liveblog
NOS NieuwsAangepast

Drie cafés Amsterdam (deels) dicht • EU aast op 300 miljoen Sanofi-vaccins

  • Op de Nederlandse intensive cares liggen negentien coronapatiënten, vijf meer dan gisteren. Het aantal vandaag gemelde positieve coronatesten is 338.
  • De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal gekrompen met 12,1 procent.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog afgesloten

We sluiten het liveblog voor vandaag af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

Drie horecagelegenheden Amsterdam (deels) dicht

Drie Amsterdamse cafés nemen maatregelen vanwege coronabesmettingen. De gemeente schrijft in overleg met de GGD te hebben besloten om de zaken bij naam te noemen, zodat klanten geïnformeerd zijn. Het gaat om In the City (Klein Gartmanplantsoen), No Rules (Marie Heinekenplein) en Zwart (Dam).

In the City gaat voor twee weken dicht omdat er zeker tien mensen besmet zijn geraakt. Bij No Rules sluit het bargedeelte voor twee weken na vier besmettingen, het restaurant blijft wel open. Bij Zwart heeft een personeelslid doorgewerkt met klachten. Later bleek dat hij of zij corona had. De binnenruimte van het café gaat dicht, maar het terras blijft open.

De gemeente en GGD maken zich zorgen over de besmettingen in de horeca en roepen iedereen met klachten op om thuis te blijven en een testafspraak te maken.

Honderden tieners raakten besmet op zomerkamp VS

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, heeft een studie gepubliceerd over een kinderkamp in de staat Georgia. Daar werden eind juni honderden kinderen en jongvolwassenen positief getest op het coronavirus. Zeker 260 van de 597 aanwezigen liepen het virus op.

De kampleiding (zelf grotendeels onder de 21) en de kinderen hielden zich aan afstands- en hygiëneregels. Ook moest iedereen bij aankomst een negatieve coronatest overleggen die minder dan twaalf dagen oud was. Maar mondkapjes waren behalve voor de leiding niet verplicht en ook werden binnenruimtes niet geventileerd. Verder werd er veel gezongen en gejuicht, wat volgens het CDC waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de verspreiding.

Volgens het CDC is het opnieuw bewijs dat kinderen van alle leeftijden het coronavirus kunnen oplopen en mogelijk een belangrijke rol spelen bij de verspreiding ervan.

Griekenland draait versoepelingen verder terug

Griekenland neemt strengere maatregelen om een nieuwe piek in coronabesmettingen tegen te gaan. De afgelopen 24 uur zijn er 78 nieuwe coronagevallen bevestigd, het hoogste aantal sinds het einde van de lockdown begin mei. Vanaf morgen zijn mondkapjes verplicht in alle openbare binnenruimtes. Al eerder deze week was de mondkapjesplicht uitgebreid naar meer plekken, zoals winkels en publieke instellingen. Nu gaan bijvoorbeeld ook kerken weer onder die regel vallen.

De staatssecretaris voor Burgerbescherming raadde de Grieken ook met nadruk aan om mondkapjes te dragen als er veel mensen op straat zijn en er geen afstand kan worden gehouden. Onder de strengere maatregelen vallen verder: geen bezoek meer aan verzorgingshuizen en ziekenhuizen tot 15 augustus, een verbod op grote dorpsfeesten tot 31 augustus en bij huwelijken, begrafenissen en doopfeesten mogen maximaal honderd mensen aanwezig zijn.

EU wil 300 miljoen doses van Sanofi-vaccin reserveren

De Europese Commissie probeert afspraken te maken met Sanofi om 300 miljoen doses van het coronavaccin dat de Franse farmaceut ontwikkelt te reserveren. De eerste gesprekken daarover zijn vandaag afgerond, laat Commissievoorzitter Von der Leyen weten. Naast de miljoenen doses zou in het gewenste contract ook de optie staan voor alle EU-lidstaten om het vaccin te kunnen aanschaffen.

De Europese Commissie heeft miljarden beschikbaar om de ontwikkeling van vaccins te ondersteunen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wedt daarbij op verschillende paarden. Von der Leyen: "Hoewel we nog niet weten welk vaccin uiteindelijk het beste werkt, investeert Europa in een breed scala aan veelbelovende vaccins. Dit vergroot onze kansen om snel een effectief middel tegen het virus te bemachtigen."

