liveblog
NOS NieuwsAangepast

Griekenland stelt negatieve coronatest verplicht • Tweede speler Feyenoord besmet

  • Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen, blijkt uit cijfers van het coronadashboard.
  • Leraren zien het niet zitten om middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes voor leerlingen.
  • Bij een tweede golf moeten zorgverleners voorrang bij het testen krijgen. Dat staat in een oproep aan de Tweede Kamer.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Frankrijk registreert in een week ruim 10.000 nieuwe besmettingen

In Frankrijk zijn er in een week tijd 10.800 nieuwe coronabesmettingen bij gekomen, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het percentage positief geteste mensen steeg in een week van 1,7 procent naar 2,1 procent.

"Het virus circuleert steeds intensiever, vooral onder jongeren en in bepaalde regio's, zoals in en rond Parijs en Marseille", aldus het ministerie. In Franse ziekenhuizen werden de afgelopen 24 uur 180 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op intensive cares in Frankrijk kwamen er in een dag 28 nieuwe patiënten bij.

Niet ieder land houdt op dezelfde manier het aantal besmettingen bij. Frankrijk telt in totaal 235.237 geregistreerde coronabesmettingen en 30.327 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Deze universiteit houdt de besmettingen per land bij, maar houdt geen rekening met de verschillen tussen meetmethodes per land. Hierdoor is het niet goed mogelijk om het verschil in het aantal besmettingen tussen landen te vergelijken.

Tweede speler van Feyenoord besmet met coronavirus

Bij Feyenoord blijkt een tweede speler besmet met het coronavirus. Feyenoord maakt niet bekend om welke speler het gaat.

De besmetting werd vastgesteld na een test die maandagochtend werd afgenomen. De voetballer in kwestie testte afgelopen vrijdag nog negatief en heeft zondag ook meegespeeld in de oefenwedstrijd tegen Sparta. Tijdens dat duel was hij nog niet besmettelijk, aldus clubarts Casper van Eijk na een analyse van de testresultaten. Sparta is wel geïnformeerd.

Zorgen om openen middelbare scholen zonder mondkapjes

Veel leraren zien het niet zitten om de middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes en afstandsregels voor leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van vakbond Leraren in Actie, waarover Nieuwsuur bericht.

De lerarenvakbond zegt te worden overspoeld met bezorgde reacties. "Onze leraren zijn bezorgd om hun eigen gezondheid, om die van de kinderen en die van mensen thuis", zegt Peter Althuizen, voorzitter van Leraren in Actie.

Burgemeester Bergen op Zoom: 'Aantal positieve tests fors, gezien landelijk gemiddelde'

In Bergen op Zoom is ruim 14 procent van 965 coronatesten die in ruim een week tijd werden afgenomen positief. Dat meldt de GGD West-Brabant.

"De cijfers zijn fors gezien het landelijk gemiddelde", aldus burgemeester Frank Petter. De burgemeester zegt dat de helft van de 139 besmettingen in Bergen op Zoom toe te schrijven is aan mensen uit de Marokkaanse gemeenschap. Ook legt hij de link met het Offerfeest. Dat de besmettingen binnen de gemeenschap zouden hebben plaatsgevonden tijdens het Offerfeest werd eerder door moskee El-Feth tegengesproken bij Omroep Brabant.

De burgemeester noemt een verband met het Offerfeest wel "zeer waarschijnlijk":

Veel coronabesmettingen Bergen op Zoom

SP en PvdA organiseren aanvullende hoorzitting

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de coronacrisis. De SP heeft het kabinet per spoedprocedure gevraagd om vier experts die een brandbrief verstuurden aan het woord te laten. Maar daar was geen meerderheid voor.

PvdA-leider Asscher twittert dat de PvdA en de SP daarom woensdag om 9.30 uur zelf een hoorzitting in de Kamer organiseren, waarin de experts alsnog aan het woord komen.

Weigeren contactgegevens geen reden om horecaklant weg te sturen

Ondernemers in de horeca hoeven klanten niet de toegang te ontzeggen als ze weigeren hun contactgegevens af te geven. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken.

Er was verwarring ontstaan onder horeca-ondernemers nadat het kabinet afgelopen donderdag de maatregelen voor de horeca weer had aangescherpt, vanwege de toename van het aantal coronagevallen.

