NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Frankrijk stopt met corona-noodtoestand • België verplicht mondkapjes in winkels

 • Het kabinet heeft een landelijke herdenkingsdag voor coronaslachtoffers aangekondigd.
 • Koninklijke Horeca Nederland bereidt een kort geding voor tegen de coronamaatregelen.
 • In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal besmettingen met het coronavirus geregistreerd: 60.500 in een dag tijd.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • In België nu ook mondkapjesplicht in onder meer winkels

  Het is vanaf zaterdag in België verplicht ook mondkapjes te dragen in winkels en alle ruimten binnen waar veel mensen samenkomen. Het gaat met name om musea, concert- en conferentiezalen, bioscopen, theaters en gebedshuizen. Het was al in het openbaar vervoer verplicht. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen mondmasker op.

  Het coronavirus was ook in België wekenlang op de terugtocht. Maar de afgelopen dagen is de daling van het aantal besmettingen gestagneerd. Vervolgens werden weer wat meer besmettingen vastgesteld. Tot de nieuwe verplichtingen is donderdagavond versneld besloten door de regering. Die had de kwestie eigenlijk komende week pas op de agenda staan. Volgens de gezondheidsautoriteiten kunnen de maskers bijvoorbeeld in winkels helpen "de bescherming van klanten en verkopers tegen het coronavirus te verbeteren".

  België heeft tot dusver meer dan 62.000 besmettingen met het virus vastgesteld en bijna 9800 patiënten zijn er aan bezweken. Het land had eerder een erg strenge lockdown en het sloot de grenzen. Begin mei is een begin gemaakt met de afbouw van coronamaatregelen.

 • Frankrijk stopt met corona-noodtoestand

  De noodtoestand die wegens het nieuwe coronavirus 24 maart is uitgeroepen in Frankrijk, geldt zaterdag voor het eerst niet meer. De regering had dankzij de noodtoestand uitgebreide bevoegdheden om maatregelen af te kondigen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Daar viel onder meer een zeer strenge lockdown onder, waardoor Fransen op straffe van hoge boetes de deur niet uit mochten zonder eerst op schrift te zetten waarom ze op pad gaan.

  De verregaande beperkingen van het openbare leven worden sinds 11 mei geleidelijk opgeheven. Half juni ging uiteindelijk de grens weer open. Er zijn nog steeds regels van kracht die de verspreiding van het virus moeten tegengaan, zoals afstand houden en mondkapjes dragen in het openbaar vervoer.

  Frankrijk is medisch en economisch zwaar door het virus getroffen. Honderdduizenden mensen verloren hun baan en er zijn rond de 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, voornamelijk ouderen.

 • Gebedsbijeenkomst op het Malieveld drukbezocht

  In Den Haag heeft een grote groep christenen zich vanavond verzameld op het Malieveld om te zingen en te bidden. Stichting Presence organiseerde de samenkomst om "een geluid van hoop en bemoediging te laten horen vanuit de kerk van Nederland voor ons land".

  Hoeveel personen er precies aanwezig waren is niet bekend, maar vanuit de gemeente Den Haag was er voor de gebedsbijeenkomst een vergunning verleend voor 2000 deelnemers.

  Tweede Kamer-leden Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij spraken een kort woord van bemoediging, verder werd er vooral veel gezongen. "Omdat we in de buitenlucht staan, op 5 meter afstand van elkaar, hebben we alle mogelijkheid om samen te zingen", schreef de stichting in een aankondiging.

  Het evenement duurde tot 22.00 uur. Volgende de politie is het rustig verlopen.

  Regio15
 • Meer dan 30.000 coronadoden in Frankrijk

  Frankrijk telt sinds vandaag meer dan 30.000 doden als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Franse overheid. Het werkelijke aantal doden ligt hoger. In het dodental van 30.004 zijn nog niet de jongste sterfgevallen uit bijvoorbeeld verpleeghuizen meegeteld.

  Op dit moment liggen er ruim 7000 besmette mensen in Franse ziekenhuizen, van wie bijna 500 op de intensive care worden verpleegd. De Franse regering zegt zich grote zorgen te maken over het ontstaan van nieuwe clusters besmettingen, vooral nu de vakanties beginnen.

  De afgelopen week werden 3800 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegen 3400 in de voorafgaande week. "Het blijft hoog nodig om afstand te houden en mondkapjes te dragen", is het devies van de overheid.

