NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Strenger reisadvies voor Spanje • Ouderenbond wil mondkapjesplicht verpleeghuizen

Liveblog gesloten
 • Burgemeester Bergen op Zoom hint op mondkapjesplicht

  Als het aantal coronabesmettingen in Bergen op Zoom niet daalt, wil burgemeester Frank Petter mogelijk een mondkapjesplicht instellen. Dat zei hij tegen Hart van Nederland. "We moeten geen enkel middel schuwen", zei hij. Bergen op Zoom heeft na Rotterdam en Amsterdam relatief de meeste positieve testen. Vorige week werden er 104 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in de gemeente.

  "Supermarkten gaan steeds makkelijker om met afspraken die ze onderling hebben gemaakt," zegt Petter. "Daar moeten we eerst op controleren. En dan misschien nog aanvullende maatregelen met mondkapjes of op een andere manier. Maar eerst maar eens de afspraken die we gemaakt hebben, goed naleven."

 • Besmettingen Atlético Madrid in aanloop naar kwartfinales CL

  Twee mensen uit de selectie en staf van Atlético Madrid zijn besmet met het coronavirus. De selectie reist daarom later naar Lissabon voor de kwartfinale in de Champions League tegen RB Leipzig.

  De gehele selectie en staf van Atlético worden nog een keer getest, voor ze naar Portugal gaan.

  De verklaring van de Spaanse club op Twitter:

 • Strenger reisadvies voor Spanje

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor delen van Spanje per direct gewijzigd van code geel naar code oranje. Het gaat om de provincies Barcelona en Lerida (ook in Catalonië), de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel (in de autonome regio Aragón) en de provincie Soria (in de regio Castilië en León). In heel Spanje neemt het aantal covid-besmettingen toe, schrijft het ministerie.

  Code oranje betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn dat niet.

  Reizigers die terugkomen uit deze provincies wordt dringend verzocht om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 • Ouderenbond ANBO wil mondkapjesplicht in verpleeghuizen

  Er moet een mondkapjesplicht komen voor de bezoekers van verpleeghuizen. "We hebben een verantwoordelijkheid om nieuwe besmettingen van kwetsbare ouderen te voorkomen", zei Atie Schipaanboord van ouderenbond ANBO in het radioprogramma Dit is de Dag.

  We hebben mondkapjes in het vliegtuig, het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de kwetsbaarste mensen niet", zegt Schipaanboord. "Er zijn meer besmettingen, mensen mogen weer op bezoek in het verpleeghuis en iedereen wordt losser in het gedrag, dus de kans dat er iemand besmet een verpleeghuis inloopt, wordt alleen maar groter."

  De Tweede Kamer debatteert woensdag over de coronamaatregelen.

 • Dick Advocaat baalt van lege Kuip: ‘Strand toch ook vol’

  Feyenoord is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met een 3-0 overwinning op Sparta, maar coach Dick Advocaat kon er maar weinig van genieten. Hij mist een vollere Kuip. Vanwege de coronaregels waren er 3000 fans welkom bij de stadsderby in De Kuip.

  Alle toeschouwers moesten bovendien een mondkapje dragen. "Heel gek toch?", zei Advocaat. "Als er 20.000 mensen op het strand zitten, kunnen er ook 20.000 in een stadion zitten op twee meter van elkaar. We zien graag mensen op de tribune."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Advocaat wil meer toeschouwers in Kuip: 'Wel 20.000 op strand, niet in stadion?'
 • Geen 'spontane feestjes' op strand Bloemendaal

  De politie kan een einde maken aan feestjes op het strand van Bloemendaal. De Veiligheidsregio Kennemerland heeft de noodverordening aangepast om te kunnen optreden tegen "mensen die een geluidsinstallatie meebrengen naar een recreatiegebied".

  Vrijdag- en zaterdagavond maakte de politie al een einde aan feesten op het strand van Bloemendaal, schrijft de Veiligheidsregio. Volgens de politie en handhavers zijn de feesten onwenselijk, omdat aanwezigen nauwelijks 1,5 meter afstand houden.

  Op een feest eerder dit weekend was het druk op het strand:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geen 'spontane feestjes' meer op strand Bloemendaal
 • Drie nieuwe coronapatiënten op IC's

  Op dit moment liggen er 31 covid-patiënten op de intensive cares in Nederland, drie meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Het aantal coronapatiënten dat niet op de intensive cares ligt, is toegenomen met 8 tot 87. "De stijging van het aantal opgenomen covid-patiënten past nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

 • Vijf miljoen coronabesmettingen in VS

  Het aantal bevestigde coronabesmettingen in de VS is gestegen tot boven de vijf miljoen, het hoogste aantal ter wereld, blijkt uit de cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Deskundigen denken dat het er nog veel meer zijn, omdat lang niet iedereen met symptomen getest wordt en mensen soms ook nauwelijks symptomen hebben.

  Het aantal officiële zieken in de VS neemt wel minder snel toe dan half juli. Toen kwamen er zo'n 70.000 besmettingen per dag bij, nu zijn dat er zo'n 54.000. Het aantal besmettingen neemt in ongeveer 20 staten toe, het aantal doden in bijna alle 50 staten.

  Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus wordt door landen verschillend bijgehouden. Johns Hopkins laat het aantal besmettingen zien, maar houdt geen rekening met de verschillende meetmethodes. Hierdoor is het niet goed mogelijk om het verschil in aantal besmettingen tussen landen te vergelijken.