Corona is een heel andere ziekte dan gedacht, hebben deze artsen geleerd

Duizenden artsen gingen begin dit jaar de strijd aan met een onbekend virus waar geen medicijn of vaccin tegen was. Met nauwelijks kennis over corona moesten zij al improviserend beslissingen nemen die het verschil konden maken tussen leven en dood. Nieuwsuur sprak met twee van hen: intensivist Dave Tjan en longarts Jeroen Verheul van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Die kwamen er gaandeweg achter dat corona meer was dan "een soort heel lelijke griep".

Geen verplichte quarantaine voor risicoreizigers, wel extra nadruk op thuisisolatie

Het kabinet ziet af van verplichte quarantaine voor reizigers uit landen waarvoor het reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen) of rood (niet gaan) is. Wel krijgen teruggekeerde Nederlanders een dringender oproep van het kabinet om twee weken binnen te blijven, zo melden Haagse bronnen aan de NOS.

Vier bemanningsleden Noors cruiseschip besmet

Vier bemanningsleden van het Noorse cruiseschip Roald Amundsen zijn besmet met het coronavirus. Zij zijn opgenomen in het ziekenhuis in Tromsø. Hun 160 collega's zijn op het schip in quarantaine gegaan en worden ook getest.

Het schip legde vanmorgen vroeg aan in Tromsø, in Noord-Noorwegen, na een reis van een week naar Spitsbergen. Alle 177 passagiers waren al van boord toen de besmettingen aan het licht kwamen.

Cruisemaatschappij Hurtigruten gaat de passagiers bellen om hen op het hart te drukken preventief tien dagen in quarantaine te gaan.

Eerste coronadoden in Vietnam

Voor het eerst sinds het begin van de pandemie zijn er in Vietnam mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om twee mannen, van 70 en 61 jaar. Beiden lijken het virus te hebben opgelopen in de badplaats Da Nang, stelt het ministerie van Volksgezondheid.

Vorige week werden in Da Nang de eerste besmettingen vastgesteld. Het was voor het eerst in drie maanden dat het coronavirus zich binnen Vietnam verspreidde.

Het ministerie meldt ook 82 nieuwe vastgestelde besmettingen, de hoogste dagelijkse stijging tot nu toe. Het totaal aantal staat op 546.

Oefenwedstrijd PSV afgelast vanwege corona

De eerste oefenwedstrijd van PSV, tegen v.v. UNA uit Veldhoven, gaat niet door. Bij een van de UNA-spelers is het coronavirus aangetroffen.

De Eindhovense selectie speelt daarom vanavond een onderling duel op het hoofdveld van trainingscomplex De Herdgang. Die wedstrijd is te zien op YouTube.

Kermisexploitanten demonstreren in Brussel

Een demonstratie van ontevreden kermisexploitanten heeft vandaag tot veel verkeersopstoppingen geleid in Brussel. Ze kwamen met meer dan 400 wagens aandacht vragen voor de penibele situatie waarin ze verkeren, omdat ze vanwege het coronavirus geen kermissen kunnen organiseren.

Kermisexploitanten demonstreren in Brussel

Democraten beschuldigen Philips van verkoop te dure beademingsmachines

Democraten in het Huis van Afgevaardigden denken dat de Amerikaanse overheid een half miljard dollar te veel heeft betaald voor beademingsapparaten. Een speciale commissie deed onderzoek naar het contract met Philips dat werd gesloten toen er een groot tekort aan die apparatuur was.

De commissie concludeert dat er veel te veel betaald is voor beademingsapparaten die weinig zouden verschillen van eerder gekochte apparaten, die een stuk goedkoper waren. Philips laat weten het absoluut niet eens te zijn met die conclusie. "Ik wil graag duidelijk maken dat Philips in geen enkel geval de prijzen heeft verhoogd om te profiteren van de crisissituatie", zegt topman Frans van Houten.

Het bedrijf zegt heel transparant te zijn geweest over de prijzen. Het grote prijsverschil zou komen doordat de eerder geleverde apparaten nog in ontwikkeling waren. Het zou daarom gaan om een onderzoeks- en ontwikkelingscontract, waarbij de beademingsapparatuur eenmalig veel goedkoper werd verkocht.

Vijf coronapatiënten erbij op intensive care

Op de Nederlandse intensive cares liggen negentien coronapatiënten. Dat zijn er vijf meer dan gisteren, blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijhoudt. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Actute Zorg zegt dat de lichte stijging past binnen de fluctuaties van de afgelopen twee weken. "Alleen in de regio Zuidwest-Nederland is het aantal covid-19-patiënten licht hoger dan in de afgelopen periode." In april lagen er ruim 1400 coronapatiënten op de IC.

Het aantal vandaag gemelde positieve coronatesten is 338, staat op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Dat zijn er iets minder dan gisteren (342).

Finland staat grotere evenementen weer toe

Het aantal coronabesmettingen in Finland blijft laag en daarom staat de overheid vanaf morgen weer evenementen toe met meer dan 500 aanwezigen. Dat geldt niet alleen voor bijeenkomsten in de buitenlucht, maar ook voor indoorevenementen. Wel moet iedereen zich aan de afstands- en hygiëneregels houden.

In de periode 20-26 juli kwamen er in Finland 51 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn 0,9 besmettingen per 100.000 inwoners. Een week eerder was dat 1,7. Ter vergelijking: in Nederland waren dat er van 14 t/m 28 juli, de meest recente cijfers van het RIVM (.pdf), 13,2 per 100.000 inwoners.

Ruim de helft van de besmettingsbronnen wordt niet achterhaald

De meeste coronabesmettingen vinden plaats in de privésfeer, dus thuis bij familie of op bezoek bij vrienden, zeggen beleidsmakers. Deskundigen trekken die bewering in twijfel omdat van het merendeel van de besmettingen de bron niet bekend is.

Steeds meer illegale feesten, ook dit weekend weer

Elk weekend, ook het komende, worden er illegale feesten gehouden in Nederland. NOS op 3 kwam online verschillende aankondigingen tegen en ging op zoek naar die geheime feestjes.

NOS op 3: Doorfeesten in de coronazomer

Boa's niet blij met lokale experimenten coronamaatregelen

De vakbond voor boa's waarschuwt dat het handhaven van lokale coronaregels onnodig ingewikkeld wordt als gemeenten zelf gaan bepalen wat wel en niet mag. De bond is weliswaar voorstander van een mondkapjesplicht, omdat die beter te handhaven is dan de 1,5 meter afstand (zie ook 10.01 uur). Maar de boa's maken zich zorgen over de verschillen tussen gemeenten. "We vrezen dat dit veel discussie en zelfs agressie zal opleveren."

Thuisquarantaine leidt niet tot spijbelmelding

Scholieren en minderjarige studenten die op vakantie zijn geweest in een code oranje-land en daardoor twee weken in quarantaine gaan, zoals dringend wordt geadviseerd, hoeven niet te vrezen dat ze daardoor moeten spijbelen. Scholen gaan met ouders en scholieren in gesprek over een vorm van afstandsonderwijs, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door Tubantia.

Het ministerie waarschuwde deze week dat thuisisolatie geen geldige reden voor verzuim is, maar roept nu scholen op zoveel mogelijk te bekijken of afstandsonderwijs mogelijk is. Als scholieren daar niet aan meedoen, dan moet dat wel gemeld worden als ongeoorloofd verzuim.

Engeland verscherpt coronamaatregelen

De coronamaatregelen in Engeland worden weer aangescherpt, vanwege een stijgend aantal besmettingen. Premier Johnson heeft dat gezegd op een persconferentie. Vanaf 8 augustus is een mondkapje of andere gezichtsbescherming verplicht in bioscopen, gebedshuizen en musea. Nu is dat al verplicht in het openbaar vervoer en winkels.

Verder wordt de versoepeling van de coronamaatregelen in Engeland afgeremd, zo liet Johnson weten. Komende maandag zouden onder meer casino's, theaters en bowlingcentra weer open mogen, maar dat gaat niet gebeuren. Ook trouwfeesten zouden weer mogen, maar dat gaat niet door. De versoepelingen zijn tot in ieder geval 15 augustus uitgesteld.

