afgelopen dagen heeft tot gevolg dat zorgaanbieders de afweging moeten maken tussen koeling aan de ene kant, en mogelijke verspreiding van het virus aan de andere kant. Dat levert lastige dilemma's op, zegt de Inspectie.

In gemeenschappelijke ruimtes moet ervoor worden gezorgd dat er geen luchtstromen van de ene naar de andere persoon gaat. Op afdelingen met coronapatiënten is het risico op besmetting te groot, zegt de Inspectie. Koeling kan dan niet met ventilatoren en mobiele airco's.

Radboud Universiteit verlengt contracten vanwege 'coronavertraging'

De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een regeling opgesteld waardoor tijdelijke contracten van medewerkers verlengd kunnen worden als hun werk door corona is vertraagd. Dat meldt Vox, het tijdschrift van de universiteit.

Onderzoekers aan de universiteit konden vaak geen onderzoek doen vanwege de coronapandemie. Daardoor liep hun onderzoek soms flinke vertraging op, terwijl de tijdelijke contracten bij promovendi en postdocs gewoon doorliepen.

Een vertraging vanwege privéredenen valt ook onder de regeling. "Denk aan mensen die thuis voor hun kleine kinderen moesten zorgen omdat school of opvang dicht was. Ook in die situaties is verlenging mogelijk."

Promovendi Netwerk Nederland waarschuwde eerder al voor de situatie die kon ontstaan door de tijdelijke contracten. De belangenvereniging noemt de stap van de universiteit "super" op Twitter. "Hopelijk volgen andere universiteiten dit goede voorbeeld, opdat promovendi hun onderzoek goed kunnen afronden."

Aantal ziekenhuisopnamen 60 procent gestegen in twee weken

In de afgelopen 14 dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen met 60 procent gestegen. Dat zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Er liggen nu 97 mensen buiten de intensive care in het ziekenhuis.

In de afgelopen week bleef het aantal ziekenhuisopnames echter stabiel, meldde het RIVM eerder vandaag. Het aantal nam de afgelopen weken licht toe; deze week is het aantal opnames licht gedaald, van 44 naar 38.

Op de intensive care is er vandaag een covidpatiënt bij gekomen, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee komt het aantal op 30. Gisteren nam het aantal IC-patiënten met twee af, de dag ervoor nam het met drie toe.

Schotse voetbalcompetitie mogelijk weer stilgelegd

De regering van Schotland gaat mogelijk de Premier League na anderhalve week weer stilleggen. Dat komt doordat Celtic-speler Boli Bolingoli de coronaregels heeft overtreden.

Bolingoli ging naar Spanje en speelde daarna zonder in quarantaine te gaan mee met een wedstrijd tegen Kilmarnock. Ook stelde hij zijn club niet op de hoogte van zijn reis. "Het is binnen de huidige omstandigheden moeilijk om een nog minder verantwoordelijke actie voor te stellen", zegt Celtic in een verklaring op de website. "Dit is niet uit te leggen."

Lees de rest van het verhaal:

'Je zou willen dat dit iedereen alarmeert'

Door het bron- en contactonderzoek weet het RIVM dat familie- en vriendenfeestjes een belangrijke bron van nieuwe coronabesmettingen zijn. Directeur Jaap van Dissel hoopt dat mensen voorzichtiger zullen zijn om een verdere stijging te voorkomen.

Van Dissel: 'Je zou willen dat dit iedereen alarmeert'

D66 wil verplichte coronatest voor reizigers naar Bonaire

D66 wil dat mensen die naar Bonaire willen voor vertrek verplicht worden een coronatest te doen. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland en daarom kunnen reizigers er nu zonder test naartoe.

D66 vindt die situatie te kwetsbaar: Bonaire heeft geen intensive care en de economie is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. "Bij een uitbraak zou alles direct weer plat liggen", laat D66 weten. Fractievoorzitter Jetten van de regeringspartij zal het voorstel morgen doen in een Kamerdebat, waarvoor de Kamer het zomerreces onderbreekt.

Briefing Tweede Kamer afgelopen

Rigter merkt dat veel mensen moeite hebben met de consequenties van een positieve uitslag. Zij moeten veertien dagen in quarantaine en ook binnenshuis proberen zoveel mogelijk afstand te houden. "Het is echt een opgave", erkent zij. Met name jonge mensen hebben daar volgens haar moeite mee. "Die willen naar buiten."

Maar het is volgens Rigter wel heel belangrijk, want nu zijn het vooral jongeren die positief zijn getest. "Reken maar dat die ook contact hebben met de oudere generaties." Ze denkt, net als Van Dissel, dat over een paar weken duidelijk zal worden of er meer ouderen zijn die corona oplopen.

Rigter was de tweede en laatste spreker bij de technische briefing over corona. De bijeenkomst in de Tweede Kamer is nu afgelopen.

'Soms wel 100 contacten onderzocht bij een besmetting'

De tweede spreker bij de technische briefing is Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van de GGD in de regio Utrecht. Zij zegt dat "steeds meer mensen het niet zo nauw meer nemen met de maatregelen". Dat leidt tot een grote druk op de GGD's.

Soms hebben mensen sinds hun besmetting wel 100 contacten gehad en dat betekent dat het bron- en contactonderzoek langer duurt. Eerst kostte zo'n onderzoek gemiddeld acht uur en nu zo'n twaalf uur. Ze merkt bovendien op dat mensen die door de GGD gebeld worden na een test vaak in de supermarkt blijken te lopen, of in een auto zitten. Dat is niet de bedoeling, benadrukt ze. Mensen moeten thuis op de uitslag wachten.

Volgens Rigter wordt het steeds lastiger om te herleiden waar iemand besmet is. Er is niet altijd, zoals bijvoorbeeld bij een bruiloft, een gastenlijst. Rigter vindt het daarom goed dat het kabinet heeft besloten dat horecagelegenheden vanaf deze week moeten vragen naar de naam en contactgegevens van bezoekers.

Mogelijk verkorting van quarantaine-periode

Van Dissel denkt dat de periode waarin mensen in quarantaine moeten, als zij positief getest zijn of terugkomen uit een oranje gebied, misschien kan worden verkort van veertien naar tien dagen. Dat is minder belastend, waardoor mensen zich er misschien beter aan houden.

Bovendien geven de cijfers volgens hem aan dat 90 procent van de mensen binnen tien dagen na een besmetting klachten krijgen. "Ik wil er niet op vooruitlopen, want ik wil dat het OMT kritisch naar die data kijkt, en dat is wat momenteel gebeurt. We hopen deze week nog een advies naar het ministerie van Volksgezondheid te sturen, om te zien of dit een reëel voorstel is."

Mondkapjes op scholen? Van Dissel ziet er niks in

Kamerlid Diertens van D66 maakt zich zorgen over de scholen die binnenkort weer opengaan, zegt ze tegen Van Dissel. Maar Van Dissel deelt die zorgen niet, zegt hij, omdat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn voor besmettingshaarden op scholen. "Zestig procent van de besmettingen gebeurt thuis, moeten we daar niet naar kijken?", stelt de RIVM-directeur. "Neem een school in Assen. Moeten we die sluiten vanwege families in het westen?"

Van Dissel is geen voorstander van een mondkapjesplicht op scholen. Duitse virologen vinden dat een goed idee, omdat kinderen weliswaar niet snel ziek worden, maar het virus wel kunnen oplopen en overdragen. "We moeten vooral wat doen aan de besmettingen op familiebijeenkomsten. Die aantallen moeten omlaag, juist omdat we kinderen de kans willen geven naar school te gaan."

De RIVM-directeur zegt dat hij de vraag eventueel aan de experts van het Outbreak Management Team (OMT) wil voorleggen, maar hij ziet er zelf niet veel heil in. "Wil je nou echt dat een hele generatie met mondkapjes op naar school gaat? Mondkapjes is één, maar juist gebruik van mondkapjes, dat is heel wat anders."

Van Dissel zet recht: 'Er gaat geen mildere variant van het virus rond'

Er was even verwarring in de Tweede Kamer. Aan het begin van zijn betoog zei Van Dissel dat er sprake is van een mildere variant van covid-19, maar daarmee bedoelde hij niet dat er nu een mildere variant van het virus rondwaart, verduidelijkte hij later. "Dat wil ik toch even rechtzetten. Het virus geeft wel mildere klachten", zei hij.

Dat heeft ermee te maken dat relatief veel jongeren op dit moment besmet raken, en die worden vanwege hun leeftijd minder vaak ziek. Voor mensen met onderliggende klachten kunnen de verschijnselen nog even erg zijn als op het hoogtepunt van de virusuitbraak.

