NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Griekenland stelt negatieve coronatest verplicht • Tweede speler Feyenoord besmet

 • Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen, blijkt uit cijfers van het coronadashboard.
 • Leraren zien het niet zitten om middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes voor leerlingen.
 • Bij een tweede golf moeten zorgverleners voorrang bij het testen krijgen. Dat staat in een oproep aan de Tweede Kamer.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Frankrijk registreert in een week ruim 10.000 nieuwe besmettingen

  In Frankrijk zijn er in een week tijd 10.800 nieuwe coronabesmettingen bij gekomen, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het percentage positief geteste mensen steeg in een week van 1,7 procent naar 2,1 procent.

  "Het virus circuleert steeds intensiever, vooral onder jongeren en in bepaalde regio's, zoals in en rond Parijs en Marseille", aldus het ministerie. In Franse ziekenhuizen werden de afgelopen 24 uur 180 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op intensive cares in Frankrijk kwamen er in een dag 28 nieuwe patiënten bij.

  Niet ieder land houdt op dezelfde manier het aantal besmettingen bij. Frankrijk telt in totaal 235.237 geregistreerde coronabesmettingen en 30.327 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Deze universiteit houdt de besmettingen per land bij, maar houdt geen rekening met de verschillen tussen meetmethodes per land. Hierdoor is het niet goed mogelijk om het verschil in het aantal besmettingen tussen landen te vergelijken.

 • Tweede speler van Feyenoord besmet met coronavirus

  Bij Feyenoord blijkt een tweede speler besmet met het coronavirus. Feyenoord maakt niet bekend om welke speler het gaat.

  De besmetting werd vastgesteld na een test die maandagochtend werd afgenomen. De voetballer in kwestie testte afgelopen vrijdag nog negatief en heeft zondag ook meegespeeld in de oefenwedstrijd tegen Sparta. Tijdens dat duel was hij nog niet besmettelijk, aldus clubarts Casper van Eijk na een analyse van de testresultaten. Sparta is wel geïnformeerd.

 • Zorgen om openen middelbare scholen zonder mondkapjes

  Veel leraren zien het niet zitten om de middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes en afstandsregels voor leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van vakbond Leraren in Actie, waarover Nieuwsuur bericht.

  De lerarenvakbond zegt te worden overspoeld met bezorgde reacties. "Onze leraren zijn bezorgd om hun eigen gezondheid, om die van de kinderen en die van mensen thuis", zegt Peter Althuizen, voorzitter van Leraren in Actie.

 • Burgemeester Bergen op Zoom: 'Aantal positieve tests fors, gezien landelijk gemiddelde'

  In Bergen op Zoom is ruim 14 procent van 965 coronatesten die in ruim een week tijd werden afgenomen positief. Dat meldt de GGD West-Brabant.

  "De cijfers zijn fors gezien het landelijk gemiddelde", aldus burgemeester Frank Petter. De burgemeester zegt dat de helft van de 139 besmettingen in Bergen op Zoom toe te schrijven is aan mensen uit de Marokkaanse gemeenschap. Ook legt hij de link met het Offerfeest. Dat de besmettingen binnen de gemeenschap zouden hebben plaatsgevonden tijdens het Offerfeest werd eerder door moskee El-Feth tegengesproken bij Omroep Brabant.

  De burgemeester noemt een verband met het Offerfeest wel "zeer waarschijnlijk":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Veel coronabesmettingen Bergen op Zoom
 • SP en PvdA organiseren aanvullende hoorzitting

  De Tweede Kamer debatteert woensdag over de coronacrisis. De SP heeft het kabinet per spoedprocedure gevraagd om vier experts die een brandbrief verstuurden aan het woord te laten. Maar daar was geen meerderheid voor.

  PvdA-leider Asscher twittert dat de PvdA en de SP daarom woensdag om 9.30 uur zelf een hoorzitting in de Kamer organiseren, waarin de experts alsnog aan het woord komen.

 • Weigeren contactgegevens geen reden om horecaklant weg te sturen

  Ondernemers in de horeca hoeven klanten niet de toegang te ontzeggen als ze weigeren hun contactgegevens af te geven. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken.

  Er was verwarring ontstaan onder horeca-ondernemers nadat het kabinet afgelopen donderdag de maatregelen voor de horeca weer had aangescherpt, vanwege de toename van het aantal coronagevallen.