 • KLM, NS en Booking.com zijn grootste ontvangers NOW-loonsteun

  KLM is verreweg de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. Met die maatregel betaalt het rijk een deel van het loon van werknemers bij door corona gedupeerde bedrijven. Het luchtvaartbedrijf kreeg bijna 302 miljoen euro als tegemoetkoming voor de salarissen van medewerkers die niet konden werken vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die uitkeringsorganisatie UWV online heeft gezet.

  Opvallend is dat veel bedrijven met verschillende dochterbedrijven geld hebben aangevraagd. Zowel KLM, Booking als de NS staan bijvoorbeeld nog een keer in de top 100 van NOW-ontvangers.

  Lees hier meer:

 • Voetbalclub Union Berlin wil alle seizoenskaarthouders testen op corona

  Voetbalclub Union Berlin wil dat het stadion bij de start van het nieuwe voetbalseizoen vol zit met ruim 22.000 toeschouwers. Om dat mogelijk te maken wil de club op eigen kosten alle fans vooraf laten testen op het coronavirus. Dat meldt de club in een tweet. "Iedereen met een geldig kaartje en een negatieve test mag doorlopen", zo maakte de directie bekend. De test mag niet ouder dan 24 uur zijn.

  De club zegt dat er nog wel een aantal organisatorische hindernissen moeten worden overwonnen, zoals het realiseren van zoveel tests op de dag voor de wedstrijd. Zodra ze daar een oplossing voor hebben gevonden, wordt het voorstel aan de autoriteiten voorgelegd.

  Bijkomend probleem is dat in Berlijn vooralsnog tot 24 oktober grote evenementen met meer dan duizend aanwezigen zijn verboden. Het nieuwe seizoen van de Bundesliga begint in september.

 • Nertsenfokkerijen in Brabant Zuid-Oost niet preventief geruimd

  De nertsen in de regio Brabant-Zuidoost worden niet preventief geruimd. Dat heeft minister Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer laten weten. Gisteren vroeg de veiligheidsregio de minister hier in een brief om. "Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen", schrijft de minister aan de kamer. "Dat is nu niet aan de orde." Wel worden bestaande maatregelen aangescherpt.

 • WHO: opnieuw dagrecord coronabesmettingen

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het op één na hoogste aantal besmettingen, 212.326, werd op 4 juli vastgesteld. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 555.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus volgens officiële cijfers.

  De WHO meldt dat het aantal geregistreerde corona-infecties de 12 miljoen inmiddels ruim is gepasseerd. De grootste brandhaarden zijn nog altijd de Verenigde Staten, Brazilië en India. Ook in Zuid-Afrika verslechtert de situatie. met donderdag ruim 13.500 nieuwe gevallen.

 • Ballonvaart kan weer van start

  Ballonvaarders mogen vanaf volgende week weer de lucht in, zonder dat hun passagiers anderhalve meter afstand hoeven te houden. Wel moet iedereen een mondkapje dragen en moeten de ballonvaarders vooraf checken of de passagiers geen gezondheidsklachten hebben.

  De luchtballonnen staan al maanden aan de grond door de coronacrisis, omdat het moeilijk is om aan boord voldoende afstand te bewaren. In mei werden de regels wat verruimd, en mochten er twee mensen aan boord. Daardoor konden trainingsvaarten weer van start. Maar pleziervaarten waren hierdoor nog niet rendabel.

  Normaal gaan er tussen de vier en zestien mensen mee de lucht in. In de nieuwe regels mag driekwart van het normale aantal passagiers weer aan boord.

  Nederland telt ongeveer 230 ballonvaarders. Het vaarseizoen start normaal gesproken in april.

 • Belgische supermarkten maken zich op voor mondkapjesplicht

  Vanaf morgen is het op veel plekken in België weer verplicht om een mondmasker te dragen, bijvoorbeeld in winkels, bioscopen, theaters en gebedshuizen.

  Supermarkten gaan verschillend om met de nieuwe regel. Zo krijgen bezoekers van winkels van de Colruyt Groep een gratis mondkapje als ze er geen bij zich hebben. Bij Delhaize worden ze per 10 stuks verkocht bij de ingang. Bezoekers van de Aldi kunnen morgen nog een gratis mondmasker ophalen, maar daarna moeten ze in pakken van 5 of 10 worden gekocht.

