NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Stijging van coronagevallen in helft VS • Nieuwe klap op de beurzen

 • Slechte dag voor financiële markten, AEX sluit 3,4 procent lager.
 • In 21 staten in de VS is het aantal bevestigde coronabesmettingen gestegen.
 • KLM: mensen met een voucher vanwege door corona geannuleerde vlucht kunnen alsnog geld terugkrijgen.
 • Naar schatting 500 kermisexploitanten hebben op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd om eerder open te mogen.
 • Het RIVM meldt drie nieuwe ziekenhuisopnames en twee coronadoden. Er liggen nog 77 coronapatiënten op de intensive care.
Liveblog gesloten
 • Boze cafébazen Eindhoven gooien zaken dicht

  Veel cafés in het uitgaansgebied van Eindhoven, het Stratumseind, sluiten de deuren uit onvrede met de coronaregels, schrijft het Eindhovens Dagblad. De eerste ondernemers zouden morgen al een eerste waarschuwing in de bus krijgen omdat ze de regels hebben overtreden.

  Tom van Brussel, de voorzitter van de ondernemersvereniging, reageert in de krant furieus op de aanpak door de gemeente. "Het ondernemen wordt ons onmogelijk gemaakt. Het doet heel erg pijn om na maanden van gedwongen sluiting nu zelf dicht te gaan, maar we kunnen niet anders."

  Hij legt de schuld bij zijn gasten. "Probleem is dat het publiek zich van de regels weinig aantrekt. Ze zijn klaar met alle beperkingen en gaan gewoon gezellig bij elkaar zitten. Als ondernemer loop je de hele avond als politieagent door je zaak en dan nog krijg je straks een boete van de gemeente."

 • IC-arts Gommers: kermis bezoeken moet kunnen

  IC-arts Diederik Gommers reageerde in tv-programma Op1 op de protestactie van kermisexploitanten eerder vandaag in Den Haag. Hij snapte hun frustratie dat zij niet open mogen, maar pretparken bijvoorbeeld wel. Gommers ziet het verschil tussen beide niet. "Het gaat erom dat we het virus niet verspreiden aan elkaar. Als er goede plannen liggen en families willen een kermis bezoeken, dan moet dat kunnen, denk ik."

 • Aandelenbeurzen in zak en as

  De financiële markten hebben een heel slechte dag achter de rug. Wall Street kleurde zelfs bloedrood. Dow Jones sloot met een min van 6,9 procent en technologiebeurs Nasdaq ruim 5 procent in de min. Voor de Nasdaq is dat de dag na een all time high, boven de grens van 10.000 punten en de hoogste stand ooit.

  Na weken van almaar oplopende koersen, waarbij de coronacrisis zo goed als voorbij leek, daalde vandaag de realiteit in. In Europa wordt de lockdown versoepeld en start de economie voorzichtig weer op, ook al gaat het moeizaam. Maar in de VS en Latijns-Amerika dijt de pandemie nog steeds uit. De economie krijgt het nog zwaarder te verduren, waarschuwde bankpresident Powell van de Amerikaanse Federal Reserve.

  Over een brede lijn leveren aandelen de winst van de voorbije weken in, van luchtvaartmaatschappijen tot banken. De AEX sloot 3,4 procent lager, op 540 punten. De andere grote Europese beurzen leverden meer dan 4 procent in.

  Ook de olieprijs daalde fors na weken van stijgen. Een vat ruwe Brent-olie kost nu 38 dollar.

 • Aantal besmettingen stijgt in 21 Amerikaanse staten

  In bijna de helft van alle staten van de VS neemt het aantal bevestigde coronabesmettingen toe. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau AP op basis van een eigen analyse. Eerder kwam ook The New York Times tot dezelfde conclusie.

  In 21 staten was het aantal nieuwe gevallen de afgelopen week hoger dan de week ervoor. AP noemt het een zorgwekkende trend, die verder kan oplopen nu steeds meer mensen weer aan het werk gaan. In diverse staten is de lockdown versoepeld.