Sinds vandaag zijn ondernemers verplicht gasten te vragen om contactgegevens achter te laten. Klanten mogen dat weigeren, maar dat hoeft geen reden te zijn om hen de toegang te ontzeggen, zo verduidelijkte het ministerie vandaag. Het invullen gebeurt dus vrijwillig. "We rekenen erop dat mensen inzien dat ze met het invullen van de contactgegevens helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan", aldus een woordvoerder.

Wie naar Griekenland reist, moet binnenkort bewijzen coronavrij te zijn

Nederlanders die naar Griekenland reizen, moeten vanaf volgende week maandag kunnen aantonen niet besmet te zijn met het coronavirus. Die negatieve test mag bij aankomst niet ouder dan 72 uur zijn.

De Griekse overheid heeft de maatregelen verscherpt na een nieuwe piek in besmettingen. Zondag is in het Zuid-Europese land met ruim 10,5 miljoen inwoners een recordaantal van 203 nieuwe besmettingen geregistreerd.

De verplichte test gaat ook gelden voor reizigers uit België, Tsjechië, Spanje en Zweden. Er wordt niet alleen op luchthavens gecontroleerd, ook bij de landsgrenzen wordt gevraagd om een testuitslag.

Zorgorganisaties: geen landelijke mondkapjesverplichting in verpleeghuizen

De branchevereniging van zorgorganisaties Actiz is geen voorstander van een landelijke mondkapjesverplichting in verpleeghuizen. Gisteren riep ouderenbond ANBO daartoe op, volgens Actiz is juist het houden van anderhalve meter afstand en goede handhygiëne "cruciaal" in de aanpak van het virus.

"Het preventief dragen van een mondkapje voor zorgmedewerkers en bezoekers van cliënten kan een belangrijke aanvullende voorzorgsmaatregel zijn", zegt de vereniging. "Daar waar het niet goed gaat, kan de professional of de zorgorganisatie besluiten om preventief het gebruik van mondkapjes in te stellen, ook voor bezoekers. Maar we pleiten niet voor een landelijke verplichting."

Volgens Actiz moeten er vooral lokaal maatregelen genomen worden, daar waar het nodig is. "Maatregelen moeten gepast zijn en worden afgestemd op de lokale realiteit. Landelijke maatregelen schieten gemakkelijk het doel voorbij en kunnen ook onnodig medewerkers, cliënten en bezoekers belasten."

FNV: zorgen bij winkelpersoneel over mondkapjesverplichting

Vakbond FNV zegt dat winkelpersoneel in Amsterdam en Rotterdam bang is dat klanten de 1,5 meter negeren, nu er in sommige delen van die steden een mondkapjesverplichting is. "Sommige winkelmedewerkers zijn bang dat een mondkapjesplicht een extra reden is voor klanten om de 1,5 meter afstand nóg meer te negeren, met het valse argument dat een mondkapje toch genoeg veiligheid biedt", zegt de bond.

FNV pleit ervoor dat grote winkelketens meer toezicht houden op de verplichte 1,5 meter afstand. Verder zegt de vakbond dat medewerkers het zwaar vinden om de hele dag met een mondkapje op te werken. "Zeker in deze hittegolf."

Supermarktbrancheorganisatie CBL zegt in een brief aan het kabinet dat een mondkapjesplicht voor personeel "onnodig en ongewenst" is, omdat er juist wordt gewerkt met een protocol dat het mogelijk maakt afstand te houden in supermarkten, en omdat het kabinet eerder zei dat er geen bewijs is dat mondkapjes werken.

"De belangrijkste maatregel is dat er niet meer dan één klant per 10 vierkante meter winkeloppervlak tegelijk binnen mag zijn." Het CBL zegt dat het klanten vrij staat om een mondkapje te dragen. "Zolang dit maar niet ten koste gaat van het houden van voldoende afstand."

Ruim 14 procent test positief in Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom, de stad met de meeste besmettingen na Rotterdam en Amsterdam, is ruim 14 procent van 965 afgenomen tests positief. Dat meldt de GGD West-Brabant, na herberekening van de cijfers. Eerder werd gesproken over ruim 11 procent.

