EPA
NOS NieuwsAangepast

Wie naar Griekenland reist, moet binnenkort bewijzen coronavrij te zijn

Nederlanders die naar Griekenland reizen, moeten vanaf volgende week maandag kunnen aantonen niet besmet te zijn met het coronavirus. Die negatieve test mag bij aankomst niet ouder dan 72 uur zijn.

De Griekse overheid heeft de maatregelen verscherpt na een nieuwe piek in besmettingen. Zondag is in het Zuid-Europese land met ruim 10,5 miljoen inwoners een recordaantal van 203 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Hoeveel Nederlanders met de verplichte test te maken krijgen, is niet bekend. "Ik weet wel dat Griekenland in deze coronatijd heel populair is", zegt Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR. "Met name omdat het daar qua corona heel goed ging. Feitelijk betekent dit dat er een extra belemmering komt op reizen naar Griekenland. Dat is een behoorlijke domper. We zijn volstrekt verrast, en niet blij."

Hoe het precies in zijn werk gaat met de coronatest, weet Oostdam nog niet. "Als het een zelf ingevulde verklaring wordt, dan is dat tot daaraantoe. Maar als het echt een officiële test is, dan is dat een behoorlijke kostenverhoging voor de vakantieganger."

Bij problemen wordt reizigers geadviseerd contact op te nemen met de reisorganisatie.

Ook andere landen

De verplichte test gaat ook gelden voor reizigers uit België, Tsjechië, Spanje en Zweden. Er wordt niet alleen op luchthavens gecontroleerd, ook bij de landsgrenzen wordt gevraagd om een testuitslag.

Het is niet de enige stap die het land neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo mogen er geen evenementen meer worden gehouden waarbij het publiek staat. Ook moeten vanaf morgen horecazaken in sommige gebieden, zoals de eilanden Kreta, Rhodos en Kos, na middernacht de deuren sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl