NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Drie cafés Amsterdam (deels) dicht • EU aast op 300 miljoen Sanofi-vaccins

 • Op de Nederlandse intensive cares liggen negentien coronapatiënten, vijf meer dan gisteren. Het aantal vandaag gemelde positieve coronatesten is 338.
 • De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal gekrompen met 12,1 procent.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog afgesloten

  We sluiten het liveblog voor vandaag af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Drie horecagelegenheden Amsterdam (deels) dicht

  Drie Amsterdamse cafés nemen maatregelen vanwege coronabesmettingen. De gemeente schrijft in overleg met de GGD te hebben besloten om de zaken bij naam te noemen, zodat klanten geïnformeerd zijn. Het gaat om In the City (Klein Gartmanplantsoen), No Rules (Marie Heinekenplein) en Zwart (Dam).

  In the City gaat voor twee weken dicht omdat er zeker tien mensen besmet zijn geraakt. Bij No Rules sluit het bargedeelte voor twee weken na vier besmettingen, het restaurant blijft wel open. Bij Zwart heeft een personeelslid doorgewerkt met klachten. Later bleek dat hij of zij corona had. De binnenruimte van het café gaat dicht, maar het terras blijft open.

  De gemeente en GGD maken zich zorgen over de besmettingen in de horeca en roepen iedereen met klachten op om thuis te blijven en een testafspraak te maken.

 • Honderden tieners raakten besmet op zomerkamp VS

  De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, heeft een studie gepubliceerd over een kinderkamp in de staat Georgia. Daar werden eind juni honderden kinderen en jongvolwassenen positief getest op het coronavirus. Zeker 260 van de 597 aanwezigen liepen het virus op.

  De kampleiding (zelf grotendeels onder de 21) en de kinderen hielden zich aan afstands- en hygiëneregels. Ook moest iedereen bij aankomst een negatieve coronatest overleggen die minder dan twaalf dagen oud was. Maar mondkapjes waren behalve voor de leiding niet verplicht en ook werden binnenruimtes niet geventileerd. Verder werd er veel gezongen en gejuicht, wat volgens het CDC waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de verspreiding.

  Volgens het CDC is het opnieuw bewijs dat kinderen van alle leeftijden het coronavirus kunnen oplopen en mogelijk een belangrijke rol spelen bij de verspreiding ervan.

 • Griekenland draait versoepelingen verder terug

  Griekenland neemt strengere maatregelen om een nieuwe piek in coronabesmettingen tegen te gaan. De afgelopen 24 uur zijn er 78 nieuwe coronagevallen bevestigd, het hoogste aantal sinds het einde van de lockdown begin mei. Vanaf morgen zijn mondkapjes verplicht in alle openbare binnenruimtes. Al eerder deze week was de mondkapjesplicht uitgebreid naar meer plekken, zoals winkels en publieke instellingen. Nu gaan bijvoorbeeld ook kerken weer onder die regel vallen.

  De staatssecretaris voor Burgerbescherming raadde de Grieken ook met nadruk aan om mondkapjes te dragen als er veel mensen op straat zijn en er geen afstand kan worden gehouden. Onder de strengere maatregelen vallen verder: geen bezoek meer aan verzorgingshuizen en ziekenhuizen tot 15 augustus, een verbod op grote dorpsfeesten tot 31 augustus en bij huwelijken, begrafenissen en doopfeesten mogen maximaal honderd mensen aanwezig zijn.

 • EU wil 300 miljoen doses van Sanofi-vaccin reserveren

  De Europese Commissie probeert afspraken te maken met Sanofi om 300 miljoen doses van het coronavaccin dat de Franse farmaceut ontwikkelt te reserveren. De eerste gesprekken daarover zijn vandaag afgerond, laat Commissievoorzitter Von der Leyen weten. Naast de miljoenen doses zou in het gewenste contract ook de optie staan voor alle EU-lidstaten om het vaccin te kunnen aanschaffen.

  De Europese Commissie heeft miljarden beschikbaar om de ontwikkeling van vaccins te ondersteunen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wedt daarbij op verschillende paarden. Von der Leyen: "Hoewel we nog niet weten welk vaccin uiteindelijk het beste werkt, investeert Europa in een breed scala aan veelbelovende vaccins. Dit vergroot onze kansen om snel een effectief middel tegen het virus te bemachtigen."

 • Corona is een heel andere ziekte dan gedacht, hebben deze artsen geleerd

  Duizenden artsen gingen begin dit jaar de strijd aan met een onbekend virus waar geen medicijn of vaccin tegen was. Met nauwelijks kennis over corona moesten zij al improviserend beslissingen nemen die het verschil konden maken tussen leven en dood. Nieuwsuur sprak met twee van hen: intensivist Dave Tjan en longarts Jeroen Verheul van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Die kwamen er gaandeweg achter dat corona meer was dan "een soort heel lelijke griep".

 • Geen verplichte quarantaine voor risicoreizigers, wel extra nadruk op thuisisolatie

  Het kabinet ziet af van verplichte quarantaine voor reizigers uit landen waarvoor het reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet gaan) is. Wel krijgen teruggekeerde Nederlanders een dringender oproep van het kabinet om twee weken binnen te blijven, zo melden Haagse bronnen aan de NOS.

 • Vier bemanningsleden Noors cruiseschip besmet

  Vier bemanningsleden van het Noorse cruiseschip Roald Amundsen zijn besmet met het coronavirus. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis in Tromsø. Hun 160 collega's zijn op het schip in quarantaine gegaan en worden ook getest.

  Het schip legde vanmorgen vroeg aan in Tromsø, in Noord-Noorwegen, na een reis van een week naar Spitsbergen. Alle 177 passagiers waren al van boord toen de besmettingen aan het licht kwamen.

  Cruisemaatschappij Hurtigruten gaat de passagiers bellen om hen op het hart te drukken preventief tien dagen in quarantaine te gaan.

 • Eerste coronadoden in Vietnam

  Voor het eerst sinds het begin van de pandemie zijn er in Vietnam mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om twee mannen, van 70 en 61 jaar. Beiden lijken het virus te hebben opgelopen in de badplaats Da Nang, stelt het ministerie van Volksgezondheid.

  Vorige week werden in Da Nang de eerste besmettingen vastgesteld. Het was voor het eerst in drie maanden dat het coronavirus zich binnen Vietnam verspreidde.

  Het ministerie meldt ook 82 nieuwe vastgestelde besmettingen, de hoogste dagelijkse stijging tot nu toe. Het totaal aantal staat op 546.

 • Oefenwedstrijd PSV afgelast vanwege corona

  De eerste oefenwedstrijd van PSV, tegen v.v. UNA uit Veldhoven, gaat niet door. Bij een van de UNA-spelers is het coronavirus aangetroffen.

  De Eindhovense selectie speelt daarom vanavond een onderling duel op het hoofdveld van trainingscomplex De Herdgang. Die wedstrijd is te zien op YouTube.

 • Kermisexploitanten demonstreren in Brussel

  Een demonstratie van ontevreden kermisexploitanten heeft vandaag tot veel verkeersopstoppingen geleid in Brussel. Ze kwamen met meer dan 400 wagens aandacht vragen voor de penibele situatie waarin ze verkeren, omdat ze vanwege het coronavirus geen kermissen kunnen organiseren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kermisexploitanten demonstreren in Brussel
 • Democraten beschuldigen Philips van verkoop te dure beademingsmachines

  Democraten in het Huis van Afgevaardigden denken dat de Amerikaanse overheid een half miljard dollar te veel heeft betaald voor beademingsapparaten. Een speciale commissie deed onderzoek naar het contract met Philips dat werd gesloten toen er een groot tekort aan die apparatuur was.

  De commissie concludeert dat er veel te veel betaald is voor beademingsapparaten die weinig zouden verschillen van eerder gekochte apparaten, die een stuk goedkoper waren. Philips laat weten het absoluut niet eens te zijn met die conclusie. "Ik wil graag duidelijk maken dat Philips in geen enkel geval de prijzen heeft verhoogd om te profiteren van de crisissituatie", zegt topman Frans van Houten.

  Het bedrijf zegt heel transparant te zijn geweest over de prijzen. Het grote prijsverschil zou komen doordat de eerder geleverde apparaten nog in ontwikkeling waren. Het zou daarom gaan om een onderzoeks- en ontwikkelingscontract, waarbij de beademingsapparatuur eenmalig veel goedkoper werd verkocht.

 • Vijf coronapatiënten erbij op intensive care

  Op de Nederlandse intensive cares liggen negentien coronapatiënten. Dat zijn er vijf meer dan gisteren, blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijhoudt. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Actute Zorg zegt dat de lichte stijging past binnen de fluctuaties van de afgelopen twee weken. "Alleen in de regio Zuidwest-Nederland is het aantal covid-19-patiënten licht hoger dan in de afgelopen periode." In april lagen er ruim 1400 coronapatiënten op de IC.

  Het aantal vandaag gemelde positieve coronatesten is 338, staat op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn er iets minder dan gisteren (342).

 • Finland staat grotere evenementen weer toe

  Het aantal coronabesmettingen in Finland blijft laag en daarom staat de overheid vanaf morgen weer evenementen toe met meer dan 500 aanwezigen. Dat geldt niet alleen voor bijeenkomsten in de buitenlucht, maar ook voor indoorevenementen. Wel moet iedereen zich aan de afstands- en hygiëneregels houden.

  In de periode 20-26 juli kwamen er in Finland 51 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn 0,9 besmettingen per 100.000 inwoners. Een week eerder was dat 1,7. Ter vergelijking: in Nederland waren dat er van 14 t/m 28 juli, de meest recente cijfers van het RIVM (.pdf), 13,2 per 100.000 inwoners.

 • Ruim de helft van de besmettingsbronnen wordt niet achterhaald

  De meeste coronabesmettingen vinden plaats in de privésfeer, dus thuis bij familie of op bezoek bij vrienden, zeggen beleidsmakers. Deskundigen trekken die bewering in twijfel omdat van het merendeel van de besmettingen de bron niet bekend is.