"De cijfers zijn fors gezien het landelijk gemiddelde", aldus burgemeester Frank Petter. De tests zijn afgenomen in de periode van 1 tot en met 9 augustus, onder meer met een mobiele teststraat. Het landelijk gemiddelde lag vorige week nog op 2,3 procent, zo bleek uit de weekcijfers van het RIVM. Het cijfer neemt naar verwachting deze week toe naar zo'n 3,5 procent.

Donderdag gaat de burgemeester daarom kijken naar een mogelijke mondkapjesplicht. Tot die tijd overlegt hij met supermarkten en horeca over het aanscherpen van de al bestaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Zeker bij supermarkten was daar behoorlijk de klad in gekomen", zegt Petter.

Een deel van de besmettingen is geconstateerd in de islamitische gemeenschap. In een mobiele teststraat bij moskee El-Feth in Bergen op Zoom bleken 53 van de 452 geteste mensen positief. Dat komt neer op bijna 12 procent.

Bergen op Zoom heeft als grensstad te maken met veel dagjesmensen uit België die komen winkelen in de stad. Petter zegt hierover: "Ik zou tegen de Belgen willen zeggen: u bent meer dan welkom om te shoppen of een hapje te eten, maar nu even niet."

Deskundigen: onduidelijkheid maakt dat mensen coronaregels negeren

Mensen negeren coronaregels, omdat het kabinet geen duidelijkheid schept. Die conclusie trekken vier experts in een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarover de Volkskrant bericht.

Het team, dat zichzelf het Redteam noemt, bestaat uit epidemiologen Arnold Bosman en Amrish Baidjoe, gezondheidseconoom Xander Koolman en Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. De vier willen dat Tweede Kamerleden de vragen die zij voorleggen in de brief inbrengen tijdens het coronadebat dat komende week wordt gehouden.

De experts zijn in de brief kritisch op de communicatie van de overheid over bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes en ze vinden het testen geen kerntaak van de GGD's.

29 covid-patiënten op intensive cares

Op dit moment liggen er 29 covid-patiënten op de intensive cares in Nederland, 2 minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal opgenomen patiënten dat niet op de intensive cares ligt, is toegenomen met 12 tot 99.

"Het aantal opgenomen covid-patiënten gaat langzaam omhoog en heeft nu het hoogste niveau bereikt sinds 1 juli. Dit past bij de toename van besmettingen. We houden er rekening mee dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende twee weken verder kan stijgen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg over de cijfers.

630 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen, grootste stijging sinds eind april

Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen, blijkt uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het is het hoogste aantal gemelde besmettingen sinds 26 april. Maar het aantal afgenomen tests lag in april lager.

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 194 nieuwe gevallen gemeld, waarvan 177 in Amsterdam. In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 130 nieuwe gevallen bij, 105 besmettingen werden geregistreerd in Rotterdam.

In de afgelopen dagen zijn meer dan 3700 mensen positief getest. Op zondag werden er 486 nieuwe besmettingen gemeld, een dag daarvoor waren het er 519.

Het aantal coronatests dat afgelopen week is afgenomen door GGD'en is (licht) gedaald. In het begin van de week leek het aantal uitgevoerde tests weer opnieuw af te nemen, maar in de loop van de week steeg het aantal testaanvragen toch weer iets.

Van 3 tot en met 9 augustus werden 98.978 coronatests uitgevoerd. De week daarvoor lieten meer dan 100.000 Nederlanders zich nog controleren. Van 20 t/m 26 juli ging het om 111.764 tests. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland luidde vorige week de noodklok omdat steeds minder Nederlanders naar de teststraten gingen.

Kwartfinale in Champions League gaat door, ondanks besmettingen

Ondanks twee coronabesmettingen bij voetbalclub Atlético Madrid, speelt de Spaanse club donderdag wel de kwartfinale in de Champions League tegen RB Leipzig. Gisteren meldde de club twee besmettingen, vandaag blijkt dat het gaat om twee spelers: de Argentijnse aanvaller Ángel Correa en de Kroatische verdediger Sime Vrsaljko.

Atlético zal zonder het duo afreizen naar Lissabon, waar de kwartfinale wordt gespeeld. Naar aanleiding van de besmettingen is ook de rest van de selectie en de trainersstaf getest. Daarbij zijn geen besmettingen aan het licht gekomen.

Verplichte mondkapjes zorgen voor verwarring in Parijs

Hier wel maar daar weer niet: Parijzenaren vinden de mondkapjeszones maar ingewikkeld

Oproep aan Kamer: geef zorgverleners beschermingsmiddel en voorrang bij het testen

Zorgverleners moeten bij een tweede golf voorrang krijgen bij coronatests en hiervan zo snel mogelijk de uitslag krijgen. Dat schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging en vijf andere verenigingen in een brief aan de Tweede Kamer. De organisaties eisen ook dat er bij een nieuwe golf genoeg beschermingsmateriaal is voor huisartsen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers. Om dat te doen, moet het kabinet regionale voorraden aanleggen die kunnen worden aangebroken als dit nodig is.

De verenigingen hebben de afgelopen tijd de eerste uitbraak onder de loep genomen en concluderen dat de eerstelijnszorgverleners beter beschermd moeten worden. "Zeker in het begin waren er tekorten aan beschermingsmiddelen en drempels om zichzelf en patiënten te kunnen laten testen op corona", staat in de brief. De belangengroepen wijzen erop dat het voor het indammen van de pandemie belangrijk is dat hulpverleners patiënten niet onbedoeld besmetten.

De LHV zegt dat er al veel aandacht is geweest voor bescherming in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar dat er tot dusver te weinig aandacht is geweest voor hulpverleners die patiënten thuis verzorgen.

Meer overlast van passagiers na heropstarten vliegverkeer

Sinds het vliegverkeer weer is opgestart, is het aantal meldingen van passagiers die zich aan boord misdragen fors toegenomen. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat bijvoorbeeld om passagiers die in het vliegtuig weigeren een mondkapje op te doen.

De Inspectie ziet een duidelijk verband tussen het toegenomen aantal incidenten en de coronaregels. In juli werden 94 overlastmeldingen geregistreerd. 58 daarvan waren coronagerelateerd. In juni ging het nog om 28 meldingen, waarvan er 19 te maken hadden met corona.

De ILT maakt zich zorgen over het toegenomen aantal incidenten omdat die een gevaar kunnen opleveren voor de vliegveiligheid. De luchtvaartmaatschappijen en de Koninklijke Marechaussee zijn verantwoordelijk voor het aanpakken van overlast in de lucht.

Begin deze maand werden op Ibiza twee arrestaties verricht na een vechtpartij tijdens een KLM-vlucht. Twee dronken passagiers weigerden een mondkapje te dragen.

'Rotterdam heeft weer plek voor coronatests'

De GGD in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft weer voldoende capaciteit om inwoners op corona te testen. Dat zegt Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding van de GGD op die plek, tegen RTV Rijnmond. De wachtlijsten zijn weggewerkt.

Boelsums: "Op dit moment zitten we rond de 1500 aanvragen per dag en kunnen we ook ongeveer 1500 mensen testen." Het doel is dat iedereen die een test laat doen, binnen 24 uur uitslag krijgt. Dat de testcapaciteit is opgeschaald betekent overigens nog niet dat de GGD in de regio helemaal geen capaciteitsproblemen meer heeft.

Twee dagen geleden kondigde de GGD Rotterdam-Rijnmond nog aan het bron- en contactonderzoek anders in te gaan richten vanwege een tekort aan personeel. Bij een besmetting worden niet meer automatisch alle contacten van die persoon gebeld. Patiënten moeten zelf mensen in hun omgeving op de hoogte brengen. Dat beleid geldt ook in Amsterdam. In beide regio's wordt meer personeel aangetrokken en opgeleid om bron- en contactonderzoek te doen.

De GGD'en in Rotterdam-Rijnmond krijgen bij het contactonderzoek momenteel hulp van GGD'en elders uit het land, zegt Boelsums. Op termijn moet het aantal contactonderzoekers rond Rotterdam verdubbelen naar ongeveer 100 man personeel.

Aantal afgenomen coronatests weer (licht) gedaald

Het aantal coronatests dat afgelopen week is afgenomen door GGD'en is opnieuw gedaald. In het begin van de week leek het aantal uitgevoerde tests weer opnieuw fors af te nemen, maar in de loop van de week steeg het aantal testaanvragen toch weer iets.

Van 3 tot en met 9 augustus werden 98.978 coronatests uitgevoerd. De week daarvoor lieten meer dan 100.000 Nederlanders zich nog controleren. Van 20 t/m 26 juli ging het om 111.764 tests. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland luidde vorige week de noodklok omdat steeds minder Nederlanders naar de teststraten gingen.

