NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Zwarte sterspelers NFL kritisch op eigen competitie • Rellen Mexico na dood arrestant

 • Los Angeles en Washington hebben de avondklok geschrapt.
 • In Buffalo in de staat New York is een man van 75 zwaargewond geraakt door optreden van de politie.
 • George Floyd is in Minneapolis herdacht in een speciale herdenkingsdienst.
Liveblog gesloten
 • Zwarte sterspelers NFL uiten flinke kritiek op eigen competitie

  Zwarte sterspelers uit American footballcompetitie NFL hebben zich in een video uitgesproken tegen racisme en politiegeweld. In de video herhalen spelers als Patrick Mahomes, de quarterback die dit jaar zijn team Kansas City Chiefs naar de Super Bowl-winst loodste, de zin: "Wat als ik George Floyd was?"

  De spelers noemen ook de namen van anderen die door politiegeweld om het leven zijn gekomen in de VS:

  In het filmpje van ruim een minuut uiten de spelers flinke kritiek op hun eigen competitie. "Het zou niet zo lang moeten duren om het toe te geven", zeggen de spelers. "Dus namens de NFL is dit wat wij, als spelers, jullie willen horen zeggen: wij, de NFL, veroordelen racisme en de systematische onderdrukking van zwarte burgers. Wij, de NFL, geven toe dat het fout is onze spelers de mond te snoeren als het gaat om vreedzaam demonstreren." Daarmee doelen de spelers op een eerdere oproep van clubs aan spelers zich niet actief te mengen in soortgelijke discussies.

  Verder baarde Denver Broncos-coach Vic Fangio deze week nog opzien door te stellen dat er geen racisme of discriminatie is in de NFL. En de video volgt een dag na de rumoer over uitspraken van een andere NFL-sterspeler, quarterback Drew Brees, die zei dat hij "het nooit eens kan worden met iemand die geen respect toont voor de Amerikaanse vlag". Daarmee doelde hij op het knielprotest tegen raciale ongelijkheid in de VS van zijn collega-speler Colin Kaepernick. Brees nam zijn woorden snel terug, maar het voorkwam niet dat hij bakken kritiek over zich kreeg. Van spelers uit andere sporten, zoals basketbalicoon LeBron James, tot zijn eigen teamgenoten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Uitlating NFL-ster Brees wekt woede teamgenoot: 'Dacht dat je een vriend was'
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Ook rellen in Mexico na dode door politiegeweld

  In de Mexicaanse stad Guadalajara zijn honderden mensen de straat op gegaan uit protest tegen de dood van Giovanni López, die vorige maand door agenten zou zijn doodgeslagen in zijn cel nadat hij was opgepakt omdat hij geen mondkapje droeg. De demonstranten in Guadalajara richtten in het historische centrum van de stad vernielingen aan en staken politieauto's in brand. Zes agenten raakten gewond. De politie pakte 26 mensen op.

  Er gaat een filmpje rond waarin de arrestatie van de 30-jarige López te zien zou zijn. Uren later bleek dat López om het leven was gekomen in zijn cel. Geen enkele agent is na het incident aangehouden of ontslagen.

  De gouverneur van Jalisco, waarin Guadalajara ligt, noemt de dood van López een "gruweldaad". "Ik ben ook gekwetst, verontwaardigd en woedend dat dit kan gebeuren in Mexico", zei Enrique Alfaro. Maar López was niet aangehouden voor het niet dragen van een mondkapje, zei hij, zonder meer details te geven. Onder anderen Hollywood-regisseur Guillermo del Toro pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Lopez.

 • Politie Sydney wil Black Lives Matter-protest verbieden

  Australië maakt zich op voor een spannend weekeinde. In navolging van de protesten in de VS hebben Australische takken van de Black Lives Matter-beweging betogingen aangekondigd in meerdere steden. Zo willen betogers morgen de straat op in Sydney. De politie in de Australische stad wil dat protest verbieden. Er worden meer dan 10.000 mensen verwacht. De politiechef vreest voor een corona-uitbraak. In Adelaide is wel toestemming gegeven voor een soortgelijke demonstratie.

  Bij een protest vandaag in hoofdstad Canberra werden aan de 2000 betogers mondkapjes en desinfecterende handgel uitgedeeld. Tijdens de toespraken gingen mensen dichter bij elkaar staan, maar de politie greep niet in. De sprekers hamerden erop dat raciale ongelijkheid niet alleen in de VS een probleem is, doelend op de behandeling van Aboriginals in het land.

 • Tennistiener Gauff geeft anti-racismetoespraak

  Coco Gauff verbaasde de tenniswereld in 2019 door op 15-jarige leeftijd de vierde ronde van Wimbledon te halen. Nu laat ze ook buiten de baan van zich horen. De inmiddels 16-jarige tennisster hield een speech tijdens een anti-racismeprotest in haar woonplaats Delray Beach. "Het is treurig dat ik nu tegen hetzelfde demonstreer als mijn oma vijftig jaar geleden deed. Ik vecht voor de toekomst van mijn broeders, mijn toekomstige kinderen en mijn toekomstige kleinkinderen."