 • Onderzoek van rioolwater snel uitgebreid

  Op 79 locaties in Nederland zijn meetpunten waar het aantal virusdeeltjes per milliliter rioolwater worden gemeten. In rioolwater kun je ziekteverwekkers zoals het coronavirus meten omdat die er met ontlasting in terechtkomen. Onderzoekers van het RIVM testen eens per week rioolwater dat over 24 uur is verzameld.

  Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid virusdeeltjes verder oploopt. Eind juli was de hoeveelheid ongeveer gelijk aan die van eind april/begin mei. Daaruit kunnen nog geen conclusies worden getrokken, zeggen de onderzoekers. Het aantal meetpunten wordt uitgebreid van 79 naar meer dan 300 eind deze maand. Pas als het onderzoek volledig loopt, kunnen er conclusies aan worden verbonden.

 • Bijna 600 nieuwe coronagevallen

  Tussen gisterochtend en vanochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid gisteren meldde en de 519 nieuwe besmettingen van vrijdag.

  De regio Rotterdam-Rijnmond is de grootste brandhaard, daar zijn de afgelopen 24 uur 153 nieuwe gevallen geregistreerd. In Amsterdam-Amstelland waren het er 89 en in Zaanstreek-Waterland 22. In Midden- en West-Brabant kwamen er in een dag 65 nieuwe coronagevallen bij, in Haaglanden waren het er 53, in Hollands Midden 35 en in Utrecht 34.

 • Amsterdams park weer afgesloten vanwege de drukte

 • Steun voor risicogroepen op sociale media: #geendorhout

  Op sociale media als Twitter gaan berichten rond om mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus te steunen. Onder de hashtag 'geen dor hout' krijgen ze een gezicht. De actie is gisteren begonnen door de 38-jarige Jacquie. Ze ergert zich eraan dat vooral jongeren feestjes houden en de besmettingscijfers weer opstuwen, terwijl veel kwetsbaren, ouderen, maar ook jongere mensen met een ziekte of aandoening, thuiszitten en in angst leven voor het virus.

  De term 'dor hout' komt van columnist en opiniemaker Marianne Zwagerman die in april twitterde: "De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?"

  Volgens Jacquie en veel anderen is dat onmenselijk: "Ze hebben het ook over mij en over mijn vrienden, van wie er veel tot de risicogroepen behoren. Dat zijn allemaal jonge mensen. Als mensen zeggen dat mijn vrienden wel dood mogen, dan vind ik dat moeilijk."

  Lees het hele verhaal:

 • Einde aan illegaal feest met 200 jongeren in Noord-Holland

  In een natuurgebied ten noordwesten van Amsterdam heeft de politie vannacht een illegaal feest beëindigd met meer dan 200 jongeren, meldt een wijkagent. Volgens hem hadden ze een feest met "muziek, drank en lachgas" en was het op "geen enkele wijze" coronaproof.

 • Duitse minister: stijging aantal besmettingen alarmerend

  De Duitse minister Altmaier van Economie noemt de stijging van het aantal coronabesmettingen in Duitsland alarmerend. De laatste dagen kwamen er meer dan 1000 besmettingen per dag bij, tonen de cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI). Vandaag meldde het RKI overigens veel minder besmettingen: 555. Mogelijk komt dat doordat niet alle Duitse gezondheidsinstanties in het weekend cijfers over de coronabesmettingen melden. In de laatste 24 uur overleed een persoon aan de gevolgen van het virus.

  "We moeten uit alle macht een tweede lockdown voorkomen", zei Altmaier tegen de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. "We moeten deze trend afvlakken en omkeren, want het gaat om de gezondheid van iedereen, de terugkeer van scholen en het herstel van de economie."

  Altmaier (CDU) krijgt steun van het bedrijfsleven en vakbonden, die ook niets zien in een nieuwe lockdown. Volgens de minister zijn in plaats van algehele maatregelen, gerichte maatregelen tegen het coronavirus nodig.

 • 'Helft Britten wil vaccin, een op de zes zeker niet'

  De helft van de Britten wil zich zeker of vrijwel zeker laten inenten tegen het coronavirus, een op de zes Britten zegt er juist zeker of bijna zeker van te zijn geen vaccinatie te willen. Dat blijkt uit een peiling van het King's College in Londen en peilingbureau Ipsos. Een op de vijf heeft nog geen besluit genomen, maar denkt wel een vaccinatie te gaan halen.

  De peilers vroegen vorige maand 2237 Britten naar hun mening. Vooral jongeren twijfelen, schrijven de peilers. 22 procent van de ondervraagden in de groep van 16 tot 34 jaar zegt zeker of vrijwel zeker geen vaccin te willen, bij de groep van 55 tot 75 jaar is dat 11 procent. Uit het onderzoek blijkt volgens Britse media ook dat mensen die geen vaccinatie willen, minder vertrouwen hebben in de wetenschap en minder zorgen hebben over de gevolgen van de coronapandemie. Ook zeggen de onderzoekers dat de mensen die zich niet willen laten inenten hun informatie vaker via sociale media en WhatsApp krijgen, en minder bereid zijn om een mondkapje te dragen.

  Vorige maand deed EenVandaag onderzoek naar de situatie in Nederland. Zes van de tien ondervraagden gaf aan zich te willen laten vaccineren als er een goed vaccin beschikbaar is. Een op de zes wil dat niet, een kwart weet het nog niet.