Donderdag gaven premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie waarin zij hamerden op het belang van testen.

Mondkapjes verplicht op drukke plekken in Parijs

In Parijs is het dragen van een mondkapje op drukke plaatsen vanaf vandaag verplicht. De regel geldt voor iedereen van 11 jaar en ouder. Op openbare plekken binnen gold al een mondkapjesplicht, maar nu wordt de regel uitgebreid naar plekken in de buitenlucht - zoals markten en wegen de Seine - waar het doorgaans erg druk is.

De regel heeft betrekking op ongeveer honderd straten in de Franse hoofdstad. Toeristische hotspots zoals de Eiffeltoren en Champs-Elysees staan niet op de lijst. Wie zich niet aan de mondkapjesplicht houdt, riskeert een boete van 135 euro. De populaire badplaats Saint-Tropez voerde dit weekend al een mondkapjesplicht in op straat. In Parijs worden, in vergelijking tot de rest van Frankrijk, relatief meer mensen positief getest.

Vrijdag werden nog ruim 2200 nieuwe besmettingen in het land geregistreerd - dat was een piek in het aantal besmettingen sinds Frankrijk de lockdownmaatregelen versoepelde.

Rente over aankopen op rekening tijdelijk verlaagd

Wie bij een webwinkel iets koopt op afbetaling betaalt daar tijdelijk geen 14 procent, maar 10 procent rente over. Het ministerie van Financiën heeft de maximale rente voor aankopen op krediet tijdelijk verlaagd. De aanpassing geldt tot maart volgend jaar.

Verantwoordelijk minister Hoekstra liet in mei al weten iets aan de maximale rente te zullen gaan doen. "We willen mensen die door de coronacrisis in financiële problemen komen wat meer lucht geven", liet hij via Twitter weten. De verlaagde rente geldt ook voor rood staan en voor gespreid betalen met een creditcard.

Lees meer in dit artikel:

Horecaregistratie gaat in: vanaf vandaag reserveren ook weer verplicht

Vandaag is het de eerste dag dat horecagelegenheden naam en contactgegevens van gasten bijhouden. Ook is reserveren in de horeca weer verplicht is. Gasten zijn niet verplicht om hun gegevens te geven.

Verslaggever Martijn van der Zande bezocht vanmorgen een koffietent in Arnhem. Eigenaar Wim van der Poel van MAMS coffee en more: "Als dit het enige is wat we moeten doen, dan teken ik er meteen voor en voeren we het uit. Maar het lastige is dat we niet weten hoe klanten ermee omgaan. Het merendeel van de gasten zal er vast begrip voor hebben. Wij mogen klanten weigeren als zij geen gegevens achter willen laten, maar ik hoop dat we niet in dit soort discussies belanden." Van der Poel erkent ook dat het lastig wordt om te controleren of klantgegevens echt zijn.

Die zorgen worden door meer ondernemers in de sector gedeeld. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland wees er al op dat verplichte registratie niet mag volgens de privacyregels. De branche is ontevreden omdat de nadruk nu te veel zou liggen op de horeca. De sector wijst erop dat juist (familie)feestjes in besloten kring de laatste tijd meer besmettingen hebben veroorzaakt.

Bussen krijgen kuchschermen, voorin instappen weer mogelijk

Alle bussen en trams moeten binnen twee maanden worden voorzien van 'kuchschermen'. Dat heeft branchevereniging OVNL gezegd. De schermen zijn bedoeld om de buschauffeurs te beschermen zodat voorin instappen weer mogelijk wordt. Daardoor kan zwartrijden beter worden tegengegaan.

Tijdens de lockdown werd het verplicht om alleen achter in het ov in te stappen. Ook werden de voorste rijen afgezet. Zo konden chauffeurs voldoende afstand houden van reizigers, zonder dat zij zelf langdurig een mondkapje op moesten.

Maar die oplossing had ook nadelen, zegt de branchevereniging: "De sociale controle van de chauffeur op het in- en uitchecken is weggevallen en bemoeilijkt het toezicht houden op het dragen van een mondkapje door passagiers." Het aantal zwartrijders is sindsdien toegenomen. Ook zitten reizigers elkaar bij het uit-en instappen bij dezelfde deuren vaak in de weg.