  Delhaize benadrukt dat de personeelsleden geen politieagent zullen spelen. Zodra er bij klanten agressie ontstaat zal de politie worden gebeld, zegt een woordvoerder tegen de VRT.

 • Aanvraagperiode TOFA-uitkering met twee weken verlengd

  De aanvraagperiode voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) wordt verlengd tot en met zondag 26 juli. De aanvraagperiode zou eigenlijk komende zondag eindigen.

  Het aantal aanvragen staat nu op bijna 19.000. Het UWV verwacht dat er meer mensen zijn die recht hebben op de regeling. Hoeveel mensen precies in aanmerking komen voor de financiële hulp, is niet duidelijk.

  Als flexwerkers aan de voorwaarden voor de TOFA-regeling voldoen, kunnen ze voor de maanden maart, april en mei 550 euro bruto per maand terugkrijgen. Het loket is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms hebben ze te kort gewerkt voor een WW-uitkering of wonen ze met andere mensen samen en hebben ze daardoor geen recht op een bijstandsuitkering.

 • Politie roept relschoppers Den Haag op zich te melden

  De politie in Den Haag wil beelden gaan uitzenden van relschoppers die zich op zondag 21 juni misdroegen rond de verboden demonstratie van de actiegroep Viruswaanzin. Melden ze zich voor dinsdag niet op het politiebureau, dan worden er die avond beelden van hen getoond in het programma Opsporing Verzocht en het opsporingsprogramma Team West van Omroep West.

  De demonstratie tegen de coronamaatregelen was door de gemeente verboden. Toen er alsnog betogers kwamen opdagen, mochten ze korte tijd demonstreren. Nadat voetbalhooligans, die ook op het protest waren afgekomen, aanwijzingen van de politie negeerden, braken er rellen uit. In totaal werden op en rond het Malieveld 425 mensen gearresteerd, waarvan een tiental voor openlijke geweldpleging.

  De politie probeert via beeldmateriaal de identiteit van de overige verdachten te achterhalen.

 • Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen op IC

  Er liggen in totaal 25 covidpatiënten op de IC's. Dat zijn er vier meer dan gisteren. Op de andere ziekenhuisafdelingen liggen nog 69 patiënten met het coronavirus.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Het aantal covidpatiënten op de IC's van de Nederlandse ziekenhuizen stabiliseert op een laag niveau. Het aantal opnames in de kliniek daalt nog iets.'

  Er liggen daarnaast 569 non-covidpatiënten op de IC, dat zijn er 17 minder dan gisteren.

 • Griekenland neemt extra maatregelen om besmettingen in te dammen

  De Griekse autoriteiten hebben nieuwe reisbeperkingen ingesteld. Vanaf aanstaande dinsdag moeten toeristen die via de Grieks-Bulgaarse grenspost binnenkomen bewijzen dat ze geen corona hebben. De test moet binnen 72 uur voor aankomst zijn gedaan.

  Ook zal er in restaurants, bars, bij evenementen en in het openbaar vervoer in Griekenland extra worden gecontroleerd of mensen zich wel aan de maatregelen houden.

  De beslissing werd genomen na een spoedoverleg tussen premier Mitsotakis, betrokken ministers en medische experts. Aanleiding is het oplopen van het aantal besmettingen, zowel onder de Griekse bevolking als bij bezoekers uit het buitenland. Sinds 1 juli zijn de grenzen heropend; sindsdien is het aantal besmettingen weer toegenomen met enkele tientallen per dag. In reactie hierop werd afgelopen maandag het toeristisch verkeer uit Servië al een halt toegeroepen.

  Vandaag werd bekend dat 29 toeristen uit Bulgarije en Roemenië besmet bleken met het coronavirus.

 • Kabinet kondigt landelijke herdenkingsdag coronaslachtoffers aan

  Na de zomer komt er een landelijke dag om stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus in Nederland. Dat maakte premier Rutte bekend op zijn laatste persconferentie voor de zomervakantie.

  Het wordt een dag van bezinning "voor iedereen die met het verlies te maken heeft gehad". Rutte spreekt over een "emotionele tijd" waarbij er geen ruimte is geweest om stil te staan bij het verdriet. Hij maakte nog geen datum bekend.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: landelijke herdekingsdag Corona