  De gouverneur van North Carolina overweegt de heropening van scholen en bedrijven terug te draaien. En in Texas liggen nu meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan ooit tevoren.

  De stijging van het aantal geregistreerde gevallen is ook merkbaar op de beurzen. De Dow Jones staat op het moment van schrijven op ruim 6 procent verlies. Daarmee ligt de beurs op koers voor het slechtste dagresultaat in drie maanden.

  Er is geen eenduidige verklaring voor de toename van het aantal bevestigde coronabesmettingen. Sowieso speelt het een rol dat er steeds meer wordt getest. Maar experts zeggen dat een deel van de stijging ook komt door versoepelingen van de coronamaatregelen.

 • Spaanse voetbalcompetitie vanavond hervat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Stadiongeluid extra zacht om te voorkomen dat mensen erop afkomen'
 • Stierenvechter: zielig dat de stieren naar het slachthuis moeten

  Duizenden stieren die gefokt zijn voor de Spaanse stierenfeesten worden geslacht. Alle stierenfeesten van het land, inclusief het grootste spektakel San Isidro in Madrid, zijn afgelast vanwege de coronacrisis. De sector spreekt van een miljoenenverlies en wil compensatie van de Spaanse overheid.

  Correspondent Rop Zoutberg sprak met stierenvechter Román Collado, die het zielig vindt wat er gebeurt met de dieren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ze hebben niet kunnen laten zien wat ze waard zijn'
 • 'Fouten bij zwaar getroffen verpleeghuis, maar richtlijnen niet geschonden'

  Het Rotterdamse verpleeghuis waar in korte tijd veel mensen overleden aan corona, heeft zich volgens een onderzoeksrapport gehouden aan de richtlijnen. Het onderzoek is uitgevoerd door een extern bureau in opdracht van Stichting Humanitas, die het verpleeghuis runt.

  In verpleeghuis De Leeuwenhoek stierven in enkele weken tijd minimaal 22 van de bijna 100 bewoners aan het coronavirus. Minister De Jonge kondigde daarop een onderzoek aan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat onderzoek naar de sterfgevallen loopt nog.

  Verpleeghuis De Leeuwenhoek In Rotterdam ANP

  Humanitas stuurde vandaag een samenvatting van het externe onderzoek naar de pers. Daarin staat dat De Leeuwenhoek "ongekend snel en hard is geraakt door het coronavirus. In de eerste chaos zijn er dingen niet goed gegaan."

  Volgens de onderzoekers speelt mee dat de organisatie van het verpleeghuis "niet stabiel was na een periode van herstel". Het beleid werd steeds aangepast en de medewerkers waren niet goed op elkaar ingespeeld. Ook was de kennis over het virus nog beperkt, zoals volgens de onderzoekers ook in andere verpleeghuizen het geval was.

  Onderaan de streep heeft De Leeuwenhoek "alle maatregelen genomen die op dat moment redelijkerwijs mochten worden verwacht", is de conclusie van het rapport.

 • Zomerkamp voor kinderen kan doorgaan

  Kinderen tot en met 18 jaar mogen naar een zomerkamp, kindervakantie of een georganiseerd dagkamp. Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt het belangrijk dat de jeugd dit ook in coronatijd kan doen.

  Organisatoren van vakantiekampen hebben een protocol opgesteld en het OMT denkt dat daarmee aan alle coronaregels wordt voldaan. De Jonge schrijft nu aan de Tweede Kamer dat hij geen "belemmeringen" ziet voor allerlei kindervakanties. Die worden georganiseerd door gemeenten, sportverenigingen, de scouting, onderwijsinstellingen en culturele en religieuze jeugdverenigingen.