Onderzoeksinstituut TNO deed in opdracht van OVNL onderzoek naar de schermen. Met de schermen kan de verspreiding van grote druppels, bijvoorbeeld wanneer passagiers hoesten of niezen, worden geminimaliseerd. De eerste bussen met schermen kunnen in september worden ingezet. Het gaat om zo'n zesduizend stads- en streekbussen. Trams worden aangepast als de voertuigen nog geen afgesloten cabine hebben voor de chauffeur.

Finland, Estland en Litouwen stellen reisbeperkingen in voor Nederlanders

Finland, Estland en Litouwen hebben reisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen. Vanaf vandaag wordt Nederlanders de toegang tot Litouwen geweigerd. Toeristische reizen zijn niet mogelijk. Wie de Litouwse nationaliteit heeft of over een werk- of verblijfsvergunning beschikt, mag het land nog wel in. Wel moeten zij in quarantaine en verplicht een coronatest doen.

Finland laat enkel nog Nederlanders toe als het om aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer gaat. Ook Finland heeft een quarantaineplicht ingesteld, net als Estland.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hierop het reisadvies van de drie landen aangepast. Dit is nu 'oranje' - dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd.

'30 procent hoger onderwijs komend collegejaar fysiek'

Universiteiten en hogescholen zullen komend collegejaar maar 30 procent van hun onderwijs fysiek aanbieden. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder hogeronderwijsinstellingen. Het percentage is gebaseerd op een doorberekening van de anderhalvemetermaatregel. De overige 70 procent van de colleges wordt online gegeven. De eerstejaars zullen vaak voorrang krijgen bij het onderwijs op locatie, laten de instellingen weten.

De voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU, Pieter Duisenberg, erkent tegenover BNR dat de kwaliteit van het onderwijs online niet zo goed is als in de fysieke collegebanken. "Dat is veel intensiever. Dan kun je gesprekken en discussies hebben."

Maar volgens Duisenberg is 30 procent fysiek college al een verbetering ten opzichte van voorgaande maanden. Duisenberg: "Dit is een eerste stap, ik denk dat daardoor de kwaliteit alweer een enorme stap vooruit gaat zetten." De kwaliteitseisen worden volgens de VSNU-voorzitter dan ook wel gewoon gehaald. Daarom is restitutie van het collegegeld, zoals veel studenten willen, volgens hem niet nodig.

Wedstrijd São Paulo FC vlak voor aanvang stilgelegd: tegenstander komt niet opdagen

Een van de eerste wedstrijden van de Campeonato Brasileiro Série A, de hoogste voetbaldivisie in Brazilië, is zondagavond vlak voor aanvang geschrapt. De spelers van topclub São Paulo FC waren bezig aan de warming-up, maar de tegenstanders kwamen niet opdagen. Dat kwam omdat tien spelers van thuisploeg Goiás Esporte Clube vlak voor het duel een positieve testuitslag te horen hadden gekregen. Zij waren vrijdag getest op het coronavirus. De ploeg was voor vrijdag al een keer getest op de longziekte, maar die uitslagen waren ongeldig verklaard.

In Brazilië zijn ruim drie miljoen besmettingen geregistreerd. Ruim 100.000 mensen in het land zijn aan covid-19 bezweken.

Piek in dagelijks dodental Australië

In Australië is vandaag een piek in het dagelijks aantal coronadoden geregistreerd. Afgelopen etmaal bezweken in Victoria alleen al 19 mensen aan de gevolgen van covid-19. De deelstaat is momenteel het epicentrum van de uitbraak van het virus.

Wel nam het aantal besmettingen er iets af, vergeleken met de afgelopen twee weken. Het ging om 322 nieuwe gevallen. Dat duidt er volgens de autoriteiten waarschijnlijk op dat de strenge maatregelen in Melbourne effect hebben. Andere deelstaten hebben het dagelijkse dodental nog niet doorgegeven.

De Australische premier Morrison maakte bekend dat de grenzen tussen de dichtstbevolkte staten waarschijnlijk voorlopig gesloten blijven. Australië slaagde er afgelopen voorjaar in eerste instantie in het virus in te dammen, maar naarmate het land verder open ging, nam het aantal coronabesmettingen alsnog een vlucht.

Goedemorgen!

Hartelijk welkom in het nieuwe corona-liveblog van maandag 10 augustus. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.