Van Dissel: 'Laat je sneller testen'

Corona wordt vooral overgedragen in familie- en gezinssituaties, dus thuis of bij andere familiebijeenkomsten, zegt Van Dissel. Bij elkaar was dat afgelopen week goed voor meer dan 70 procent van de besmettingen. Een andere plek waar relatief veel besmettingen plaatsvinden is op het werk. Ook feestjes, borrels en barbecues zijn besmettingshaarden, zegt de RIVM-directeur.

Van Dissel vindt dat mensen zich sneller moeten laten testen, zodat ook sneller aan het bron- en contactonderzoek kan worden begonnen. Hij zegt dat de mensen die na ruim drie dagen te horen krijgen dat zij in contact zijn geweest met iemand met het virus, op dat moment vaak al klachten hebben. "Dan hebben ze dus drie dagen lang andere mensen kunnen besmetten", zegt hij.

Van alle covid-patiënten die bekend zijn bij de GGD is 9 procent op reis geweest in voorgaande veertien dagen, vaak naar Frankrijk, België, Spanje of Duitsland.

'Bij 30 procent geen bron- en contactonderzoek'

De GGD heeft vorige week bij 30 procent van de besmette personen, geen bron- en contactonderzoek uitgevoerd, zegt Van Dissel.

Tot vorige week lukte het de GGD altijd om bij meer dan 90 procent het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Door de toename van het aantal besmettingen en onvoldoende personeel, lukte dit vorige week niet meer.

GGD GHOR Nederland stelt dat verschillende GGD'en achterlopen met het doorgeven van de cijfers van vorige week. Een woordvoerder zegt als alles is geregistreerd de cijfers naar verwachting niet veel zullen afwijken van vorige weken.

Vooral besmettingen onder jongeren

Van Dissel zegt dat de toename van het aantal positieve testen vooral op het conto van jongeren komt. Die worden over het algemeen minder ziek van corona. Dat verklaart waarom er weliswaar veel meer besmettingen zijn, maar het aantal ziekenhuisopnamen meevalt. Het verklaart ook waarom het aantal besmettingen in verpleeghuizen wel toeneemt, maar niet schrikbarend.

Verder wijst de directeur van het RIVM erop dat de meeste besmettingen in het westen van het land zijn: vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Er is de afgelopen week veel getest in Groningen, maar daar waren nauwelijks positieve uitslagen.

RIVM: aantal besmettingen blijft toenemen, maar minder ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat positief is getest op corona is de afgelopen week opnieuw gestegen. Er kwamen van 4 augustus tot en met 11 augustus 4036 coronapatiënten bij, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel in de technische briefing over corona. De week daarvoor waren 2588 besmettingen vastgesteld. In die week was 2,3 procent van de afgenomen tests positief, de afgelopen week steeg dat tot 3,5 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames is gedaald naar 38 in de afgelopen week. De week ervoor was het 44. Afgelopen week zijn negen mensen aan covid overleden, de week ervoor was dat zes.

'Er kwamen afgelopen week 4036 nieuwe coronagevallen bij'

Van Dissel komt met nieuwe cijfers

In Den Haag begint om 13.00 uur een technische briefing over corona. RIVM-directeur Van Dissel praat de Tweede Kamer bij over de stand van zaken. Hij zal onder meer de weekcijfers bekendmaken.

Vorige week lag het aantal nieuwe besmettingen op 2588. Dat was ongeveer twee keer zoveel als een week eerder. Waarschijnlijk ligt dat aantal deze week tussen de 3500 en 4000.

Er is op het laatste moment besloten dat er nog een tweede spreker is bij de technische briefing. Dat is Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Utrecht. De bijeenkomst zal daarom niet tot 15.00 uur duren, maar tot 15.30 uur.

De briefing is vanaf 13.00 uur live te volgen op NPO 1, NOS.nl, NPO Start, NPO Politiek, de NOS-app en de kanalen van de NOS op sociale media:

Na meer dan 100 dagen 'besmettingsvrij' toch weer corona in Nieuw-Zeeland

Het coronavirus is terug in Nieuw-Zeeland. Na 102 dagen zijn er weer besmettingen vastgesteld. Het gaat om vier gevallen binnen een familie in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Auckland gaat daarom morgen opnieuw in 'level 3'-lockdown, de een-na-strengste lockdown.