Medisch adviseurs van de Britse regering zeggen dat ze er niet zeker van zijn dat het reproductiegetal nog onder de 1 is in Engeland. Een getal boven de 1 betekent dat het virus zich verder verspreidt.

AFP
De Britse premier Johnson kondigde de maatregelen aan op een persconferentie

Boete voor restaurant Utrecht om drukte

De gemeente Utrecht heeft een restaurant een boete opgelegd van 4000 euro omdat er te veel mensen in de zaak waren en de 1,5 meterregel niet werd nageleefd. De zaak had al eerder een waarschuwing gehad, omdat het restaurant onvoldoende had toegezien op naleving van de afstandsregel door bezoekers.

Ook is er vorige week een verjaardag gevierd in restaurant Beers and Barrels aan de Veilinghavenkade, waarna deze week bij een aantal bezoekers een coronabesmetting is vastgesteld. Er loopt nu een bron- en contactonderzoek.

De gemeente Utrecht meldde vorige week dat sommige horecazaken in de stad te weinig doen om de afstandsregels in acht te nemen.

Oproep veiligheidsregio: kom niet naar Zandvoort

Voorzitter Marianne Schuurmans van de Veiligheidsregio Kennemerland roept mensen op niet meer naar Zandvoort te komen, omdat het er te druk is. "Het is zeer druk in treinen en het verkeer naar de stranden van Zandvoort en Bloemendaal", meldt ze. "Er zijn veel rustiger stranden aan onze kust en aan andere wateren, ik raad u aan om die op te zoeken!"

Schuurmans vreest dat het straks als mensen naar huis willen te druk wordt. "Dat betekent lange rijen en veel te volle treinen. De NS en gemeente hebben er alles aan gedaan om het veilig in te richten maar het is te druk. Bent u in Zandvoort? Ga voor 15.00 uur of na 20.00 uur naar huis. En wilt u nog naar Zandvoort? Doe het niet!"

Topdrukte op wegen en in treinen richting strand

De wegen naar de kust stromen vol door strandgangers. Er staan meerdere files richting de stranden van onder meer Zandvoort en Castricum. Ook de treinen zitten vol. Volgens de NS is het "onmogelijk" om afstand te houden in de treinen van Amsterdam Centraal naar Zandvoort. Er zijn extra treinen ingezet.

Ook in de richting van Zeeland, Noordwijk en de Waddeneilanden is het druk. De parkeerplaatsen rond de stranden van Hoek van Holland zijn vol.

In alle kustgemeentes zijn extra maatregelen genomen om grote drukte te voorkomen en ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand kunnen houden. Er zijn extra verkeersregelaars en handhavers, borden met de coronamaatregelen en meer fietsparkeerplaatsen bij de stranden.

Offerfeest start met ochtendgebed op atletiekbaan

Moslims in Nederland vieren de komende drie dagen het Offerfeest. Dat ziet er dit jaar anders uit dan normaal. Na zonsopgang is in Heerenveen begonnen met het ochtendgebed, op een atletiekbaan.

Offerfeest start met ochtendgebed op atletiekbaan

Gemeenten in Frankrijk mogen zelf mondkapjesplicht instellen

Lokale autoriteiten in Frankrijk mogen zelf bepalen of ze het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte verplichten. "Het besluit kan lokaal worden genomen, afhankelijk van de situatie van de pandemie in de regio", schrijft minister Véran van Volksgezondheid op sociale media. Mondkapjes zijn in Frankrijk al verplicht in afgesloten openbare ruimtes.

In Frankrijk loopt het aantal coronabesmettingen de laatste dagen weer wat op. Gisteren werden 1377 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarmee het totaal uitkomt op 186.573. Het zevendaagse gemiddelde kwam daarmee voor het eerst sinds half mei weer boven de 1000 uit.

Economie eurozone in recessie, krimp van 12,1 procent

De economie van de eurozone heeft in het tweede kwartaal een krimp laten zien van 12,1 procent, in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Ook toen kromp de economie, met 3,6 procent. Daarmee is officieel sprake van een recessie, blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het gaat om de grootste daling ooit gemeten. Economen hielden rekening met een krimp van 12 procent.