  Kijk hieronder naar een deel van de speech van Gauff:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tennistiener Gauff spreekt bij anti-racismeprotest: 'Er moet iets veranderen'
 • Protesten verlopen grotendeels vreedzaam

  Op het incident in Buffalo na, waarbij een bejaarde man na een duw van een agent zwaargewond raakte, verlopen de protesten in de VS grotendeels vreedzaam. Zo lopen in Los Angeles groepen betogers door tunnels en over straten. Auto's rijden met slakkentempo langs ze, waarbij bestuurders vaak nog even een vuist uit het raam steken als steunbetuiging. De politie laat de demonstranten vooral hun gang gaan. Er geldt geen avondklok meer in de stad, maar dat heeft vooralsnog niet geleid tot extra spanningen.

  In New York gold nog wel de avondklok. Maar net als op andere avonden werd die door duizenden genegeerd. De politie keek eerst vooral toe en arresteerde later een aantal demonstranten. Alleen dan zonder wapenstokken te gebruiken, zoals in eerdere nachten. In Brooklyn hield de broer van George Floyd eerder op de dag een toespraak. "Ik ben trots op de protesten, maar niet op de vernielingen. Mijn broer vond dat soort dingen niets", zei Terrence Floyd.

  Een overzicht van de protesten van afgelopen nacht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Weer protesten in verschillende steden VS
 • Demonstrant in Buffalo zwaargewond na duw politie

  Bij een protest in de stad Buffalo in de staat New York is een man van 75 zwaargewond geraakt. Hij kwam ten val toen hij door de oproerpolitie tegen de grond werd geduwd. De man bleef bewegingloos liggen en begon te bloeden aan zijn hoofd.

  In eerste instantie liet de politie weten dat de man gestruikeld was. Maar toen een video van het incident massaal op sociale media werd gedeeld, maakte de politie bekend dat er een intern onderzoek zou komen. Een lokale journalist meldt dat twee agenten die bij het incident betrokken waren inmiddels zijn geschorst.

  Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de burgemeester van Buffalo is zijn toestand ernstig, maar stabiel.

  Waarschuwing: de beelden van het incident kunnen als schokkend worden ervaren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Man zwaargewond op de grond na duw politie
 • Aanklacht tegen Trump wegens ontruimen park

  De Amerikaanse organisatie voor burgerrechten ACLU klaagt de regering van president Trump aan. Afgelopen maandag werden vreedzame demonstranten zonder aanleiding uit een park bij het Witte Huis verdreven. De politie gebruikte daarbij onder meer traangas. De ACLU zegt dat de burgerrechten van de demonstranten zijn geschonden.

  Even later kwam president Trump uit het Witte Huis voor een korte wandeling naar de nabijgelegen St. John's kerk. Voor de verzamelde journalisten hield hij daar een bijbel omhoog.

  De ACLU klaagt de regering aan uit naam van Black Lives Matter en individuele demonstranten die maandagavond in het park waren.

 • Arrestaties in New York om schenden avondklok

  In New York zijn op verscheidene plekken betogers opgepakt omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. Die ging om 20.00 uur plaatselijke tijd in. Op beelden is te zien hoe mensen worden opgepakt en in busjes worden gestopt. Volgens de New York Times zijn er nog duizenden mensen op straat in Brooklyn, Manhattan en de Bronx. Demonstranten lopen door de straten en scanderen leuzen tegen de avondklok en roepen onder meer "fuck the curfew".

  Ook in Atlanta hebben mensen de avondklok genegeerd. Zij worden door de politie verzocht om het protest te beëindigen en naar huis te gaan.

 • Nieuwe demonstraties verlopen rustig

  Ook op de tiende nacht van protesten tegen racisme en politiegeweld in Amerika zijn er opnieuw in meerdere steden demonstraties. Die verlopen tot nu toe rustig.

  In Washington D.C. is er geen uitgaansverbod meer en hebben de politie en de National Guard zich teruggetrokken. De sfeer is vreedzaam en er zijn geen confrontaties met de ordediensten. Demonstranten knielden bij het standbeeld van Martin Luther King.

  Verder zijn onder meer in Los Angeles en Atlanta protesten aan de gang. In New York riepen demonstranten op om de wet aan te passen, zodat politieagenten beter ter verantwoording kunnen worden geroepen als ze geweld gebruiken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Herdenking bij standbeeld Martin Luther King
 • Kanye West doneert twee miljoen dollar aan nabestaanden

  De Amerikaanse rapper Kanye West geeft twee miljoen dollar aan de nabestaanden van zwarte slachtoffers van politiegeweld. Dat meldt CNN. Zo wil hij een fonds opzetten voor Gianna Floyd, de 6-jarige dochter van George Floyd. Daarmee kan ze in de toekomst haar studie betalen.

  Verder draagt Kanye bij aan de advocatenkosten van de nabestaanden van George Floyd en Ahmaud Arbery, de zwarte jogger die afgelopen februari in Georgia werd doodgeschoten op straat. Volgens de aanklager had de schutter een racistisch motief.