Dat betekent werken vanuit huis, scholen dicht en geen restaurants meer open, zei premier Jacinda Ardern op een persconferentie. Ook riep ze Nieuw-Zeelanders op elkaar in Auckland te behandelen alsof ze besmettelijk zijn. "Blijf in je eigen bubbel, blijf lokaal", zei ze.

De nieuwe besmettingen zijn een grote teleurstelling voor de Nieuw-Zeelanders, zegt correspondent Eva Gabeler. "Ze waren er hier zo trots op dat er honderd dagen geen nieuwe besmettingen bij waren gekomen."

Het is onduidelijk waar de vier patiënten de besmetting hebben opgelopen. De autoriteiten verwachten daarom dat er meer gevallen gaan opduiken in Nieuw-Zeeland.

Rusland registreert coronavaccin

Het Russische ministerie voor Volksgezondheid heeft een vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd, dat daarmee als eerste vaccin ter wereld op de markt komt. Volgens president Poetin is het vaccin de afgelopen twee maanden onder anderen getest op een van zijn dochters en is het middel veilig.

De president hoopt snel te beginnen met de massaproductie. Rusland zei eerder in oktober al te kunnen beginnen met het massaal inenten van de bevolking met een eigen vaccin tegen het coronavirus. Half juli liet het land weten dat het dit jaar zeker 30 miljoen doses van het eigen vaccin wilde produceren. Het vaccin was toen net een maand lang getest op 38 mensen.

Veel wetenschappers in binnen- en buitenland zijn sceptisch over de beslissing om het vaccin zo snel al te registreren. Normaal gesproken duurt het testen van een vaccin, waar duizenden mensen bij betrokken zijn, maanden.

Ook leerlingen bezorgd over opstarten onderwijs

Leerlingen zijn bezorgd over het opstarten van het onderwijs. Ze hoeven in de klas geen afstand te houden tot andere leerlingen en ze hoeven geen mondkapje te dragen. "Ze zijn daardoor bang om mensen in hun directe omgeving, bijvoorbeeld thuis, te besmetten", zegt voorzitter Nienke Luijckx van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

In de regio Noord gaan de scholen volgende week weer open. "Er moet gekeken worden hoe volwaardig onderwijs kan worden gegeven en tegelijk de kans op besmettingen kan worden verkleind", zegt Luijckx in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn verschillende oplossingen, zoals het halveren van de klassen en het dragen van een mondkapje. Zo'n mondkapje is geen favoriete oplossing voor de leerlingen, maar ze zijn wel bereid het te dragen."

Ook veel leraren zien het niet zitten om middelbare scholen weer volledig open te laten gaan, bleek gisteren uit een enquête van vakbond Leraren in Actie. De vakbonden voor onderwijspersoneel willen deze week nog van het kabinet horen of de eerder ingevoerde regels nog voldoen.

Bhutan voor het eerst in lockdown

In het afgelegen Bhutan in de Himalaya is voor het eerst een lockdown afgekondigd, nadat een inwoner bij terugkomst uit Koeweit positief testte. Scholen, kantoren en winkels blijven gesloten, examens worden uitgesteld.

Bhutan, dat sterk afhankelijk is van toerisme, sloot in maart de grenzen nadat een Amerikaanse toerist in het land was besmet met corona. Ook werd een verplichte quarantaine van drie weken ingevoerd voor Bhutanezen die het boeddhistische land inkomen. De besmette Bhutanees heeft drie weken in quarantaine gezeten. Hoe het kan dat er alsnog corona is vastgesteld, is niet duidelijk.

Het aantal besmettingen in het Himalaya-koninkrijk is door strenge maatregelen vooralsnog beperkt gebleven tot 113, terwijl het aantal in buurland India nog altijd enorm stijgt.

Verkoop HelloFresh-boxen verdubbeld

De verkoop bij HelloFresh is door de coronacrisis omhooggeschoten. Het aantal verkochte maaltijdboxen verdubbelde afgelopen kwartaal naar ruim 18 miljoen wereldwijd. Bestaande klanten bestelden meer maaltijden per box, omdat ze veel meer tijd thuis doorbrachten, zegt het bedrijf. Er kwamen ook veel nieuwe klanten bij.