Van een recessie is sprake als de economie twee kwartalen op rij krimpt.

Portugese economie krimpt met 14,1 procent

De Portugese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen met 14,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van INE, het nationale statistiekbureau van het Zuid-Europese land. Het gaat om de grootste krimp ooit. In het eerste kwartaal van dit jaar was de krimp 3,1 procent.

Volgens INE is de neergang het gevolg van het instorten van investeringen, consumentenbestedingen en de export. Voor dit jaar gaat de Portugese centrale bank uit van een krimp van 9,5 procent, de regering zei te rekenen op een krimp van 6,9 procent.

Versoepelingen bij rijexamens uitgesteld

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft verschillende versoepelingen voor rijexamens met een maand uitgesteld, vanwege de toename van het aantal besmettingen in Nederland. Rij-opleiders mogen daarom niet vanaf 1 augustus, maar waarschijnlijk pas vanaf 1 september weer meerijden met faalangstexamens, nadere onderzoeken, rijtesten en aangepaste praktijkexamens. Een definitief besluit daarover valt eind augustus.

Het CBR bekijkt ook of het op regionaal niveau maatregelen moet nemen. Ook andere maatregelen die de komende maanden zouden worden versoepeld, worden uitgesteld.

ANP
Maatregelen tegen het coronavirus bij het CBR

Italiaanse economie krimpt met 12,4 procent

De economie van Italië is in het tweede kwartaal gekrompen met 12,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van Istat, het bureau voor de statistiek van Italië. In het eerste kwartaal kromp de Italiaanse economie ook al, met 5,4 procent. Voor het hele jaar gaat Italië uit van een krimp van 8 procent.

Economen hadden in het tweede kwartaal gerekend op een groter verlies, van zo'n 15 procent. Italië ging in maart grotendeels op slot als gevolg van de coronacrisis. Sinds mei zijn de maatregelen versoepeld.

Boa's: mondkapjesplicht nodig voor handhaving

De Nederlandse BOA Bond stelt dat het zonder mondkapjesplicht onmogelijk is om op drukke plekken te handhaven. De voorzitter van de bond voor buitengewoon opsporingsambtenaren zegt bij BNR dat een verplichting een stuk overzichtelijker zou zijn.

"We zien al langer dat bij massale overtredingen handhaven op de anderhalvemeterregel niet te doen is, en je moet niet op willekeur handhaven", vindt de bond. "Waarom zou een drukke winkelstraat in Nijmegen anders zijn dan een drukke winkelstraat in Amsterdam? Dat snappen mensen dan niet meer."

Gisteren maakten Amsterdam en Rotterdam bekend dat op drukke plekken mondkapjes verplicht worden. Deskundigen zeggen echter dat het verplicht stellen van een mondkapje in strijd is met de grondwet.

Zorgen over online introductieweken voor eerstejaars

De meeste introductieweken van hogescholen en universiteiten zijn dit jaar online, tot onvrede van de Landelijke Studentenvakbond LSVB. Die vreest dat eerstejaarsstudenten hun binding met het studentenleven en hun medestudenten missen.

"Eerstejaars zijn best een kwetsbare groep", zegt voorzitter Lyle Muns in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is een nieuwe, spannende fase in hun leven. Ze komen in een nieuwe stad en een introductieweek is een week waarin ze nieuwe vrienden en studentenverenigingen kunnen leren kennen. Een online week is extra teleurstellend."

Het is volgens Muns niet de bedoeling dat er grote feesten worden georganiseerd of dat er massaal bier wordt gedronken. "Maar wel dat studenten op 1,5 meter afstand in kleine groepen de gelegenheid krijgen om elkaar te leren kennen. Het gaat er echt om dat ze een plek hebben waar ze elkaar in de ogen kunnen kijken."

De vakbond roept hogescholen en universiteiten daarom op toch een "fysieke component" te organiseren in de introductieweek. "Zie bijvoorbeeld de universiteit van Wageningen, die ervoor gekozen heeft om de introweken grotendeels fysiek te doen. Maar dan wel volgens de RIVM-richtlijnen."

ANP
Studenten tijdens een introductieweek in Amsterdam