  Op de vakantiekampen zal er extra aandacht zijn voor hygiëne en het goed ventileren van tenten en groepsaccommodaties. De bonte avond, een soort voorstellingsavond, mag volgens het protocol alleen in de buitenlucht.

 • Vanaf 29 juni is NS-dienstregeling weer compleet

 • Rechter: universiteit mag studenten online controleren op spieken

  De Universiteit van Amsterdam mag tijdens online tentamens software gebruiken om te controleren of studenten frauderen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een zaak die door twee studentenraden en een student was aangespannen.

  Volgens de studenten is het gebruik van dit soort software een inbreuk op hun privacy en daardoor in strijd met de wet. Daarnaast vinden ze dat de UvA hun vooraf toestemming had moeten vragen. De rechter ging daar niet in mee.

  Lees verder:

 • Schooldirecteuren: heropening verloopt goed, wel extra problemen

  De volledige heropening van de basisscholen is tot nu toe over het algemeen goed verlopen, maar twee derde van de scholen liep wel tegen problemen aan. Dat concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) uit een peiling onder 726 schooldirecteuren.

  Het grootste probleem is het personeelstekort, dat volgens de directeuren extra nijpend is tijdens de coronacrisis. Een op de zes scholen had de afgelopen dagen een tekort aan personeel. Naast de reguliere tekorten en ziekmeldingen zijn er nu ook coronagerelateerde afmeldingen. "Het tekort aan leraren en schoolleiders was al schrijnend, maar met deze crisis zorgt dat voor problemen. Zeker omdat je de klassen niet nog groter kunt maken", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

  Gemiddeld liet per school één leraar zich testen, blijkt uit de peiling. In 5 procent van de gevallen bleek de persoon daadwerkelijk besmet.

  Zo'n 92 procent van de ondervraagden zegt dat de eerste paar dagen zeer goed of uitstekend zijn verlopen. 8 procent van de scholen gaf aan dat het matig ging. De problemen die scholen ondervonden, zijn bijvoorbeeld angst voor besmetting bij personeel of ouders en moeilijkheden bij de schoonmaak en hygiëne. Andere complicaties deden zich voor bij het leerlingenvervoer, de schooltijden en het organiseren van looproutes in de school om voldoende afstand te houden .

 • Petities aan Tweede Kamer via videoverbinding

  Burgers die de Tweede Kamer een petitie willen aanbieden, kunnen dat voortaan digitaal doen. Normaal wordt een petitie fysiek overhandigd, maar dat is vanwege de coronacrisis al maanden niet mogelijk.

  De komende tijd kunnen mensen inbellen en dan kan de betrokken Kamercommissie via een videoverbinding op de hoogte worden gesteld van het verzoek of de klacht. De aanbiedingen zijn openbaar, want ze worden uitgezonden via een livestream van de Kamer.

  Het recht van petitie is opgenomen in de grondwet. Behalve via een 'aanbieding' kunnen burgers ook schriftelijk of via de mail een verzoekschrift aan de Kamer sturen.

 • Zorgverleners smullen van eerste vaatje Hollandse Nieuwe

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste haringen zijn voor 'zorghelden in crisisperiode'
 • Kermisexploitanten naar huis

  De demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag is afgelopen. De manifestatie is volgens de politie gemoedelijk verlopen. Er deden naar schatting zo'n 500 mensen mee aan het protest. Ze willen dat kermissen eerder open mogen dan 1 september.

  Minister De Jonge heeft gezegd dat hij welwillend staat tegenover dit verzoek. "We zijn best bereid om te kijken wat eerder kan dan 1 september, maar dan moet het wel veilig. Je moet je aan de anderhalve meter afstand houden", zegt de minister.

 • Drie coronapatiënten minder op intensive care

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met drie tot 77. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  "De covid-19-bezetting bevindt zich nu op een echt laag niveau", zegt voorzitter Ernst Kuipers. "Dat betekent dat op ruim een derde van de IC's geen coronapatiënt meer ligt.