  Sinds vandaag zijn ondernemers verplicht gasten te vragen om contactgegevens achter te laten. Klanten mogen dat weigeren, maar dat hoeft geen reden te zijn om hen de toegang te ontzeggen, zo verduidelijkte het ministerie vandaag. Het invullen gebeurt dus vrijwillig. "We rekenen erop dat mensen inzien dat ze met het invullen van de contactgegevens helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan", aldus een woordvoerder.

 • Wie naar Griekenland reist, moet binnenkort bewijzen coronavrij te zijn

  Nederlanders die naar Griekenland reizen, moeten vanaf volgende week maandag kunnen aantonen niet besmet te zijn met het coronavirus. Die negatieve test mag bij aankomst niet ouder dan 72 uur zijn.

  De Griekse overheid heeft de maatregelen verscherpt na een nieuwe piek in besmettingen. Zondag is in het Zuid-Europese land met ruim 10,5 miljoen inwoners een recordaantal van 203 nieuwe besmettingen geregistreerd.

  De verplichte test gaat ook gelden voor reizigers uit België, Tsjechië, Spanje en Zweden. Er wordt niet alleen op luchthavens gecontroleerd, ook bij de landsgrenzen wordt gevraagd om een testuitslag.

 • Zorgorganisaties: geen landelijke mondkapjesverplichting in verpleeghuizen

  De branchevereniging van zorgorganisaties Actiz is geen voorstander van een landelijke mondkapjesverplichting in verpleeghuizen. Gisteren riep ouderenbond ANBO daartoe op, volgens Actiz is juist het houden van anderhalve meter afstand en goede handhygiëne "cruciaal" in de aanpak van het virus.

  "Het preventief dragen van een mondkapje voor zorgmedewerkers en bezoekers van cliënten kan een belangrijke aanvullende voorzorgsmaatregel zijn", zegt de vereniging. "Daar waar het niet goed gaat, kan de professional of de zorgorganisatie besluiten om preventief het gebruik van mondkapjes in te stellen, ook voor bezoekers. Maar we pleiten niet voor een landelijke verplichting."

  Volgens Actiz moeten er vooral lokaal maatregelen genomen worden, daar waar het nodig is. "Maatregelen moeten gepast zijn en worden afgestemd op de lokale realiteit. Landelijke maatregelen schieten gemakkelijk het doel voorbij en kunnen ook onnodig medewerkers, cliënten en bezoekers belasten."

 • FNV: zorgen bij winkelpersoneel over mondkapjesverplichting

  Vakbond FNV zegt dat winkelpersoneel in Amsterdam en Rotterdam bang is dat klanten de 1,5 meter negeren, nu er in sommige delen van die steden een mondkapjesverplichting is. "Sommige winkelmedewerkers zijn bang dat een mondkapjesplicht een extra reden is voor klanten om de 1,5 meter afstand nóg meer te negeren, met het valse argument dat een mondkapje toch genoeg veiligheid biedt", zegt de bond.

  FNV pleit ervoor dat grote winkelketens meer toezicht houden op de verplichte 1,5 meter afstand. Verder zegt de vakbond dat medewerkers het zwaar vinden om de hele dag met een mondkapje op te werken. "Zeker in deze hittegolf."

  Supermarktbrancheorganisatie CBL zegt in een brief aan het kabinet dat een mondkapjesplicht voor personeel "onnodig en ongewenst" is, omdat er juist wordt gewerkt met een protocol dat het mogelijk maakt afstand te houden in supermarkten, en omdat het kabinet eerder zei dat er geen bewijs is dat mondkapjes werken.

  "De belangrijkste maatregel is dat er niet meer dan één klant per 10 vierkante meter winkeloppervlak tegelijk binnen mag zijn." Het CBL zegt dat het klanten vrij staat om een mondkapje te dragen. "Zolang dit maar niet ten koste gaat van het houden van voldoende afstand."

 • Ruim 14 procent test positief in Bergen op Zoom

  In Bergen op Zoom, de stad met de meeste besmettingen na Rotterdam en Amsterdam, is ruim 14 procent van 965 afgenomen tests positief. Dat meldt de GGD West-Brabant, na herberekening van de cijfers. Eerder werd gesproken over ruim 11 procent.