  Kanye West staat bekend als een aanhanger van president Trump, die hij ook in het Witte Huis heeft bezocht. Afgelopen maart bevestigde Kanye nog zijn steun voor de Amerikaanse president.

 • België: standbeelden Leopold II beklad

  In België zijn de afgelopen dagen meerdere standbeelden van koning Leopold II beklad. Dat gebeurde onder meer in Ekeren, Gent, Brussel en Hasselt.

  Leopold II was koning van 1865 tot 1909. Onder zijn bewind was er een zeer gewelddadig koloniaal bewind in de toenmalige Kongo-Vrijstaat in Centraal-Afrika. De zwarte bevolking werd uitgebuit en gemarteld. Miljoenen mensen kwamen om het leven.

  Vanwege de demonstraties in de Verenigde Staten is het protest tegen de voormalige vorst in België weer opgelaaid. Er is ook een petitie gestart om alle standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld te verwijderen. Die is inmiddels al meer dan 36.000 keer getekend.

 • Broer George Floyd: 'Ik bedank iedereen wereldwijd'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Familie en nabestaanden herdenken George Floyd
 • Oud-generaal: met laagvliegende helikopters win je geen vertrouwen

  De Nederlandse gepensioneerde generaal Patrick Cammaert woont al negen jaar in New York. Hij maakt elke dag een wandeling door de stad en neemt foto's van wat hij tegenkomt. "De demonstraties beginnen aan het einde van de middag, omdat het uitgaansverbod om 20.00 uur ingaat."

  "Op de borden van de demonstranten zie je dat het protest veel breder is dan alleen racisme. Het gaat over de enorme ongelijkheid, armoede, het zorgstelsel. Iedereen is er spuugziek van, niet alleen Afro-Amerikanen."

  Cammaert komt tijdens zijn wandelingen ook de schade tegen van relschoppers. "De demonstraties zijn grotendeels vreedzaam, maar er zijn kleine groepjes die aan het einde van de avond winkelruiten in rammen. Dat heeft niks met protest te maken, dat is criminaliteit."

  1/2 Patrick Cammaert
  2/2 Patrick Cammaert

  De gepensioneerde generaal heeft aan diverse VN-vredesmissies leiding gegeven. Hij denkt dat er aan de aanpak van deze crisis wel wat te verbeteren valt: "Ze moeten de bevolking weer het vertrouwen geven in politie, justitie en juridische systeem. Dat kan alleen door in gesprek te gaan met leiders van de lokale gemeenschap. Maar niet met zwaar bewapende politie met gepantserde voertuigen. Dat geeft mensen het gevoel van: 'Beschermen ze ons of meppen ze ons in elkaar?"

  Vooral de inzet van het leger is volgens Cammaert een grote fout. "Je gebruikt geen helikopters die laag vliegen om mensen schrik aan te jagen, dat doe je in een oorlogssituatie, maar niet hier. Zo win je het vertrouwen niet terug."

 • 'Racistische leus geroepen na doodschieten zwarte jogger'

  Na de dood van een jogger in de VS riep de schutter een racistische leus, stelt de aanklager op basis van een getuige. De 25-jarige Ahmaud Arbery werd in februari doodgeschoten en de verdachten kwamen vandaag voor het eerst voor. De rechter oordeelde dat er voldoende bewijs is voor een rechtszaak.

  Volgens de aanklager is er sprake van een racistisch motief. De witte hoofdverdachte gebruikte het n-woord toen het ongewapende slachtoffer op de grond lag, verklaarde de man die het schietincident filmde. Deze nieuwe informatie komt op het moment dat er dagen achter elkaar demonstraties zijn geweest in tientallen Amerikaanse steden tegen racisme.

  De dood van Arbery zorgde destijds voor vergelijkbare protesten in Brunswick, Georgia. De jogger werd driemaal geraakt met een shotgun. De verdachten zeggen dat ze handelden uit zelfverdediging en dat ze dachten dat Arbery een inbreker was. De aanklager stelt dat Arbery werd achtervolgd en dat hij probeerde te vluchten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit zijn de videobeelden van het schietincident
 • Aboutaleb: demonstranten hadden meer verspreid kunnen staan

  Demonstranten in Rotterdam hebben de door de gemeente geboden ruimte gisteren onvoldoende benut. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad over de uit de hand gelopen anti-racismedemonstratie.

  Er kwamen uiteindelijk zo'n 4000 tot 5000 mensen af op de demonstratie. "De deelnemers hadden meer verspreid over de locatie kunnen staan. Ondanks de inspanningen van de organisator, handhavers en de politie is gebleken dat de anderhalve meter afstand niet overal te handhaven was", zegt Aboutaleb. Daarop werd besloten de demonstratie af te gelasten.

  De meeste mensen vertrokken uit zichzelf, maar op diverse plekken in de binnenstad heeft de politie moeten optreden. Aboutaleb: "Daarbij hebben enkele vernielingen plaatsgevonden in het winkelgebied."

  Van de twee mensen die woensdagavond na de voortijdig beëindigde demonstratie werden aangehouden, zit er nog een vast. Deze verdachte werd aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar een agent.