In veertien landen bezorgt het bedrijf boxen met ingrediënten om zelf een maaltijd te maken. Hoe het specifiek in Nederland ging met het bedrijf, zegt HelloFresh niet. Maar waarschijnlijk heeft het geprofiteerd van de beslissing van concurrent Albert Heijn om te stoppen met maaltijdboxen.

Albert Heijn bezorgt sinds eind maart geen Allerhande Boxen meer. De vraag naar de bezorging van gewone boodschappen was toen zo groot, dat de supermarktketen daarop wilde focussen.

Airco lokt werknemers in hittegolf naar kantoor

Nu de hitte nog een paar dagen aanhoudt, gaan sommige thuiswerkers terug naar kantoor omdat het daar koeler is. Dat zeggen meerdere werkgevers tegen de NOS. Het gaat om kleine aantallen werknemers. Bedrijven en instanties zijn niet verplicht een koele werkplek aan te bieden, zolang de warmte tenminste geen gezondheidsschade oplevert.

Op het hoofdkantoor van ingenieursbureau Arcadis in Amersfoort is het vanwege de hitte significant drukker, zegt een woordvoerder. "Normaal zijn hier sinds corona zo'n 100 mensen, nu zijn dat er 120. Dat maakt het relatief druk, maar we kunnen dat prima aan. De bezettingsgraad is nog altijd maar een kwart."

Bij Rabobank komen enkele tientallen medewerkers naar kantoor vanwege de koelte daar. "Wij hebben al enige tijd een regeling dat mensen naar kantoor kunnen als thuiswerken lastig is", zegt een woordvoerder. "Bijvoorbeeld als je een klein huis hebt, of nu met de warmte."

Lees hier verder:

Wooncomplex Nieuw-Zeeland dicht vanwege mogelijke besmetting

Een wooncomplex voor ouderen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is in lockdown gegaan nadat meerdere bewoners ademhalingsklachten hadden gekregen die doen denken aan een coronabesmetting, meldt de New Zealand Herald.

Zondag had Nieuw-Zeeland al honderd dagen geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd.

Verscheidene bewoners van The Village Palms Retirement Community zijn volgens de New Zealand Herald mogelijk besmet.

RIVM houdt weer briefing in Tweede Kamer

Het RIVM houdt in de Tweede Kamer een technische briefing over corona. Namens het RIVM is Jaap van Dissel aanwezig. De briefing is vanaf 13.00 uur live te volgen op NPO 1, NOS.nl, NPO Start, NPO Politiek, de NOS-app en de kanalen van de NOS op sociale media.

Jaap van Dissel bij een eerdere briefing in de Tweede Kamer

Coronamaatregelen moeten in het vervolg anders, zeggen experts

Experts van uiteenlopende achtergronden nemen vandaag deel aan een 'experttafel' over de effecten van lockdownmaatregelen. Het projectteam Lessons Learned van het ministerie van Volksgezondheid wil weten welke onderdelen daarvan behouden moeten blijven en wat anders moet om een mogelijke tweede golf in het najaar te voorkomen of beperkt te houden.

Verder worden de plannen die het kabinet ontwikkelt op hoofdlijnen aan de experts voorgelegd.

De meeste uitgenodigde wetenschappers hebben ter voorbereiding een schriftelijke bijdrage geleverd. Die stukken zijn in handen van de NOS.

Nierpatiënten met corona lopen meer risico op complicaties

Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties als ze het coronavirus hebben. Ook is de sterfte onder deze patiënten hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse ziekenhuizen dat gedeeltelijk door de Nierstichting wordt gefinancierd.

Uit het onderzoek blijkt dat de sterfte onder dialyse- en transplantatiepatiënten met 25 procent een stuk hoger is dan bij andere patiënten met extra risico's, zoals patiënten met hartfalen of longziekten.

De onderzoekers weten nog niet waardoor dat komt. "Nierpatiënten hebben niet een grotere kans om besmet te raken, maar de kans om te overlijden of op de intensive care te komen, is wel een stuk groter", zei onderzoeksleider Ron Gansevoort van het UMC Groningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Het onderzoek begon in maart aan het begin van de coronacrisis. De universitaire ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Amsterdam besloten data te verzamelen uit heel Europa.

Goedemorgen!

Hartelijk welkom in het nieuwe corona-liveblog van dinsdag 11 augustus. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.