  "De cijfers zijn fors gezien het landelijk gemiddelde", aldus burgemeester Frank Petter. De tests zijn afgenomen in de periode van 1 tot en met 9 augustus, onder meer met een mobiele teststraat. Het landelijk gemiddelde lag vorige week nog op 2,3 procent, zo bleek uit de weekcijfers van het RIVM. Het cijfer neemt naar verwachting deze week toe naar zo'n 3,5 procent.

  Donderdag gaat de burgemeester daarom kijken naar een mogelijke mondkapjesplicht. Tot die tijd overlegt hij met supermarkten en horeca over het aanscherpen van de al bestaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Zeker bij supermarkten was daar behoorlijk de klad in gekomen", zegt Petter.

  Een deel van de besmettingen is geconstateerd in de islamitische gemeenschap. In een mobiele teststraat bij moskee El-Feth in Bergen op Zoom bleken 53 van de 452 geteste mensen positief. Dat komt neer op bijna 12 procent.

  Bergen op Zoom heeft als grensstad te maken met veel dagjesmensen uit België die komen winkelen in de stad. Petter zegt hierover: "Ik zou tegen de Belgen willen zeggen: u bent meer dan welkom om te shoppen of een hapje te eten, maar nu even niet."

 • Deskundigen: onduidelijkheid maakt dat mensen coronaregels negeren

  Mensen negeren coronaregels, omdat het kabinet geen duidelijkheid schept. Die conclusie trekken vier experts in een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarover de Volkskrant bericht.

  Het team, dat zichzelf het Redteam noemt, bestaat uit epidemiologen Arnold Bosman en Amrish Baidjoe, gezondheidseconoom Xander Koolman en Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. De vier willen dat Tweede Kamerleden de vragen die zij voorleggen in de brief inbrengen tijdens het coronadebat dat komende week wordt gehouden.

  De experts zijn in de brief kritisch op de communicatie van de overheid over bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes en ze vinden het testen geen kerntaak van de GGD's.

 • 29 covid-patiënten op intensive cares

  Op dit moment liggen er 29 covid-patiënten op de intensive cares in Nederland, 2 minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal opgenomen patiënten dat niet op de intensive cares ligt, is toegenomen met 12 tot 99.

  "Het aantal opgenomen covid-patiënten gaat langzaam omhoog en heeft nu het hoogste niveau bereikt sinds 1 juli. Dit past bij de toename van besmettingen. We houden er rekening mee dat het aantal ziekenhuisopnames in de komende twee weken verder kan stijgen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg over de cijfers.

 • 630 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen, grootste stijging sinds eind april

  Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen, blijkt uit cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het is het hoogste aantal gemelde besmettingen sinds 26 april. Maar het aantal afgenomen tests lag in april lager.

  In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 194 nieuwe gevallen gemeld, waarvan 177 in Amsterdam. In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 130 nieuwe gevallen bij, 105 besmettingen werden geregistreerd in Rotterdam.

  In de afgelopen dagen zijn meer dan 3700 mensen positief getest. Op zondag werden er 486 nieuwe besmettingen gemeld, een dag daarvoor waren het er 519.

  Het aantal coronatests dat afgelopen week is afgenomen door GGD'en is (licht) gedaald. In het begin van de week leek het aantal uitgevoerde tests weer opnieuw af te nemen, maar in de loop van de week steeg het aantal testaanvragen toch weer iets.

  Van 3 tot en met 9 augustus werden 98.978 coronatests uitgevoerd. De week daarvoor lieten meer dan 100.000 Nederlanders zich nog controleren. Van 20 t/m 26 juli ging het om 111.764 tests. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland luidde vorige week de noodklok omdat steeds minder Nederlanders naar de teststraten gingen.

 • Kwartfinale in Champions League gaat door, ondanks besmettingen

  Ondanks twee coronabesmettingen bij voetbalclub Atlético Madrid, speelt de Spaanse club donderdag wel de kwartfinale in de Champions League tegen RB Leipzig. Gisteren meldde de club twee besmettingen, vandaag blijkt dat het gaat om twee spelers: de Argentijnse aanvaller Ángel Correa en de Kroatische verdediger Sime Vrsaljko.

  Atlético zal zonder het duo afreizen naar Lissabon, waar de kwartfinale wordt gespeeld. Naar aanleiding van de besmettingen is ook de rest van de selectie en de trainersstaf getest. Daarbij zijn geen besmettingen aan het licht gekomen.

 • Verplichte mondkapjes zorgen voor verwarring in Parijs

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hier wel maar daar weer niet: Parijzenaren vinden de mondkapjeszones maar ingewikkeld